IKEA poszukuje Aktywnych dla Lublina

Lubelski sklep IKEA rozpoczyna „Projekt w sąsiedztwie”, czyli proces narad z przedstawicielami mieszkańców, prowadzony we współpracy z Instytutem na Rzecz Ekorozwoju. Celem procesu jest wybór projektu społecznego, który będzie odpowiadał na realne potrzeby lublinian, a zostanie zrealizowany z pomocą IKEA Lublin. Mieszkańców będzie reprezentować grupa ok. dwudziestu pięciu lubelskich społeczników - aktywnych ludzi, którzy najlepiej wiedzą, co w mieście jest potrzebne. Właśnie rusza proces ich rekrutacji.

IKEA Lublin, jak przystało na dobrego, nowego sąsiada, pragnie ofiarować na dzień dobry demokratyczny prezent dla wszystkich mieszkańców miasta. Podarunek, który będzie możliwie najpełniej odpowiadał na realne potrzeby lublinian, zostanie wybrany w procesie narad z ich przedstawicielami.

IKEA rozpoczęła właśnie poszukiwania tych przedstawicieli – osób aktywnych lokalnie, które wejdą w skład tzw. Rady Sąsiedzkiej, czyli grupy składającej się z reprezentantów fundacji, stowarzyszeń, organizacji i instytucji samorządowych, którym leży na sercu dobro miasta. Dotychczas powstał jej trzon, teraz IKEA zaprasza kolejne osoby, które wesprą jej zadania. Chętni mogą się zgłaszać do  6 grudnia wypełniając i przesyłając krótki formularz zgłoszeniowy dostępny na IKEA.pl/dlalublina.

- Do Rady Sąsiedzkiej zapraszamy również osoby, które w swoich dzielnicach czy radach lokatorów angażują się w projekty sąsiedzkie. Jesteśmy otwarci na wszystkich społeczników: działaczy osiedlowych, inicjatorów akcji charytatywnych, animatorów kultury, nauczycieli itp. Oni wiedzą najlepiej, czego potrzeba, aby życie w ich okolicy mogło być choć trochę lepsze każdego dnia – mówi Monika Kosińska, dyrektor sklepu IKEA Lublin.

Podczas serii spotkań, Rada Sąsiedzka opracuje trzy projekty społeczne, które odpowiadają na potrzeby lublinian i mogą sprawić, że życie wielu z nas stanie się lepsze. Jeden z nich, właśnie ten prezent – wybrany przez mieszkańców Lublina w drodze głosowania – zostanie zrealizowany przez IKEA Lublin. Pierwsze spotkanie Rady Sąsiedzkiej odbędzie się już 12 grudnia 2016 r.

- Cały proces wyboru prezentu IKEA dla lublinian pod nazwą "Projekt w sąsiedztwie" składa się z kilku etapów. Pierwszym jest stworzenie Rady Sąsiedzkiej, czyli grupy mieszkańców, z którymi będziemy pracować nad propozycjami projektów społecznych. Drugim będzie seria spotkań roboczych, w trakcie których wspólnie będziemy określali potrzeby i doprecyzowywali pomysły. Następnie trzy z nich zostaną poddane głosowaniu otwartemu dla wszystkich chętnych mieszkańców. Całość zakończy realizacja zwycięskiego projektu. Obecnie prowadzimy rekrutację do Rady Sąsiedzkiej. Zachęcamy wszystkich kochających Lublin, aktywnych, zaangażowanych, energicznych oraz kreatywnych do wzięcia w niej udziału. Szukamy ludzi, którym się chce! - mówi Marek Korzyński z Instytutu na rzecz Ekorozwoju, partnera "Projektu w sąsiedztwie".

Jaki będzie dalszy los pomysłów, które opracuje Rada Sąsiedzka? W marcu 2017 roku wyłoni ona w trakcie swych prac trzy finalne propozycje. Będą one przedstawione na tzw. wysłuchaniach publicznych, podczas których mieszkańcy Lublina będą mogli zapoznać się z prezentowanymi projektami i zdecydować, na który zagłosują. Po tych prezentacjach (kwiecień 2017) zostanie uruchomiony internetowy system do głosowania. Przy jego pomocy, jeszcze pod koniec wiosny 2017 roku poznamy zwycięski projekt, który będzie realizowany przez IKEA Lublin. Więcej informacji o „Projekcie w sąsiedztwie” oraz o podstawowych obszarach zaangażowania społecznego IKEA znajduje się na stronie IKEA.pl/dlalublina.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

O Instytucie na rzecz Ekorozwoju
Instytut na rzecz Ekorozwoju (InE) od ponad 25 lat działa z sukcesami jako think-tank, czyli niezależna organizacja zajmująca się opracowywaniem ekologicznych idei i rozwiązań. Idziemy też krok dalej wdrażając wypracowane koncepcje. Nazywamy to formułą 4P: Pomysł, Promocja, Pilotaż, Praktyka. Stąd m.in. nasza obecność w projekcie IKEA, którego efekt będzie jak najbardziej rzeczywisty i widoczny.

formularz-zgloszeniowy-rekrutacja.doc

doc | 41,5 KB

IKEA i Tatrzański Park Narodowy łączą siły na rzecz lepszego klimatu w Zakopanem

IKEA razem z Tatrzańskim Parkiem Narodowym (TPN) podjęła współpracę na rzecz klimatu. Jednym z efektów działań jest zamontowana na budynku Centrum Edukacji Przyrodniczej w Zakopanem instalacja fotowoltaiczna od IKEA. Dzięki inwestycji TPN będzie mógł wyprodukować 37,2MWh
Program grantowy IKEA „Zabawa to poważna sprawa” – w tym roku w temacie zmian klimatu

4 listopada 2018 roku rozpocznie się druga edycja konkursu grantowego IKEA dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów, które na co dzień wspierają dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 16 listopada br. W tej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, w szczególności wokół tematyki zmian klimatu.
Nowy rok szkolny z fotowoltaiką od IKEA

Sześć polskich szkół rozpoczęło rok szkolny z nową energią wytwarzaną ze słońca. Placówki wygrały instalacje fotowoltaiczne w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. We wrześniu odbyło się uroczyste przekazanie nagród w zwycięskich szkołach.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.