Prawie 2 300 pluszaków i zabawek dla małych pacjentów

Do karetek Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego trafiło 2 100 pluszaków, a Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika otrzymał 164 zabawki. To wynik zbiórki prowadzonej przez IKEA Kraków. Pluszaki i zabawki mają pomóc chorym lub poszkodowanym w wypadkach dzieciom, choć na chwilę zapomnieć o stresie i bólu.

- Dzięki wielkim sercom naszych klientów udało się zebrać 1 050 pluszaków i 82 zabawki. To najlepszy wynik ze wszystkich sklepów IKEA w Polsce! Dziękując wszystkim za zaangażowanie, zdecydowaliśmy się podwoić te liczby. Cieszę się, że razem mogliśmy zrobić coś dobrego, a pluszaki i zabawki trafiają w najbardziej odpowiednie z możliwych ręce – do dzieci – powiedziała Urszula Wilczak, Dyrektor IKEA Kraków.
Pluszowe maskotki to już stały element wyposażenia krakowskich karetek. W ramach prowadzonej przez IKEA Kraków zbiórki, w ciągu ostatnich 4 lat Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało ponad 14 000 pluszaków. Towarzyszą one dzieciom w drodze do szpitala, pomagając załodze karetki nawiązać kontakt z małymi pacjentami. Po zakończeniu leczenia każde dziecko zabiera przytulankę do domu.
- Mimo najtroskliwszej opieki, jaką staramy się otaczać naszych pacjentów, akcja ratunkowa, badanie czy przejazd karetką jest zawsze dla dzieci sytuacją traumatyczną. Dlatego każda pomoc, która pozwoli ukoić ból i lęk maluchów, którymi się opiekujemy, jest dla nas cenna. Dzięki maskotce łatwiej jest wykonać u dziecka różne czynności medyczne, które zwykle nie są przyjemne, a musimy je wykonać szybko i sprawnie - podkreślił Marek Maślerz, Zastępca Dyrektora Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego.
W tym roku po raz pierwszy prowadzona była również zbiórka zabawek i książeczek IKEA. Przekazane zostały one Wojewódzkiemu Specjalistycznemu Szpitalowi Dziecięcemu im. św. Ludwika i trafią do szpitalnych kącików zabaw.
- Dziękujemy IKEA Kraków za wartościową kampanię, która przez ostatnie 8 lat zdążyła zapisać się w tradycji Krakowa. Jesteśmy wdzięczni za życzenia powrotu do zdrowia przekazane naszym pacjentom w postaci zabawek. Szpital od 140 lat, a Fundacja Zdrowie Dziecka od 25 lat, robią wiele, aby być miejscem przyjaznym najmłodszym. Doskonale wiemy, że zabawa pomaga wyzdrowieć, pomaga wrócić do pełni dziecięcych sił. Miłe otoczenie i zabawki zdecydowanie to ułatwiają. Dziękujemy IKEA za włączenie nas do akcji oraz każdemu kto chciał pomóc i kupił dla nas zabawkę. Mamy nadzieję na dalsze wspólne inicjatywy - mówił Zastępca Dyrektora Szpitala Dziecięcego im. św. Ludwika w Krakowie, lek. Piotr Staszak.
Zbiórka pluszaków prowadzona była dotychczas w ramach kampanii IKEA „Pluszaki dla edukacji”, gdzie z każdej sprzedanej zabawki IKEA Foundation przekazywała 1 euro na wsparcie projektów edukacyjnych. Od 2003 do 2015 roku udało się zebrać w ten sposób 88 mln euro. W listopadzie 2016 roku IKEA zainaugurowała nową kampanię społeczną pt. „Zabawa to poważna sprawa”. Zastąpiła ona akcję „Pluszaki dla edukacji” i koncentruje się na zapewnieniu wszystkim dzieciom warunków do zabawy i rozwoju. W tym roku na ten cel przeznaczone zostanie 12,6 mln euro, z czego przeszło 463 tys. euro pochodzi z Polski!
IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (3).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (7).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (5).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017.jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (6).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (4).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (1).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (2).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (8).jpg

SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.
Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.
20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.

Ruszyła rekrutacja do sklepu IKEA w Lublinie

Budowa sklepu IKEA przy al. Spółdzielczości pracy trwa od kilku miesięcy. Otwarcie sklepu zaplanowane jest na trzeci kwartał tego roku, a już teraz ruszył drugi etap rekrutacji, dzięki której zatrudnienie znajdzie ok. 200 osób. Potrwa ona do maja. IKEA jako dobry sąsiad chce się przywitać i poznać tych, którzy są zainteresowani pracą w nowym sklepie w bardzo wyjątkowym miejscu – IKEA Spotkajmy się przy ul. Krakowskie Przedmieście 55