Poznaj inne oblicze Indii. Nowa limitowana kolekcja IKEA SVÄRTAN

W wrześniu w sklepach IKEA w całej Polsce pojawi się nowa kolekcja IKEA SVÄRTAN. Limitowana seria, inspirowana obrazem współczesnych Indii, jest wynikiem współpracy IKEA ze szwedzkim projektantem tekstyliów, Martinem Bergströmem oraz indyjskimi studentami mody. SVÄRTAN obejmuje ceramikę, szkło oraz meble wyplatane z naturalnych włókien. W kolekcji wykorzystano jedynie czerń, biel i odcienie szarości.

Kolekcja SVÄRTAN to tekstylia, artykuły papiernicze, szkło, ceramika i przedmioty metalowe, dla których główną inspiracją były śródmiejskie pejzaże Indii. Pełna subtelnych tekstur oraz abstrakcyjnych wzorów zaczerpniętych z zazwyczaj pomijanych w dniu codziennym przedmiotów, zachęca do dostrzeżenia piękna w pozornie prozaicznym otoczeniu. To pokazanie często niewidocznej w naszym życiu poezji w przedmiotach użytku codziennego.
Martin Bergström w branży mody, sztuki i designu pracuje od ponad 10 lat. Znany jest głównie z zamiłowania do awangardy i śmiałego podejścia do dzieł, nad którymi pracuje. Przy wcielaniu w życie swoich wizji posługuje się m.in. technikami łączącymi plamy tuszu z rękodziełem. Po wyjeździe do Indii był zachwycony cudownie spatynowanymi powierzchniami, chropowatymi fakturami ścian i wzorami stworzonymi przez deszcze monsunowe. Jak sam mówi - chciał  stworzyć  kolekcję,  będącą  nowoczesną  interpretacją Indii i dziedzictwa tego kraju – kraju słynącego z wzorów, które na Zachodzie są postrzegane jako kolorowe, złote i błyszczące.
Artysta zaprosił na swoje warsztaty 25 studentów NIFT (National Institute of Fashion Technology) w Delhi. Młodzi projektanci czerpiąc natchnienie m.in. z chropowatych powierzchni ścian budynków i kabli zwisających na ulicach miasta, wykonywali odciski i rysunki uzyskanych wzorów. W taki sposób powstało ponad 2000 prac, a do kolekcji SVÄRTAN zaadaptowano około 15 z nich – dodaje Martin Bergström.
Poprzez współpracę z Martinem Bergströmem i tak zdolną grupą studentów, udało nam się przełożyć przepiękny, kolorowy świat Indii do świata czerni, bieli i szarości, gdzie gra świateł tworzy wielowymiarowość obrazu. Produkty z kolekcji SVÄRTAN dodadzą artystycznego wyrazu wnętrzom w każdej gamie kolorystycznej –mówi Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Limitowana kolekcja SVÄRTAN w całości została wyprodukowana w Indiach, wykorzystując wiele tradycyjnych technik i materiałów. Dopiero końcowa faza tworzenia przybrała charakter przemysłowy. Dzięki temu każdy przedmiot posiada cechy wykonanego ręcznie dzieła sztuki. Kolekcja będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od września 2016 r.
Szczegóły na temat kolekcji IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Poznaj inne oblicze Indii. Nowa limitowana kolekcja IKEA SVÄRTAN_informacja dla mediów.docx

docx | 41,4 KB

IKEA_SVÄRTAN_presskit.pdf

pdf | 3,68 MB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.

Przywitaj jesień z IKEA. Nowe produkty w stałym asortymencie

Nadchodzi jesień, a wraz z nią kilkadziesiąt nowych produktów, które dołączyły do stałego asortymentu sklepów IKEA. Wśród nowości, które trafiły do sklepów

w sierpniu znajdują się propozycje zaprojektowane z myślą o kuchni, m.in. fronty, zlewy oraz mobilne i wielofunkcyjne meble kuchenne. Asortyment rozszerzył się również o tekstylia, stoliki i nowe dywany.