Stabilny wzrost Grupy IKEA umożliwi kolejne inwestycje w sprzedaż wielokanałową oraz zrównoważony rozwój

• Kolejny rok finansowy przyniósł Grupie IKEA dochód 35,1 miliardów euro, co oznacza wzrost o 7,4% r/r.

• Możliwość zakupu przez internet jest już dostępna na 14 z 28 rynków, jednocześnie w sklepach IKEA na całym świecie wzrosła liczba wizyt do 783 milionów.

• Swoim sukcesem Grupa IKEA dzieli się z pracownikami - na programy premiowe przeznaczyła 443 miliony euro.

• Firma podjęła szereg działań na rzecz zrównoważonego rozwoju, inwestując w odnawialne źródła energii oraz niezależność surowcową.

Wzrost i rentowność daje nam wolność wyboru własnej drogi, elastyczność i możliwość szybkiego działania. Pozwala na niezależność myślenia oraz długoterminowe inwestycje – powiedział Peter Agnefjäll, Prezes i CEO Grupy IKEA. Jesteśmy w dobrym miejscu, ale wciąż w drodze, z mocnym naciskiem na ciągły rozwój i efektywność naszych działań – dodaje Peter Agnefjäll.

Stały wzrost finansowy umożliwił Grupie IKEA dalszy rozwój, a jej pracownikom – odniesienie dodatkowych korzyści. W roku finansowym 2016 – 27 z 28 rynków zanotowało wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim. Najdynamiczniej rozwijają się Polska oraz Chiny, Kanada i Australia. Zysk netto zapewnił podstawę do przyszłych inwestycji. Powstało 12 nowych sklepów oraz 19 Punktów Odbioru Zamówień. Równocześnie Grupa IKEA rozwija także nowe formy sprzedaży, dzięki którym klienci sami zdecydują jak, gdzie i kiedy dokonają zakupów. Możliwość zakupu mebli przez internet w przyszłym roku zyskają też wszyscy mieszkańcy Polski, która dołączy do 14 krajów oferujących sprzedaż online.

Dla IKEA w Polsce ważnymi działaniami były także inwestycje w powstanie nowych sklepów, których otwarcie planowane jest w Lublinie i w Warszawie. Dodatkowo w połowie grudnia klienci Opola i okolic będą mogli skorzystać z możliwości oferowanych przez pierwszy Punkt Odbioru Zamówień w Centrum Handlowym Turawa.

Polska zajmuje szczególne miejsce na mapie globalnej działalności IKEA. W roku finansowym 2016 osiągnęliśmy najwyższy w historii przychód – w wysokości 3 miliardów złotych, co plasuje nas w czołówce najbardziej perspektywicznych rynków. Jednak to z czego jestem najbardziej dumna to fakt, że staliśmy się niezależni energetycznie – produkujemy tyle energii ze źródeł odnawialnych, ile zużywamy we wszystkich sklepach, fabrykach, biurach, centrach handlowych i dystrybucyjnych. Dla IKEA w Polsce to był bardzo dobry rok.– powiedziała Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA Retail w Polsce.

Udział w sukcesie Grupy IKEA mają pracownicy, którzy otrzymali wsparcie w wysokości 443 milionów euro, z czego 108 mln w ramach Programu Lojalnościowego Tack! i 335 mln w ramach tzw. One IKEA Bonus. Obie inicjatywy pozwalają zapewnić jeszcze bardziej stabilne warunki pracy oraz umożliwiają zadbanie o przyszłość pracowników. W roku finansowym Grupa IKEA zatrudniała 163 300 pracowników, w tym 3 810 w Polsce. Stanowiska managerskie w 48% zajmowane są przez kobiety.

IKEA chce mieć pozytywny wpływ na środowisko oraz być częścią rozwiązania w kwestii zmian klimatycznych. W roku finansowym 2016 wyprodukowała energię odnawialną w ilości odpowiadającej 71% jej całkowitego zużycia. A co istotne - firma ułatwiła klientom prowadzenie bardziej zrównoważonego życia w domu. IKEA w swoim asortymencie oświetlenia oferuje wyłącznie to wykonane w technologii LED (lub kompatybilne z żarówkami LED), a całość bawełny z której wytwarza swoje produkty pochodzi z bardziej zrównoważonych źródeł. Wartość sprzedaży asortymentu pozwalającego oszczędzać wodę, energię oraz segregować i minimalizować odpady wzrosła o 37%, w porównaniu do poprzedniego roku. IKEA chce inspirować i umożliwiać swoim klientom jak najwięcej takich rozwiązań.

Kończący się rok dla Grupy IKEA wiąże się nie tylko z podsumowaniami, ale także wyznaczaniem ambitnych celów na przyszłość. Wśród nich są inwestycje na kolejnych rynkach, dalszy rozwój nowych form sprzedaży i osiągnięcie pełnej niezależności energetycznej we wszystkich krajach, w których obecna jest IKEA.

Podsumowanie Roczne Grupy IKEA oraz Raport Zrównoważonego Rozwoju można pobrać na stronie IKEA.pl/raporty

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA YS FY16_digital.pdf

pdf | 12,1 MB

IKEA YS & SR 2016 - skrót.pdf

pdf | 12,1 MB

IKEA Group Sustainability Report FY16.pdf

pdf | 18,2 MB

3. edycja kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. O znaczeniu zabawy w rozwoju dzieci przypomina kolekcja LUSTIGT.

Ruszyła trzecia już edycja kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Firma od lat działa na rzecz zapewnienia dzieciom z całego świata prawa do rozwoju, wiedząc, że zabawa edukuje, pozwala prawidłowo dojrzewać i daje poczucie szczęścia. Tym razem włącza się ró
Nowoczesny biznes w Centrum uwagi!

18 października w całkiem nowej odsłonie wnętrza Centrum IKEA dla Firm odbyła się premiera katalogu IKEA Biznes. W gronie przedsiębiorców i dziennikarzy Centrum świętowało pierwszy rok swojej działalności.
Sprzedaż IKEA Retail w Polsce przekroczyła 4 miliardy złotych

IKEA Retail w Polsce podsumowała kolejny rok finansowy*, ogłaszając 11%** wzrost sprzedaży z wynikiem 4,03 mld zł. Prawie 29 mln osób odwiedziło sklepy IKEA w Polsce, a strona IKEA.pl odnotowała ponad 97 mln wizyt. W minionym roku klienci nadal najchętniej kupowali kuchnie i meble do sypialni, popularnością cieszyły się szczególnie materace oraz meble do przechowywania.
Nowa prezes IKEA Retail w Polsce

1 października br. Carolina Garcia Gomez objęła stanowisko prezes zarządu IKEA Retail w Polsce. Karierę w IKEA rozpoczęła w 2005 r. w sklepie IKEA w Barakaldo w rodzinnej Hiszpanii. Doświadczenie zawodowe zdobywała również na rynkach Słowackim, Czeskim oraz Węgierskim. Ostatnio pracowała jako wiceprezes IKEA Retail w Japonii. Z wykształcenia jest inżynierem, ukończyła także studia Master of Business Administration w IESE Business School. Ma 42 lata.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.