IKEA zbiera pomysły na projekty społeczne od mieszkańców Lublina

Do 5 lutego lublinianie mogą zgłaszać własne propozycje na działania i zmiany, które chcieliby przeprowadzić w swoim mieście. Jest to element programu „Projekt w Sąsiedztwie”, którego głównym celem jest wybranie i zrealizowanie projektu społecznego odpowiadającego na realne potrzeby mieszkańców.

Od października 2016 roku IKEA prowadzi w Lublinie cykl spotkań z Radą Sąsiedzką, którą tworzy grupa ponad dwudziestu zaangażowanych społeczników, reprezentantów fundacji, stowarzyszeń, organizacji i instytucji lokalnych. W ten sposób firma chce poznać potrzeby mieszkańców i odpowiedzieć na nie, realizując wybrany projekt społeczny.

W IKEA dążymy do tego, by jakość codziennego życia wszystkich ludzi, na których mamy wpływ, była coraz lepsza. Dlatego chcemy stać się dla mieszkańców Lublina dobrym sąsiadem, który nie tylko oferuje funkcjonalne rozwiązania wyposażenia domu w przystępnych cenach, ale również inspiruje, włącza się w życie lokalnej społeczności i wspiera inicjatywy dla niej ważne. Zachęcam wszystkich lublinian do zgłaszania swoich pomysłów na działania, które mogą przynieść pozytywne zmiany. Wierzymy, że wspólnie możemy zrobić wiele dobrego dla miasta i jego mieszkańców - mówi Agata Czachórska, specjalista ds. komunikacji korporacyjnej IKEA Retail w Polsce.

Zgłaszane pomysły powinny służyć jak największej liczbie osób oraz być zgodne z priorytetowymi obszarami zaangażowania społecznego firmy, takimi jak edukacja, rozwój, zdrowie i prawidłowe warunki życia dzieci i młodzieży, ekologia i ochrona środowiska, życie w domu w sposób przyjazny planecie, domownikom i innym ludziom. Swoje pomysły może zgłosić każdy pełnoletni mieszkaniec Lublina, korzystając z informacji i formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie IKEA.pl/dlalublina. Termin zgłaszania pomysłów mija w niedzielę 5 lutego.

Na podstawie pomysłów zgłoszonych przez mieszkańców, Rada Sąsiedzka podczas kolejnych spotkań, wspólnie z przedstawicielami IKEA oraz Instytutu na rzecz Ekorozwoju, opracuje trzy projekty społeczne. Będą one przedstawione na tzw. wysłuchaniu publicznym, podczas którego mieszkańcy Lublina będą mogli zapoznać się z nimi i zdecydować, na który z nich zagłosują. Następnie na stronie IKEA.pl/dlalublina zostanie uruchomiony internetowy system do głosowania.

Z końcem wiosny poznamy zwycięski projekt, na który IKEA Lublin przeznaczy 100 tys. złotych. Jego realizacja rozpocznie się jeszcze w tym roku.

Szczegóły dotyczące „Projektu w sąsiedztwie” oraz formularz zgłoszeniowy wraz z podstawowymi informacjami na temat przyjmowanych pomysłów znajdują się na IKEA.pl/dlalublina.
Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

O Instytucie na rzecz Ekorozwoju
Instytut na rzecz Ekorozwoju (InE) od ponad 25 lat działa z sukcesami jako think-tank, czyli niezależna organizacja zajmująca się opracowywaniem ekologicznych idei i rozwiązań. Idziemy też krok dalej wdrażając wypracowane koncepcje. Nazywamy to formułą 4P: Pomysł, Promocja, Pilotaż, Praktyka. Stąd m.in. nasza obecność w projekcie IKEA, którego efekt będzie jak najbardziej rzeczywisty i widoczny.

IKEA_PDS_121216_IMG_6097.jpg

IKEA_PDS_121216_IMG_6081.jpg

2017-01-09-Ikea_sąsiad (40).JPG

Młodzi liderzy programu stypendialnego „Na Rodzinę Można liczyć” na rzecz lokalnych społeczności

W tegorocznej, IV już edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć”, organizowanego przez IKEA we współpracy z Fundacją Świętego Mikołaja, 150 uczniów otrzymało roczne stypendia o łącznej wartości 300 000 zł. Po raz pierwszy przyznano także dodatkowe granty na realizację lokalnych projektów społecznych. Od początku istnienia programu, na wspieranie rozwoju aktywnych, odpowiedzialnych społecznie młodych ludzi przeznaczono już ponad milion złotych.
W Zakliczynie wszystkie dzieci nasze są … aktywne!

Wspólne odrabianie lekcji, bal karnawałowy, a nawet zajęcia z decoupage –  to tylko część aktywności dla najmłodszych jakie organizują stypendyści  IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja w ramach projektu „Wszystkie  dzieci nasze są”.
Znamy najlepsze projekty społeczne stypendystów IKEA

W ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” zostało wybranych 10 lokalnych projektów przygotowanych przez stypendystów IKEA. Zwracają one uwagę mieszkańców na ważne aspekty społeczne i ekologiczne. Autorzy zwycięskich pomysłów otrzymają na ich realizację granty w wysokości do 5 000 zł.
IKEA Warszawa ogłasza kolejną edycję konkursu MINIGRANTY

Rusza kolejna - IV edycja konkursu grantowego organizowanego przez sklepy IKEA Janki i IKEA Targówek w Warszawie. Konkurs jest skierowany do organizacji pozarządowych, które podejmą działania w zakresie edukacji i rozwoju dzieci oraz ochrony środowiska naturalnego. Wybrani partnerzy otrzymają produkty IKEA o wartości do 10 000 zł.

Uwolnij się! Najnowsza kolekcja IKEA PS 2017 stworzona dla kochających niezależność

IKEA PS 2017 powstała z myślą o wszystkich, którzy cenią wolność i swobodę – wartości uśpione w każdym z nas. Kolekcja zrywa z konwencją i otwiera się na energię nieustannie zmieniających się miejskich przestrzeni do mieszkania oraz życia po swojemu. To mieszanka nietypowych wzorów, kształtów i pomysłów na to, jak żyć wygodniej, nawet na niewielkiej powierzchni. Taka jest IKEA PS 2017 i takie są wnętrza wolnych oraz niezależnych, którym hołduje ta kolekcja – dostępna

w sklepach IKEA w całej Polsce już od lutego.