Znamy najlepsze projekty społeczne stypendystów IKEA

W ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” zostało wybranych 10 lokalnych projektów przygotowanych przez stypendystów IKEA. Zwracają one uwagę mieszkańców na ważne aspekty społeczne i ekologiczne. Autorzy zwycięskich pomysłów otrzymają na ich realizację granty w wysokości do 5 000 zł.

Do drugiej edycji konkursu grantowego w ramach programu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja „Na Rodzinę Można Liczyć” zostało zgłoszonych kilkadziesiąt projektów. Najwięcej propozycji nadesłali uczniowie w kategorii edukacyjnej, zagospodarowania przestrzeni i proekologicznej.
Młodzi zmieniają okolice – na dobre

Julia z Wielunia w ramach projektu „Korczak – Garden” chce zagospodarować niewykorzystaną przestrzeń przy szkole do wspólnych spotkań „w realu”. Kamil z Turka zgodnie z nazwą projektu „Arduino – budujemy robota” chce zorganizować zajęcia z programowania i pobudzić w uczniach okolicznych szkół kreatywność oraz rozwinąć umiejętności logicznego myślenia. Ekologiczny pomysł Jakuba z Piotrkowa Trybunalskiego zakłada zbudowanie „Pojazdu o napędzie alternatywnym”, który ma rozbudzić zainteresowanie nowoczesną techniką. Krzysztof z Rucianego-Nidy postawi pasiekę edukacyjną, a Renata ze Zgierza przeprowadzi „Foliową   rewolucję”. W planach są zajęcia i konkursy dla dzieci oraz happening, który ma zwrócić uwagę mieszkańców na problem masowego używania plastikowych toreb. Patrycja z Elbląga w ramach projektu „Książki – Moje, Twoje, Nasze” chce promować ideę bookcrossingu oraz organizować zajęcia popularyzujące czytelnictwo. Michał z Wielunia wspólnie z innymi uczniami zaoferuje seniorom „Pomoc za jeden uśmiech”.
Spośród wszystkich zgłoszeń, jury wybrało także trzy projekty, które będą kontynuacją zeszłorocznych sukcesów. Aleksandra z Dębna po raz drugi zorganizuje zajęcia w ramach akcji „Żyj zdrowo na sportowo”, a Karolina z Sieciechowa zadba o kondycję mieszkańców pod hasłem „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Uczniowie z Zakliczyna, którzy w zeszłym roku zajmowali się seniorami, tym razem pod wodzą Sylwii pomogą najmłodszym w projekcie „Wszystkie dzieci nasze są”.
Młodzież po raz kolejny pokazała swoją wrażliwość na lokalne sprawy. Pomysł na dzielenie się książkami, stworzenie ogrodu do wypoczynku, pasieki edukacyjnej czy też zbudowanie pojazdu ekologicznego to niezwykłe projekty, z których może skorzystać nawet kilkanaście tysięcy osób. Dużą satysfakcją była dla nas chęć kontynuowania zeszłorocznych pomysłów. To dowód na to, że projekty dobrze się przyjęły wśród mieszkańców. Gratulujemy wszystkim laureatom. Mamy nadzieję, że zwycięstwo w konkursie doda im odwagi i zbuduje w nich poczucie, że to co robią naprawdę ma sens, gdyż pozwala zmieniać rzeczywistość. – mówi Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju, IKEA Retail w Polsce.
Stypendyści oprócz finansowania otrzymają również indywidualne wsparcie tutora, który podzieli się swoim know-how oraz będzie czuwał nad przebiegiem projektu. Ponadto trzy zespoły z najlepszymi efektami swoich działań, otrzymają dodatkowe nagrody finansowe przeznaczone na cele edukacyjne i rozwój osobisty.
Rolą tutora będzie pokierowanie zespołami w taki sposób, aby ich praca przyniosła jak najlepsze efekty. Większość stypendystów podejmuje się tak fantastycznej inicjatywy po raz pierwszy w życiu. Wsparcie doświadczonego praktyka pomoże im uniknąć niepotrzebnych błędów, a także stworzyć idealny plan, dzięki któremu dowiedzą się jak krok po kroku wdrożyć pomysł w życie. Trzymamy kciuki za projekty i życzymy powodzenia – mówi Joanna Miszkiel, koordynatorka programu „Na Rodzinę Można Liczyć” w Fundacji Świętego Mikołaja.
Program „Na Rodzinę Można Liczyć” organizowany przez IKEA oraz Fundację Świętego Mikołaja trwa od 2012 roku, a dzięki wszystkim pięciu edycjom udało się zebrać fundusze na aż 729 stypendiów dla uczniów z blisko 200 szkół. Co roku wsparcie otrzymują zdolni i zaangażowani społecznie uczniowie, których sytuacja finansowa nie pozwala na rozwijanie pasji i zainteresowań.
Lista zwycięskich projektów oraz więcej informacji o programie na IKEA.pl/Stypendia.
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingva Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

O Fundacji Świętego Mikołaja
Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej, od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.

Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

Młodzi zmieniają swoje otoczenie Stypendyści programu IKEA zrealizują kolejne lokalne projekty społeczne

Rusza 5. edycja programu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja „Na Rodzinę Można Liczyć”. Stypendia trafią do młodych liderów społecznych, którzy chcą zrealizować własne projekty niosące zmiany dla lokalnej społeczności. Autorzy najciekawszych pomysłów otrzymają, oprócz stypendiów, dodatkowe granty na ich realizację. O liczbie stypendiów zdecydują klubowicze IKEA FAMILY.
(Po)moc lokalnych liderów

Ponad milion złotych przekazanych na stypendia dla 729 uczniów w 200 polskich szkołach, 15 lokalnych projektów społecznych oraz tysiące zaangażowanych klubowiczów IKEA FAMILY. To efekt pięciu edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” oraz współpracy firmy IKEA z Fundacją Świętego Mikołaja.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.
Projekt nie z tej ziemi! Uczniowie w Turku zbudowali własnego robota

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku w ramach programu IKEA FAMILY i Fundacji Świętego Mikołaja budują własne roboty i przekonują, że to wcale nie jest trudne!

IKEA zbiera pomysły na projekty społeczne od mieszkańców Lublina

Do 5 lutego lublinianie mogą zgłaszać własne propozycje na działania i zmiany, które chcieliby przeprowadzić w swoim mieście. Jest to element programu „Projekt w Sąsiedztwie”, którego głównym celem jest wybranie i zrealizowanie projektu społecznego odpowiadającego na realne potrzeby mieszkańców.