IKEA Centres wybrała wykonawców kubatury Centrum Handlowego w Lublinie i podpisała umowy z nowymi najemcami - copy

Na drodze przetargu IKEA Centres Polska S.A. wyłoniła wykonawców kubatury Centrum Handlowego w Lublinie, będą to: Hochtief Polska oraz Mercury Engineering Polska. Dodatkowo firma podpisała umowy z nowymi najemcami. Poszerzając tym samym ofertę usług telekomunikacyjnych, drogeryjnych, odzieżowych i wnętrzarskich. Centrum, łącznie ze sklepem IKEA, będzie liczyło aż 57 500 m2 powierzchni handlowej.

Za wykonanie kubatury Centrum Handlowego firmy IKEA Centres w Lublinie odpowiadać będą dwie firmy: Hochtief Polska S.A. - specjalizująca się w budowie obiektów kubaturowych i infrastrukturalnych oraz Mercury Engineering Polska Sp. z o.o. świadcząca szeroki zakres usług branży instalacji mechanicznych, elektrycznych i IT oraz systemów ochrony przeciwpożarowej.

Budowa centrum twa już o od kilkunastu tygodni. W tym czasie zrealizowano znaczną część makroniwelacji terenu, zabezpieczenia skarp, wylano pierwsze betonowe elementy, a także rozpoczęto prace przygotowujące do budowy wiaduktu prowadzącego na teren obecnego placu budowy.

Centrum Handlowe IKEA to  pierwsza tego typu inwestycja w Lublinie i całym województwie lubelskim. Cieszymy się, że budzi zainteresowanie mieszkańców, w tym potencjalnych pracowników oraz najemców. Wspólnie chcemy stworzyć przyjazne miejsce spotkań, pracy i rozrywki. - powiedziała Katarzyna Balashov, rzecznik prasowy Grupy IKEA w Polsce.

IKEA Centres chętnie podejmuje współpracę z lokalnymi najemcami, kolejne umowy jakie zostały podpisane z lubelskimi firmami to Magia Natury oraz butik odzieżowy Lalunia. Dodatkowo ofertę centrum poszerzą także salony: Play, Komfort i Selene.

Pozostali najemcy Centrum Handlowego w Lublinie to m.in.: Intermarché, RTV Euro  AGD księgarnia Świat Książki, apteka Dr Zdrowie, kantor wymiany walut J&M, biuro podróży Itaka, Kolporter, Swiss, E-smoking, A&G Optyk, Dream Collection, Wake Up Hair, Rossmann oraz Martes Sport.

Otwarcie Centrum Handlowego w Lublinie planowane jest na czwarty kwartał 2017 roku. Na powierzchni 57 500 m2 (łącznie ze sklepem IKEA), klienci będą mogli skorzystać z oferty około 64 sklepów oraz punktów usługowych. Dodatkowo do ich dyspozycji będzie 2 000 miejsc parkingowych. Zielone otoczenie wokół centrum zaaranżowane zostanie w taki sposób aby w pełni wkomponować się w lokalny krajobraz. Po wybudowaniu centrum handlowego lublinianie zyskają około 400 nowych miejsc pracy.

Uroczystość wkopania symbolicznego kamienia węgielnego pod sklep IKEA Lublin i Centrum Handlowe IKEA, obyła się 25 października. Wzięły w niej udział władze miasta, regionu, a także przedstawiciele IKEA Retail i IKEA Centres.

O IKEA Centres:
IKEA Centres to globalna spółka należąca do Grupy IKEA. Jest deweloperem i zarządcą obiektów handlowych, które odpowiadają na potrzeby szerokiego grona odbiorców, a ich istotną część stanowi sklep IKEA. Firma dąży do tego, by zarządzane przez nią obiekty były przyjaznymi i nowoczesnymi miejscami spotkań. Stara się stale budować silne i długotrwałe relacje z najemcami i wykorzystywać na bieżąco doświadczenie zdobyte na różnych, oddalonych od siebie rynkach.

