40 lat komfortu i stylu. Okrągły jubileusz fotela POÄNG

Czterdzieści lat temu IKEA nawiązała współpracę z japońskim projektantem Noboru Nakamurą, w efekcie której powstał kultowy fotel POÄNG – ikona skandynawskiego designu. Nieprzerwanie od 40 lat POÄNG reprezentuje styl, komfort i szerokie możliwości wyboru. By uczcić jego jubileusz, IKEA wzbogaciła swoją ofertę o nowe wersje starego klasyka.

Dla IKEA najważniejsze jest codzienne życie i potrzeby zwykłych ludzi.

To dla nich oraz z myślą o nich powstają nowe produkty. Tym razem okazja jest niepowtarzalna i wyjątkowa – fotel POÄNG obchodzi okrągły jubileusz. IKEA wprowadziła do istniejącego asortymentu nową ramę i sześć nowych pokryć kultowego fotela.
Czterdzieści lat to długi okres. Zmieniają się inspiracje, trendy, a przede wszystkim ludzie oraz ich potrzeby. Mimo tego, fotel POÄNG niezmiennie znajduje swoje miejsce we współczesnych wnętrzach i jednocześnie spełnia swoje zadanie. Twórcą fotela POÄNG jest japoński projektant Noboru Nakamura. Projektując kultowy dziś mebel, chciał stworzyć przestrzeń, która zapewni bogactwo emocjonalne i uwolni od stresu. Według projektanta wszystkie produkty powinny mieć ponadczasową wartość, niezależnie od aktualnych trendów i mód. Fotel POÄNG jest tego idealnym przykładem.
Uwielbiany fotel POÄNG to przede wszystkim synonim komfortu, jakości i produktu w dobrej cenie na każdą kieszeń. Cieszymy się, że już od 40 lat jest doceniany przez naszych klientów, będąc najlepiej sprzedającym się fotelem w asortymencie IKEA. By uczcić ten wyjątkowy jubileusz, wprowadzamy nowe wzory i kolory, które bazują na oryginalnej wersji POÄNG -  mówi Małgorzata Jezierska, Specjalista ds. PR, IKEA Retail w Polsce.
Od września kultowy fotel POÄNG dostępny jest w nowej odsłonie. Miłośnicy ponadczasowego designu mogą wybierać spośród sześciu nowych wzorów pokryć w różnych wariantach kolorystycznych. Wprowadzona została również nowa rama. To, co się nie zmieniło, to najwyższa jakość wykonania. Maszyna testująca fotel POÄNG, która znajduje się w sklepach IKEA, uciska fotel aż 20 razy na minutę, z siłą 1000 newtonów, standardowo 50000 razy. To tak, jakby osoba ważąca 100 kg siadała w fotelu 20 razy na minutę.
Nowe wersje fotela POÄNG są dostępne od września w sklepach IKEA w całej Polsce. Szczegóły na temat POÄNG znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

40 lat komfortu i stylu. Okrągły jubileusz fotela POÄNG_informacja dla mediów.docx

docx | 37 KB

IKEA_POÄNG_press kit.pdf

pdf | 3,1 MB

10 kolejnych miast z niższą ceną transportu mebli IKEA

W środę, 29 listopada, IKEA wprowadza nowe, niższe ceny transportu produktów dla mieszkańców Gorzowa Wielkopolskiego, Legnicy, Lubina, Płocka, Siedlec, Skierniewic, Słupska, Tarnowa, Włocławka i Zamościa.
Prosty przepis na kuchnię z IKEA

Nowa kuchnia to przedsięwzięcie, które wymaga czasu, pomysłów i odpowiedniego budżetu. Jest to często zakup na lata, dlatego decyzji o aranżacji tej przestrzeni zwykle nie podejmuje się spontanicznie. IKEA od lat wspiera swoich klientów w tworzeniu kuchni ich marzeń, oferując narzędzia czyniące ten proces prostym i przyjemnym. Teraz dodatkowo 10% ceny kuchni IKEA zwraca na kartę rabatową lub oferuje raty 24x0%.
Zabawka zaprojektowana przez 9-letniego Huberta z Polski w nowej kolekcji IKEA SAGOSKATT 2017

IKEA prezentuje nową, limitowaną serię zabawek SAGOSKATT 2017. Tworzy ją 10 pluszaków, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. W tym roku, po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa         9-letniego Huberta z Białegostoku. Seria pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation może wspierać organizacje pomagające dzieciom na całym świecie.
Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place

IKEA wprowadziła na rynek IKEA Place – aplikację mobilną w technologii rzeczywistości rozszerzonej, dzięki której możemy sprawdzić, jak meble prezentują się w naszym realnym otoczeniu i wirtualnie odmienić każde wnętrze – dom, biuro, szkołę czy studio. Od sof i foteli po stoliki kawowe, wszystkie produkty w IKEA Place są trójwymiarowe i mają rzeczywiste rozmiary. Dzięki nowej aplikacji IKEA, wybór nowych mebli jeszcze nigdy nie był tak łatwy!

Wspaniałe wzornictwo dla chwil spędzanych razem. Limitowana kolekcja IKEA SÄLLSKAP

W październiku IKEA przedstawia SÄLLSKAP – kolekcję inspirowaną skandynawską sztuką i tradycyjnym rzemiosłem, a także przełomową niegdyś ideą wnętrz przeznaczonych dla całej rodziny. To kolekcja składająca się z mebli, tekstyliów

i zastawy stołowej, która łączy inspirację pochodzącą z przeszłości z teraźniejszością w najlepszy możliwy sposób – wybiegając w przyszłość.