Zapraszamy na Dzień Zabawy IKEA w całej Polsce!

Już niedługo sklepy IKEA zamienią się w wielki plac zabaw! 20 listopada we wszystkich sklepach w Polsce odbędzie się Dzień Zabawy, podczas którego klienci IKEA będą mieli okazję wziąć udział w grze zlokalizowanej w przestrzeni sklepu oraz rywalizować w turnieju planszówek. Akcja jest częścią nowej kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”.

W ramach Dnia Zabawy, w ciągu jednego dnia klienci IKEA, będą mogli podczas zakupów, wziąć jednocześnie udział w grze realizowanej w przestrzeni ekspozycyjnej. Zadaniem uczestników będzie poszukiwanie stacji zlokalizowanych na terenie sklepu oraz stawianie czoła kolejnym zagadkom. Każdy z graczy otrzyma mapkę ze wskazówkami, gdzie znajdują się punkty, w których trzeba będzie rozwiązać zadania nawiązujące do kampanii „Zabawa to poważna sprawa”.

Dodatkowo podczas Dnia Zabawy uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję wziąć udział w turnieju stworzonej specjalnie na tę okazję, edukacyjnej gry planszowej. „Dom Przyjazny dla Planety” to rozgrywka dla całej rodziny, która uczy, że dbałość o  planetę zaczyna się w domu, a każde nawet najdrobniejsze i z pozoru błahe codzienne czynności, jak np. wyłączanie telewizora, mogą mieć pozytywny wpływ na środowisko naturalne i budżet domowy. Zabawa adresowana jest do każdej grupy wiekowej. 20 listopada we wszystkich sklepach odbędzie się I etap turnieju. Zwycięzcy rozgrywek zmierzą się 27 listopada podczas wielkiego finału w Kuchni Spotkań IKEA.

Projekt „Zabawa to poważna sprawa” skupia się na promowaniu i zapewnieniu praw dzieci do zabawy oraz rozwoju. W czasie trwania kampanii, między 20 listopada a 24 grudnia 2016, IKEA Foundation przekaże 1 euro ze sprzedaży każdej zabawki lub książeczki dla dzieci na rzecz projektów realizowanych w najbiedniejszych regionach świata, a wspierających rozwój najmłodszych poprzez zabawę i edukację. Wśród organizacji współpracujących z IKEA Foundation są UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children. Częścią tej inicjatywy jest trwający właśnie konkurs rysunkowy dla dzieci na projekt pluszaka, który w przyszłym roku może trafić do sprzedaży we wszystkich sklepach IKEA.

Udział w Dniu Zabawy nie wymaga wcześniejszej rejestracji, obowiązują natomiast   zapisy na turniej gry planszowej, które ruszają 9 listopada. Osoby, które nie będą brały udziału w części konkursowej turnieju, a jedynie planują udział rekreacyjnie, nie muszą dokonywać rejestracji wcześniej. Więcej informacji oraz formularz zgłoszeniowy znajduje się pod adresem https://www.ikeafamily.eu/lp/turniej
------------------------------------------------------------------------
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Dzień Zabawy IKEA 2.jpg

Dzień Zabawy IKEA 4.jpg

Dzień Zabawy IKEA 3.jpg

Dzień Zabawy IKEA 1.jpg

Energia słoneczna dla szkoły w twojej gminie!

Produkowanie własnej, czystej energii na potrzeby gminnej szkoły – z IKEA to możliwe! Firma ogłasza konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej -  “Najlepsza szkoła pod słońcem”. Do wygrania instalacja fotowoltaiczna o wartości do 35 tys. złotych, wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją. W konkursie zostanie nagrodzonych aż 6 szkół w wybranych gminach!
Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.
IKEA w Lublinie przekazuje mieszkańcom miasta powitalny prezent!

Jak przystało na dobrego sąsiada, IKEA przygotowała dla lublinian powitalny prezent. Teraz oficjalnie przekazuje go mieszkańcom miasta. Lublin zyskał właśnie nowe wyjątkowe miejsce na swojej mapie. Takie, w którym mieszkańcy miasta mogą się spotkać i nawiązać kontakt. Poznajcie Wspólną, miejsce w którym rozwijać się będzie życie sąsiedzkie.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.

Zaprojektowane przez dzieci dla dzieci Nowa kolekcja pluszaków IKEA wspiera prawo najmłodszych do zabawy i rozwoju

IKEA rok temu zaprosiła dzieci z całego świata do stworzenia limitowanej edycji zabawek SAGOSKATT. Najmłodsi z całego świata narysowali wymyślone przez siebie stworki, a 10 zwycięskich projektów wybranych przez jury, stało się prawdziwymi pluszakami, które są obecnie dostępne we wszystkich sklepach IKEA. Sprzedaż zabawek wspiera nową kampanię społeczną IKEA „Zabawa to poważna sprawa”.