9-letni Hubert laureatem międzynarodowego konkursu rysunkowego IKEA „Zabawa to poważna sprawa”

Rozstrzygnięto międzynarodową edycję konkursu na projekt pluszaka marzeń w ramach kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Spośród 70 tys. nadesłanych prac na całym świecie jury wybrało 10 najciekawszych, w gronie których znalazł się projekt 9-letniego Huberta z Białegostoku. Zwycięskie rysunki będą inspiracją do stworzenia limitowanej serii pluszaków, która jeszcze jesienią tego roku trafi do sklepów IKEA na całym świecie.

Kolekcja będąca dziełem najmłodszych projektantów z całego świata, w tym również Huberta z Białegostoku, stanie się częścią kolejnej odsłony kampanii „Zabawa to poważna sprawa”. Podobnie jak w pierwszej edycji, również podczas kolejnej, od każdej zabawki IKEA Foundation przekaże 1 euro na rzecz programów wspierających prawo dzieci do zabawy i rozwoju. Poza rysunkiem z Polski do ścisłego finału zakwalifikowały się także projekty dzieci z Niemiec, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Stanów Zjednoczonych, Bułgarii, Rosji, Japonii, Korei Południowej, Austrii i Australii. Wśród przesłanych projektów jury wyróżniło m.in.: tęczową chmurkę, ptaka-ninja oraz uśmiechniętego pająka – rysunek autorstwa 9–letniego Huberta z Polski.
Konkurs rysunkowy na projekt pluszaka marzeń jest częścią kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, w ramach której IKEA wspiera prawo dzieci do zabawy i rozwoju w najbiedniejszych regionach świata. Praca Huberta była jedną z 4000 projektów zgłoszonych w Polsce, spośród których wybrano 20 najbardziej kreatywnych. Każdy ze zwycięzców otrzymał pluszaka uszytego według własnego pomysłu.
„Jesteśmy bardzo dumni, że w gronie zwycięzców znalazł się młody „projektant” z Polski. To ogromne wyróżnienie, a także wielka radość, że możemy realizować przedsięwzięcie, które wyzwala dziecięcą kreatywność oraz pomaga najmłodszym spełniać marzenia
i rozwijać się poprzez zabawę. Liczba rysunków zgłoszonych na całym świecie udowadnia, że dzieci chętnie angażują się w działania na rzecz swoich rówieśników. Rysunek Huberta, podobnie jak prace pozostałych laureatów, pokazuje, że w najmłodszych drzemią nieskończone pokłady wyobraźni. Nam dorosłym nie pozostaje nic innego jak wspierać dzieciaki, zachęcać je do zabawy i kibicować im w rozwoju ich pasji” – podkreśla Agata Czachórska Specjalista ds. komunikacji korporacyjnej, IKEA Retail w Polsce.
Kampania „Zabawa to poważna sprawa” koncentruje się na promowaniu i zapewnieniu praw dzieci do zabawy i rozwoju. Podkreśla korzyści płynące z zabawy, które wpływają na prawidłowy rozwój dzieci. W ramach kampanii IKEA zebrano globalnie ponad 12,6 mln euro, z czego przeszło 463 tys. euro w Polsce. Fundusze zostaną przekazane na realizację projektów wspierających prawo dzieci do rozwoju i zabawy w najuboższych regionach świata. Podczas akcji, która trwała od 20 listopada do 24 grudnia 2016 r., każda sprzedana zabawka oznaczała 1 euro przekazane przez IKEA Foundation na ww. projekty. Wśród organizacji współpracujących z IKEA Foundation są UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children.
Więcej informacji o kampanii „Zabawa to poważna sprawa” na stronie IKEA.pl/zabawy moc. Szczegóły dotyczące konkursu rysunkowego na stronie zabawymoc.pl

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Natalia, 6 lat_rybka.png

Julia, 10 lat_pudel.png

Lena, 7 lat_kanarek.png

Agata, 10 lat_fasolka.png

Hubert, 9 lat_pająk.png

9-letni Hubert laureatem międzynarodowego konkursu rysunkowego IKEA Zabawa to poważna sprawa_informacja dla mediów.docx

docx | 36 KB

Energia słoneczna dla szkoły w twojej gminie!

Produkowanie własnej, czystej energii na potrzeby gminnej szkoły – z IKEA to możliwe! Firma ogłasza konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej -  “Najlepsza szkoła pod słońcem”. Do wygrania instalacja fotowoltaiczna o wartości do 35 tys. złotych, wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją. W konkursie zostanie nagrodzonych aż 6 szkół w wybranych gminach!
Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.
IKEA w Lublinie przekazuje mieszkańcom miasta powitalny prezent!

Jak przystało na dobrego sąsiada, IKEA przygotowała dla lublinian powitalny prezent. Teraz oficjalnie przekazuje go mieszkańcom miasta. Lublin zyskał właśnie nowe wyjątkowe miejsce na swojej mapie. Takie, w którym mieszkańcy miasta mogą się spotkać i nawiązać kontakt. Poznajcie Wspólną, miejsce w którym rozwijać się będzie życie sąsiedzkie.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.

Premiera teledysku „PS Freedom” zespołu Kroki. Niestandardowa współpraca promuje nową kolekcję IKEA PS 2017

IKEA PS 2017 to kreatywne rozwiązania do wnętrz dla wszystkich, którzy cenią wolność, niezależność oraz życie po swojemu. Launch kolekcji w Polsce promuje współpraca IKEA z zespołem Kroki i reżyserem Bartem Pogodą, w ramach której powstał utwór i teledysk „PS Freedom”.