Razem dla lokalnej społeczności – Minigranty IKEA Kraków

IKEA Kraków szuka organizacji, z którymi nawiąże współpracę przy realizacji projektów na rzecz lokalnej społeczności. Wsparcie w postaci produktów IKEA otrzymają wybrane podmioty prowadzące działania w zakresie rozwoju dzieci lub ochrony środowiska naturalnego. Zgłoszenia przyjmowane będą do 28 lutego 2017 roku.

Minigranty IKEA Kraków to program, którego celem jest wsparcie działań z priorytetowych dla IKEA obszarów, jakimi są: edukacja i rozwój dzieci oraz ochrona środowiska naturalnego. Do programu mogą się więc zgłaszać organizacje i podmioty, które chcą zrealizować projekty przyczyniające się do wyrównywania szans rozwoju i nauki dzieci, poprawiające warunki życia rodzin, pomagające dzieciom chorym i niepełnosprawnym, promujące działania edukacyjne lub budujące świadomość ekologiczną wśród najmłodszych. IKEA angażuje się też w projekty mające pozytywny wpływ na środowisko naturalne i przyczyniające się do poprawy jego stanu poprzez m.in. segregowanie i racjonalne gospodarowanie odpadami, oszczędzanie wody i energii, przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia, edukacje ekologiczną.
- Globalną wizją IKEA jest tworzenie lepszych warunków życia dla wielu ludzi. W IKEA Kraków cel ten realizowany jest w wymiarze lokalnym. Dlatego wesprzemy projekty, które zostaną zrealizowane na terenie Krakowa lub okolic – mówi Natalia Leszczyńska, Koordynator ds. Zrównoważonego Rozwoju w IKEA Kraków.
Wybrani partnerzy otrzymają produkty IKEA o wartości od 2 000 zł do 7 000 zł do wykorzystania przy realizacji projektu. W szczególnych, uzasadnionych przypadkach kwota może ulec zwiększeniu. Aby wziąć udział w programie, przedstawiciele organizacji powinni zapoznać się z jego zasadami dostępnymi na stronie www.ikea.pl/krakow. Następnie, do 28 lutego 2017 roku włącznie, przesłać uzupełniony formularz współpracy i opis projektu drogą elektroniczną na adres: anna.rusinek@ikea.com
IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Kurs na ludzi i na planetę. IKEA opublikowała nowy Raport Zrównoważonego Rozwoju

Raport Zrównoważonego Rozwoju Grupy IKEA (INGKA HOLDING B.V. i podmiotów zależnych) przedstawia aktualne dane na temat zrównoważonych działań podjętych w roku finansowym 2017 (wrzesień 2016 - sierpień 2017). Wszelkie działania oraz projekty społeczne firmy wynikają ze st
IKEA zwraca uwagę na zagrożenia, jakie powoduje zanieczyszczone powietrze w naszych domach

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o smogu w miastach. Jednak nadal nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia, jakie stanowi zanieczyszczone powietrze wewnątrz naszych domów – tak wynika z globalnego badania przeprowadzonego przez IKEA, obejmującego również Polskę. Tymczasem okazuje się, że jest ono bardziej niebezpieczne dla zdrowia, a w niektórych regionach poziom szkodliwych substancji wewnątrz pomieszczeń jest nawet pięciokrotnie wyższy niż na zewnątrz.
Popularny hot-dog IKEA w wersji dla wegetarian

Nowy wegetariański hot dog IKEA poza tym, że jest po prostu pyszny, stanowi jednocześnie bardziej zrównoważoną opcję dla odwiedzających IKEA. Na razie danie jest testowane w sklepie IKEA w Malmö, ale poprzeczka postawiona jest wysoko: stworzyć produkt, który będzie nie mniej lubiany niż popularny hot dog IKEA.
Pięć organizacji wspierających dzieci i młodzież otrzyma granty od IKEA

IKEA rozstrzygnęła konkurs grantowy “Zabawa to poważna sprawa” kierowany do polskich placówek, które na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Każda z wybranych organizacji otrzyma granty w wysokości od 20 do 50 tys. złotych na realizację zgłoszonego programu.

Dzięki zaangażowaniu klientów IKEA w Polsce zebrała ponad dwa miliony złotych na programy wspierające rozwój dzieci

W ramach kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa” zebrano globalnie ponad 12,6 mln euro, z czego przeszło 463 tys. euro w Polsce. Fundusze zostaną przekazane na realizację projektów wspierających prawo dzieci do rozwoju i zabawy w najuboższych regionach świata. Podczas akcji, która trwała od 20 listopada do 24 grudnia 2016, każda sprzedana zabawka oznaczała 1 euro przekazane przez IKEA Foundation na ww. projekty.