Znamy polskich finalistów konkursu rysunkowego IKEA „Zabawa to poważna sprawa”

Rozstrzygnięto polską edycję konkursu na projekt pluszaka marzeń organizowanego w ramach nowej kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszono ponad 4000 prac, spośród których wybrano 20 najbardziej kreatywnych. Polscy laureaci otrzymają uszyte według ich własnych projektów zabawki. Co najważniejsze – zwycięskie prace powalczą w międzynarodowym finale, w którym wybranych zostanie 10 rysunków. To one będą inspiracją do stworzenia limitowanej serii pluszaków, która w przyszłym roku trafi do sklepów IKEA na całym świecie.

Konkurs rysunkowy na projekt pluszaka marzeń jest częścią kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, w ramach której IKEA wspiera prawo dzieci do zabawy i rozwoju w najbiedniejszych regionach świata. W tej wyjątkowej inicjatywie miały szansę wziąć udział także dzieci z Polski. Spośród ponad 4000 nadesłanych prac wyróżniono te najbardziej oryginalne m.in. fioletowego pudla, tęczowego owada czy trójgłowego smoka. Każdy ze zwycięzców otrzyma pluszaka uszytego według własnego pomysłu - „ożywi” je Maja Mencel ze Stowarzyszenia Babiniec. Zwycięzcy polskiej edycji powalczą w międzynarodowym finale. Spośród prac nadesłanych z całego świata wybranych zostanie 10 zwycięzców, a na podstawie ich rysunków stworzona zostanie limitowana edycja pluszowych zabawek, która trafi do sklepów IKEA. Zabawki, które zwyciężyły
w zeszłorocznej edycji konkursu są obecnie dostępne we wszystkich sklepach na całym świecie w ramach kolekcji SAGOSKATT.
"W tym roku otrzymaliśmy mnóstwo wspaniałych prac, dlatego wybór był naprawdę bardzo trudny. Wszystkie dzieci włożyły wiele serca i zaangażowania w przygotowanie swoich projektów. Nie mamy żadnych wątpliwości, że dziecięca wyobraźnia jest nieskończona, a autorzy rysunków to prawdziwi mali artyści. Gratulujemy zwycięzcom, a wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy" - podkreśla Agata Czachórska, Specjalista ds. komunikacji korporacyjnej, IKEA Retail.
Kampania „Zabawa to poważna sprawa” koncentruje się na promowaniu i zapewnieniu praw dzieci do zabawy i rozwoju. Podkreśla korzyści płynące z zabawy, które wpływają na prawidłowy rozwój dzieci. Od zakupu każdej zabawki w czasie trwania kampanii
(20.11-24.12), IKEA Foundation przekaże 1 euro na rzecz projektów realizowanych w najbiedniejszych regionach świata, a wspierających rozwój najmłodszych poprzez zabawę i edukację. Wśród organizacji współpracujących z IKEA Foundation są UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children. „Zabawa to poważna sprawa” to nowa kampania społeczna IKEA, która pojawiła się w miejsce projektu „Pluszaki dla Edukacji” prowadzonego przez ostatnich 13 lat.
Lista zwycięzców oraz galeria wszystkich prac z Polski dostępna jest na stronie zabawymoc.pl

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Znamy polskich finalistów konkursu rysunkowego IKEA Zabawa to poważna sprawa_informacja dla mediów.docx

docx | 64,7 KB

IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Białymstoku

IKEA chce być bliżej mieszkańców Podlasia. Firma od 1 sierpnia umożliwia odbiór mebli i akcesoriów w nowo otwartym Punkcie Odbioru Zamówień IKEA w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna w Białymstoku. Zamówienia można składać przez internet lub telefon. To kolejny krok IKEA w realizacji strategii rozwoju sprzedaży wielokanałowej.
Nowym sklepem IKEA w Blue City pokieruje Magdalena Rozengart-Grzelczak

IKEA przygotowuje się do otwarcia swojej trzeciej lokalizacji w Warszawie i wybiera pracowników do nowego zespołu. Wiadomo już, kto będzie nim zarządzać. Funkcję dyrektora sklepu objęła Magdalena Rozengart-Grzelczak.
IKEA pomogła umeblować 11 mieszkań dla młodzieży z domów dziecka. Podsumowanie projektu „Oswoić dorosłość”

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania zainicjowała projekt mający na celu wsparcie pełnoletnich wychowanków domów dziecka w ich starcie w dorosłe życie. Do współpracy zaprosiła instytucje publiczne i firmy. 11 czerwca 2018 r. w Strzałkowie w Wielkopolsce odbyło się uroczyste podsumowanie inicjatywy, której partnerem jest m.in. IKEA.
Kolejne lokalne instytucje dostaną wsparcie od IKEA Kraków. Ruszyła druga edycja programu Minigranty

IKEA Kraków ogłosiła drugą edycję programu grantowego skierowanego do lokalnych instytucji. Minigranty otrzymają wybrane organizacje realizujące projekty społeczne w zakresie edukacji i rozwoju dzieci lub wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 lipca.