Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA

Nowa seria JASSA to eklektyczna mieszanka mebli, tekstyliów i akcesoriów, inspirowana rękodziełem i wzornictwem z rejonu Azji Południowo-Wschodniej. Kolekcja bazująca na bogactwie wzorów i kolorów została stworzona w oparciu o naturalne surowce z zachowaniem unikalności każdego egzemplarza. Limitowana edycja produktów będzie dostępna w sklepach IKEA już od początku marca.

Pięciu projektantów z różnych stron świata, naturalne materiały i pasja do tworzenia przedmiotów nietypowych – tak brzmi recepta na powstanie kolekcji, która wprowadza do wnętrza odprężającą atmosferę lata. Inspiracją dla zespołu projektantów były doświadczenia i obserwacje z podróży, dzięki którym limitowana seria to fuzja barw, kolorów i faktur. Kolekcja IKEA JASSA łączy nowoczesne wzornictwo z naturalnymi materiałami i tradycyjnym rzemiosłem.
Seria JASSA to przede wszystkim spontaniczność, poczucie bliskości i delikatne naginanie zasad. Kolekcja inspirowana jest stylem życia artystycznej bohemy, który zachęca do relaksu i dobrej zabawy – także tej związanej z własnym wnętrzem. Jej poszczególne elementy można komponować z domową przestrzenią w zupełnie innym stylu, ale także bez przeszkód wykorzystać jako kompleksową aranżację pomieszczenia. Warta uwagi jest też unikalność poszczególnych produktów: mebli, tekstyliów i akcesoriów, która wynika z metod ich wytworzenia oraz wykorzystanych materiałów - podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, Dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Nowa kolekcja IKEA to meble i akcesoria wykonane z rattanu, bambusa oraz hiacyntu wodnego – fotele, krzesła, leżanki, lampy, kosze, parawany czy stoliki kawowe. Zastosowanie naturalnych materiałów zainspirowało projektantów do wykorzystania nieinwazyjnych metod pracy i zwrócenia się w kierunku wieloletniej tradycji rzemieślniczej. W tym przypadku wyginanie, wyplatanie i łączenie zdecydowanie wyparło przycinanie, klejenie i skręcanie. Dzięki temu, serię charakteryzują niepowtarzalne kształty oraz krzywizny, które mimo oczywistego podobieństwa, nadają każdemu elementowi unikalny charakter.
Uzupełnienie kolekcji stanowią niezwykle barwne i wzorzyste tkaniny, wykorzystane w produkcji poszewek, kuponów materiałów oraz poduszek, które mogą także spełniać funkcję siedzisk. Inspiracją do ich powstania były indonezyjskie techniki batik i ikat bazujące na łączeniu pozornie niepasujących do siebie kolorów. Zestawienia żółtego i różowego oraz niebieskiego i zielonego są zaskakujące, jednak w efekcie końcowym dobrze się komponują, nadając wnętrzu lekkości oraz wakacyjnej swobody.
Seria IKEA JASSA będzie dostępna od marca we wszystkich sklepach IKEA w Polsce. Szczegóły dotyczące nowej kolekcji znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi
z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_JASSA_press kit.pdf

pdf | 8,83 MB

Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA_informacja dla mediów.doc

doc | 97 KB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.