Zabawa edukuje i daje poczucie szczęścia. Wyniki jednego z największych na świecie badań na temat rozwoju dzieci

Większość badanych rodziców traktuje gry i zabawy, jako istotny element rozwoju dzieci. Jednak blisko połowa z nich przyznaje, że trudno jest znaleźć na to czas. Wspólne chwile najczęściej spędzają przed telewizorem. To tylko niektóre wnioski „The Play Report 2015”, przygotowanego przez IKEA i UNICEF. W badaniu, wzięło udział blisko 30 tys. rodziców i dzieci z 12 krajów świata. O znaczeniu zabawy przypomina też IKEA w Polsce w ramach kampanii „Zabawa to poważna sprawa”.

Gry i zabawy rozwijają ciekawość świata, twórcze myślenie oraz aktywność. Pokazują jak współpracować, dbać o siebie i innych. Dzięki nim dzieci stają się bardziej pewne siebie, odważne. Dlatego w IKEA traktujemy zabawę bardzo poważnie. Prowadząc kampanię „Zabawa to poważna sprawa” chcemy zadbać o teraźniejszość i przyszłość dzieci zachęcając do tego innych – powiedziała Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju, IKEA Retail w Polsce.

IKEA, między innymi poprzez działalność IKEA Foundation, od lat prowadzi działania na rzecz rozwoju i lepszego życia dzieci na całym świecie. Kampania „Zabawa to poważna sprawa”, której elementem jest „The Play Report 2015”, jest jednym z nich. Koncentruje się ona na promowaniu oraz zapewnieniu praw dzieci do zabawy i rozwoju, angażując do tego swoich klientów. Od 20 listopada do 24 grudnia br., za każdą zakupioną w sklepach IKEA zabawkę, IKEA Foundation przekaże 1 euro na rzecz projektów realizowanych w najbiedniejszych regionach świata.

Wyniki „The Play Report 2015” wskazują, że zabawa stanowi bardzo ważny element w rozwoju dziecka. Ma ona duży wpływ na poczucie szczęścia. Potwierdza to aż dziewięciu na dziesięciu ankietowanych rodziców. Co więcej, prawie wszyscy rodzice uważają, że zabawa stanowi niezbędną wartość edukacyjną oraz ma wyraźnie pozytywny i terapeutyczny wpływ na ich dzieci. Również młode osoby w wieku 7-12 lat przyznają, że podczas zabawy nie muszą się o nic martwić.

Zabawa to także edukacja, rozwijanie kreatywności i wyobraźni. Zgadza się z tym aż 88% rodziców. Ponadto, około dwie trzecie z nich potwierdza, że stanowi ona przygotowanie do wyzwań dorosłego życia.

Jednak, mimo świadomości, jaką rolę pełni zabawa w życiu dziecka nie znajdujemy na nią czasu. Praca, codzienne obowiązki i stres sprawiają, że gry i zabawy schodzą na dalszy plan, a najczęstszą formą spędzania wspólnie czasu jest oglądanie telewizji. Aż połowa badanych dzieci w wieku 7-12 lat i dwie piąte nastolatków w wieku 13-18 lat dostrzega, że ich rodzice żyją w stresie oraz ciągłym pośpiechu. Raport wykazał również, że urządzenia mobilne coraz częściej zastępują bezpośrednią komunikację w rodzinie. Jedna czwarta rodziców przyznaje, że czasem komunikuje się z rodziną wyłącznie za pomocą SMS-ów i mediów społecznościowych.

Badanie pokazuje, że na całym świecie pojawiają się podobne problemy. Mamy coraz mniej czasu dla siebie i rodziny. W kampanii „Zabawa to poważna sprawa” chcemy zachęcić do lepszego spędzania wolnego czasu, nie przed telewizorem, ale wspólnie bawiąc się i rozmawiając. Przecież wszyscy chcemy, żeby nasze dzieci były szczęśliwe i czuły się dobrze w rodzinie – dodała Katarzyna Dulko-Gaszyna.

Według badań prawie dwie trzecie młodych osób w wieku 13-18 lat uważa, że ich rodzina jest dla nich ważniejsza niż przyjaciele, kwestionując mit, że nastolatkowie odrzucają swoje rodziny na rzecz grupy rówieśniczej. Dlatego tak ważne jest, aby pielęgnować rodzinne relacje i poświęcać im zdecydowanie więcej czasu.

