Poznaj inne oblicze Indii. Nowa limitowana kolekcja IKEA SVÄRTAN

W wrześniu w sklepach IKEA w całej Polsce pojawi się nowa kolekcja IKEA SVÄRTAN. Limitowana seria, inspirowana obrazem współczesnych Indii, jest wynikiem współpracy IKEA ze szwedzkim projektantem tekstyliów, Martinem Bergströmem oraz indyjskimi studentami mody. SVÄRTAN obejmuje ceramikę, szkło oraz meble wyplatane z naturalnych włókien. W kolekcji wykorzystano jedynie czerń, biel i odcienie szarości.

Kolekcja SVÄRTAN to tekstylia, artykuły papiernicze, szkło, ceramika i przedmioty metalowe, dla których główną inspiracją były śródmiejskie pejzaże Indii. Pełna subtelnych tekstur oraz abstrakcyjnych wzorów zaczerpniętych z zazwyczaj pomijanych w dniu codziennym przedmiotów, zachęca do dostrzeżenia piękna w pozornie prozaicznym otoczeniu. To pokazanie często niewidocznej w naszym życiu poezji w przedmiotach użytku codziennego.
Martin Bergström w branży mody, sztuki i designu pracuje od ponad 10 lat. Znany jest głównie z zamiłowania do awangardy i śmiałego podejścia do dzieł, nad którymi pracuje. Przy wcielaniu w życie swoich wizji posługuje się m.in. technikami łączącymi plamy tuszu z rękodziełem. Po wyjeździe do Indii był zachwycony cudownie spatynowanymi powierzchniami, chropowatymi fakturami ścian i wzorami stworzonymi przez deszcze monsunowe. Jak sam mówi - chciał  stworzyć  kolekcję,  będącą  nowoczesną  interpretacją Indii i dziedzictwa tego kraju – kraju słynącego z wzorów, które na Zachodzie są postrzegane jako kolorowe, złote i błyszczące.
Artysta zaprosił na swoje warsztaty 25 studentów NIFT (National Institute of Fashion Technology) w Delhi. Młodzi projektanci czerpiąc natchnienie m.in. z chropowatych powierzchni ścian budynków i kabli zwisających na ulicach miasta, wykonywali odciski i rysunki uzyskanych wzorów. W taki sposób powstało ponad 2000 prac, a do kolekcji SVÄRTAN zaadaptowano około 15 z nich – dodaje Martin Bergström.
Poprzez współpracę z Martinem Bergströmem i tak zdolną grupą studentów, udało nam się przełożyć przepiękny, kolorowy świat Indii do świata czerni, bieli i szarości, gdzie gra świateł tworzy wielowymiarowość obrazu. Produkty z kolekcji SVÄRTAN dodadzą artystycznego wyrazu wnętrzom w każdej gamie kolorystycznej –mówi Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Limitowana kolekcja SVÄRTAN w całości została wyprodukowana w Indiach, wykorzystując wiele tradycyjnych technik i materiałów. Dopiero końcowa faza tworzenia przybrała charakter przemysłowy. Dzięki temu każdy przedmiot posiada cechy wykonanego ręcznie dzieła sztuki. Kolekcja będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od września 2016 r.
Szczegóły na temat kolekcji IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Poznaj inne oblicze Indii. Nowa limitowana kolekcja IKEA SVÄRTAN_informacja dla mediów.docx

docx | 41,4 KB

IKEA_SVÄRTAN_presskit.pdf

pdf | 3,68 MB

Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu.

Kampania komunikująca nowe wydanie Katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.
Limitowana kolekcja FÖREMÅL: ładna, brzydka, urocza.               Stwórz wnętrze wywołujące emocje.

Limitowana seria FÖREMÅL powstała jako rezultat współpracy IKEA z jednym z najbardziej uznanych szwedzkich artystów tworzących w szkle i ceramice, Perem B. Sundbergiem. Podkreślająca unikatowość przedmiotów kolekcja zachęca do eksperymentowania oraz tworzenia wnętrz nie tylko funkcjonalnych, ale i wywołujących prawdziwe emocje. Składa się ona z codziennych produktów o nietuzinkowym wyglądzie, takich jak pudełka do przechowywania, dywany, poszewki na poduszkę, świeczniki czy intrygujące wazony. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo wzorów, które stworzył artysta. To spora gratka dla miłośników eksperymentów we wnętrzach! Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA we wrześniu br.
SAMMANHANG: piękna oprawa dla twoich kolekcji

To prawdziwa gratka dla kolekcjonerów! Seria SAMMANHANG pokazuje nowe oblicze rozwiązań IKEA do przechowywania. To zbiór produktów od najmniejszych pudełek aż po meble, które w idealny sposób wyeksponują kolekcjonowane przez nas przedmioty. Punktem wyjścia do ich stworzenia była chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak wydobyć piękno ulubionych rzeczy, nie odciągając od nich uwagi? Kolekcja SAMMANHANG powstała we współpracy z siedmiorgiem wyjątkowych projektantów ma swoją premierę w sierpniu tego roku.
Gwiazdy na premierze nowego Katalogu IKEA 2019 świętują bogactwo domowego życia

23 sierpnia w Praskiej Drukarni w Warszawie odbyła się premiera nowego Katalogu IKEA 2019. Na ten moment czekało tysiące fanów dobrego wzornictwa. Tegoroczna odsłona przyniosła wiele niespodzianek, zmieniła się bowiem sama koncepcja katalogu! W tym roku IKEA koncentruje się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, jak i niekiedy napięciami. W wyjątkowym wydarzeniu udział wzięli m.in. Katarzyna Nosowska, Katarzyna Zielińska oraz Jędrzej Skiba.