Limitowana kolekcja IKEA ART EVENT 2017. Sztuka rysunku

Już w kwietniu w sklepach IKEA pojawi się nowa kolekcja ART EVENT 2017. To 12 limitowanych plakatów z ręcznie narysowanymi motywami autorstwa artystów z całego świata, wśród których znalazła się również polska ilustratorka Joanna Concejo.

IKEA od dawna zapewnia ludziom na całym świecie przystępne i funkcjonalne wzornictwo. Trzecia edycja kolekcji ART EVENT 2017 to kontynuacja misji marki polegającej na udostępnianiu wspaniałej sztuki każdemu. Dwie poprzednie serie dotyczyły sztuki ulicznej – STREET ART oraz fotografii – ART PHOTOGRAPHY. W tym roku cała uwaga artystów skupiła się na rysunku.
Rysunek to fascynująca forma sztuki. Przypomina nam o znaczeniu bycia człowiekiem w świecie rządzonym szybkimi technologiami i rozwojem cyfrowym. Tegoroczne prace są pełne zmysłowości i cielesności. Każdy z artystów w charakterystyczny dla swojej twórczości sposób pozostawił dzięki nim swój ślad - podkreśla Henrik Most, Dyrektor Kreatywny kolekcji.
IKEA od zawsze kieruje się zdecydowaną i prostą wizją dotyczącą sztuki. Kolekcja ART EVENT 2017, podobnie jak wcześniejsze, jest przystępna cenowo oraz dostępna dla wielu ludzi. Styl serii jest bardzo eklektyczny i różnorodny za sprawą tego, że artyści używają wielu technik – od grafitu, pióra i tuszu, kredek, węgla, akwareli, po gwasz czy pastele. Dwanaście plakatów jest niezwykle zróżnicowanych nie tylko pod względem zastosowanej techniki, ale też indywidualnego wyrazu oraz bardzo osobistego przekazu. Niektóre odzwierciedlają doświadczenia kulturowe i tematy społeczne, a inne chcą po prostu wywołać uśmiech na twarzy widza.
Do stworzenia kolekcji zaproszona została grupa najciekawszych artystów z całego świata, zarówno początkujących, jak i tych z ugruntowaną pozycją. Wśród nich znalazła się mieszkająca w Paryżu Polka, Joanna Concejo. Jej wyjątkowe ilustracje wykonane węglem zainspirowały miłośników sztuki z całego świata. Do tworzenia swoich rysunków Joanna wybiera najbardziej podstawowe materiały: ołówek grafitowy, kolorowe ołówki i kartkę papieru.
To niezwykłe wyróżnienie. Wspieramy Joannę i zawsze jesteśmy dumni z polskich artystów odnoszących międzynarodowe sukcesy. Cieszymy się też, że ilustratorka jest częścią projektu, który udowadnia, że miejscem sztuki jest dom, a nie jedynie galerie czy muzea – mówi Małgorzata Jezierska, Specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Kolekcja ART EVENT 2017 to:

• Micha Payer i Martin Gabriel – „Głębokie przemyślenia”
• Amit Greenberg – „Montowanie Rzeczywistości”
• Hell’O – „Jesteśmy jednością”
• Jean Jullien – „Shelfie”
• Amandine Urruty – „Tęcze”
• Joanna Concejo – „Wokół stołu”
• Kevin Lyons – „Wielki Audio Dyn-a-mit!”
• Koen Taselaar – „Naiwny Uprzejmy – Wymyślony Zespół 170”
• Hahan – „Życie to Płacenie Rachunków”
• Ragnar Persson – „Nocny spacer”
• Yasuto Sasada – „Matsuri”
• Steven Harrington – „Nie Przejmuj Się”
Limitowana kolekcja ART EVENT 2017 będzie dostępna od kwietnia br. we wszystkich sklepach IKEA w całej Polsce. Szczegóły na temat kolekcji IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Limitowana kolekcja IKEA ART EVENT 2017. Sztuka rysunku_informacja dla mediów.docx

docx | 44,5 KB

IKEA_ART EVENT 2017_press kit.pdf

pdf | 8,37 MB

Nadzwyczajnie zwyczajne. Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG

Nowa seria STUNSIG powstała z myślą o miłośnikach wzornictwa i mody. Stworzona dla tych, którzy chcą się wyróżniać, składa się z tekstyliów, naczyń i dodatków. Awangardowe wzory zaprojektowane przez grono artystów z całego świata, pobudzają wyobraźnię oraz nadają codziennym produktom niezwykły charakter. Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od czerwca.
Zakupy #poswojemu w IKEA w nowej, niższej cenie

Od 10 maja kupując meble IKEA w sklepach stacjonarnych, przez telefon, czy internet klienci zapłacą mniej za transport produktów. Niższa cena dotyczy dostaw do domów w miastach i najbliższych okolicach, gdzie znajdują się sklepy IKEA. Do 31 sierpnia z tej oferty skorzystają także mieszkańcy kolejnych dziesięciu miast w Polsce.
Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.
Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.

Oświadczenie dotyczące sytuacji kierowców przedstawionych w materiale BBC

Współczujemy  kierowcom przedstawionym w materiale BBC, z którymi rozmawiano. Pomimo  tego, że nie są oni zatrudnieni przez IKEA, jest dla nas bardzo  ważnym, by każdy kierowca, który przewozi nasze produkty miał  zapewnione dobre i sprawiedliwe warunki pracy i chcemy z