Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA

Nowa seria JASSA to eklektyczna mieszanka mebli, tekstyliów i akcesoriów, inspirowana rękodziełem i wzornictwem z rejonu Azji Południowo-Wschodniej. Kolekcja bazująca na bogactwie wzorów i kolorów została stworzona w oparciu o naturalne surowce z zachowaniem unikalności każdego egzemplarza. Limitowana edycja produktów będzie dostępna w sklepach IKEA już od początku marca.

Pięciu projektantów z różnych stron świata, naturalne materiały i pasja do tworzenia przedmiotów nietypowych – tak brzmi recepta na powstanie kolekcji, która wprowadza do wnętrza odprężającą atmosferę lata. Inspiracją dla zespołu projektantów były doświadczenia i obserwacje z podróży, dzięki którym limitowana seria to fuzja barw, kolorów i faktur. Kolekcja IKEA JASSA łączy nowoczesne wzornictwo z naturalnymi materiałami i tradycyjnym rzemiosłem.
Seria JASSA to przede wszystkim spontaniczność, poczucie bliskości i delikatne naginanie zasad. Kolekcja inspirowana jest stylem życia artystycznej bohemy, który zachęca do relaksu i dobrej zabawy – także tej związanej z własnym wnętrzem. Jej poszczególne elementy można komponować z domową przestrzenią w zupełnie innym stylu, ale także bez przeszkód wykorzystać jako kompleksową aranżację pomieszczenia. Warta uwagi jest też unikalność poszczególnych produktów: mebli, tekstyliów i akcesoriów, która wynika z metod ich wytworzenia oraz wykorzystanych materiałów - podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, Dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Nowa kolekcja IKEA to meble i akcesoria wykonane z rattanu, bambusa oraz hiacyntu wodnego – fotele, krzesła, leżanki, lampy, kosze, parawany czy stoliki kawowe. Zastosowanie naturalnych materiałów zainspirowało projektantów do wykorzystania nieinwazyjnych metod pracy i zwrócenia się w kierunku wieloletniej tradycji rzemieślniczej. W tym przypadku wyginanie, wyplatanie i łączenie zdecydowanie wyparło przycinanie, klejenie i skręcanie. Dzięki temu, serię charakteryzują niepowtarzalne kształty oraz krzywizny, które mimo oczywistego podobieństwa, nadają każdemu elementowi unikalny charakter.
Uzupełnienie kolekcji stanowią niezwykle barwne i wzorzyste tkaniny, wykorzystane w produkcji poszewek, kuponów materiałów oraz poduszek, które mogą także spełniać funkcję siedzisk. Inspiracją do ich powstania były indonezyjskie techniki batik i ikat bazujące na łączeniu pozornie niepasujących do siebie kolorów. Zestawienia żółtego i różowego oraz niebieskiego i zielonego są zaskakujące, jednak w efekcie końcowym dobrze się komponują, nadając wnętrzu lekkości oraz wakacyjnej swobody.
Seria IKEA JASSA będzie dostępna od marca we wszystkich sklepach IKEA w Polsce. Szczegóły dotyczące nowej kolekcji znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi
z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_JASSA_press kit.pdf

pdf | 8,83 MB

Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA_informacja dla mediów.doc

doc | 97 KB

10 kolejnych miast z niższą ceną transportu mebli IKEA

W środę, 29 listopada, IKEA wprowadza nowe, niższe ceny transportu produktów dla mieszkańców Gorzowa Wielkopolskiego, Legnicy, Lubina, Płocka, Siedlec, Skierniewic, Słupska, Tarnowa, Włocławka i Zamościa.
Prosty przepis na kuchnię z IKEA

Nowa kuchnia to przedsięwzięcie, które wymaga czasu, pomysłów i odpowiedniego budżetu. Jest to często zakup na lata, dlatego decyzji o aranżacji tej przestrzeni zwykle nie podejmuje się spontanicznie. IKEA od lat wspiera swoich klientów w tworzeniu kuchni ich marzeń, oferując narzędzia czyniące ten proces prostym i przyjemnym. Teraz dodatkowo 10% ceny kuchni IKEA zwraca na kartę rabatową lub oferuje raty 24x0%.
Zabawka zaprojektowana przez 9-letniego Huberta z Polski w nowej kolekcji IKEA SAGOSKATT 2017

IKEA prezentuje nową, limitowaną serię zabawek SAGOSKATT 2017. Tworzy ją 10 pluszaków, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. W tym roku, po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa         9-letniego Huberta z Białegostoku. Seria pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation może wspierać organizacje pomagające dzieciom na całym świecie.
Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place

IKEA wprowadziła na rynek IKEA Place – aplikację mobilną w technologii rzeczywistości rozszerzonej, dzięki której możemy sprawdzić, jak meble prezentują się w naszym realnym otoczeniu i wirtualnie odmienić każde wnętrze – dom, biuro, szkołę czy studio. Od sof i foteli po stoliki kawowe, wszystkie produkty w IKEA Place są trójwymiarowe i mają rzeczywiste rozmiary. Dzięki nowej aplikacji IKEA, wybór nowych mebli jeszcze nigdy nie był tak łatwy!

Prawie 2 300 pluszaków i zabawek dla małych pacjentów

Do karetek Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego trafiło 2 100 pluszaków, a Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika otrzymał 164 zabawki. To wynik zbiórki prowadzonej przez IKEA Kraków. Pluszaki i zabawki mają pomóc chorym lub poszkodowanym w wypadkach dzieciom, choć na chwilę zapomnieć o stresie i bólu.