Zmiany wynagrodzeń w IKEA Retail. Stawka minimalna wzrośnie do 20 złotych brutto za godzinę

Nowe minimalne stawki w wysokości 20 złotych brutto za godzinę, obowiązywać będą od stycznia 2017 r. W IKEA Retail cały system płac ulegnie waloryzacji, w wyniku czego blisko 90% pracowników otrzyma podwyżki. Zmiany związane z poprawą wynagrodzeń są częścią strategii zakładającej stały rozwój i tworzenie IKEA Retail, jako wspaniałego miejsca pracy.

Podniesienie poziomów wynagrodzeń nie jest powiązane z indywidualnymi wynikami pracy. To element realizowanej przez IKEA Retail strategii, zakładającej konsekwentne podejmowanie działań zapewniających pracownikom coraz lepsze warunki pracy.

Pracownicy są dla nas bardzo ważni - stanowią filar sukcesu IKEA Retail i to oni mają największy wpływ na zadowolenie klientów. Zależy nam, żeby płaca w IKEA Retail pozwalała nam w praktyce realizować wizję tworzenia lepszych warunków życia dla wielu ludzi. Chcemy, aby jak najwięcej osób postrzegało IKEA Retail jako wyjątkową, znaczącą i godną zaufania markę, firmę i pracodawcę - powiedział Michał Pióro, Dyrektor HR, IKEA Retail w Polsce.

IKEA Retail w Polsce zatrudnia prawie 4 tysiące osób. Blisko 3 tysiące z nich pracuje na pełnych etatach. Obecna minimalna stawka godzinowa obowiązuje od 1 stycznia 2016 r. i wynosi 15 złotych brutto. Ważną częścią całościowego pakietu wynagradzanie pracownika są benefity oraz plan emerytalny. Plan jest w całości finansowany przez IKEA Retail i stanowi inwestycje firmy w przyszłość pracowników.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingva Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_3.jpg

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_1.jpg

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_2.jpg

Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.
Mów do mnie… meblem IKEA Pierwsza komunikacja w Polsce w technice ASMR

IKEA namawia Polaków do odpoczynku pierwszą w Polsce akcją wywołującą ASMR – przyjemne ciarki i uczucie zrelaksowania. Ten nietypowy sposób na odpoczynek ma już miliony entuzjastów na całym świecie. Głównymi bohaterami innowacyjnych działań są meble, ale w ujęciu, jakiego w Polsce jeszcze nie było. Całość została zrealizowana poprzez szepty i dźwięki wydobyte z materiałów, z których stworzone są produkty IKEA. Działania wykorzystujące zjawisko ASMR są uzupełnieniem wiosennej kampanii marki zachęcającej do odpoczywania.
Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.
Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.

Kupuj #poswojemu w IKEA. Punkt Odbioru Zamówień w Opolu

Już od 13 grudnia 2016 roku mieszkańcy Opola i okolic jako pierwsi w Polsce będą mogli korzystać z nowej formy zakupów mebli IKEA. Punkt Odbioru Zamówień będzie się znajdować w centrum handlowym Turawa Park w Zawadzie k. Opola. Punkt umożliwia odbiór wcześniej zamówionych i opłaconych mebli.