Zapraszamy na Dzień Zabawy IKEA w całej Polsce!

Już niedługo sklepy IKEA zamienią się w wielki plac zabaw! 20 listopada we wszystkich sklepach w Polsce odbędzie się Dzień Zabawy, podczas którego klienci IKEA będą mieli okazję wziąć udział w grze zlokalizowanej w przestrzeni sklepu oraz rywalizować w turnieju planszówek. Akcja jest częścią nowej kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”.

W ramach Dnia Zabawy, w ciągu jednego dnia klienci IKEA, będą mogli podczas zakupów, wziąć jednocześnie udział w grze realizowanej w przestrzeni ekspozycyjnej. Zadaniem uczestników będzie poszukiwanie stacji zlokalizowanych na terenie sklepu oraz stawianie czoła kolejnym zagadkom. Każdy z graczy otrzyma mapkę ze wskazówkami, gdzie znajdują się punkty, w których trzeba będzie rozwiązać zadania nawiązujące do kampanii „Zabawa to poważna sprawa”.

Dodatkowo podczas Dnia Zabawy uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję wziąć udział w turnieju stworzonej specjalnie na tę okazję, edukacyjnej gry planszowej. „Dom Przyjazny dla Planety” to rozgrywka dla całej rodziny, która uczy, że dbałość o  planetę zaczyna się w domu, a każde nawet najdrobniejsze i z pozoru błahe codzienne czynności, jak np. wyłączanie telewizora, mogą mieć pozytywny wpływ na środowisko naturalne i budżet domowy. Zabawa adresowana jest do każdej grupy wiekowej. 20 listopada we wszystkich sklepach odbędzie się I etap turnieju. Zwycięzcy rozgrywek zmierzą się 27 listopada podczas wielkiego finału w Kuchni Spotkań IKEA.

Projekt „Zabawa to poważna sprawa” skupia się na promowaniu i zapewnieniu praw dzieci do zabawy oraz rozwoju. W czasie trwania kampanii, między 20 listopada a 24 grudnia 2016, IKEA Foundation przekaże 1 euro ze sprzedaży każdej zabawki lub książeczki dla dzieci na rzecz projektów realizowanych w najbiedniejszych regionach świata, a wspierających rozwój najmłodszych poprzez zabawę i edukację. Wśród organizacji współpracujących z IKEA Foundation są UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children. Częścią tej inicjatywy jest trwający właśnie konkurs rysunkowy dla dzieci na projekt pluszaka, który w przyszłym roku może trafić do sprzedaży we wszystkich sklepach IKEA.

Udział w Dniu Zabawy nie wymaga wcześniejszej rejestracji, obowiązują natomiast   zapisy na turniej gry planszowej, które ruszają 9 listopada. Osoby, które nie będą brały udziału w części konkursowej turnieju, a jedynie planują udział rekreacyjnie, nie muszą dokonywać rejestracji wcześniej. Więcej informacji oraz formularz zgłoszeniowy znajduje się pod adresem https://www.ikeafamily.eu/lp/turniej
------------------------------------------------------------------------
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Dzień Zabawy IKEA 2.jpg

Dzień Zabawy IKEA 4.jpg

Dzień Zabawy IKEA 3.jpg

Dzień Zabawy IKEA 1.jpg

IKEA PO SĄSIEDZKU W NOWEJ ODSŁONIE

IKEA Po Sąsiedzku - szwedzkie, domowe miejsce spotkań przy ul. Krakowskie Przedmieście 55 od początku lipca zacznie działać w nowej, zmienionej formie. Będzie to już nie jedna, ale aż kilka unikalnych przestrzeni, oferujących różne możliwości kreatywnego spędzenia wolnego czasu na terenie sklepu IKEA w Lublinie oraz SKENDE Shopping przy al. Spółdzielczości Pracy 86-88.
Klopsiki, łosoś i krwisty rostbef, czyli czym pod koniec lat 90. IKEA skradła podniebienia Polaków

Tylko w ubiegłym roku klienci IKEA Kraków zjedli 2,5 miliona klopsików i ponad 900 tysięcy hot-dogów. Jednak te kultowe dziś dania nie od razu stały się kulinarnymi hitami. Pod koniec lat 90. serca klientów restauracji IKEA Kraków podbijał łosoś i krwisty rostbef. Nie każdy też wie, że w 1998 roku hot-dogi kosztowały więcej niż dziś. Pamiętacie, co jeszcze serwowała IKEA 20 lat temu?
IKEA Kraków ma już 20 lat. Pamiętacie, jak robiło się zakupy pod koniec lat 90-tych?

Dziś praktycznie w każdym domu znajdziemy coś z IKEA. Ale w 1998 roku, gdy w Krakowie otwierano sklep tej sieci z wyposażeniem wnętrz, mało kto wiedział, co to jest szwedzki design. Ciekawość była tak ogromna, że pierwsi klienci pojawili się już 3 dni przed otwarciem. Rozbili namioty i nocowali przed sklepem. Pracownicy IKEA przynosili im klopsiki z restauracji.
IKEA Gościnnie w Gdyni

Od 6 kwietnia w centrum handlowym Riviera działa nowy punkt spotkań IKEA z klientami. Mieszkańcy Gdyni mogą skorzystać z profesjonalnego doradztwa, jak pięknie i wygodnie urządzić swoją przestrzeń domową, a także zamówić wybrane meble, sprzęt AGD i akcesoria przez internet. To drugi taki punkt zespołu IKEA Gdańsk zrealizowany w ramach wewnętrznego konkursu „Milion na innowacje”.

Zaprojektowane przez dzieci dla dzieci Nowa kolekcja pluszaków IKEA wspiera prawo najmłodszych do zabawy i rozwoju

IKEA rok temu zaprosiła dzieci z całego świata do stworzenia limitowanej edycji zabawek SAGOSKATT. Najmłodsi z całego świata narysowali wymyślone przez siebie stworki, a 10 zwycięskich projektów wybranych przez jury, stało się prawdziwymi pluszakami, które są obecnie dostępne we wszystkich sklepach IKEA. Sprzedaż zabawek wspiera nową kampanię społeczną IKEA „Zabawa to poważna sprawa”.