Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA

Nowa seria JASSA to eklektyczna mieszanka mebli, tekstyliów i akcesoriów, inspirowana rękodziełem i wzornictwem z rejonu Azji Południowo-Wschodniej. Kolekcja bazująca na bogactwie wzorów i kolorów została stworzona w oparciu o naturalne surowce z zachowaniem unikalności każdego egzemplarza. Limitowana edycja produktów będzie dostępna w sklepach IKEA już od początku marca.

Pięciu projektantów z różnych stron świata, naturalne materiały i pasja do tworzenia przedmiotów nietypowych – tak brzmi recepta na powstanie kolekcji, która wprowadza do wnętrza odprężającą atmosferę lata. Inspiracją dla zespołu projektantów były doświadczenia i obserwacje z podróży, dzięki którym limitowana seria to fuzja barw, kolorów i faktur. Kolekcja IKEA JASSA łączy nowoczesne wzornictwo z naturalnymi materiałami i tradycyjnym rzemiosłem.
Seria JASSA to przede wszystkim spontaniczność, poczucie bliskości i delikatne naginanie zasad. Kolekcja inspirowana jest stylem życia artystycznej bohemy, który zachęca do relaksu i dobrej zabawy – także tej związanej z własnym wnętrzem. Jej poszczególne elementy można komponować z domową przestrzenią w zupełnie innym stylu, ale także bez przeszkód wykorzystać jako kompleksową aranżację pomieszczenia. Warta uwagi jest też unikalność poszczególnych produktów: mebli, tekstyliów i akcesoriów, która wynika z metod ich wytworzenia oraz wykorzystanych materiałów - podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, Dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Nowa kolekcja IKEA to meble i akcesoria wykonane z rattanu, bambusa oraz hiacyntu wodnego – fotele, krzesła, leżanki, lampy, kosze, parawany czy stoliki kawowe. Zastosowanie naturalnych materiałów zainspirowało projektantów do wykorzystania nieinwazyjnych metod pracy i zwrócenia się w kierunku wieloletniej tradycji rzemieślniczej. W tym przypadku wyginanie, wyplatanie i łączenie zdecydowanie wyparło przycinanie, klejenie i skręcanie. Dzięki temu, serię charakteryzują niepowtarzalne kształty oraz krzywizny, które mimo oczywistego podobieństwa, nadają każdemu elementowi unikalny charakter.
Uzupełnienie kolekcji stanowią niezwykle barwne i wzorzyste tkaniny, wykorzystane w produkcji poszewek, kuponów materiałów oraz poduszek, które mogą także spełniać funkcję siedzisk. Inspiracją do ich powstania były indonezyjskie techniki batik i ikat bazujące na łączeniu pozornie niepasujących do siebie kolorów. Zestawienia żółtego i różowego oraz niebieskiego i zielonego są zaskakujące, jednak w efekcie końcowym dobrze się komponują, nadając wnętrzu lekkości oraz wakacyjnej swobody.
Seria IKEA JASSA będzie dostępna od marca we wszystkich sklepach IKEA w Polsce. Szczegóły dotyczące nowej kolekcji znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi
z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_JASSA_press kit.pdf

pdf | 8,83 MB

Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA_informacja dla mediów.doc

doc | 97 KB

Nadzwyczajnie zwyczajne. Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG

Nowa seria STUNSIG powstała z myślą o miłośnikach wzornictwa i mody. Stworzona dla tych, którzy chcą się wyróżniać, składa się z tekstyliów, naczyń i dodatków. Awangardowe wzory zaprojektowane przez grono artystów z całego świata, pobudzają wyobraźnię oraz nadają codziennym produktom niezwykły charakter. Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od czerwca.
Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.
Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.
Jakość i komfort bez pośpiechu. Kolekcja IKEA STOCKHOLM

Nowa seria STOCKHOLM została zaprojektowana, by celebrować i cieszyć się życiem we właściwym tempie. To staranne połączenie mebli oraz akcesoriów wykonanych z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, z charakterystyczną dla rękodzieła najwyższą dbałością o jakość. Inspirowana pięknem skandynawskiej przyrody kolekcja powstała z myślą o codziennym użytkowaniu. STOCKHOLM jest dostępna w sklepach IKEA już od kwietnia.

Prawie 2 300 pluszaków i zabawek dla małych pacjentów

Do karetek Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego trafiło 2 100 pluszaków, a Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika otrzymał 164 zabawki. To wynik zbiórki prowadzonej przez IKEA Kraków. Pluszaki i zabawki mają pomóc chorym lub poszkodowanym w wypadkach dzieciom, choć na chwilę zapomnieć o stresie i bólu.