Zmiany wynagrodzeń w IKEA Retail. Stawka minimalna wzrośnie do 20 złotych brutto za godzinę

Nowe minimalne stawki w wysokości 20 złotych brutto za godzinę, obowiązywać będą od stycznia 2017 r. W IKEA Retail cały system płac ulegnie waloryzacji, w wyniku czego blisko 90% pracowników otrzyma podwyżki. Zmiany związane z poprawą wynagrodzeń są częścią strategii zakładającej stały rozwój i tworzenie IKEA Retail, jako wspaniałego miejsca pracy.

Podniesienie poziomów wynagrodzeń nie jest powiązane z indywidualnymi wynikami pracy. To element realizowanej przez IKEA Retail strategii, zakładającej konsekwentne podejmowanie działań zapewniających pracownikom coraz lepsze warunki pracy.

Pracownicy są dla nas bardzo ważni - stanowią filar sukcesu IKEA Retail i to oni mają największy wpływ na zadowolenie klientów. Zależy nam, żeby płaca w IKEA Retail pozwalała nam w praktyce realizować wizję tworzenia lepszych warunków życia dla wielu ludzi. Chcemy, aby jak najwięcej osób postrzegało IKEA Retail jako wyjątkową, znaczącą i godną zaufania markę, firmę i pracodawcę - powiedział Michał Pióro, Dyrektor HR, IKEA Retail w Polsce.

IKEA Retail w Polsce zatrudnia prawie 4 tysiące osób. Blisko 3 tysiące z nich pracuje na pełnych etatach. Obecna minimalna stawka godzinowa obowiązuje od 1 stycznia 2016 r. i wynosi 15 złotych brutto. Ważną częścią całościowego pakietu wynagradzanie pracownika są benefity oraz plan emerytalny. Plan jest w całości finansowany przez IKEA Retail i stanowi inwestycje firmy w przyszłość pracowników.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingva Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_3.jpg

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_1.jpg

IKEA_Wzrost minimalnej stawki godzinowej_2.jpg

IKEA Retail o jakości życia podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju

Jakość życia Polaków była tematem przewodnim obecności IKEA Retail na tegorocznym Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdroju (5—7 września). Firma mówiła o trzech wymiarach – domowym (jakość życia w domu), służbowym (jakość relacji pracodawca-pracownik) i społecznym (troska o środowisko). IKEA przygotowała dwie ekspozycje, zainicjowała także debaty i spotkania dla szerokiego grona interesariuszy.
Centrum IKEA dla Firm – nowy punkt w sercu Warszawy

Co roku w Warszawie powstaje około 30 tysięcy mikro i małych firm. To właśnie dla nich, 29 sierpnia, IKEA otwiera specjalne miejsce. W Centrum IKEA dla Firm przedsiębiorcy mogą liczyć na profesjonalną pomoc w zakresie wyposażania funkcjonalnych przestrzeni do pracy. To pierwsza taka inicjatywa na świecie w grupie IKEA.
Sklep IKEA w Lublinie już otwarty

Dziesiąty sklep IKEA w Polsce i jedyny we wschodniej części kraju powitał dziś, 23 sierpnia, swoich pierwszych gości. Na otwarciu długo wyczekiwanego przez mieszkańców Lubelszczyzny sklepu szwedzkiej marki pojawiły się władze miasta, regionu i tysiące mieszkańców. IKEA przygotowała w tym dniu dla klientów specjalny program atrakcji.
Otwarcie sklepu IKEA w Lublinie już 23 sierpnia!

Otwarcie sklepu IKEA Lublin nastąpi już w środę, 23 sierpnia. Wyczekiwany przez mieszkańców Lublina i okolic dziesiąty sklep IKEA w Polsce i pierwszy we wschodniej części kraju powita gości już o godzinie 10:00. IKEA na dzień otwarcia przygotowała dla klientów specjalny program atrakcji.

Kupuj #poswojemu w IKEA. Punkt Odbioru Zamówień w Opolu

Już od 13 grudnia 2016 roku mieszkańcy Opola i okolic jako pierwsi w Polsce będą mogli korzystać z nowej formy zakupów mebli IKEA. Punkt Odbioru Zamówień będzie się znajdować w centrum handlowym Turawa Park w Zawadzie k. Opola. Punkt umożliwia odbiór wcześniej zamówionych i opłaconych mebli.