Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA

Nowa seria JASSA to eklektyczna mieszanka mebli, tekstyliów i akcesoriów, inspirowana rękodziełem i wzornictwem z rejonu Azji Południowo-Wschodniej. Kolekcja bazująca na bogactwie wzorów i kolorów została stworzona w oparciu o naturalne surowce z zachowaniem unikalności każdego egzemplarza. Limitowana edycja produktów będzie dostępna w sklepach IKEA już od początku marca.

Pięciu projektantów z różnych stron świata, naturalne materiały i pasja do tworzenia przedmiotów nietypowych – tak brzmi recepta na powstanie kolekcji, która wprowadza do wnętrza odprężającą atmosferę lata. Inspiracją dla zespołu projektantów były doświadczenia i obserwacje z podróży, dzięki którym limitowana seria to fuzja barw, kolorów i faktur. Kolekcja IKEA JASSA łączy nowoczesne wzornictwo z naturalnymi materiałami i tradycyjnym rzemiosłem.
Seria JASSA to przede wszystkim spontaniczność, poczucie bliskości i delikatne naginanie zasad. Kolekcja inspirowana jest stylem życia artystycznej bohemy, który zachęca do relaksu i dobrej zabawy – także tej związanej z własnym wnętrzem. Jej poszczególne elementy można komponować z domową przestrzenią w zupełnie innym stylu, ale także bez przeszkód wykorzystać jako kompleksową aranżację pomieszczenia. Warta uwagi jest też unikalność poszczególnych produktów: mebli, tekstyliów i akcesoriów, która wynika z metod ich wytworzenia oraz wykorzystanych materiałów - podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, Dekorator wnętrz i projektant IKEA.
Nowa kolekcja IKEA to meble i akcesoria wykonane z rattanu, bambusa oraz hiacyntu wodnego – fotele, krzesła, leżanki, lampy, kosze, parawany czy stoliki kawowe. Zastosowanie naturalnych materiałów zainspirowało projektantów do wykorzystania nieinwazyjnych metod pracy i zwrócenia się w kierunku wieloletniej tradycji rzemieślniczej. W tym przypadku wyginanie, wyplatanie i łączenie zdecydowanie wyparło przycinanie, klejenie i skręcanie. Dzięki temu, serię charakteryzują niepowtarzalne kształty oraz krzywizny, które mimo oczywistego podobieństwa, nadają każdemu elementowi unikalny charakter.
Uzupełnienie kolekcji stanowią niezwykle barwne i wzorzyste tkaniny, wykorzystane w produkcji poszewek, kuponów materiałów oraz poduszek, które mogą także spełniać funkcję siedzisk. Inspiracją do ich powstania były indonezyjskie techniki batik i ikat bazujące na łączeniu pozornie niepasujących do siebie kolorów. Zestawienia żółtego i różowego oraz niebieskiego i zielonego są zaskakujące, jednak w efekcie końcowym dobrze się komponują, nadając wnętrzu lekkości oraz wakacyjnej swobody.
Seria IKEA JASSA będzie dostępna od marca we wszystkich sklepach IKEA w Polsce. Szczegóły dotyczące nowej kolekcji znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi
z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_JASSA_press kit.pdf

pdf | 8,83 MB

Podkręć temperaturę! Limitowana kolekcja IKEA JASSA_informacja dla mediów.doc

doc | 97 KB

Zabawka zaprojektowana przez 9-letniego Huberta z Polski w nowej kolekcji IKEA SAGOSKATT 2017

IKEA prezentuje nową, limitowaną serię zabawek SAGOSKATT 2017. Tworzy ją 10 pluszaków, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. W tym roku, po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa         9-letniego Huberta z Białegostoku. Seria pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation może wspierać organizacje pomagające dzieciom na całym świecie.
Wirtualne urządzanie wnętrz z aplikacją IKEA Place

IKEA wprowadziła na rynek IKEA Place – aplikację mobilną w technologii rzeczywistości rozszerzonej, dzięki której możemy sprawdzić, jak meble prezentują się w naszym realnym otoczeniu i wirtualnie odmienić każde wnętrze – dom, biuro, szkołę czy studio. Od sof i foteli po stoliki kawowe, wszystkie produkty w IKEA Place są trójwymiarowe i mają rzeczywiste rozmiary. Dzięki nowej aplikacji IKEA, wybór nowych mebli jeszcze nigdy nie był tak łatwy!
IKEA Kraków zaprezentowała ponad 30 kuchni urządzonych na wzór istniejących pomieszczeń

Urządzając kuchnię, szukamy inspiracji w internecie, prasie branżowej, katalogach. Nic jednak nie zastąpi możliwości obejrzenia autentycznych pomieszczeń i podpatrzenia rozwiązań w nich zastosowanych. Okazuje się, że wcale nie musimy odwiedzać w tym celu znajomych czy sąsiadów. IKEA Kraków przeniosła bowiem do sklepu ponad 30 kuchni z istniejących mieszkań.
Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.

Prawie 2 300 pluszaków i zabawek dla małych pacjentów

Do karetek Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego trafiło 2 100 pluszaków, a Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika otrzymał 164 zabawki. To wynik zbiórki prowadzonej przez IKEA Kraków. Pluszaki i zabawki mają pomóc chorym lub poszkodowanym w wypadkach dzieciom, choć na chwilę zapomnieć o stresie i bólu.