Poznaj inne oblicze Indii. Nowa limitowana kolekcja IKEA SVÄRTAN

W wrześniu w sklepach IKEA w całej Polsce pojawi się nowa kolekcja IKEA SVÄRTAN. Limitowana seria, inspirowana obrazem współczesnych Indii, jest wynikiem współpracy IKEA ze szwedzkim projektantem tekstyliów, Martinem Bergströmem oraz indyjskimi studentami mody. SVÄRTAN obejmuje ceramikę, szkło oraz meble wyplatane z naturalnych włókien. W kolekcji wykorzystano jedynie czerń, biel i odcienie szarości.

Kolekcja SVÄRTAN to tekstylia, artykuły papiernicze, szkło, ceramika i przedmioty metalowe, dla których główną inspiracją były śródmiejskie pejzaże Indii. Pełna subtelnych tekstur oraz abstrakcyjnych wzorów zaczerpniętych z zazwyczaj pomijanych w dniu codziennym przedmiotów, zachęca do dostrzeżenia piękna w pozornie prozaicznym otoczeniu. To pokazanie często niewidocznej w naszym życiu poezji w przedmiotach użytku codziennego.
Martin Bergström w branży mody, sztuki i designu pracuje od ponad 10 lat. Znany jest głównie z zamiłowania do awangardy i śmiałego podejścia do dzieł, nad którymi pracuje. Przy wcielaniu w życie swoich wizji posługuje się m.in. technikami łączącymi plamy tuszu z rękodziełem. Po wyjeździe do Indii był zachwycony cudownie spatynowanymi powierzchniami, chropowatymi fakturami ścian i wzorami stworzonymi przez deszcze monsunowe. Jak sam mówi - chciał  stworzyć  kolekcję,  będącą  nowoczesną  interpretacją Indii i dziedzictwa tego kraju – kraju słynącego z wzorów, które na Zachodzie są postrzegane jako kolorowe, złote i błyszczące.
Artysta zaprosił na swoje warsztaty 25 studentów NIFT (National Institute of Fashion Technology) w Delhi. Młodzi projektanci czerpiąc natchnienie m.in. z chropowatych powierzchni ścian budynków i kabli zwisających na ulicach miasta, wykonywali odciski i rysunki uzyskanych wzorów. W taki sposób powstało ponad 2000 prac, a do kolekcji SVÄRTAN zaadaptowano około 15 z nich – dodaje Martin Bergström.
Poprzez współpracę z Martinem Bergströmem i tak zdolną grupą studentów, udało nam się przełożyć przepiękny, kolorowy świat Indii do świata czerni, bieli i szarości, gdzie gra świateł tworzy wielowymiarowość obrazu. Produkty z kolekcji SVÄRTAN dodadzą artystycznego wyrazu wnętrzom w każdej gamie kolorystycznej –mówi Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Limitowana kolekcja SVÄRTAN w całości została wyprodukowana w Indiach, wykorzystując wiele tradycyjnych technik i materiałów. Dopiero końcowa faza tworzenia przybrała charakter przemysłowy. Dzięki temu każdy przedmiot posiada cechy wykonanego ręcznie dzieła sztuki. Kolekcja będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od września 2016 r.
Szczegóły na temat kolekcji IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Poznaj inne oblicze Indii. Nowa limitowana kolekcja IKEA SVÄRTAN_informacja dla mediów.docx

docx | 41,4 KB

IKEA_SVÄRTAN_presskit.pdf

pdf | 3,68 MB

Nadzwyczajnie zwyczajne. Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG

Nowa seria STUNSIG powstała z myślą o miłośnikach wzornictwa i mody. Stworzona dla tych, którzy chcą się wyróżniać, składa się z tekstyliów, naczyń i dodatków. Awangardowe wzory zaprojektowane przez grono artystów z całego świata, pobudzają wyobraźnię oraz nadają codziennym produktom niezwykły charakter. Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od czerwca.
Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.
Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.
Jakość i komfort bez pośpiechu. Kolekcja IKEA STOCKHOLM

Nowa seria STOCKHOLM została zaprojektowana, by celebrować i cieszyć się życiem we właściwym tempie. To staranne połączenie mebli oraz akcesoriów wykonanych z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, z charakterystyczną dla rękodzieła najwyższą dbałością o jakość. Inspirowana pięknem skandynawskiej przyrody kolekcja powstała z myślą o codziennym użytkowaniu. STOCKHOLM jest dostępna w sklepach IKEA już od kwietnia.

Przywitaj jesień z IKEA. Nowe produkty w stałym asortymencie

Nadchodzi jesień, a wraz z nią kilkadziesiąt nowych produktów, które dołączyły do stałego asortymentu sklepów IKEA. Wśród nowości, które trafiły do sklepów

w sierpniu znajdują się propozycje zaprojektowane z myślą o kuchni, m.in. fronty, zlewy oraz mobilne i wielofunkcyjne meble kuchenne. Asortyment rozszerzył się również o tekstylia, stoliki i nowe dywany.