Znamy polskich finalistów konkursu rysunkowego IKEA „Zabawa to poważna sprawa”

Rozstrzygnięto polską edycję konkursu na projekt pluszaka marzeń organizowanego w ramach nowej kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszono ponad 4000 prac, spośród których wybrano 20 najbardziej kreatywnych. Polscy laureaci otrzymają uszyte według ich własnych projektów zabawki. Co najważniejsze – zwycięskie prace powalczą w międzynarodowym finale, w którym wybranych zostanie 10 rysunków. To one będą inspiracją do stworzenia limitowanej serii pluszaków, która w przyszłym roku trafi do sklepów IKEA na całym świecie.

Konkurs rysunkowy na projekt pluszaka marzeń jest częścią kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, w ramach której IKEA wspiera prawo dzieci do zabawy i rozwoju w najbiedniejszych regionach świata. W tej wyjątkowej inicjatywie miały szansę wziąć udział także dzieci z Polski. Spośród ponad 4000 nadesłanych prac wyróżniono te najbardziej oryginalne m.in. fioletowego pudla, tęczowego owada czy trójgłowego smoka. Każdy ze zwycięzców otrzyma pluszaka uszytego według własnego pomysłu - „ożywi” je Maja Mencel ze Stowarzyszenia Babiniec. Zwycięzcy polskiej edycji powalczą w międzynarodowym finale. Spośród prac nadesłanych z całego świata wybranych zostanie 10 zwycięzców, a na podstawie ich rysunków stworzona zostanie limitowana edycja pluszowych zabawek, która trafi do sklepów IKEA. Zabawki, które zwyciężyły
w zeszłorocznej edycji konkursu są obecnie dostępne we wszystkich sklepach na całym świecie w ramach kolekcji SAGOSKATT.
"W tym roku otrzymaliśmy mnóstwo wspaniałych prac, dlatego wybór był naprawdę bardzo trudny. Wszystkie dzieci włożyły wiele serca i zaangażowania w przygotowanie swoich projektów. Nie mamy żadnych wątpliwości, że dziecięca wyobraźnia jest nieskończona, a autorzy rysunków to prawdziwi mali artyści. Gratulujemy zwycięzcom, a wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy" - podkreśla Agata Czachórska, Specjalista ds. komunikacji korporacyjnej, IKEA Retail.
Kampania „Zabawa to poważna sprawa” koncentruje się na promowaniu i zapewnieniu praw dzieci do zabawy i rozwoju. Podkreśla korzyści płynące z zabawy, które wpływają na prawidłowy rozwój dzieci. Od zakupu każdej zabawki w czasie trwania kampanii
(20.11-24.12), IKEA Foundation przekaże 1 euro na rzecz projektów realizowanych w najbiedniejszych regionach świata, a wspierających rozwój najmłodszych poprzez zabawę i edukację. Wśród organizacji współpracujących z IKEA Foundation są UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children. „Zabawa to poważna sprawa” to nowa kampania społeczna IKEA, która pojawiła się w miejsce projektu „Pluszaki dla Edukacji” prowadzonego przez ostatnich 13 lat.
Lista zwycięzców oraz galeria wszystkich prac z Polski dostępna jest na stronie zabawymoc.pl

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Znamy polskich finalistów konkursu rysunkowego IKEA Zabawa to poważna sprawa_informacja dla mediów.docx

docx | 64,7 KB

Traficar rozpoczyna współpracę z IKEA Kraków

Od 25 kwietnia zakupy zrobione w IKEA Kraków można zawieźć do domu Traficarem. Specjalnie oznakowane stanowiska Traficar uruchomione zostały na parkingu IKEA Kraków w bezpośrednim sąsiedztwie wyjścia. Z tej okazji firmy przygotowały wspólną akcję teaserową promującą ideę
40 sof IKEA dla lokalnych instytucji

Do małopolskich fundacji i jednostek pomocy społecznej trafiło 40 sof, podarowanych przez IKEA Kraków. Przekazane sofy to nie tylko wygodne i funkcjonalne meble. Mają one przypominać o spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji społecznej.
Festiwal Let’s Make Room for Life. Poznaj pokój dzienny przyszłości - IKEA zaprasza do Mediolanu

Jak zwykle podczas targów Salone del Mobile, wiosna w Mediolanie rozkwitnie designem! Od 4 do 9 kwietnia IKEA organizuje wystawę we Włoszech dla wszystkich miłośników dobrego wzornictwa, by dzielić się wiedzą, inspirować i bawić na Festiwalu Let’s Make Room for Life. Hasłem przewodnim wydarzenia będzie przyszłość pokoju dziennego.
IKEA Po Sąsiedzku w Lublinie

IKEA zaprasza do nowego miejsca spotkań w samym sercu Lublina, przy ul. Krakowskie Przedmieście 55. Od 5 kwietnia mieszkańcy mogą odwiedzać IKEA Po Sąsiedzku, czyli unikalną przestrzeń pełną szwedzkości, która zachęca do wspólnego spędzania czasu i poznawania marki.

Nie myśl – tańcz! Nowa limitowana kolekcja IKEA SPRIDD

IKEA przedstawia limitowaną kolekcję SPRIDD, stworzoną we współpracy ze znanym z wyrazistych wzorów i nadruków, brytyjskim projektantem Kitem Neale’em. Przeznaczona dla każdego, kto prowadzi życie w ciągłym ruchu, seria inspirowana jest kulturą młodzieżową i różnymi stylami muzycznymi. SPRIDD to kolekcja dla domu i nie tylko. Tworzą ją namioty, torby, pudełka i inne dodatki, które emanują eklektyzmem, energią i zabawą.