9-letni Hubert laureatem międzynarodowego konkursu rysunkowego IKEA „Zabawa to poważna sprawa”

Rozstrzygnięto międzynarodową edycję konkursu na projekt pluszaka marzeń w ramach kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Spośród 70 tys. nadesłanych prac na całym świecie jury wybrało 10 najciekawszych, w gronie których znalazł się projekt 9-letniego Huberta z Białegostoku. Zwycięskie rysunki będą inspiracją do stworzenia limitowanej serii pluszaków, która jeszcze jesienią tego roku trafi do sklepów IKEA na całym świecie.

Kolekcja będąca dziełem najmłodszych projektantów z całego świata, w tym również Huberta z Białegostoku, stanie się częścią kolejnej odsłony kampanii „Zabawa to poważna sprawa”. Podobnie jak w pierwszej edycji, również podczas kolejnej, od każdej zabawki IKEA Foundation przekaże 1 euro na rzecz programów wspierających prawo dzieci do zabawy i rozwoju. Poza rysunkiem z Polski do ścisłego finału zakwalifikowały się także projekty dzieci z Niemiec, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Stanów Zjednoczonych, Bułgarii, Rosji, Japonii, Korei Południowej, Austrii i Australii. Wśród przesłanych projektów jury wyróżniło m.in.: tęczową chmurkę, ptaka-ninja oraz uśmiechniętego pająka – rysunek autorstwa 9–letniego Huberta z Polski.
Konkurs rysunkowy na projekt pluszaka marzeń jest częścią kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, w ramach której IKEA wspiera prawo dzieci do zabawy i rozwoju w najbiedniejszych regionach świata. Praca Huberta była jedną z 4000 projektów zgłoszonych w Polsce, spośród których wybrano 20 najbardziej kreatywnych. Każdy ze zwycięzców otrzymał pluszaka uszytego według własnego pomysłu.
„Jesteśmy bardzo dumni, że w gronie zwycięzców znalazł się młody „projektant” z Polski. To ogromne wyróżnienie, a także wielka radość, że możemy realizować przedsięwzięcie, które wyzwala dziecięcą kreatywność oraz pomaga najmłodszym spełniać marzenia
i rozwijać się poprzez zabawę. Liczba rysunków zgłoszonych na całym świecie udowadnia, że dzieci chętnie angażują się w działania na rzecz swoich rówieśników. Rysunek Huberta, podobnie jak prace pozostałych laureatów, pokazuje, że w najmłodszych drzemią nieskończone pokłady wyobraźni. Nam dorosłym nie pozostaje nic innego jak wspierać dzieciaki, zachęcać je do zabawy i kibicować im w rozwoju ich pasji” – podkreśla Agata Czachórska Specjalista ds. komunikacji korporacyjnej, IKEA Retail w Polsce.
Kampania „Zabawa to poważna sprawa” koncentruje się na promowaniu i zapewnieniu praw dzieci do zabawy i rozwoju. Podkreśla korzyści płynące z zabawy, które wpływają na prawidłowy rozwój dzieci. W ramach kampanii IKEA zebrano globalnie ponad 12,6 mln euro, z czego przeszło 463 tys. euro w Polsce. Fundusze zostaną przekazane na realizację projektów wspierających prawo dzieci do rozwoju i zabawy w najuboższych regionach świata. Podczas akcji, która trwała od 20 listopada do 24 grudnia 2016 r., każda sprzedana zabawka oznaczała 1 euro przekazane przez IKEA Foundation na ww. projekty. Wśród organizacji współpracujących z IKEA Foundation są UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children.
Więcej informacji o kampanii „Zabawa to poważna sprawa” na stronie IKEA.pl/zabawy moc. Szczegóły dotyczące konkursu rysunkowego na stronie zabawymoc.pl

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Natalia, 6 lat_rybka.png

Julia, 10 lat_pudel.png

Lena, 7 lat_kanarek.png

Agata, 10 lat_fasolka.png

Hubert, 9 lat_pająk.png

9-letni Hubert laureatem międzynarodowego konkursu rysunkowego IKEA Zabawa to poważna sprawa_informacja dla mediów.docx

docx | 36 KB

Traficar rozpoczyna współpracę z IKEA Kraków

Od 25 kwietnia zakupy zrobione w IKEA Kraków można zawieźć do domu Traficarem. Specjalnie oznakowane stanowiska Traficar uruchomione zostały na parkingu IKEA Kraków w bezpośrednim sąsiedztwie wyjścia. Z tej okazji firmy przygotowały wspólną akcję teaserową promującą ideę
40 sof IKEA dla lokalnych instytucji

Do małopolskich fundacji i jednostek pomocy społecznej trafiło 40 sof, podarowanych przez IKEA Kraków. Przekazane sofy to nie tylko wygodne i funkcjonalne meble. Mają one przypominać o spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji społecznej.
Festiwal Let’s Make Room for Life. Poznaj pokój dzienny przyszłości - IKEA zaprasza do Mediolanu

Jak zwykle podczas targów Salone del Mobile, wiosna w Mediolanie rozkwitnie designem! Od 4 do 9 kwietnia IKEA organizuje wystawę we Włoszech dla wszystkich miłośników dobrego wzornictwa, by dzielić się wiedzą, inspirować i bawić na Festiwalu Let’s Make Room for Life. Hasłem przewodnim wydarzenia będzie przyszłość pokoju dziennego.
IKEA Po Sąsiedzku w Lublinie

IKEA zaprasza do nowego miejsca spotkań w samym sercu Lublina, przy ul. Krakowskie Przedmieście 55. Od 5 kwietnia mieszkańcy mogą odwiedzać IKEA Po Sąsiedzku, czyli unikalną przestrzeń pełną szwedzkości, która zachęca do wspólnego spędzania czasu i poznawania marki.

Premiera teledysku „PS Freedom” zespołu Kroki. Niestandardowa współpraca promuje nową kolekcję IKEA PS 2017

IKEA PS 2017 to kreatywne rozwiązania do wnętrz dla wszystkich, którzy cenią wolność, niezależność oraz życie po swojemu. Launch kolekcji w Polsce promuje współpraca IKEA z zespołem Kroki i reżyserem Bartem Pogodą, w ramach której powstał utwór i teledysk „PS Freedom”.