Katalog IKEA 2017. Dla wszystkich, którzy chcą żyć po swojemu

Już jest! Nowy Katalog IKEA 2017 jest dostępny w Polsce. W jego tegorocznej odsłonie zaprezentowano rozwiązania wyposażenia domu, które inspirują do porzucenia codziennej presji oczekiwań. IKEA namawia, by żyć po swojemu, ponieważ dom to najlepsze miejsce, by być sobą, realizować swoje pragnienia, cieszyć się bliskością i zwykłym codziennym życiem.

Nie ma jednego przepisu na to, jaki powinien być idealny dom. Co więcej – dom wcale nie musi być idealny. Najważniejsze, by był w 100% nasz. Żebyśmy mogli żyć w nim po swojemu. O tym jest nowy Katalog IKEA 2017. To manifest zachęcający, aby ludzie w mniejszym stopniu przejmowali się tym, co myślą o nich inni, a bardziej tym, czego sami pragną i co dla nich samych jest najważniejsze.

Pożegnaj oczekiwania, powitaj siebie!

Tegoroczna odsłona Katalogu IKEA 2017 zachęca także do tego, aby nie ulegać presji oczekiwań w kuchni. Jeśli tylko dostosujemy ją do swoich potrzeb, znajdziemy inspirację, by gotować pełną parą. Bo gotowanie może być przyjemnością, a nie nudnym obowiązkiem. Kuchnia to miejsce, które zachęca do tego, aby pokazać swoje prawdziwe „ja”. By nie trzymać się kurczowo przepisów, dostrzec urok niepasujących do siebie krzeseł, zjeść czasem kolację na podłodze. Niedoskonałość też jest piękna. Najważniejsze jest podążanie własną drogą i słuchanie swojego wewnętrznego głosu. A jeśli zdarzy nam się rozgotować makaron? Trudno! Zwykłym ludziom to się zdarza.
Katalog IKEA jest także odzwierciedleniem zmieniającego się życia. W dzisiejszym, zabieganym świecie wiele osób na co dzień odczuwa rosnącą presję i zamiast podążać własną ścieżką, żyje tak, by spełniać oczekiwania innych. IKEA wychodzi im naprzeciw – chcemy, by mniej przejmowali się tym, co pomyślą inni i skupili się na swoich pragnieniach. By spojrzeli na swoje domy z innej perspektywy i skorzystali z naszej wiedzy i doświadczenia, by dzięki temu ich życie w domu stało się lepsze, bardziej komfortowe i piękniejsze – ale na ich własny sposób – podkreśla Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA Retail w Polsce.
Dla IKEA najważniejsze jest codzienne życie zwykłych ludzi. To z myślą o nich powstają nowe produkty i rozwiązania, dzięki którym dom jest modny, funkcjonalny oraz dopasowany do stylu życia. Katalog IKEA 2017 jest pełen nowości na wielu płaszczyznach – od nowych produktów, przez nowe wzory i materiały, aż po nowe niższe ceny. W Katalogu IKEA 2017 znalazły się również zapowiedzi nowych kolekcji. Już jesienią 2016 w sklepach pojawi się limitowana kolekcja SÄLLSKAP z drukowanymi wzorami i meblami do jadalni. Wiosną 2017 swoją premierę będzie miała zaś prawdziwa gratka dla fanów designu – seria funkcjonalnych i mobilnych mebli IKEA PS 2017. Dodatkowo, po raz pierwszy w historii Katalogu IKEA, znalazło się w nim 13 historii, które pokazują, czym są wartości IKEA widziane z codziennej perspektywy. To wyjątkowy sposób na podzielenie się zasadami, którymi kieruje się firma.

Co nowego w Kuchni Spotkań IKEA?

W myśl idei przewodniej Katalogu IKEA 2017 zmieniona została aranżacja Kuchni Spotkań IKEA. Miejsce, które zagościło na mapie Warszawy w listopadzie 2015 r., przeszło metamorfozę, dzięki której odwiedzający je goście będą mogli przekonać się, czym dla IKEA jest życie po swojemu w kuchni. Otwarcie Kuchni Spotkań w nowej odsłonie zaplanowano na wrzesień 2016.

