Ruszyła rekrutacja do sklepu IKEA w Lublinie

Budowa sklepu IKEA przy al. Spółdzielczości pracy trwa od kilku miesięcy. Otwarcie sklepu zaplanowane jest na trzeci kwartał tego roku, a już teraz ruszył drugi etap rekrutacji, dzięki której zatrudnienie znajdzie ok. 200 osób. Potrwa ona do maja. IKEA jako dobry sąsiad chce się przywitać i poznać tych, którzy są zainteresowani pracą w nowym sklepie w bardzo wyjątkowym miejscu – IKEA Spotkajmy się przy ul. Krakowskie Przedmieście 55

W sklepie IKEA Lublin będzie zatrudnionych około 200 pracowników. Właśnie rozpoczął się kolejny etap rekrutacji, który obejmuje między innymi dział sprzedaży i logistyki. Ogłoszenia będą sukcesywnie pojawiać się na stronie IKEA.pl/Lublin (w zakładce oferty pracy).
Kogo poszukuje IKEA Lublin?
IKEA stawia na różnorodność i poszukuje osób z różnymi kompetencjami oraz doświadczeniem, w zależności od stanowiska. Jednak najważniejsze są wspólne wartości.
- Dla IKEA to ludzie są najważniejsi – to oni ją tworzą. Dlatego firma przykłada ogromną wagę do procesu rekrutacji. Poszukujemy osób, które podzielają wartości stanowiące fundament naszej marki – osób, które są szczere, otwarte, które dobrze się czują w pracy zespołowej i dla których urządzanie wnętrz jest pasją. Bardzo ważne jest dla nas również, by osoby zainteresowane pracą w naszym sklepie, miały naturalną łatwość kontaktu z klientami, potrafiły aktywnie wchodzić z nimi w rozmowę i uważnie wsłuchiwać się w ich potrzeby – mówi Monika Kosińska, Dyrektor sklepu IKEA Lublin.
IKEA uznaje, że każdy pracownik posiada talent. Wierzy w ludzi i inwestuje w ich rozwój. W każdym pracowniku widzi się osobę, która poza obowiązkami zawodowymi ma także potencjał i chce się rozwijać. Wierzy w ambicję ludzi, ich wysokie standardy pracy, a także ciekawość i chęć sprawdzania się w nowych sytuacjach. Jednocześnie firma dba o to, by nieustannie tworzyć coraz lepsze warunki pracy, m.in. zapewniając godne wynagrodzenie oraz oferując szeroki wachlarz benefitów i szkoleń, a także dbając o równowagę pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym pracowników.
- W IKEA wszyscy pracujemy nad realizacją wspólnej wizji tworzenia lepszych warunków codziennego życia dla wielu ludzi, w tym oczywiście naszych pracowników. Chcemy być dla nich wspaniałym miejscem pracy, w którym mogą się rozwijać  i spełniać swoje marzenia. Między innymi właśnie dlatego od 1 stycznia 2017 zwiększyliśmy stawkę minimalną w naszych sklepach do 20 zł brutto za godzinę. Ta podwyżka obejmuje oczywiście również pracowników IKEA Lublin - dodaje Kosińska.
Jak wygląda proces rekrutacji?
Pierwszy krok procesu rekrutacji to przesłanie listu motywacyjnego i życiorysu (CV) za pośrednictwem systemu rekrutacyjnego IKEA. Wszystkie otrzymane dokumenty będą szczegółowo analizowane przez rekruterów. Każdy z kandydatów zostanie poinformowany o wyniku tego etapu. W przypadku wybranych stanowisk będzie prowadzony wywiad video (polegający na nagraniu krótkiego filmu z odpowiedziami na wyświetlone pytania). Jeśli kandydat przejdzie pomyślnie przez pierwsze etapy procesu, zostanie zaproszony na rozmowę, której celem jest dokładne poznanie umiejętności i sprawdzenie, czy są zgodne z wymogami niezbędnymi do pracy na wybranym przez niego stanowisku. Celem rozmowy jest także poznanie stopnia zgodności wartości kandydata z wartościami IKEA. W przypadku stanowisk kierowniczych oraz niektórych stanowisk specjalistycznych kolejnym etapem rekrutacji mogą być testy kompetencyjne, które weryfikują umiejętności werbalne i numeryczne kandydatów. Przy rekrutacji na niektóre stanowiska w IKEA stosuje także metodę assessment center, która służy ocenie umiejętności poprzez pracę w grupie. Niezależnie od uzyskanego wyniku – po każdym etapie rekrutacji kandydat otrzyma informację przez telefon lub mailem.
Rekrutacja do lubelskiego sklepu IKEA prowadzona będzie w niecodziennym miejscu o nazwie IKEA Spotkajmy się przy ul. Krakowskie Przedmieście 55, II pietro. Jest to przestrzeń stworzona specjalnie do celów rekrutacji, miejsce przyjemne, zaprojektowane w taki sposób, aby zminimalizować stres związany z rozmową kwalifikacyjną. W IKEA Spotkajmy się będą odbywały się również warsztaty i szkolenia, a także spotkania Rady Sąsiedzkiej „Projektu w sąsiedztwie”.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres, firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

140A0084.jpg

140A0190.jpg

140A1002.jpg

DSC03382.jpg

Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.
IKEA ogłasza akcję naprawczą płyty gazowej ELDSLÅGA. Przyczyną akcji jest emisja CO z jednego z palników przekraczająca normy obowiązujące w UE

IKEA przeprowadza akcję naprawczą wszystkich płyt gazowych ELDSLÅGA kupionych przed 1 stycznia 2018 roku. Akcja jest następstwem dochodzenia belgijskich organów nadzoru rynku i ma charakter zapobiegawczy.  Objęty akcją model płyty był sprzedawany wyłącznie w Europie. Usterka zostanie usunięta nieodpłatnie przez serwisanta w domu klienta.
„Ty jesteś zmianą” – IKEA inspiruje do zmian na rynku pracy

IKEA  rozpoczyna kampanię employer brandingową „Ty jesteś zmianą” pokazującą  wartości i wyjątkową kulturę firmy oraz sposób w jaki buduję ona relację  z obecnymi i przyszłymi pracownikami. Jej celem jest zachęcenie  otwartych, proaktywnych ludzi do poznawania IKEA jako marki pracodawcy  oraz zwrócenie uwagi na konieczność zmiany modeli rekrutacyjnych na  bardziej przyjazne kandydatom.
Zmarł Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad, założyciel IKEA i Ikano, jeden z największych przedsiębiorców XX wieku, zmarł 27 stycznia po krótkiej chorobie, otoczony bliskimi w swoim domu w Småland, w Szwecji. Miał 91 lat.

Znamy najlepsze projekty społeczne stypendystów IKEA

W ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” zostało wybranych 10 lokalnych projektów przygotowanych przez stypendystów IKEA. Zwracają one uwagę mieszkańców na ważne aspekty społeczne i ekologiczne. Autorzy zwycięskich pomysłów otrzymają na ich realizację granty w wysokości do 5 000 zł.