Dzięki zaangażowaniu klientów IKEA w Polsce zebrała ponad dwa miliony złotych na programy wspierające rozwój dzieci

W ramach kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa” zebrano globalnie ponad 12,6 mln euro, z czego przeszło 463 tys. euro w Polsce. Fundusze zostaną przekazane na realizację projektów wspierających prawo dzieci do rozwoju i zabawy w najuboższych regionach świata. Podczas akcji, która trwała od 20 listopada do 24 grudnia 2016, każda sprzedana zabawka oznaczała 1 euro przekazane przez IKEA Foundation na ww. projekty.

„Zabawa to poważna sprawa” to nowa kampania społeczna IKEA. Dzięki niej, środki finansowe przekazywane ze sprzedaży pluszaków, książeczek oraz mebli dla dzieci, trafiają do IKEA Foundation – organizacji charytatywnej IKEA, która niesie pomoc w najbiedniejszych regionach świata. W ten sposób firma angażuje klientów i pracowników, zwracając uwagę na potrzebę ochrony praw każdego dziecka do prawidłowego rozwoju. Celem akcji jest także uświadamianie, jak ważna w życiu dzieci jest nawet najprostsza zabawa. Według wyników badania „The Play Report 2015”[1] to właśnie ona odgrywa jedną z najistotniejszych ról w budowaniu osobowości, a także wpływa na poczucie szczęścia i bezpieczeństwa.

W trakcie kampanii w 2016 roku polscy klienci zakupili aż 463,8 tys. produktów dla najmłodszych. Dzięki temu IKEA w Polsce dofinansuje realizację programów wspierających prawo dzieci do zabawy i rozwoju, które zostaną zrealizowane w Pakistanie, Tajlandii, Bangladeszu, Indonezji, Etiopii, Indiach, Chinach, Kenii, Jordanii oraz Libanie.

Zbiórka funduszy jest jedną z inicjatyw kampanii. Wśród nich był również konkurs rysunkowy dla dzieci na projekt pluszaka. Dziesięć zwycięskich rysunków zostanie zamienionych w prawdziwe pluszowe zabawki i późną jesienią trafi do asortymentu sklepów IKEA na całym świecie. Będą one tworzyły kolekcję wspierającą kolejną edycję programu „Zabawa to poważna sprawa”.

Za prawo każdego dziecka do szczęśliwego dzieciństwa, w tym zabawy, jesteśmy odpowiedzialni my wszyscy – dorośli. Dzięki zaangażowaniu klientów i pracowników IKEA z Polski, którzy włączyli się w tegoroczną kampanię „Zabawa to poważna sprawa”, wierzymy, że możemy realnie pomóc wielu dzieciom w najbardziej ubogich i podatnych na negatywne zjawiska społecznościach lokalnych na całym świecie – powiedziała Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju, IKEA Retail w Polsce.

IKEA Foundation przekazuje zebrane w czasie kampanii fundusze sześciu partnerom, którzy prowadzą projekty wspierające prawa i rozwój dzieci z najuboższych społeczności na świecie. Są to: Handicap International, Room to Read, Save the Children, Special Olympics, War Child  oraz UNICEF, z którym połączyła siły już w 2000 roku.

UNICEF niesie pomoc dzieciom żyjącym w najbiedniejszych krajach. Dba o przestrzeganie podstawowych praw dzieci, w tym prawa do zabawy i wypoczynku. Dziękujemy wszystkim uczestnikom kampanii „Zabawa to poważna sprawa”, zarówno IKEA Foundation, jak i klientom oraz pracownikom IKEA w Polsce za tak duże zainteresowanie i chęć niesienia pomocy. Dzięki temu możemy realizować nasze cele – powiedział Marek Krupiński, Dyrektor Generalny UNICEF Polska.

Trzynaście edycji poprzedniej globalnej kampanii społecznej IKEA - „Pluszaki dla Edukacji” oraz kampania „Zabawa to poważna sprawa” zgromadziły globalnie blisko 101 milionów euro.  Dzięki tym funduszom udało się zapewnić dostęp do edukacji, obiektów sportowych i zabawy w najuboższych regionach Azji, Afryki i Europy.

Więcej informacji na ten temat kampanii „Zabawa to poważna sprawa” można znaleźć na IKEA.pl/zabawymoc.

Więcej na temat działalności IKEA Foundation na www.ikeafoundation.org

[1] Więcej szczegółów na temat wyników badania „The Play Report 2015” znajduje się na: https://ikea.prowly.com/10803-zabawa-edukuje-i-daje-poczucie-szczescia-nbsp-wyniki-jednego-z-najwiekszych-na-swiecie-badan-na-temat-rozwoju-dzieci

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziło 28 milionów osób.

O IKEA Foundation
IKEA  Foundation  (Stichting  IKEA  Foundation) to część INGKA Foundation, właściciela Grupy IKEA, zajmująca się działalnością charytatywną. Celem IKEA Foundation jest poprawa perspektyw dzieci i młodzieży, zamieszkujących niektóre spośród najbiedniejszych regionów świata, poprzez finansowanie kompleksowych, długoterminowych programów, które przyczyniają się do wprowadzenia istotnych, trwałych zmian. IKEA Foundation współpracuje z silnymi partnerami strategicznymi, stosując innowacyjne rozwiązania, by osiągnąć znaczące rezultaty w czterech podstawowych obszarach życia dziecka: bezpieczny dom, zdrowy start w życie, edukacja na wysokim poziomie, a także stabilny dochód rodziny, jednocześnie wspierając te społeczności w walce ze zmianami klimatycznymi.
Więcej informacji na www.ikeafoundation.org oraz www.facebook.com/IKEAfoundation.

O UNICEF Polska
UNICEF to organizacja humanitarna i rozwojowa od 70 lat działająca na rzecz dzieci. Od ratujących życie szczepień, przez budowę szkół, po natychmiastową pomoc w sytuacji klęski humanitarnej - UNICEF robi wszystko, aby dzieciom żyło się lepiej. Pracuje w małych wioskach i z rządami państw, bo uważa, że każde dziecko, niezależnie od miejsca urodzenia, koloru skóry czy religii ma prawo do zdrowego i bezpiecznego dzieciństwa. Więcej informacji o działaniach UNICEF na stronie: www.unicef.pl.

Wyniki kampanii ZTPS 2016_3.jpg

Wyniki kampanii ZTPS 2016_2.jpg

Wyniki kampanii ZTPS 2016.jpg

Wyniki kampanii ZTPS 2016_4.jpg

(Po)moc lokalnych liderów

Ponad milion złotych przekazanych na stypendia dla 729 uczniów w 200 polskich szkołach, 15 lokalnych projektów społecznych oraz tysiące zaangażowanych klubowiczów IKEA FAMILY. To efekt pięciu edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” oraz współpracy firmy IKEA z Fundacją Świętego Mikołaja.
Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.
Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.

Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA

Nowa seria JASSA to eklektyczna mieszanka mebli, tekstyliów i akcesoriów, inspirowana rękodziełem i wzornictwem z rejonu Azji Południowo-Wschodniej. Kolekcja bazująca na bogactwie wzorów i kolorów została stworzona w oparciu o naturalne surowce z zachowaniem unikalności każdego egzemplarza. Limitowana edycja produktów będzie dostępna w sklepach IKEA już od początku marca.