Dobrze mieć sąsiada

Codzienność po swojemu, to przede wszystkim zaprzyjaźnienie się z tym, co nam bliskie
i w pełni nasze. IKEA mówi, śmiało – wykorzystujmy meble tak, by sprawiały nam radość, bawmy się przepisami kulinarnymi, przełamujmy stereotypy i... ciszę w windzie z sąsiadem. Bo czy umiemy z nim porozmawiać? Czy wiemy, co nas łączy? IKEA sprawdza to w prostym eksperymencie społecznym. Film, który powstał w jego trakcie wzbudza refleksję: z sąsiadem, którego mijasz w windzie łączy cię więcej, niż myślisz. Okazuje się, że dobrze mieć sąsiada. A jeszcze lepiej się z nim zapoznać. By do tego zachęcić, IKEA zaprasza na cykl Spotkań Sąsiedzkich organizowanych w parkach osiedlowych polskich miast. Celem inicjatywy jest integracja lokalnej społeczności oraz odbudowa tradycji dobrych relacji sąsiedzkich. To okazja do poznania mieszkańców swojej dzielnicy i wymiany doświadczeń. Spotkania Sąsiedzkie IKEA są szansą, by to, co niedalekie, stało się bliskie. Bo to, co wartościowe jest na wyciągnięcie ręki. W domu i w najbliższym otoczeniu. Więcej informacji znajduje się na www.spotkania-sasiedzkie.pl
#poswojemu #katalogIKEA2017

Fakty i liczby na temat Katalogu IKEA 2017

Wersja drukowana
  • Liczba stron katalogu: 324 + 4 strony okładki
  • Liczba drukowanych egzemplarzy: 211 000 000
  • Liczba języków: 32 (33 w wersji cyfrowej)
  • Liczba drukowanych wersji: 70
  • Liczba katalogów dystrybuowanych w Polsce w okresie 22.08 – 11.09 – prawie 6 mln sztuk w tym: 5,229 mln egzemplarzy dystrybuowanych w miastach, w których znajduje się sklep IKEA oraz 537 tys. egzemplarzy dystrybuowanych w sklepach IKEA w Polsce
Wersja cyfrowa
  • Liczba wersji stron www i aplikacji: 69
    3 różne układy katalogu dla 3 rodzajów mediów (desktop, telefon i TV).
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Katalog IKEA 2017 Dla wszystkich którzy chcą żyć po swojemu_informacja dla mediów.docx

docx | 45,1 KB

Katalog IKEA 2017_press kit.pdf

pdf | 5,77 MB

Katalog IKEA 2017_materiał prasowy IKEA_hires.jpg

Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu.

Kampania komunikująca nowe wydanie Katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.
Limitowana kolekcja FÖREMÅL: ładna, brzydka, urocza.               Stwórz wnętrze wywołujące emocje.

Limitowana seria FÖREMÅL powstała jako rezultat współpracy IKEA z jednym z najbardziej uznanych szwedzkich artystów tworzących w szkle i ceramice, Perem B. Sundbergiem. Podkreślająca unikatowość przedmiotów kolekcja zachęca do eksperymentowania oraz tworzenia wnętrz nie tylko funkcjonalnych, ale i wywołujących prawdziwe emocje. Składa się ona z codziennych produktów o nietuzinkowym wyglądzie, takich jak pudełka do przechowywania, dywany, poszewki na poduszkę, świeczniki czy intrygujące wazony. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo wzorów, które stworzył artysta. To spora gratka dla miłośników eksperymentów we wnętrzach! Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA we wrześniu br.
SAMMANHANG: piękna oprawa dla twoich kolekcji

To prawdziwa gratka dla kolekcjonerów! Seria SAMMANHANG pokazuje nowe oblicze rozwiązań IKEA do przechowywania. To zbiór produktów od najmniejszych pudełek aż po meble, które w idealny sposób wyeksponują kolekcjonowane przez nas przedmioty. Punktem wyjścia do ich stworzenia była chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak wydobyć piękno ulubionych rzeczy, nie odciągając od nich uwagi? Kolekcja SAMMANHANG powstała we współpracy z siedmiorgiem wyjątkowych projektantów ma swoją premierę w sierpniu tego roku.
Gwiazdy na premierze nowego Katalogu IKEA 2019 świętują bogactwo domowego życia

23 sierpnia w Praskiej Drukarni w Warszawie odbyła się premiera nowego Katalogu IKEA 2019. Na ten moment czekało tysiące fanów dobrego wzornictwa. Tegoroczna odsłona przyniosła wiele niespodzianek, zmieniła się bowiem sama koncepcja katalogu! W tym roku IKEA koncentruje się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, jak i niekiedy napięciami. W wyjątkowym wydarzeniu udział wzięli m.in. Katarzyna Nosowska, Katarzyna Zielińska oraz Jędrzej Skiba.