9-letni Hubert laureatem międzynarodowego konkursu rysunkowego IKEA „Zabawa to poważna sprawa”

Rozstrzygnięto międzynarodową edycję konkursu na projekt pluszaka marzeń w ramach kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Spośród 70 tys. nadesłanych prac na całym świecie jury wybrało 10 najciekawszych, w gronie których znalazł się projekt 9-letniego Huberta z Białegostoku. Zwycięskie rysunki będą inspiracją do stworzenia limitowanej serii pluszaków, która jeszcze jesienią tego roku trafi do sklepów IKEA na całym świecie.

Kolekcja będąca dziełem najmłodszych projektantów z całego świata, w tym również Huberta z Białegostoku, stanie się częścią kolejnej odsłony kampanii „Zabawa to poważna sprawa”. Podobnie jak w pierwszej edycji, również podczas kolejnej, od każdej zabawki IKEA Foundation przekaże 1 euro na rzecz programów wspierających prawo dzieci do zabawy i rozwoju. Poza rysunkiem z Polski do ścisłego finału zakwalifikowały się także projekty dzieci z Niemiec, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Stanów Zjednoczonych, Bułgarii, Rosji, Japonii, Korei Południowej, Austrii i Australii. Wśród przesłanych projektów jury wyróżniło m.in.: tęczową chmurkę, ptaka-ninja oraz uśmiechniętego pająka – rysunek autorstwa 9–letniego Huberta z Polski.
Konkurs rysunkowy na projekt pluszaka marzeń jest częścią kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, w ramach której IKEA wspiera prawo dzieci do zabawy i rozwoju w najbiedniejszych regionach świata. Praca Huberta była jedną z 4000 projektów zgłoszonych w Polsce, spośród których wybrano 20 najbardziej kreatywnych. Każdy ze zwycięzców otrzymał pluszaka uszytego według własnego pomysłu.
„Jesteśmy bardzo dumni, że w gronie zwycięzców znalazł się młody „projektant” z Polski. To ogromne wyróżnienie, a także wielka radość, że możemy realizować przedsięwzięcie, które wyzwala dziecięcą kreatywność oraz pomaga najmłodszym spełniać marzenia
i rozwijać się poprzez zabawę. Liczba rysunków zgłoszonych na całym świecie udowadnia, że dzieci chętnie angażują się w działania na rzecz swoich rówieśników. Rysunek Huberta, podobnie jak prace pozostałych laureatów, pokazuje, że w najmłodszych drzemią nieskończone pokłady wyobraźni. Nam dorosłym nie pozostaje nic innego jak wspierać dzieciaki, zachęcać je do zabawy i kibicować im w rozwoju ich pasji” – podkreśla Agata Czachórska Specjalista ds. komunikacji korporacyjnej, IKEA Retail w Polsce.
Kampania „Zabawa to poważna sprawa” koncentruje się na promowaniu i zapewnieniu praw dzieci do zabawy i rozwoju. Podkreśla korzyści płynące z zabawy, które wpływają na prawidłowy rozwój dzieci. W ramach kampanii IKEA zebrano globalnie ponad 12,6 mln euro, z czego przeszło 463 tys. euro w Polsce. Fundusze zostaną przekazane na realizację projektów wspierających prawo dzieci do rozwoju i zabawy w najuboższych regionach świata. Podczas akcji, która trwała od 20 listopada do 24 grudnia 2016 r., każda sprzedana zabawka oznaczała 1 euro przekazane przez IKEA Foundation na ww. projekty. Wśród organizacji współpracujących z IKEA Foundation są UNICEF, War Child, Room to Read, Handicap International, Special Olympics i Save The Children.
Więcej informacji o kampanii „Zabawa to poważna sprawa” na stronie IKEA.pl/zabawy moc. Szczegóły dotyczące konkursu rysunkowego na stronie zabawymoc.pl

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Natalia, 6 lat_rybka.png

Julia, 10 lat_pudel.png

Lena, 7 lat_kanarek.png

Agata, 10 lat_fasolka.png

Hubert, 9 lat_pająk.png

9-letni Hubert laureatem międzynarodowego konkursu rysunkowego IKEA Zabawa to poważna sprawa_informacja dla mediów.docx

docx | 36 KB

Poczytaj mi w łóżku! Wspólny projekt Starego Browaru i IKEA Poznań.

10 września ruszył projekt, którego misją jest promowanie czytania dzieciom. Stary Browar pokaże, że centrum handlowe może być dobrym miejscem, aby spędzić czas z maluchem nad ciekawą lekturą. IKEA zaś zdradzi, co czeka na odwiedzających w nowo otwartym, odświeżonym Dziale Sypialnie w poznańskim sklepie. Finałem akcji będzie pomoc potrzebującym dzieciom.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Białymstoku

IKEA chce być bliżej mieszkańców Podlasia. Firma od 1 sierpnia umożliwia odbiór mebli i akcesoriów w nowo otwartym Punkcie Odbioru Zamówień IKEA w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna w Białymstoku. Zamówienia można składać przez internet lub telefon. To kolejny krok IKEA w realizacji strategii rozwoju sprzedaży wielokanałowej.
Nowym sklepem IKEA w Blue City pokieruje Magdalena Rozengart-Grzelczak

IKEA przygotowuje się do otwarcia swojej trzeciej lokalizacji w Warszawie i wybiera pracowników do nowego zespołu. Wiadomo już, kto będzie nim zarządzać. Funkcję dyrektora sklepu objęła Magdalena Rozengart-Grzelczak.
IKEA pomogła umeblować 11 mieszkań dla młodzieży z domów dziecka. Podsumowanie projektu „Oswoić dorosłość”

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania zainicjowała projekt mający na celu wsparcie pełnoletnich wychowanków domów dziecka w ich starcie w dorosłe życie. Do współpracy zaprosiła instytucje publiczne i firmy. 11 czerwca 2018 r. w Strzałkowie w Wielkopolsce odbyło się uroczyste podsumowanie inicjatywy, której partnerem jest m.in. IKEA.