Spółka IKEA Centres, obecna w Chinach, Europie (włączając w to kraje nordyckie) oraz Rosji, posiada i zarządza 58 centrami handlowymi i czterema parkami handlowymi zlokalizowanymi w 14 krajach. Łączna powierzchnia najmu tych obiektów wynosi 3,2 miliona m kw., a rocznie odwiedza je około 400 milionów osób. Centra handlowe należące do spółki działają pod różnymi markami, np. MEGA w Rosji czy LIVAT w Chinach.

IKEA Centres zarządza ośmioma obiektami handlowymi znajdującymi się w Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach oraz Warszawie. Obecnie firma przygotowuje się do budowy nowych centrów handlowych w Lublinie i Zabrzu oraz modernizuje Park Handlowy Franowo w Poznaniu.

IKEA PO SĄSIEDZKU W NOWEJ ODSŁONIE

IKEA Po Sąsiedzku - szwedzkie, domowe miejsce spotkań przy ul. Krakowskie Przedmieście 55 od początku lipca zacznie działać w nowej, zmienionej formie. Będzie to już nie jedna, ale aż kilka unikalnych przestrzeni, oferujących różne możliwości kreatywnego spędzenia wolnego czasu na terenie sklepu IKEA w Lublinie oraz SKENDE Shopping przy al. Spółdzielczości Pracy 86-88.
Klopsiki, łosoś i krwisty rostbef, czyli czym pod koniec lat 90. IKEA skradła podniebienia Polaków

Tylko w ubiegłym roku klienci IKEA Kraków zjedli 2,5 miliona klopsików i ponad 900 tysięcy hot-dogów. Jednak te kultowe dziś dania nie od razu stały się kulinarnymi hitami. Pod koniec lat 90. serca klientów restauracji IKEA Kraków podbijał łosoś i krwisty rostbef. Nie każdy też wie, że w 1998 roku hot-dogi kosztowały więcej niż dziś. Pamiętacie, co jeszcze serwowała IKEA 20 lat temu?
IKEA Kraków ma już 20 lat. Pamiętacie, jak robiło się zakupy pod koniec lat 90-tych?

Dziś praktycznie w każdym domu znajdziemy coś z IKEA. Ale w 1998 roku, gdy w Krakowie otwierano sklep tej sieci z wyposażeniem wnętrz, mało kto wiedział, co to jest szwedzki design. Ciekawość była tak ogromna, że pierwsi klienci pojawili się już 3 dni przed otwarciem. Rozbili namioty i nocowali przed sklepem. Pracownicy IKEA przynosili im klopsiki z restauracji.
IKEA Gościnnie w Gdyni

Od 6 kwietnia w centrum handlowym Riviera działa nowy punkt spotkań IKEA z klientami. Mieszkańcy Gdyni mogą skorzystać z profesjonalnego doradztwa, jak pięknie i wygodnie urządzić swoją przestrzeń domową, a także zamówić wybrane meble, sprzęt AGD i akcesoria przez internet. To drugi taki punkt zespołu IKEA Gdańsk zrealizowany w ramach wewnętrznego konkursu „Milion na innowacje”.

Zabawa edukuje i daje poczucie szczęścia. Wyniki jednego z największych na świecie badań na temat rozwoju dzieci

Większość badanych rodziców traktuje gry i zabawy, jako istotny element rozwoju dzieci. Jednak blisko połowa z nich przyznaje, że trudno jest znaleźć na to czas. Wspólne chwile najczęściej spędzają przed telewizorem. To tylko niektóre wnioski „The Play Report 2015”, przygotowanego przez IKEA i UNICEF. W badaniu, wzięło udział blisko 30 tys. rodziców i dzieci z 12 krajów świata. O znaczeniu zabawy przypomina też IKEA w Polsce w ramach kampanii „Zabawa to poważna sprawa”.