Prawie 2 300 pluszaków i zabawek dla małych pacjentów

Do karetek Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego trafiło 2 100 pluszaków, a Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika otrzymał 164 zabawki. To wynik zbiórki prowadzonej przez IKEA Kraków. Pluszaki i zabawki mają pomóc chorym lub poszkodowanym w wypadkach dzieciom, choć na chwilę zapomnieć o stresie i bólu.

- Dzięki wielkim sercom naszych klientów udało się zebrać 1 050 pluszaków i 82 zabawki. To najlepszy wynik ze wszystkich sklepów IKEA w Polsce! Dziękując wszystkim za zaangażowanie, zdecydowaliśmy się podwoić te liczby. Cieszę się, że razem mogliśmy zrobić coś dobrego, a pluszaki i zabawki trafiają w najbardziej odpowiednie z możliwych ręce – do dzieci – powiedziała Urszula Wilczak, Dyrektor IKEA Kraków.
Pluszowe maskotki to już stały element wyposażenia krakowskich karetek. W ramach prowadzonej przez IKEA Kraków zbiórki, w ciągu ostatnich 4 lat Krakowskie Pogotowie Ratunkowe otrzymało ponad 14 000 pluszaków. Towarzyszą one dzieciom w drodze do szpitala, pomagając załodze karetki nawiązać kontakt z małymi pacjentami. Po zakończeniu leczenia każde dziecko zabiera przytulankę do domu.
- Mimo najtroskliwszej opieki, jaką staramy się otaczać naszych pacjentów, akcja ratunkowa, badanie czy przejazd karetką jest zawsze dla dzieci sytuacją traumatyczną. Dlatego każda pomoc, która pozwoli ukoić ból i lęk maluchów, którymi się opiekujemy, jest dla nas cenna. Dzięki maskotce łatwiej jest wykonać u dziecka różne czynności medyczne, które zwykle nie są przyjemne, a musimy je wykonać szybko i sprawnie - podkreślił Marek Maślerz, Zastępca Dyrektora Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego.
W tym roku po raz pierwszy prowadzona była również zbiórka zabawek i książeczek IKEA. Przekazane zostały one Wojewódzkiemu Specjalistycznemu Szpitalowi Dziecięcemu im. św. Ludwika i trafią do szpitalnych kącików zabaw.
- Dziękujemy IKEA Kraków za wartościową kampanię, która przez ostatnie 8 lat zdążyła zapisać się w tradycji Krakowa. Jesteśmy wdzięczni za życzenia powrotu do zdrowia przekazane naszym pacjentom w postaci zabawek. Szpital od 140 lat, a Fundacja Zdrowie Dziecka od 25 lat, robią wiele, aby być miejscem przyjaznym najmłodszym. Doskonale wiemy, że zabawa pomaga wyzdrowieć, pomaga wrócić do pełni dziecięcych sił. Miłe otoczenie i zabawki zdecydowanie to ułatwiają. Dziękujemy IKEA za włączenie nas do akcji oraz każdemu kto chciał pomóc i kupił dla nas zabawkę. Mamy nadzieję na dalsze wspólne inicjatywy - mówił Zastępca Dyrektora Szpitala Dziecięcego im. św. Ludwika w Krakowie, lek. Piotr Staszak.
Zbiórka pluszaków prowadzona była dotychczas w ramach kampanii IKEA „Pluszaki dla edukacji”, gdzie z każdej sprzedanej zabawki IKEA Foundation przekazywała 1 euro na wsparcie projektów edukacyjnych. Od 2003 do 2015 roku udało się zebrać w ten sposób 88 mln euro. W listopadzie 2016 roku IKEA zainaugurowała nową kampanię społeczną pt. „Zabawa to poważna sprawa”. Zastąpiła ona akcję „Pluszaki dla edukacji” i koncentruje się na zapewnieniu wszystkim dzieciom warunków do zabawy i rozwoju. W tym roku na ten cel przeznaczone zostanie 12,6 mln euro, z czego przeszło 463 tys. euro pochodzi z Polski!
IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (3).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (7).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (5).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017.jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (6).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (4).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (1).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (2).jpg

Przekazanie pluszaków i zabawek IKEA_2017 (8).jpg

IKEA przyzna granty organizacjom pomagającym dzieciom i młodzieży w Polsce

Nowy konkurs grantowy IKEA w Polsce jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, której celem jest pomoc dzieciom w zagrożonych wykluczeniem społecznościach na całym świecie. Adresatami konkursu są organizacje pozarządowe i inne podmioty, które na co dzień realizują działania mające na celu wsparcie rozwoju emocjonalnego, intelektualnego oraz aktywności dzieci i młodzieży w Polsce. Zgłoszenia do udziału w konkursie przyjmowane są do 15 grudnia 2017 roku.
(Po)moc lokalnych liderów

Ponad milion złotych przekazanych na stypendia dla 729 uczniów w 200 polskich szkołach, 15 lokalnych projektów społecznych oraz tysiące zaangażowanych klubowiczów IKEA FAMILY. To efekt pięciu edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” oraz współpracy firmy IKEA z Fundacją Świętego Mikołaja.
Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.

Ruszyła rekrutacja do sklepu IKEA w Lublinie

Budowa sklepu IKEA przy al. Spółdzielczości pracy trwa od kilku miesięcy. Otwarcie sklepu zaplanowane jest na trzeci kwartał tego roku, a już teraz ruszył drugi etap rekrutacji, dzięki której zatrudnienie znajdzie ok. 200 osób. Potrwa ona do maja. IKEA jako dobry sąsiad chce się przywitać i poznać tych, którzy są zainteresowani pracą w nowym sklepie w bardzo wyjątkowym miejscu – IKEA Spotkajmy się przy ul. Krakowskie Przedmieście 55