Zmiany wynagrodzeń w IKEA Retail. Stawka minimalna wzrośnie do 20 złotych brutto za godzinę

Nowe minimalne stawki w wysokości 20 złotych brutto za godzinę, obowiązywać będą od stycznia 2017 r. W IKEA Retail cały system płac ulegnie waloryzacji, w wyniku czego blisko 90% pracowników otrzyma podwyżki. Zmiany związane z poprawą wynagrodzeń są częścią strategii zakładającej stały rozwój i tworzenie IKEA Retail, jako wspaniałego miejsca pracy.

Podniesienie poziomów wynagrodzeń nie jest powiązane z indywidualnymi wynikami pracy. To element realizowanej przez IKEA Retail strategii, zakładającej konsekwentne podejmowanie działań zapewniających pracownikom coraz lepsze warunki pracy.

Pracownicy są dla nas bardzo ważni - stanowią filar sukcesu IKEA Retail i to oni mają największy wpływ na zadowolenie klientów. Zależy nam, żeby płaca w IKEA Retail pozwalała nam w praktyce realizować wizję tworzenia lepszych warunków życia dla wielu ludzi. Chcemy, aby jak najwięcej osób postrzegało IKEA Retail jako wyjątkową, znaczącą i godną zaufania markę, firmę i pracodawcę - powiedział Michał Pióro, Dyrektor HR, IKEA Retail w Polsce.

IKEA Retail w Polsce zatrudnia prawie 4 tysiące osób. Blisko 3 tysiące z nich pracuje na pełnych etatach. Obecna minimalna stawka godzinowa obowiązuje od 1 stycznia 2016 r. i wynosi 15 złotych brutto. Ważną częścią całościowego pakietu wynagradzanie pracownika są benefity oraz plan emerytalny. Plan jest w całości finansowany przez IKEA Retail i stanowi inwestycje firmy w przyszłość pracowników.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingva Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_3.jpg

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_1.jpg

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_2.jpg

IKEA wybrała agencję PR do komunikacji korporacyjnej

IKEA zakończyła przetarg na kompleksową obsługę komunikacji korporacyjnej, obejmującą wewnętrzne i zewnętrzne działania oraz Public Affairs. Zwyciężyła agencja 2B UP Consulting, będąca częścią Garden of Words Group. Współpracę w nowym obszarze firmy rozpoczną we wrześniu 2018 roku.
Wege hot dog już w IKEA

Nowa, wegetariańska wersja klasycznego hot doga dostępna jest już w ofercie Bistro IKEA. To nie tylko smaczna i szybka przekąska, ale także bardziej zrównoważony wybór. IKEA Food, opierając się na wizji IKEA mającej na celu tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi, chce zainspirować ich do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia, oferując pyszne jedzenie, które ma pozytywny wpływ na ludzi i planetę.
IKEA w Lublinie i SKENDE Shopping zapraszają do Po Sąsiedzku

Po Sąsiedzku – to sześć unikalnych przestrzeni, które od początku lipca można odwiedzać na terenie sklepu IKEA w Lublinie i centrum handlowego SKENDE Shopping przy al. Spółdzielczości Pracy 86-88.
Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.