Limitowana kolekcja IKEA ART EVENT 2017. Sztuka rysunku

Już w kwietniu w sklepach IKEA pojawi się nowa kolekcja ART EVENT 2017. To 12 limitowanych plakatów z ręcznie narysowanymi motywami autorstwa artystów z całego świata, wśród których znalazła się również polska ilustratorka Joanna Concejo.

IKEA od dawna zapewnia ludziom na całym świecie przystępne i funkcjonalne wzornictwo. Trzecia edycja kolekcji ART EVENT 2017 to kontynuacja misji marki polegającej na udostępnianiu wspaniałej sztuki każdemu. Dwie poprzednie serie dotyczyły sztuki ulicznej – STREET ART oraz fotografii – ART PHOTOGRAPHY. W tym roku cała uwaga artystów skupiła się na rysunku.
Rysunek to fascynująca forma sztuki. Przypomina nam o znaczeniu bycia człowiekiem w świecie rządzonym szybkimi technologiami i rozwojem cyfrowym. Tegoroczne prace są pełne zmysłowości i cielesności. Każdy z artystów w charakterystyczny dla swojej twórczości sposób pozostawił dzięki nim swój ślad - podkreśla Henrik Most, Dyrektor Kreatywny kolekcji.
IKEA od zawsze kieruje się zdecydowaną i prostą wizją dotyczącą sztuki. Kolekcja ART EVENT 2017, podobnie jak wcześniejsze, jest przystępna cenowo oraz dostępna dla wielu ludzi. Styl serii jest bardzo eklektyczny i różnorodny za sprawą tego, że artyści używają wielu technik – od grafitu, pióra i tuszu, kredek, węgla, akwareli, po gwasz czy pastele. Dwanaście plakatów jest niezwykle zróżnicowanych nie tylko pod względem zastosowanej techniki, ale też indywidualnego wyrazu oraz bardzo osobistego przekazu. Niektóre odzwierciedlają doświadczenia kulturowe i tematy społeczne, a inne chcą po prostu wywołać uśmiech na twarzy widza.
Do stworzenia kolekcji zaproszona została grupa najciekawszych artystów z całego świata, zarówno początkujących, jak i tych z ugruntowaną pozycją. Wśród nich znalazła się mieszkająca w Paryżu Polka, Joanna Concejo. Jej wyjątkowe ilustracje wykonane węglem zainspirowały miłośników sztuki z całego świata. Do tworzenia swoich rysunków Joanna wybiera najbardziej podstawowe materiały: ołówek grafitowy, kolorowe ołówki i kartkę papieru.
To niezwykłe wyróżnienie. Wspieramy Joannę i zawsze jesteśmy dumni z polskich artystów odnoszących międzynarodowe sukcesy. Cieszymy się też, że ilustratorka jest częścią projektu, który udowadnia, że miejscem sztuki jest dom, a nie jedynie galerie czy muzea – mówi Małgorzata Jezierska, Specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Kolekcja ART EVENT 2017 to:

• Micha Payer i Martin Gabriel – „Głębokie przemyślenia”
• Amit Greenberg – „Montowanie Rzeczywistości”
• Hell’O – „Jesteśmy jednością”
• Jean Jullien – „Shelfie”
• Amandine Urruty – „Tęcze”
• Joanna Concejo – „Wokół stołu”
• Kevin Lyons – „Wielki Audio Dyn-a-mit!”
• Koen Taselaar – „Naiwny Uprzejmy – Wymyślony Zespół 170”
• Hahan – „Życie to Płacenie Rachunków”
• Ragnar Persson – „Nocny spacer”
• Yasuto Sasada – „Matsuri”
• Steven Harrington – „Nie Przejmuj Się”
Limitowana kolekcja ART EVENT 2017 będzie dostępna od kwietnia br. we wszystkich sklepach IKEA w całej Polsce. Szczegóły na temat kolekcji IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Limitowana kolekcja IKEA ART EVENT 2017. Sztuka rysunku_informacja dla mediów.docx

docx | 44,5 KB

IKEA_ART EVENT 2017_press kit.pdf

pdf | 8,37 MB

Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu.

Kampania komunikująca nowe wydanie Katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.
Limitowana kolekcja FÖREMÅL: ładna, brzydka, urocza.               Stwórz wnętrze wywołujące emocje.

Limitowana seria FÖREMÅL powstała jako rezultat współpracy IKEA z jednym z najbardziej uznanych szwedzkich artystów tworzących w szkle i ceramice, Perem B. Sundbergiem. Podkreślająca unikatowość przedmiotów kolekcja zachęca do eksperymentowania oraz tworzenia wnętrz nie tylko funkcjonalnych, ale i wywołujących prawdziwe emocje. Składa się ona z codziennych produktów o nietuzinkowym wyglądzie, takich jak pudełka do przechowywania, dywany, poszewki na poduszkę, świeczniki czy intrygujące wazony. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo wzorów, które stworzył artysta. To spora gratka dla miłośników eksperymentów we wnętrzach! Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA we wrześniu br.
SAMMANHANG: piękna oprawa dla twoich kolekcji

To prawdziwa gratka dla kolekcjonerów! Seria SAMMANHANG pokazuje nowe oblicze rozwiązań IKEA do przechowywania. To zbiór produktów od najmniejszych pudełek aż po meble, które w idealny sposób wyeksponują kolekcjonowane przez nas przedmioty. Punktem wyjścia do ich stworzenia była chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak wydobyć piękno ulubionych rzeczy, nie odciągając od nich uwagi? Kolekcja SAMMANHANG powstała we współpracy z siedmiorgiem wyjątkowych projektantów ma swoją premierę w sierpniu tego roku.
Gwiazdy na premierze nowego Katalogu IKEA 2019 świętują bogactwo domowego życia

23 sierpnia w Praskiej Drukarni w Warszawie odbyła się premiera nowego Katalogu IKEA 2019. Na ten moment czekało tysiące fanów dobrego wzornictwa. Tegoroczna odsłona przyniosła wiele niespodzianek, zmieniła się bowiem sama koncepcja katalogu! W tym roku IKEA koncentruje się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, jak i niekiedy napięciami. W wyjątkowym wydarzeniu udział wzięli m.in. Katarzyna Nosowska, Katarzyna Zielińska oraz Jędrzej Skiba.