IKEA Centres wybrała wykonawców kubatury Centrum Handlowego w Lublinie i podpisała umowy z nowymi najemcami - copy

Na drodze przetargu IKEA Centres Polska S.A. wyłoniła wykonawców kubatury Centrum Handlowego w Lublinie, będą to: Hochtief Polska oraz Mercury Engineering Polska. Dodatkowo firma podpisała umowy z nowymi najemcami. Poszerzając tym samym ofertę usług telekomunikacyjnych, drogeryjnych, odzieżowych i wnętrzarskich. Centrum, łącznie ze sklepem IKEA, będzie liczyło aż 57 500 m2 powierzchni handlowej.

Za wykonanie kubatury Centrum Handlowego firmy IKEA Centres w Lublinie odpowiadać będą dwie firmy: Hochtief Polska S.A. - specjalizująca się w budowie obiektów kubaturowych i infrastrukturalnych oraz Mercury Engineering Polska Sp. z o.o. świadcząca szeroki zakres usług branży instalacji mechanicznych, elektrycznych i IT oraz systemów ochrony przeciwpożarowej.

Budowa centrum twa już o od kilkunastu tygodni. W tym czasie zrealizowano znaczną część makroniwelacji terenu, zabezpieczenia skarp, wylano pierwsze betonowe elementy, a także rozpoczęto prace przygotowujące do budowy wiaduktu prowadzącego na teren obecnego placu budowy.

Centrum Handlowe IKEA to  pierwsza tego typu inwestycja w Lublinie i całym województwie lubelskim. Cieszymy się, że budzi zainteresowanie mieszkańców, w tym potencjalnych pracowników oraz najemców. Wspólnie chcemy stworzyć przyjazne miejsce spotkań, pracy i rozrywki. - powiedziała Katarzyna Balashov, rzecznik prasowy Grupy IKEA w Polsce.

IKEA Centres chętnie podejmuje współpracę z lokalnymi najemcami, kolejne umowy jakie zostały podpisane z lubelskimi firmami to Magia Natury oraz butik odzieżowy Lalunia. Dodatkowo ofertę centrum poszerzą także salony: Play, Komfort i Selene.

Pozostali najemcy Centrum Handlowego w Lublinie to m.in.: Intermarché, RTV Euro  AGD księgarnia Świat Książki, apteka Dr Zdrowie, kantor wymiany walut J&M, biuro podróży Itaka, Kolporter, Swiss, E-smoking, A&G Optyk, Dream Collection, Wake Up Hair, Rossmann oraz Martes Sport.

Otwarcie Centrum Handlowego w Lublinie planowane jest na czwarty kwartał 2017 roku. Na powierzchni 57 500 m2 (łącznie ze sklepem IKEA), klienci będą mogli skorzystać z oferty około 64 sklepów oraz punktów usługowych. Dodatkowo do ich dyspozycji będzie 2 000 miejsc parkingowych. Zielone otoczenie wokół centrum zaaranżowane zostanie w taki sposób aby w pełni wkomponować się w lokalny krajobraz. Po wybudowaniu centrum handlowego lublinianie zyskają około 400 nowych miejsc pracy.

Uroczystość wkopania symbolicznego kamienia węgielnego pod sklep IKEA Lublin i Centrum Handlowe IKEA, obyła się 25 października. Wzięły w niej udział władze miasta, regionu, a także przedstawiciele IKEA Retail i IKEA Centres.

O IKEA Centres:
IKEA Centres to globalna spółka należąca do Grupy IKEA. Jest deweloperem i zarządcą obiektów handlowych, które odpowiadają na potrzeby szerokiego grona odbiorców, a ich istotną część stanowi sklep IKEA. Firma dąży do tego, by zarządzane przez nią obiekty były przyjaznymi i nowoczesnymi miejscami spotkań. Stara się stale budować silne i długotrwałe relacje z najemcami i wykorzystywać na bieżąco doświadczenie zdobyte na różnych, oddalonych od siebie rynkach.

Spółka IKEA Centres, obecna w Chinach, Europie (włączając w to kraje nordyckie) oraz Rosji, posiada i zarządza 58 centrami handlowymi i czterema parkami handlowymi zlokalizowanymi w 14 krajach. Łączna powierzchnia najmu tych obiektów wynosi 3,2 miliona m kw., a rocznie odwiedza je około 400 milionów osób. Centra handlowe należące do spółki działają pod różnymi markami, np. MEGA w Rosji czy LIVAT w Chinach.

IKEA Centres zarządza ośmioma obiektami handlowymi znajdującymi się w Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach oraz Warszawie. Obecnie firma przygotowuje się do budowy nowych centrów handlowych w Lublinie i Zabrzu oraz modernizuje Park Handlowy Franowo w Poznaniu.

Minigranty IKEA Kraków dla Stowarzyszenia Unicorn i Zespołu Szkół Specjalnych z Nowej Huty

Dwie krakowskie organizacje przeciwdziałające wykluczeniom społecznym zostały laureatami II edycji konkursu grantowego IKEA Kraków. W Centrum Psychoonkologii Unicorn powstał specjalny kącik dziecięcy, a uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 zyskali miejsce, w którym
Katowickie szkoły i IKEA łączą siły w walce o lepszy klimat

IKEA po raz kolejny wesprze dzieci i młodzież w staraniach o lepszy klimat i czystsze środowisko. Konkurs „Słoneczne szkoły dla lepszego miasta” związany jest ze szczytem klimatycznym ONZ COP24, który odbędzie się w Katowicach. Ponad dwadzieścia szkół podstawowych z Kato
IKEA urządziła strefy na Targach Książki w Krakowie. Po imprezie meble trafią do biblioteki

W dniach 25-28 października w Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków odbywają się 22. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie. W tym roku Gościem Honorowym czterodniowego święta literatury jest Szwecja. Nie mogło więc też zabraknąć IKEA. Szwedzki sklep urządził komforto
IKEA ponownie w Alejach Jerozolimskich w Warszawie

Od 23 października br. długo wyczekiwany sklep IKEA w Blue City jest otwarty dla klientów. Nowoczesny koncept, bliskość centrum miasta i niestandardowe, inspirujące sposoby prezentacji asortymentu. IKEA w Blue City to miejsce dla wszystkich, którzy myślą o urządzaniu i d
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.