Limitowana kolekcja IKEA ART EVENT 2017. Sztuka rysunku

Już w kwietniu w sklepach IKEA pojawi się nowa kolekcja ART EVENT 2017. To 12 limitowanych plakatów z ręcznie narysowanymi motywami autorstwa artystów z całego świata, wśród których znalazła się również polska ilustratorka Joanna Concejo.

IKEA od dawna zapewnia ludziom na całym świecie przystępne i funkcjonalne wzornictwo. Trzecia edycja kolekcji ART EVENT 2017 to kontynuacja misji marki polegającej na udostępnianiu wspaniałej sztuki każdemu. Dwie poprzednie serie dotyczyły sztuki ulicznej – STREET ART oraz fotografii – ART PHOTOGRAPHY. W tym roku cała uwaga artystów skupiła się na rysunku.
Rysunek to fascynująca forma sztuki. Przypomina nam o znaczeniu bycia człowiekiem w świecie rządzonym szybkimi technologiami i rozwojem cyfrowym. Tegoroczne prace są pełne zmysłowości i cielesności. Każdy z artystów w charakterystyczny dla swojej twórczości sposób pozostawił dzięki nim swój ślad - podkreśla Henrik Most, Dyrektor Kreatywny kolekcji.
IKEA od zawsze kieruje się zdecydowaną i prostą wizją dotyczącą sztuki. Kolekcja ART EVENT 2017, podobnie jak wcześniejsze, jest przystępna cenowo oraz dostępna dla wielu ludzi. Styl serii jest bardzo eklektyczny i różnorodny za sprawą tego, że artyści używają wielu technik – od grafitu, pióra i tuszu, kredek, węgla, akwareli, po gwasz czy pastele. Dwanaście plakatów jest niezwykle zróżnicowanych nie tylko pod względem zastosowanej techniki, ale też indywidualnego wyrazu oraz bardzo osobistego przekazu. Niektóre odzwierciedlają doświadczenia kulturowe i tematy społeczne, a inne chcą po prostu wywołać uśmiech na twarzy widza.
Do stworzenia kolekcji zaproszona została grupa najciekawszych artystów z całego świata, zarówno początkujących, jak i tych z ugruntowaną pozycją. Wśród nich znalazła się mieszkająca w Paryżu Polka, Joanna Concejo. Jej wyjątkowe ilustracje wykonane węglem zainspirowały miłośników sztuki z całego świata. Do tworzenia swoich rysunków Joanna wybiera najbardziej podstawowe materiały: ołówek grafitowy, kolorowe ołówki i kartkę papieru.
To niezwykłe wyróżnienie. Wspieramy Joannę i zawsze jesteśmy dumni z polskich artystów odnoszących międzynarodowe sukcesy. Cieszymy się też, że ilustratorka jest częścią projektu, który udowadnia, że miejscem sztuki jest dom, a nie jedynie galerie czy muzea – mówi Małgorzata Jezierska, Specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Kolekcja ART EVENT 2017 to:

• Micha Payer i Martin Gabriel – „Głębokie przemyślenia”
• Amit Greenberg – „Montowanie Rzeczywistości”
• Hell’O – „Jesteśmy jednością”
• Jean Jullien – „Shelfie”
• Amandine Urruty – „Tęcze”
• Joanna Concejo – „Wokół stołu”
• Kevin Lyons – „Wielki Audio Dyn-a-mit!”
• Koen Taselaar – „Naiwny Uprzejmy – Wymyślony Zespół 170”
• Hahan – „Życie to Płacenie Rachunków”
• Ragnar Persson – „Nocny spacer”
• Yasuto Sasada – „Matsuri”
• Steven Harrington – „Nie Przejmuj Się”
Limitowana kolekcja ART EVENT 2017 będzie dostępna od kwietnia br. we wszystkich sklepach IKEA w całej Polsce. Szczegóły na temat kolekcji IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Limitowana kolekcja IKEA ART EVENT 2017. Sztuka rysunku_informacja dla mediów.docx

docx | 44,5 KB

IKEA_ART EVENT 2017_press kit.pdf

pdf | 8,37 MB

Kolekcja DELAKTIG. Zainspirowana Twoim stylem życia.

DELAKTIG to seria będąca efektem współpracy IKEA     z brytyjskim projektantem Tomem Dixonem. Propozycja otwartej „platformy do życia” ma zachęcać do tego, by każdy dopasował ją do swoich unikalnych potrzeb. Kolekcja obejmuje meble wypoczynkowe        i elementy, które można dowolnie zestawiać              w zależności od stylu życia, jaki prowadzimy. Celem serii, której nazwa po szwedzku oznacza „biorący udział”, było zapewnienie zwykłym użytkownikom możliwości zaangażowania się w proces projektowy.   W duchu zabawy konwencjami w zakresie wzornictwa   i przemysłu mebli wypoczynkowych, IKEA oraz Tom Dixon zachęcają do rozbudowywania kolekcji albo całkowitej jej transformacji.
10 kolejnych miast z niższą ceną transportu mebli IKEA

W środę, 29 listopada, IKEA wprowadza nowe, niższe ceny transportu produktów dla mieszkańców Gorzowa Wielkopolskiego, Legnicy, Lubina, Płocka, Siedlec, Skierniewic, Słupska, Tarnowa, Włocławka i Zamościa.
Prosty przepis na kuchnię z IKEA

Nowa kuchnia to przedsięwzięcie, które wymaga czasu, pomysłów i odpowiedniego budżetu. Jest to często zakup na lata, dlatego decyzji o aranżacji tej przestrzeni zwykle nie podejmuje się spontanicznie. IKEA od lat wspiera swoich klientów w tworzeniu kuchni ich marzeń, oferując narzędzia czyniące ten proces prostym i przyjemnym. Teraz dodatkowo 10% ceny kuchni IKEA zwraca na kartę rabatową lub oferuje raty 24x0%.
Zabawka zaprojektowana przez 9-letniego Huberta z Polski w nowej kolekcji IKEA SAGOSKATT 2017

IKEA prezentuje nową, limitowaną serię zabawek SAGOSKATT 2017. Tworzy ją 10 pluszaków, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. W tym roku, po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa         9-letniego Huberta z Białegostoku. Seria pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation może wspierać organizacje pomagające dzieciom na całym świecie.

Oświadczenie dotyczące sytuacji kierowców przedstawionych w materiale BBC

Współczujemy  kierowcom przedstawionym w materiale BBC, z którymi rozmawiano. Pomimo  tego, że nie są oni zatrudnieni przez IKEA, jest dla nas bardzo  ważnym, by każdy kierowca, który przewozi nasze produkty miał  zapewnione dobre i sprawiedliwe warunki pracy i chcemy z