40 lat komfortu i stylu. Okrągły jubileusz fotela POÄNG

Czterdzieści lat temu IKEA nawiązała współpracę z japońskim projektantem Noboru Nakamurą, w efekcie której powstał kultowy fotel POÄNG – ikona skandynawskiego designu. Nieprzerwanie od 40 lat POÄNG reprezentuje styl, komfort i szerokie możliwości wyboru. By uczcić jego jubileusz, IKEA wzbogaciła swoją ofertę o nowe wersje starego klasyka.

Dla IKEA najważniejsze jest codzienne życie i potrzeby zwykłych ludzi.

To dla nich oraz z myślą o nich powstają nowe produkty. Tym razem okazja jest niepowtarzalna i wyjątkowa – fotel POÄNG obchodzi okrągły jubileusz. IKEA wprowadziła do istniejącego asortymentu nową ramę i sześć nowych pokryć kultowego fotela.
Czterdzieści lat to długi okres. Zmieniają się inspiracje, trendy, a przede wszystkim ludzie oraz ich potrzeby. Mimo tego, fotel POÄNG niezmiennie znajduje swoje miejsce we współczesnych wnętrzach i jednocześnie spełnia swoje zadanie. Twórcą fotela POÄNG jest japoński projektant Noboru Nakamura. Projektując kultowy dziś mebel, chciał stworzyć przestrzeń, która zapewni bogactwo emocjonalne i uwolni od stresu. Według projektanta wszystkie produkty powinny mieć ponadczasową wartość, niezależnie od aktualnych trendów i mód. Fotel POÄNG jest tego idealnym przykładem.
Uwielbiany fotel POÄNG to przede wszystkim synonim komfortu, jakości i produktu w dobrej cenie na każdą kieszeń. Cieszymy się, że już od 40 lat jest doceniany przez naszych klientów, będąc najlepiej sprzedającym się fotelem w asortymencie IKEA. By uczcić ten wyjątkowy jubileusz, wprowadzamy nowe wzory i kolory, które bazują na oryginalnej wersji POÄNG -  mówi Małgorzata Jezierska, Specjalista ds. PR, IKEA Retail w Polsce.
Od września kultowy fotel POÄNG dostępny jest w nowej odsłonie. Miłośnicy ponadczasowego designu mogą wybierać spośród sześciu nowych wzorów pokryć w różnych wariantach kolorystycznych. Wprowadzona została również nowa rama. To, co się nie zmieniło, to najwyższa jakość wykonania. Maszyna testująca fotel POÄNG, która znajduje się w sklepach IKEA, uciska fotel aż 20 razy na minutę, z siłą 1000 newtonów, standardowo 50000 razy. To tak, jakby osoba ważąca 100 kg siadała w fotelu 20 razy na minutę.
Nowe wersje fotela POÄNG są dostępne od września w sklepach IKEA w całej Polsce. Szczegóły na temat POÄNG znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

40 lat komfortu i stylu. Okrągły jubileusz fotela POÄNG_informacja dla mediów.docx

docx | 37 KB

IKEA_POÄNG_press kit.pdf

pdf | 3,1 MB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.

Wspaniałe wzornictwo dla chwil spędzanych razem. Limitowana kolekcja IKEA SÄLLSKAP

W październiku IKEA przedstawia SÄLLSKAP – kolekcję inspirowaną skandynawską sztuką i tradycyjnym rzemiosłem, a także przełomową niegdyś ideą wnętrz przeznaczonych dla całej rodziny. To kolekcja składająca się z mebli, tekstyliów

i zastawy stołowej, która łączy inspirację pochodzącą z przeszłości z teraźniejszością w najlepszy możliwy sposób – wybiegając w przyszłość.