Razem dla lokalnej społeczności – Minigranty IKEA Kraków

IKEA Kraków szuka organizacji, z którymi nawiąże współpracę przy realizacji projektów na rzecz lokalnej społeczności. Wsparcie w postaci produktów IKEA otrzymają wybrane podmioty prowadzące działania w zakresie rozwoju dzieci lub ochrony środowiska naturalnego. Zgłoszenia przyjmowane będą do 28 lutego 2017 roku.

Minigranty IKEA Kraków to program, którego celem jest wsparcie działań z priorytetowych dla IKEA obszarów, jakimi są: edukacja i rozwój dzieci oraz ochrona środowiska naturalnego. Do programu mogą się więc zgłaszać organizacje i podmioty, które chcą zrealizować projekty przyczyniające się do wyrównywania szans rozwoju i nauki dzieci, poprawiające warunki życia rodzin, pomagające dzieciom chorym i niepełnosprawnym, promujące działania edukacyjne lub budujące świadomość ekologiczną wśród najmłodszych. IKEA angażuje się też w projekty mające pozytywny wpływ na środowisko naturalne i przyczyniające się do poprawy jego stanu poprzez m.in. segregowanie i racjonalne gospodarowanie odpadami, oszczędzanie wody i energii, przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia, edukacje ekologiczną.
- Globalną wizją IKEA jest tworzenie lepszych warunków życia dla wielu ludzi. W IKEA Kraków cel ten realizowany jest w wymiarze lokalnym. Dlatego wesprzemy projekty, które zostaną zrealizowane na terenie Krakowa lub okolic – mówi Natalia Leszczyńska, Koordynator ds. Zrównoważonego Rozwoju w IKEA Kraków.
Wybrani partnerzy otrzymają produkty IKEA o wartości od 2 000 zł do 7 000 zł do wykorzystania przy realizacji projektu. W szczególnych, uzasadnionych przypadkach kwota może ulec zwiększeniu. Aby wziąć udział w programie, przedstawiciele organizacji powinni zapoznać się z jego zasadami dostępnymi na stronie www.ikea.pl/krakow. Następnie, do 28 lutego 2017 roku włącznie, przesłać uzupełniony formularz współpracy i opis projektu drogą elektroniczną na adres: anna.rusinek@ikea.com
IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Program grantowy IKEA „Zabawa to poważna sprawa” – w tym roku w temacie zmian klimatu

4 listopada 2018 roku rozpocznie się druga edycja konkursu grantowego IKEA dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów, które na co dzień wspierają dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 16 listopada br. W tej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, w szczególności wokół tematyki zmian klimatu.
Nowy rok szkolny z fotowoltaiką od IKEA

Sześć polskich szkół rozpoczęło rok szkolny z nową energią wytwarzaną ze słońca. Placówki wygrały instalacje fotowoltaiczne w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. We wrześniu odbyło się uroczyste przekazanie nagród w zwycięskich szkołach.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.