IKEA Centres wybrała wykonawców kubatury Centrum Handlowego w Lublinie i podpisała umowy z nowymi najemcami - copy

Na drodze przetargu IKEA Centres Polska S.A. wyłoniła wykonawców kubatury Centrum Handlowego w Lublinie, będą to: Hochtief Polska oraz Mercury Engineering Polska. Dodatkowo firma podpisała umowy z nowymi najemcami. Poszerzając tym samym ofertę usług telekomunikacyjnych, drogeryjnych, odzieżowych i wnętrzarskich. Centrum, łącznie ze sklepem IKEA, będzie liczyło aż 57 500 m2 powierzchni handlowej.

Za wykonanie kubatury Centrum Handlowego firmy IKEA Centres w Lublinie odpowiadać będą dwie firmy: Hochtief Polska S.A. - specjalizująca się w budowie obiektów kubaturowych i infrastrukturalnych oraz Mercury Engineering Polska Sp. z o.o. świadcząca szeroki zakres usług branży instalacji mechanicznych, elektrycznych i IT oraz systemów ochrony przeciwpożarowej.

Budowa centrum twa już o od kilkunastu tygodni. W tym czasie zrealizowano znaczną część makroniwelacji terenu, zabezpieczenia skarp, wylano pierwsze betonowe elementy, a także rozpoczęto prace przygotowujące do budowy wiaduktu prowadzącego na teren obecnego placu budowy.

Centrum Handlowe IKEA to  pierwsza tego typu inwestycja w Lublinie i całym województwie lubelskim. Cieszymy się, że budzi zainteresowanie mieszkańców, w tym potencjalnych pracowników oraz najemców. Wspólnie chcemy stworzyć przyjazne miejsce spotkań, pracy i rozrywki. - powiedziała Katarzyna Balashov, rzecznik prasowy Grupy IKEA w Polsce.

IKEA Centres chętnie podejmuje współpracę z lokalnymi najemcami, kolejne umowy jakie zostały podpisane z lubelskimi firmami to Magia Natury oraz butik odzieżowy Lalunia. Dodatkowo ofertę centrum poszerzą także salony: Play, Komfort i Selene.

Pozostali najemcy Centrum Handlowego w Lublinie to m.in.: Intermarché, RTV Euro  AGD księgarnia Świat Książki, apteka Dr Zdrowie, kantor wymiany walut J&M, biuro podróży Itaka, Kolporter, Swiss, E-smoking, A&G Optyk, Dream Collection, Wake Up Hair, Rossmann oraz Martes Sport.

Otwarcie Centrum Handlowego w Lublinie planowane jest na czwarty kwartał 2017 roku. Na powierzchni 57 500 m2 (łącznie ze sklepem IKEA), klienci będą mogli skorzystać z oferty około 64 sklepów oraz punktów usługowych. Dodatkowo do ich dyspozycji będzie 2 000 miejsc parkingowych. Zielone otoczenie wokół centrum zaaranżowane zostanie w taki sposób aby w pełni wkomponować się w lokalny krajobraz. Po wybudowaniu centrum handlowego lublinianie zyskają około 400 nowych miejsc pracy.

Uroczystość wkopania symbolicznego kamienia węgielnego pod sklep IKEA Lublin i Centrum Handlowe IKEA, obyła się 25 października. Wzięły w niej udział władze miasta, regionu, a także przedstawiciele IKEA Retail i IKEA Centres.

O IKEA Centres:
IKEA Centres to globalna spółka należąca do Grupy IKEA. Jest deweloperem i zarządcą obiektów handlowych, które odpowiadają na potrzeby szerokiego grona odbiorców, a ich istotną część stanowi sklep IKEA. Firma dąży do tego, by zarządzane przez nią obiekty były przyjaznymi i nowoczesnymi miejscami spotkań. Stara się stale budować silne i długotrwałe relacje z najemcami i wykorzystywać na bieżąco doświadczenie zdobyte na różnych, oddalonych od siebie rynkach.

Spółka IKEA Centres, obecna w Chinach, Europie (włączając w to kraje nordyckie) oraz Rosji, posiada i zarządza 58 centrami handlowymi i czterema parkami handlowymi zlokalizowanymi w 14 krajach. Łączna powierzchnia najmu tych obiektów wynosi 3,2 miliona m kw., a rocznie odwiedza je około 400 milionów osób. Centra handlowe należące do spółki działają pod różnymi markami, np. MEGA w Rosji czy LIVAT w Chinach.

IKEA Centres zarządza ośmioma obiektami handlowymi znajdującymi się w Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach oraz Warszawie. Obecnie firma przygotowuje się do budowy nowych centrów handlowych w Lublinie i Zabrzu oraz modernizuje Park Handlowy Franowo w Poznaniu.

IKEA Poznań przekazała pluszaki dla małych pacjentów Szpitala im. Karola Jonschera

W ramach międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa” IKEA Poznań prowadziła w ostatnich miesiącach 2017 roku wyjątkową, okolicznościową zbiórkę pluszaków. Zostały one przekazane małym pacjentom Szpitala Klinicznego im. Karola Jonschera Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
IKEA wspiera krakowskie instytucje pomocy społecznej

Do 15 krakowskich jednostek pomocy społecznej trafiło ponad 40 sof i foteli IKEA, które stanowiły wyposażenie Centrum Kongresowego ICE Kraków podczas Open Eyes Economy Summit 2017. Jednym z wielu tematów konferencji była społeczna odpowiedzialność biznesu, a gest IKEA je
IKEA stawia stacje ładowania samochodów elektrycznych. Po Lublinie przyszła pora na Kraków

IKEA Kraków uruchomiła dwie bezpłatne stacje ładowania samochodów elektrycznych. Każda obsłuży jednocześnie dwa pojazdy, czyli w tym samym czasie mogą ładować się cztery samochody. Wcześniej podobne punkty udostępniły swoim klientom sklepy IKEA we Wrocławiu, Poznaniu, Bydgoszczy i Lublinie. Budowa stacji ładowania jest częścią strategii zrównoważonego rozwoju sieci.
Zbiórka zabawek w IKEA Targówek. Pluszaki dla najmłodszych w każdym wozie strażackim

W ramach międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa” IKEA przygotowała limitowaną kolekcję zabawek SAGOSKATT 2017. To niezwykła seria 10 pluszaków zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. Dodatkowo sklep IKEA Targówek prowadzi wyjątkową, okolicznościową zbiórkę na rzecz dzieci poszkodowanych w pożarach i wypadkach, która odbywa się w grudniu.

Zabawa edukuje i daje poczucie szczęścia. Wyniki jednego z największych na świecie badań na temat rozwoju dzieci

Większość badanych rodziców traktuje gry i zabawy, jako istotny element rozwoju dzieci. Jednak blisko połowa z nich przyznaje, że trudno jest znaleźć na to czas. Wspólne chwile najczęściej spędzają przed telewizorem. To tylko niektóre wnioski „The Play Report 2015”, przygotowanego przez IKEA i UNICEF. W badaniu, wzięło udział blisko 30 tys. rodziców i dzieci z 12 krajów świata. O znaczeniu zabawy przypomina też IKEA w Polsce w ramach kampanii „Zabawa to poważna sprawa”.