Ruszyła rekrutacja do sklepu IKEA w Lublinie

Budowa sklepu IKEA przy al. Spółdzielczości pracy trwa od kilku miesięcy. Otwarcie sklepu zaplanowane jest na trzeci kwartał tego roku, a już teraz ruszył drugi etap rekrutacji, dzięki której zatrudnienie znajdzie ok. 200 osób. Potrwa ona do maja. IKEA jako dobry sąsiad chce się przywitać i poznać tych, którzy są zainteresowani pracą w nowym sklepie w bardzo wyjątkowym miejscu – IKEA Spotkajmy się przy ul. Krakowskie Przedmieście 55

W sklepie IKEA Lublin będzie zatrudnionych około 200 pracowników. Właśnie rozpoczął się kolejny etap rekrutacji, który obejmuje między innymi dział sprzedaży i logistyki. Ogłoszenia będą sukcesywnie pojawiać się na stronie IKEA.pl/Lublin (w zakładce oferty pracy).
Kogo poszukuje IKEA Lublin?
IKEA stawia na różnorodność i poszukuje osób z różnymi kompetencjami oraz doświadczeniem, w zależności od stanowiska. Jednak najważniejsze są wspólne wartości.
- Dla IKEA to ludzie są najważniejsi – to oni ją tworzą. Dlatego firma przykłada ogromną wagę do procesu rekrutacji. Poszukujemy osób, które podzielają wartości stanowiące fundament naszej marki – osób, które są szczere, otwarte, które dobrze się czują w pracy zespołowej i dla których urządzanie wnętrz jest pasją. Bardzo ważne jest dla nas również, by osoby zainteresowane pracą w naszym sklepie, miały naturalną łatwość kontaktu z klientami, potrafiły aktywnie wchodzić z nimi w rozmowę i uważnie wsłuchiwać się w ich potrzeby – mówi Monika Kosińska, Dyrektor sklepu IKEA Lublin.
IKEA uznaje, że każdy pracownik posiada talent. Wierzy w ludzi i inwestuje w ich rozwój. W każdym pracowniku widzi się osobę, która poza obowiązkami zawodowymi ma także potencjał i chce się rozwijać. Wierzy w ambicję ludzi, ich wysokie standardy pracy, a także ciekawość i chęć sprawdzania się w nowych sytuacjach. Jednocześnie firma dba o to, by nieustannie tworzyć coraz lepsze warunki pracy, m.in. zapewniając godne wynagrodzenie oraz oferując szeroki wachlarz benefitów i szkoleń, a także dbając o równowagę pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym pracowników.
- W IKEA wszyscy pracujemy nad realizacją wspólnej wizji tworzenia lepszych warunków codziennego życia dla wielu ludzi, w tym oczywiście naszych pracowników. Chcemy być dla nich wspaniałym miejscem pracy, w którym mogą się rozwijać  i spełniać swoje marzenia. Między innymi właśnie dlatego od 1 stycznia 2017 zwiększyliśmy stawkę minimalną w naszych sklepach do 20 zł brutto za godzinę. Ta podwyżka obejmuje oczywiście również pracowników IKEA Lublin - dodaje Kosińska.
Jak wygląda proces rekrutacji?
Pierwszy krok procesu rekrutacji to przesłanie listu motywacyjnego i życiorysu (CV) za pośrednictwem systemu rekrutacyjnego IKEA. Wszystkie otrzymane dokumenty będą szczegółowo analizowane przez rekruterów. Każdy z kandydatów zostanie poinformowany o wyniku tego etapu. W przypadku wybranych stanowisk będzie prowadzony wywiad video (polegający na nagraniu krótkiego filmu z odpowiedziami na wyświetlone pytania). Jeśli kandydat przejdzie pomyślnie przez pierwsze etapy procesu, zostanie zaproszony na rozmowę, której celem jest dokładne poznanie umiejętności i sprawdzenie, czy są zgodne z wymogami niezbędnymi do pracy na wybranym przez niego stanowisku. Celem rozmowy jest także poznanie stopnia zgodności wartości kandydata z wartościami IKEA. W przypadku stanowisk kierowniczych oraz niektórych stanowisk specjalistycznych kolejnym etapem rekrutacji mogą być testy kompetencyjne, które weryfikują umiejętności werbalne i numeryczne kandydatów. Przy rekrutacji na niektóre stanowiska w IKEA stosuje także metodę assessment center, która służy ocenie umiejętności poprzez pracę w grupie. Niezależnie od uzyskanego wyniku – po każdym etapie rekrutacji kandydat otrzyma informację przez telefon lub mailem.
Rekrutacja do lubelskiego sklepu IKEA prowadzona będzie w niecodziennym miejscu o nazwie IKEA Spotkajmy się przy ul. Krakowskie Przedmieście 55, II pietro. Jest to przestrzeń stworzona specjalnie do celów rekrutacji, miejsce przyjemne, zaprojektowane w taki sposób, aby zminimalizować stres związany z rozmową kwalifikacyjną. W IKEA Spotkajmy się będą odbywały się również warsztaty i szkolenia, a także spotkania Rady Sąsiedzkiej „Projektu w sąsiedztwie”.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres, firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

140A0084.jpg

140A0190.jpg

140A1002.jpg

DSC03382.jpg

IKEA Poznań tworzy miejsce na życie. Odmieniona przestrzeń Zielonogórskiego Stowarzyszenia Damy Radę

W ramach akcji mającej na celu wsparcie lokalnych fundacji i stowarzyszeń IKEA Poznań postanowiła pomóc jednej z placówek wymagających remontu. Siedziba Stowarzyszenia Damy Radę w Zielonej Górze przeszła całkowitą metamorfozę. Miejsce zostało wyposażone meblami oraz akcesoriami IKEA. Wszystko po to, by zadbać o przestrzeń do wspólnego spędzania czasu.
Oświadczenie w sprawie podwyższonego poziom dichlorobenzenu w produktach BASF

Potwierdzamy, że IKEA otrzymała informację od BASF, jednego z poddostawców dla kilku dostawców IKEA, że odkryli oni awarię produkcji, której efektem jest podwyższony poziom dichlorobenzenu w procesie produkcyjnym. W związku z tym IKEA rozpoczęła dochodzenie w tej sprawie
IKEA rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na agencję mediową

IKEA rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na agencję mediową  IKEA Retail w Polsce rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na planowanie i zakup mediów, który rozpoczął się w sierpniu br. Po kilkuetapowym przeglądzie ofert IKEA zdecydowała powierzyć obsługę mediową MEC, swo
Miejsce stworzone dla ludzi, które zmienia przyszłość rekrutacji Twoje Studio Pracy IKEA już otwarte!

IKEA w Polsce stworzyła wyjątkową przestrzeń dla osób chcących poznawać firmę jako markę pracodawcy. To pierwsze takie miejsce IKEA na świecie. Twoje Studio Pracy stanowi innowacyjny przełom w postrzeganiu i podejściu do rekrutacji oraz odpowiedź na współczesne trendy. Za jego sprawą proces ten jest bardziej partnerski, dopasowany do indywidualnych preferencji kandydatów i pozwala na lepsze poznanie potencjalnego miejsca pracy, jeszcze przed zatrudnieniem.

Znamy najlepsze projekty społeczne stypendystów IKEA

W ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” zostało wybranych 10 lokalnych projektów przygotowanych przez stypendystów IKEA. Zwracają one uwagę mieszkańców na ważne aspekty społeczne i ekologiczne. Autorzy zwycięskich pomysłów otrzymają na ich realizację granty w wysokości do 5 000 zł.