Nie myśl – tańcz! Nowa limitowana kolekcja IKEA SPRIDD

IKEA przedstawia limitowaną kolekcję SPRIDD, stworzoną we współpracy ze znanym z wyrazistych wzorów i nadruków, brytyjskim projektantem Kitem Neale’em. Przeznaczona dla każdego, kto prowadzi życie w ciągłym ruchu, seria inspirowana jest kulturą młodzieżową i różnymi stylami muzycznymi. SPRIDD to kolekcja dla domu i nie tylko. Tworzą ją namioty, torby, pudełka i inne dodatki, które emanują eklektyzmem, energią i zabawą.

IKEA wciąż szuka punktów stycznych dla mody i wyposażenia domu. Tym razem przedstawia SPRIDD ‒ opartą na nadrukach kolekcję namiotów, toreb, kompletów pościeli, termosów czy kubków. Energetyczna i swobodna, została stworzona we współpracy z brytyjskim projektantem mody, Kitem Neale’em. Limitowana seria jest zainspirowana kulturą młodzieżową i tym, co oznacza bycie młodym.
„Wszystko, co tworzymy, musi mieć jakiś cel, nie może być jedynie produktem. Moda jest bardzo zmienna i kapryśna, ale my staramy się tacy nie być. Staramy się być świadomi. Przy czym cel naszej pracy może być tak prosty jak to, żeby coś było ładne. Chcemy w ponurym świecie dawać piękno, radość i zabawę” - podkreśla brytyjski artysta.
Tętniące życiem produkty wchodzące w skład nowej kolekcji SPRIDD oparte są na czterech  wyrazistych  projektach  zainspirowanych  czterema  luźno  zinterpretowanymi  stylami  muzycznymi. Kit Neale oraz IKEA stworzyli różne formy ekspresji, stanowiące wciąż jedną i tę samą kolekcję, w której nadruk to silne narzędzie wyrazu. Wspólnym mianownikiem wszystkich elementów, podobnie jak projektów marki jest dobra zabawa. Ponadto poza muzyką punktem wyjścia do powstania kolekcji była również mobilność, która w dzisiejszych czasach staje się coraz częstszym sposobem na życie. Dzięki nowym technologiom kontakt z najbliższymi i życie w ciągłym ruchu jest prostsze niż kiedykolwiek. SPRIDD to odpowiedź na współczesne trendy.
„Limitowana edycja SPRIDD ma wakacyjny, niezobowiązujący charakter. W całej kolekcji, podobnie jak we wszystkich projektach Kita Neale’a, siła tkwi w szczegółach – nietuzinkowych detalach, które tworzą unikalną, zaskakującą całość. Dzięki elementom takim jak pudełka do przechowywania czy torby, SPRIDD to kolekcja, która idealnie sprawdzi się zarówno podczas przeprowadzki, jak i w czasie plenerowych koncertów, kiedy chcemy wyrazić siebie w wyjątkowy sposób” – podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, Dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Kit Neal urodzony i wychowany w Londynie, to doceniany projektant mody męskiej, znany przede wszystkim ze śmiałych nadruków, często nawiązujących do życia
i kultury Wielkiej Brytanii. Obecnie jego marka uważana jest za najciekawszy wschodzący brand na londyńskiej scenie mody. Inspirujący się różnymi kulturami oraz ich wpływem na codzienne życie, Kit Neal proponuje całkowicie nowe spojrzenie na brytyjską modę męską i męski styl.
Seria SPRIDD to kolejny z projektów IKEA oparty na kolaboracji ze światem mody. Po nawiązaniu współpracy ze światowej sławy artystami - Katie Eary oraz Walterem Van Beirendonckiem - IKEA kontynuuje działania z wiodącymi projektantami mody. Dzięki  temu marka  bada  nowe  terytorium i odkrywa kierunki myślenia w projektowaniu wyposażenia wnętrz.
Limitowana kolekcja będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od lutego 2017 r. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Nie myśl - tańcz! Nowa limitowana kolekcja IKEA SPRIDD_informacja dla mediów.docx

docx | 39,4 KB

IKEA_SPRIDD_press kit.pdf

pdf | 5,59 MB

Nadzwyczajnie zwyczajne. Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG

Nowa seria STUNSIG powstała z myślą o miłośnikach wzornictwa i mody. Stworzona dla tych, którzy chcą się wyróżniać, składa się z tekstyliów, naczyń i dodatków. Awangardowe wzory zaprojektowane przez grono artystów z całego świata, pobudzają wyobraźnię oraz nadają codziennym produktom niezwykły charakter. Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od czerwca.
Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.
Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.
Jakość i komfort bez pośpiechu. Kolekcja IKEA STOCKHOLM

Nowa seria STOCKHOLM została zaprojektowana, by celebrować i cieszyć się życiem we właściwym tempie. To staranne połączenie mebli oraz akcesoriów wykonanych z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, z charakterystyczną dla rękodzieła najwyższą dbałością o jakość. Inspirowana pięknem skandynawskiej przyrody kolekcja powstała z myślą o codziennym użytkowaniu. STOCKHOLM jest dostępna w sklepach IKEA już od kwietnia.

Razem dla lokalnej społeczności – Minigranty IKEA Kraków

IKEA Kraków szuka organizacji, z którymi nawiąże współpracę przy realizacji projektów na rzecz lokalnej społeczności. Wsparcie w postaci produktów IKEA otrzymają wybrane podmioty prowadzące działania w zakresie rozwoju dzieci lub ochrony środowiska naturalnego. Zgłoszenia przyjmowane będą do 28 lutego 2017 roku.