Poznaj inne oblicze Indii. Nowa limitowana kolekcja IKEA SVÄRTAN

W wrześniu w sklepach IKEA w całej Polsce pojawi się nowa kolekcja IKEA SVÄRTAN. Limitowana seria, inspirowana obrazem współczesnych Indii, jest wynikiem współpracy IKEA ze szwedzkim projektantem tekstyliów, Martinem Bergströmem oraz indyjskimi studentami mody. SVÄRTAN obejmuje ceramikę, szkło oraz meble wyplatane z naturalnych włókien. W kolekcji wykorzystano jedynie czerń, biel i odcienie szarości.

Kolekcja SVÄRTAN to tekstylia, artykuły papiernicze, szkło, ceramika i przedmioty metalowe, dla których główną inspiracją były śródmiejskie pejzaże Indii. Pełna subtelnych tekstur oraz abstrakcyjnych wzorów zaczerpniętych z zazwyczaj pomijanych w dniu codziennym przedmiotów, zachęca do dostrzeżenia piękna w pozornie prozaicznym otoczeniu. To pokazanie często niewidocznej w naszym życiu poezji w przedmiotach użytku codziennego.
Martin Bergström w branży mody, sztuki i designu pracuje od ponad 10 lat. Znany jest głównie z zamiłowania do awangardy i śmiałego podejścia do dzieł, nad którymi pracuje. Przy wcielaniu w życie swoich wizji posługuje się m.in. technikami łączącymi plamy tuszu z rękodziełem. Po wyjeździe do Indii był zachwycony cudownie spatynowanymi powierzchniami, chropowatymi fakturami ścian i wzorami stworzonymi przez deszcze monsunowe. Jak sam mówi - chciał  stworzyć  kolekcję,  będącą  nowoczesną  interpretacją Indii i dziedzictwa tego kraju – kraju słynącego z wzorów, które na Zachodzie są postrzegane jako kolorowe, złote i błyszczące.
Artysta zaprosił na swoje warsztaty 25 studentów NIFT (National Institute of Fashion Technology) w Delhi. Młodzi projektanci czerpiąc natchnienie m.in. z chropowatych powierzchni ścian budynków i kabli zwisających na ulicach miasta, wykonywali odciski i rysunki uzyskanych wzorów. W taki sposób powstało ponad 2000 prac, a do kolekcji SVÄRTAN zaadaptowano około 15 z nich – dodaje Martin Bergström.
Poprzez współpracę z Martinem Bergströmem i tak zdolną grupą studentów, udało nam się przełożyć przepiękny, kolorowy świat Indii do świata czerni, bieli i szarości, gdzie gra świateł tworzy wielowymiarowość obrazu. Produkty z kolekcji SVÄRTAN dodadzą artystycznego wyrazu wnętrzom w każdej gamie kolorystycznej –mówi Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Limitowana kolekcja SVÄRTAN w całości została wyprodukowana w Indiach, wykorzystując wiele tradycyjnych technik i materiałów. Dopiero końcowa faza tworzenia przybrała charakter przemysłowy. Dzięki temu każdy przedmiot posiada cechy wykonanego ręcznie dzieła sztuki. Kolekcja będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od września 2016 r.
Szczegóły na temat kolekcji IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Poznaj inne oblicze Indii. Nowa limitowana kolekcja IKEA SVÄRTAN_informacja dla mediów.docx

docx | 41,4 KB

IKEA_SVÄRTAN_presskit.pdf

pdf | 3,68 MB

Zabawka zaprojektowana przez 9-letniego Huberta z Polski w nowej kolekcji IKEA SAGOSKATT 2017

IKEA prezentuje nową, limitowaną serię zabawek SAGOSKATT 2017. Tworzy ją 10 pluszaków, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. W tym roku, po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa         9-letniego Huberta z Białegostoku. Seria pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation może wspierać organizacje pomagające dzieciom na całym świecie.
Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place

IKEA wprowadziła na rynek IKEA Place – aplikację mobilną w technologii rzeczywistości rozszerzonej, dzięki której możemy sprawdzić, jak meble prezentują się w naszym realnym otoczeniu i wirtualnie odmienić każde wnętrze – dom, biuro, szkołę czy studio. Od sof i foteli po stoliki kawowe, wszystkie produkty w IKEA Place są trójwymiarowe i mają rzeczywiste rozmiary. Dzięki nowej aplikacji IKEA, wybór nowych mebli jeszcze nigdy nie był tak łatwy!
IKEA Kraków zaprezentowała ponad 30 kuchni urządzonych na wzór istniejących pomieszczeń

Urządzając kuchnię, szukamy inspiracji w internecie, prasie branżowej, katalogach. Nic jednak nie zastąpi możliwości obejrzenia autentycznych pomieszczeń i podpatrzenia rozwiązań w nich zastosowanych. Okazuje się, że wcale nie musimy odwiedzać w tym celu znajomych czy sąsiadów. IKEA Kraków przeniosła bowiem do sklepu ponad 30 kuchni z istniejących mieszkań.
Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.

Przywitaj jesień z IKEA. Nowe produkty w stałym asortymencie

Nadchodzi jesień, a wraz z nią kilkadziesiąt nowych produktów, które dołączyły do stałego asortymentu sklepów IKEA. Wśród nowości, które trafiły do sklepów

w sierpniu znajdują się propozycje zaprojektowane z myślą o kuchni, m.in. fronty, zlewy oraz mobilne i wielofunkcyjne meble kuchenne. Asortyment rozszerzył się również o tekstylia, stoliki i nowe dywany.