Razem dla lokalnej społeczności – Minigranty IKEA Kraków

IKEA Kraków szuka organizacji, z którymi nawiąże współpracę przy realizacji projektów na rzecz lokalnej społeczności. Wsparcie w postaci produktów IKEA otrzymają wybrane podmioty prowadzące działania w zakresie rozwoju dzieci lub ochrony środowiska naturalnego. Zgłoszenia przyjmowane będą do 28 lutego 2017 roku.

Minigranty IKEA Kraków to program, którego celem jest wsparcie działań z priorytetowych dla IKEA obszarów, jakimi są: edukacja i rozwój dzieci oraz ochrona środowiska naturalnego. Do programu mogą się więc zgłaszać organizacje i podmioty, które chcą zrealizować projekty przyczyniające się do wyrównywania szans rozwoju i nauki dzieci, poprawiające warunki życia rodzin, pomagające dzieciom chorym i niepełnosprawnym, promujące działania edukacyjne lub budujące świadomość ekologiczną wśród najmłodszych. IKEA angażuje się też w projekty mające pozytywny wpływ na środowisko naturalne i przyczyniające się do poprawy jego stanu poprzez m.in. segregowanie i racjonalne gospodarowanie odpadami, oszczędzanie wody i energii, przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia, edukacje ekologiczną.
- Globalną wizją IKEA jest tworzenie lepszych warunków życia dla wielu ludzi. W IKEA Kraków cel ten realizowany jest w wymiarze lokalnym. Dlatego wesprzemy projekty, które zostaną zrealizowane na terenie Krakowa lub okolic – mówi Natalia Leszczyńska, Koordynator ds. Zrównoważonego Rozwoju w IKEA Kraków.
Wybrani partnerzy otrzymają produkty IKEA o wartości od 2 000 zł do 7 000 zł do wykorzystania przy realizacji projektu. W szczególnych, uzasadnionych przypadkach kwota może ulec zwiększeniu. Aby wziąć udział w programie, przedstawiciele organizacji powinni zapoznać się z jego zasadami dostępnymi na stronie www.ikea.pl/krakow. Następnie, do 28 lutego 2017 roku włącznie, przesłać uzupełniony formularz współpracy i opis projektu drogą elektroniczną na adres: anna.rusinek@ikea.com
IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.
20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.
Majsterkowanie, survival, ekologia. Ruszają zajęcia dofinansowane przez IKEA

WĘDKA rozszerza swoją propozycję zajęć o m.in. warsztaty ze zdrowego stylu życia, ekologii czy majsterkowania. Stowarzyszenie może to zrobić dzięki zwycięstwu w konkursie grantowym IKEA.

Dzięki zaangażowaniu klientów IKEA w Polsce zebrała ponad dwa miliony złotych na programy wspierające rozwój dzieci

W ramach kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa” zebrano globalnie ponad 12,6 mln euro, z czego przeszło 463 tys. euro w Polsce. Fundusze zostaną przekazane na realizację projektów wspierających prawo dzieci do rozwoju i zabawy w najuboższych regionach świata. Podczas akcji, która trwała od 20 listopada do 24 grudnia 2016, każda sprzedana zabawka oznaczała 1 euro przekazane przez IKEA Foundation na ww. projekty.