Prawo do zabawy i wypoczynku jest jednym z podstawowych praw każdego dziecka. UNICEF walczy o to, aby każde dziecko na świecie mogło się bawić i rozwijać stosownie do wieku oraz miało zapewniony dostęp do edukacji. Takie inicjatywy jak „Zabawa to poważna sprawa” zwracają uwagę na fakt, jak ważna dla rozwoju dzieci jest zabawa. Widzimy to szczególne w sytuacjach kryzysowych, kiedy dzieci, które przeżyły katastrofę naturalną lub żyją w rejonach ogarniętych konfliktami zbrojnymi, dzięki zabawie mogą zapomnieć o traumatycznych przeżyciach – powiedział Marek Krupiński, Dyrektor Generalny UNICEF Polska. „The Play Report 2015” pozwala również dostrzec znaczenie spędzania przez dzieci czasu w gronie rodziny, wspólnych zajęć i zabawy. To niezwykle ważne. UNICEF skupia się na pomocy dzieciom w najbiedniejszych krajach świata, ale jednocześnie dba, aby prawo do zabawy i wypoczynku dzieci w krajach rozwiniętych było realizowane we właściwy sposób. Pomagają nam w tym tacy partnerzy, jak IKEA Foundation - dodał Marek Krupiński.

„The Play Report 2015” zostało przeprowadzone w 12 krajach: Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Włochach, Holandii, Rosji, Hiszpanii, Szwecji, USA, Indiach, Chinach i Korei Południowej. Jest ono kontynuacją badania z 2009 roku zrealizowanego w 25 krajach, w którym wzięło udział 7 833 rodziców dzieci będących w wieku od 1 do 12 lat. W 2014 roku rozbudowano je o pytania i odpowiedzi skierowane także do nastolatków mających 13-18 lat oraz rodziców dzieci w wieku 0-16 lat. Kilka pytań zostało również powtórzonych, aby przeprowadzić porównanie w zachowaniach na przestrzeni 5 lat.

Pełen raport znajduje się na stronie internetowej: http://www.ikea.com/ms/en_US/pdf/reports-downloads/IKEA_Play_Report_2015.pdf Więcej informacji o kampanii „Zabawa to poważna sprawa”: www.IKEA.pl/zabawymoc

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziło 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres, firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

O UNICEF Polska
UNICEF to organizacja humanitarna i rozwojowa od 70 lat działająca na rzecz dzieci. Od ratujących życie szczepień, przez budowę szkół, po natychmiastową pomoc w sytuacji klęski humanitarnej - UNICEF robi wszystko, aby dzieciom żyło się lepiej. Pracuje w małych wioskach i z rządami państw, bo uważa, że każde dziecko, niezależnie od miejsca urodzenia, koloru skóry czy religii ma prawo do zdrowego i bezpiecznego dzieciństwa.

Więcej informacji o działaniach UNICEF na stronie: www.unicef.pl.

The Play Report 2015_1.jpg

The Play Report 2015_3.jpg

IKEA_Play_Report_2015.pdf

pdf | 6,77 MB

The Play Report 2015_2.jpg

(Po)moc lokalnych liderów

Ponad milion złotych przekazanych na stypendia dla 729 uczniów w 200 polskich szkołach, 15 lokalnych projektów społecznych oraz tysiące zaangażowanych klubowiczów IKEA FAMILY. To efekt pięciu edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” oraz współpracy firmy IKEA z Fundacją Świętego Mikołaja.
Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.
Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.

Zmiany wynagrodzeń w IKEA Retail. Stawka minimalna wzrośnie do 20 złotych brutto za godzinę

Nowe minimalne stawki w wysokości 20 złotych brutto za godzinę, obowiązywać będą od stycznia 2017 r. W IKEA Retail cały system płac ulegnie waloryzacji, w wyniku czego blisko 90% pracowników otrzyma podwyżki. Zmiany związane z poprawą wynagrodzeń są częścią strategii zakładającej stały rozwój i tworzenie IKEA Retail, jako wspaniałego miejsca pracy.