Przywitaj jesień z IKEA. Nowe produkty w stałym asortymencie

Nadchodzi jesień, a wraz z nią kilkadziesiąt nowych produktów, które dołączyły do stałego asortymentu sklepów IKEA. Wśród nowości, które trafiły do sklepóww sierpniu znajdują się propozycje zaprojektowane z myślą o kuchni, m.in. fronty, zlewy oraz mobilne i wielofunkcyjne meble kuchenne. Asortyment rozszerzył się również o tekstylia, stoliki i nowe dywany.

Nowości, które zagościły w sklepach IKEA to dopasowujące się do przestrzeni i uzupełniające się produkty w przystępnych cenach. Wśród nowego asortymentu kuchennego wyróżnia się seria VARDAGEN. Zastawa  stołowa i szkło wchodzące w skład kolekcji zostały zaprojektowane, by stworzyć ponadczasowe, tradycyjne i trwałe przedmioty do domu. Uzupełnieniem serii VARDAGEN są naczynia do pieczenia, które świetnie wyglądają na stole oraz są praktyczne podczas gotowania.
Wielbicieli popołudniowej herbaty lub kawy w domowym zaciszu ucieszą nowe stoliki. GLADOM to mały i praktyczny stolik z tacą, który dopasuje się do potrzeb i wielkości każdego pomieszczenia w domu. W zestawie znajdziemy zdejmowaną tacę, w całości wykonaną z gładkiego metalu. Stolik jest dostępny w nowoczesnych odcieniach żółci i zieleni. KVISTBRO to z kolei dwa nowe stoliki ze schowkiem i witryną. Wzorowane na metalowym koszu mogą służyć do eksponowania wielu przedmiotów. Idealnie sprawdzą się jako uzupełnienie każdego pokoju dziennego.
Szafki LIXHULT to świetny sposób na przechowywanie w domu. To niezwykle praktyczne rozwiązanie - szafki można ustawić jedna na drugiej i tym samym zaoszczędzić wolną przestrzeń w każdym pomieszczeniu. Dodatkowo do wyboru są cztery różne rozmiary i wiele kolorów, co pozwoli wykreować wnętrze w ulubionym stylu.
Jesień w IKEA to też nowe propozycje do kuchni. Owocem współpracy z projektantem mody Martinem Bergströmem są fronty KALVIA, prezentujące się jak prawdziwe dzieła sztuki. Obejmują sześć różnych motywów pochodzących z jednego obrazu, nadrukowanych  bezpośrednio na wysokiej jakości drzwiach kuchennych IKEA. Te śmiałe, graficzne wzory z pewnością wprowadzą modny akcent do każdej kuchni. Nowością jest również nowa gama zlewów o różnych kształtach, rozmiarach i liczbie komór. Wszystkie wykonane są ze stali nierdzewnej – mocnego, trwałego materiału, który łatwo utrzymać w czystości. Zlew NORRSJÖN ma dwie duże komory,  które idealnie sprawdzą się podczas podlewania roślin, napełniania wiader czy prania. Z kolei  zlew HILLESJÖN ma jedną większą i jedną mniejszą komorę. Podzielona przestrzeń świetnie sprawdza się przy zmywaniu i płukaniu.
Prawdziwym hitem jesieni w IKEA jest minikuchnia SUNNERSTA. To ukłon w stronę osób, które chcą mieć podstawowe funkcje kuchenne z łatwym montażem i w niskiej cenie. Minikuchnia  ma funkcje gotowania, przygotowywania, przechowywania i chłodzenia. Jej uzupełnieniem jest wózek SUNNERSTA, który ustawiony z boku zapewnia dodatkową przestrzeń do przechowywania oraz lodówka i płyta indukcyjna TILLREDA. Ta ostatnia została wyróżniona nagrodą Red Dot Design Award.
Od sierpnia w sklepach IKEA dostępne są również nowe tekstylia. Można wybierać spośród wielu propozycji, począwszy od poszwy na kołdrę z delikatnej bawełny ÄNGSLILJA, dostępnej w 3 różnych kolorach, poprzez poduszki RÖDARV – ozdobione haftem nawiązującym do tradycyjnych wzorów szwedzkich, a kończąc na dywanie LOBBÄK. Został on zaprojektowany  w tradycyjny wzór w jodełkę. Świetnie wpisze się w charakter każdego pomieszczenia, a co więcej, można umieścić go nawet na zewnątrz.
Nowe produkty są dostępne od sierpnia br. w sklepach IKEA w całej Polsce. Szczegóły na temat nowości IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Nowości IKEA_sierpień 2016_press kit.pdf

pdf | 7,07 MB

Przywitaj jesień z IKEA. Nowe produkty w stałym asortymencie_informacja dla mediów.doc

doc | 98 KB

Zabawka zaprojektowana przez 9-letniego Huberta z Polski w nowej kolekcji IKEA SAGOSKATT 2017

IKEA prezentuje nową, limitowaną serię zabawek SAGOSKATT 2017. Tworzy ją 10 pluszaków, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. W tym roku, po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa         9-letniego Huberta z Białegostoku. Seria pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation może wspierać organizacje pomagające dzieciom na całym świecie.
Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place

IKEA wprowadziła na rynek IKEA Place – aplikację mobilną w technologii rzeczywistości rozszerzonej, dzięki której możemy sprawdzić, jak meble prezentują się w naszym realnym otoczeniu i wirtualnie odmienić każde wnętrze – dom, biuro, szkołę czy studio. Od sof i foteli po stoliki kawowe, wszystkie produkty w IKEA Place są trójwymiarowe i mają rzeczywiste rozmiary. Dzięki nowej aplikacji IKEA, wybór nowych mebli jeszcze nigdy nie był tak łatwy!
IKEA Kraków zaprezentowała ponad 30 kuchni urządzonych na wzór istniejących pomieszczeń

Urządzając kuchnię, szukamy inspiracji w internecie, prasie branżowej, katalogach. Nic jednak nie zastąpi możliwości obejrzenia autentycznych pomieszczeń i podpatrzenia rozwiązań w nich zastosowanych. Okazuje się, że wcale nie musimy odwiedzać w tym celu znajomych czy sąsiadów. IKEA Kraków przeniosła bowiem do sklepu ponad 30 kuchni z istniejących mieszkań.
Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.

40 lat komfortu i stylu. Okrągły jubileusz fotela POÄNG

Czterdzieści lat temu IKEA nawiązała współpracę z japońskim projektantem Noboru Nakamurą, w efekcie której powstał kultowy fotel POÄNG – ikona skandynawskiego designu. Nieprzerwanie od 40 lat POÄNG reprezentuje styl, komfort i szerokie możliwości wyboru. By uczcić jego jubileusz, IKEA wzbogaciła swoją ofertę o nowe wersje starego klasyka.