40 lat komfortu i stylu. Okrągły jubileusz fotela POÄNG

Czterdzieści lat temu IKEA nawiązała współpracę z japońskim projektantem Noboru Nakamurą, w efekcie której powstał kultowy fotel POÄNG – ikona skandynawskiego designu. Nieprzerwanie od 40 lat POÄNG reprezentuje styl, komfort i szerokie możliwości wyboru. By uczcić jego jubileusz, IKEA wzbogaciła swoją ofertę o nowe wersje starego klasyka.

Dla IKEA najważniejsze jest codzienne życie i potrzeby zwykłych ludzi.

To dla nich oraz z myślą o nich powstają nowe produkty. Tym razem okazja jest niepowtarzalna i wyjątkowa – fotel POÄNG obchodzi okrągły jubileusz. IKEA wprowadziła do istniejącego asortymentu nową ramę i sześć nowych pokryć kultowego fotela.
Czterdzieści lat to długi okres. Zmieniają się inspiracje, trendy, a przede wszystkim ludzie oraz ich potrzeby. Mimo tego, fotel POÄNG niezmiennie znajduje swoje miejsce we współczesnych wnętrzach i jednocześnie spełnia swoje zadanie. Twórcą fotela POÄNG jest japoński projektant Noboru Nakamura. Projektując kultowy dziś mebel, chciał stworzyć przestrzeń, która zapewni bogactwo emocjonalne i uwolni od stresu. Według projektanta wszystkie produkty powinny mieć ponadczasową wartość, niezależnie od aktualnych trendów i mód. Fotel POÄNG jest tego idealnym przykładem.
Uwielbiany fotel POÄNG to przede wszystkim synonim komfortu, jakości i produktu w dobrej cenie na każdą kieszeń. Cieszymy się, że już od 40 lat jest doceniany przez naszych klientów, będąc najlepiej sprzedającym się fotelem w asortymencie IKEA. By uczcić ten wyjątkowy jubileusz, wprowadzamy nowe wzory i kolory, które bazują na oryginalnej wersji POÄNG -  mówi Małgorzata Jezierska, Specjalista ds. PR, IKEA Retail w Polsce.
Od września kultowy fotel POÄNG dostępny jest w nowej odsłonie. Miłośnicy ponadczasowego designu mogą wybierać spośród sześciu nowych wzorów pokryć w różnych wariantach kolorystycznych. Wprowadzona została również nowa rama. To, co się nie zmieniło, to najwyższa jakość wykonania. Maszyna testująca fotel POÄNG, która znajduje się w sklepach IKEA, uciska fotel aż 20 razy na minutę, z siłą 1000 newtonów, standardowo 50000 razy. To tak, jakby osoba ważąca 100 kg siadała w fotelu 20 razy na minutę.
Nowe wersje fotela POÄNG są dostępne od września w sklepach IKEA w całej Polsce. Szczegóły na temat POÄNG znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

40 lat komfortu i stylu. Okrągły jubileusz fotela POÄNG_informacja dla mediów.docx

docx | 37 KB

IKEA_POÄNG_press kit.pdf

pdf | 3,1 MB

Nadzwyczajnie zwyczajne. Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG

Nowa seria STUNSIG powstała z myślą o miłośnikach wzornictwa i mody. Stworzona dla tych, którzy chcą się wyróżniać, składa się z tekstyliów, naczyń i dodatków. Awangardowe wzory zaprojektowane przez grono artystów z całego świata, pobudzają wyobraźnię oraz nadają codziennym produktom niezwykły charakter. Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od czerwca.
Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.
Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.
Jakość i komfort bez pośpiechu. Kolekcja IKEA STOCKHOLM

Nowa seria STOCKHOLM została zaprojektowana, by celebrować i cieszyć się życiem we właściwym tempie. To staranne połączenie mebli oraz akcesoriów wykonanych z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, z charakterystyczną dla rękodzieła najwyższą dbałością o jakość. Inspirowana pięknem skandynawskiej przyrody kolekcja powstała z myślą o codziennym użytkowaniu. STOCKHOLM jest dostępna w sklepach IKEA już od kwietnia.

Wspaniałe wzornictwo dla chwil spędzanych razem. Limitowana kolekcja IKEA SÄLLSKAP

W październiku IKEA przedstawia SÄLLSKAP – kolekcję inspirowaną skandynawską sztuką i tradycyjnym rzemiosłem, a także przełomową niegdyś ideą wnętrz przeznaczonych dla całej rodziny. To kolekcja składająca się z mebli, tekstyliów

i zastawy stołowej, która łączy inspirację pochodzącą z przeszłości z teraźniejszością w najlepszy możliwy sposób – wybiegając w przyszłość.