Stabilny wzrost Grupy IKEA umożliwi kolejne inwestycje w sprzedaż wielokanałową oraz zrównoważony rozwój

• Kolejny rok finansowy przyniósł Grupie IKEA dochód 35,1 miliardów euro, co oznacza wzrost o 7,4% r/r.

• Możliwość zakupu przez internet jest już dostępna na 14 z 28 rynków, jednocześnie w sklepach IKEA na całym świecie wzrosła liczba wizyt do 783 milionów.

• Swoim sukcesem Grupa IKEA dzieli się z pracownikami - na programy premiowe przeznaczyła 443 miliony euro.

Firma podjęła szereg działań na rzecz zrównoważonego rozwoju, inwestując w odnawialne źródła energii oraz niezależność surowcową.

Wzrost i rentowność daje nam wolność wyboru własnej drogi, elastyczność i możliwość szybkiego działania. Pozwala na niezależność myślenia oraz długoterminowe inwestycje – powiedział Peter Agnefjäll, Prezes i CEO Grupy IKEA. Jesteśmy w dobrym miejscu, ale wciąż w drodze, z mocnym naciskiem na ciągły rozwój i efektywność naszych działań – dodaje Peter Agnefjäll.

Stały wzrost finansowy umożliwił Grupie IKEA dalszy rozwój, a jej pracownikom – odniesienie dodatkowych korzyści. W roku finansowym 2016 – 27 z 28 rynków zanotowało wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim. Najdynamiczniej rozwijają się Polska oraz Chiny, Kanada i Australia. Zysk netto zapewnił podstawę do przyszłych inwestycji. Powstało 12 nowych sklepów oraz 19 Punktów Odbioru Zamówień. Równocześnie Grupa IKEA rozwija także nowe formy sprzedaży, dzięki którym klienci sami zdecydują jak, gdzie i kiedy dokonają zakupów. Możliwość zakupu mebli przez internet w przyszłym roku zyskają też wszyscy mieszkańcy Polski, która dołączy do 14 krajów oferujących sprzedaż online.

Dla IKEA w Polsce ważnymi działaniami były także inwestycje w powstanie nowych sklepów, których otwarcie planowane jest w Lublinie i w Warszawie. Dodatkowo w połowie grudnia klienci Opola i okolic będą mogli skorzystać z możliwości oferowanych przez pierwszy Punkt Odbioru Zamówień w Centrum Handlowym Turawa.

Polska zajmuje szczególne miejsce na mapie globalnej działalności IKEA. W roku finansowym 2016 osiągnęliśmy najwyższy w historii przychód – w wysokości 3 miliardów złotych, co plasuje nas w czołówce najbardziej perspektywicznych rynków. Jednak to z czego jestem najbardziej dumna to fakt, że staliśmy się niezależni energetycznie – produkujemy tyle energii ze źródeł odnawialnych, ile zużywamy we wszystkich sklepach, fabrykach, biurach, centrach handlowych i dystrybucyjnych. Dla IKEA w Polsce to był bardzo dobry rok.– powiedziała Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA Retail w Polsce.

Udział w sukcesie Grupy IKEA mają pracownicy, którzy otrzymali wsparcie w wysokości 443 milionów euro, z czego 108 mln w ramach Programu Lojalnościowego Tack! i 335 mln w ramach tzw. One IKEA Bonus. Obie inicjatywy pozwalają zapewnić jeszcze bardziej stabilne warunki pracy oraz umożliwiają zadbanie o przyszłość pracowników. W roku finansowym Grupa IKEA zatrudniała 163 300 pracowników, w tym 3 810 w Polsce. Stanowiska managerskie w 48% zajmowane są przez kobiety.

IKEA chce mieć pozytywny wpływ na środowisko oraz być częścią rozwiązania w kwestii zmian klimatycznych. W roku finansowym 2016 wyprodukowała energię odnawialną w ilości odpowiadającej 71% jej całkowitego zużycia. A co istotne - firma ułatwiła klientom prowadzenie bardziej zrównoważonego życia w domu. IKEA w swoim asortymencie oświetlenia oferuje wyłącznie to wykonane w technologii LED (lub kompatybilne z żarówkami LED), a całość bawełny z której wytwarza swoje produkty pochodzi z bardziej zrównoważonych źródeł. Wartość sprzedaży asortymentu pozwalającego oszczędzać wodę, energię oraz segregować i minimalizować odpady wzrosła o 37%, w porównaniu do poprzedniego roku. IKEA chce inspirować i umożliwiać swoim klientom jak najwięcej takich rozwiązań.

Kończący się rok dla Grupy IKEA wiąże się nie tylko z podsumowaniami, ale także wyznaczaniem ambitnych celów na przyszłość. Wśród nich są inwestycje na kolejnych rynkach, dalszy rozwój nowych form sprzedaży i osiągnięcie pełnej niezależności energetycznej we wszystkich krajach, w których obecna jest IKEA.

Podsumowanie Roczne Grupy IKEA oraz Raport Zrównoważonego Rozwoju można pobrać na stronie IKEA.pl/raporty

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA Group Sustainability Report FY16.pdf

pdf | 18,2 MB

IKEA YS & SR 2016 - skrót.pdf

pdf | 12,1 MB

IKEA YS FY16_digital.pdf

pdf | 12,1 MB

IKEA wybrała agencję PR do komunikacji korporacyjnej

IKEA zakończyła przetarg na kompleksową obsługę komunikacji korporacyjnej, obejmującą wewnętrzne i zewnętrzne działania oraz Public Affairs. Zwyciężyła agencja 2B UP Consulting, będąca częścią Garden of Words Group. Współpracę w nowym obszarze firmy rozpoczną we wrześniu 2018 roku.
Wege hot dog już w IKEA

Nowa, wegetariańska wersja klasycznego hot doga dostępna jest już w ofercie Bistro IKEA. To nie tylko smaczna i szybka przekąska, ale także bardziej zrównoważony wybór. IKEA Food, opierając się na wizji IKEA mającej na celu tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi, chce zainspirować ich do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia, oferując pyszne jedzenie, które ma pozytywny wpływ na ludzi i planetę.
IKEA w Lublinie i SKENDE Shopping zapraszają do Po Sąsiedzku

Po Sąsiedzku – to sześć unikalnych przestrzeni, które od początku lipca można odwiedzać na terenie sklepu IKEA w Lublinie i centrum handlowego SKENDE Shopping przy al. Spółdzielczości Pracy 86-88.
Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.