IKEA Centres wybrała wykonawców kubatury Centrum Handlowego w Lublinie i podpisała umowy z nowymi najemcami - copy

Na drodze przetargu IKEA Centres Polska S.A. wyłoniła wykonawców kubatury Centrum Handlowego w Lublinie, będą to: Hochtief Polska oraz Mercury Engineering Polska. Dodatkowo firma podpisała umowy z nowymi najemcami. Poszerzając tym samym ofertę usług telekomunikacyjnych, drogeryjnych, odzieżowych i wnętrzarskich. Centrum, łącznie ze sklepem IKEA, będzie liczyło aż 57 500 m2 powierzchni handlowej.

Za wykonanie kubatury Centrum Handlowego firmy IKEA Centres w Lublinie odpowiadać będą dwie firmy: Hochtief Polska S.A. - specjalizująca się w budowie obiektów kubaturowych i infrastrukturalnych oraz Mercury Engineering Polska Sp. z o.o. świadcząca szeroki zakres usług branży instalacji mechanicznych, elektrycznych i IT oraz systemów ochrony przeciwpożarowej.

Budowa centrum twa już o od kilkunastu tygodni. W tym czasie zrealizowano znaczną część makroniwelacji terenu, zabezpieczenia skarp, wylano pierwsze betonowe elementy, a także rozpoczęto prace przygotowujące do budowy wiaduktu prowadzącego na teren obecnego placu budowy.

Centrum Handlowe IKEA to  pierwsza tego typu inwestycja w Lublinie i całym województwie lubelskim. Cieszymy się, że budzi zainteresowanie mieszkańców, w tym potencjalnych pracowników oraz najemców. Wspólnie chcemy stworzyć przyjazne miejsce spotkań, pracy i rozrywki. - powiedziała Katarzyna Balashov, rzecznik prasowy Grupy IKEA w Polsce.

IKEA Centres chętnie podejmuje współpracę z lokalnymi najemcami, kolejne umowy jakie zostały podpisane z lubelskimi firmami to Magia Natury oraz butik odzieżowy Lalunia. Dodatkowo ofertę centrum poszerzą także salony: Play, Komfort i Selene.

Pozostali najemcy Centrum Handlowego w Lublinie to m.in.: Intermarché, RTV Euro  AGD księgarnia Świat Książki, apteka Dr Zdrowie, kantor wymiany walut J&M, biuro podróży Itaka, Kolporter, Swiss, E-smoking, A&G Optyk, Dream Collection, Wake Up Hair, Rossmann oraz Martes Sport.

Otwarcie Centrum Handlowego w Lublinie planowane jest na czwarty kwartał 2017 roku. Na powierzchni 57 500 m2 (łącznie ze sklepem IKEA), klienci będą mogli skorzystać z oferty około 64 sklepów oraz punktów usługowych. Dodatkowo do ich dyspozycji będzie 2 000 miejsc parkingowych. Zielone otoczenie wokół centrum zaaranżowane zostanie w taki sposób aby w pełni wkomponować się w lokalny krajobraz. Po wybudowaniu centrum handlowego lublinianie zyskają około 400 nowych miejsc pracy.

Uroczystość wkopania symbolicznego kamienia węgielnego pod sklep IKEA Lublin i Centrum Handlowe IKEA, obyła się 25 października. Wzięły w niej udział władze miasta, regionu, a także przedstawiciele IKEA Retail i IKEA Centres.

O IKEA Centres:
IKEA Centres to globalna spółka należąca do Grupy IKEA. Jest deweloperem i zarządcą obiektów handlowych, które odpowiadają na potrzeby szerokiego grona odbiorców, a ich istotną część stanowi sklep IKEA. Firma dąży do tego, by zarządzane przez nią obiekty były przyjaznymi i nowoczesnymi miejscami spotkań. Stara się stale budować silne i długotrwałe relacje z najemcami i wykorzystywać na bieżąco doświadczenie zdobyte na różnych, oddalonych od siebie rynkach.

Spółka IKEA Centres, obecna w Chinach, Europie (włączając w to kraje nordyckie) oraz Rosji, posiada i zarządza 58 centrami handlowymi i czterema parkami handlowymi zlokalizowanymi w 14 krajach. Łączna powierzchnia najmu tych obiektów wynosi 3,2 miliona m kw., a rocznie odwiedza je około 400 milionów osób. Centra handlowe należące do spółki działają pod różnymi markami, np. MEGA w Rosji czy LIVAT w Chinach.

IKEA Centres zarządza ośmioma obiektami handlowymi znajdującymi się w Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach oraz Warszawie. Obecnie firma przygotowuje się do budowy nowych centrów handlowych w Lublinie i Zabrzu oraz modernizuje Park Handlowy Franowo w Poznaniu.

Energia słoneczna dla szkoły w twojej gminie!

Produkowanie własnej, czystej energii na potrzeby gminnej szkoły – z IKEA to możliwe! Firma ogłasza konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej -  “Najlepsza szkoła pod słońcem”. Do wygrania instalacja fotowoltaiczna o wartości do 35 tys. złotych, wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją. W konkursie zostanie nagrodzonych aż 6 szkół w wybranych gminach!
Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.
IKEA w Lublinie przekazuje mieszkańcom miasta powitalny prezent!

Jak przystało na dobrego sąsiada, IKEA przygotowała dla lublinian powitalny prezent. Teraz oficjalnie przekazuje go mieszkańcom miasta. Lublin zyskał właśnie nowe wyjątkowe miejsce na swojej mapie. Takie, w którym mieszkańcy miasta mogą się spotkać i nawiązać kontakt. Poznajcie Wspólną, miejsce w którym rozwijać się będzie życie sąsiedzkie.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.

Zabawa edukuje i daje poczucie szczęścia. Wyniki jednego z największych na świecie badań na temat rozwoju dzieci

Większość badanych rodziców traktuje gry i zabawy, jako istotny element rozwoju dzieci. Jednak blisko połowa z nich przyznaje, że trudno jest znaleźć na to czas. Wspólne chwile najczęściej spędzają przed telewizorem. To tylko niektóre wnioski „The Play Report 2015”, przygotowanego przez IKEA i UNICEF. W badaniu, wzięło udział blisko 30 tys. rodziców i dzieci z 12 krajów świata. O znaczeniu zabawy przypomina też IKEA w Polsce w ramach kampanii „Zabawa to poważna sprawa”.