Limitowana kolekcja IKEA ART EVENT 2017. Sztuka rysunku

Już w kwietniu w sklepach IKEA pojawi się nowa kolekcja ART EVENT 2017. To 12 limitowanych plakatów z ręcznie narysowanymi motywami autorstwa artystów z całego świata, wśród których znalazła się również polska ilustratorka Joanna Concejo.

IKEA od dawna zapewnia ludziom na całym świecie przystępne i funkcjonalne wzornictwo. Trzecia edycja kolekcji ART EVENT 2017 to kontynuacja misji marki polegającej na udostępnianiu wspaniałej sztuki każdemu. Dwie poprzednie serie dotyczyły sztuki ulicznej – STREET ART oraz fotografii – ART PHOTOGRAPHY. W tym roku cała uwaga artystów skupiła się na rysunku.
Rysunek to fascynująca forma sztuki. Przypomina nam o znaczeniu bycia człowiekiem w świecie rządzonym szybkimi technologiami i rozwojem cyfrowym. Tegoroczne prace są pełne zmysłowości i cielesności. Każdy z artystów w charakterystyczny dla swojej twórczości sposób pozostawił dzięki nim swój ślad - podkreśla Henrik Most, Dyrektor Kreatywny kolekcji.
IKEA od zawsze kieruje się zdecydowaną i prostą wizją dotyczącą sztuki. Kolekcja ART EVENT 2017, podobnie jak wcześniejsze, jest przystępna cenowo oraz dostępna dla wielu ludzi. Styl serii jest bardzo eklektyczny i różnorodny za sprawą tego, że artyści używają wielu technik – od grafitu, pióra i tuszu, kredek, węgla, akwareli, po gwasz czy pastele. Dwanaście plakatów jest niezwykle zróżnicowanych nie tylko pod względem zastosowanej techniki, ale też indywidualnego wyrazu oraz bardzo osobistego przekazu. Niektóre odzwierciedlają doświadczenia kulturowe i tematy społeczne, a inne chcą po prostu wywołać uśmiech na twarzy widza.
Do stworzenia kolekcji zaproszona została grupa najciekawszych artystów z całego świata, zarówno początkujących, jak i tych z ugruntowaną pozycją. Wśród nich znalazła się mieszkająca w Paryżu Polka, Joanna Concejo. Jej wyjątkowe ilustracje wykonane węglem zainspirowały miłośników sztuki z całego świata. Do tworzenia swoich rysunków Joanna wybiera najbardziej podstawowe materiały: ołówek grafitowy, kolorowe ołówki i kartkę papieru.
To niezwykłe wyróżnienie. Wspieramy Joannę i zawsze jesteśmy dumni z polskich artystów odnoszących międzynarodowe sukcesy. Cieszymy się też, że ilustratorka jest częścią projektu, który udowadnia, że miejscem sztuki jest dom, a nie jedynie galerie czy muzea – mówi Małgorzata Jezierska, Specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Kolekcja ART EVENT 2017 to:

• Micha Payer i Martin Gabriel – „Głębokie przemyślenia”
• Amit Greenberg – „Montowanie Rzeczywistości”
• Hell’O – „Jesteśmy jednością”
• Jean Jullien – „Shelfie”
• Amandine Urruty – „Tęcze”
• Joanna Concejo – „Wokół stołu”
• Kevin Lyons – „Wielki Audio Dyn-a-mit!”
• Koen Taselaar – „Naiwny Uprzejmy – Wymyślony Zespół 170”
• Hahan – „Życie to Płacenie Rachunków”
• Ragnar Persson – „Nocny spacer”
• Yasuto Sasada – „Matsuri”
• Steven Harrington – „Nie Przejmuj Się”
Limitowana kolekcja ART EVENT 2017 będzie dostępna od kwietnia br. we wszystkich sklepach IKEA w całej Polsce. Szczegóły na temat kolekcji IKEA znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Limitowana kolekcja IKEA ART EVENT 2017. Sztuka rysunku_informacja dla mediów.docx

docx | 44,5 KB

IKEA_ART EVENT 2017_press kit.pdf

pdf | 8,37 MB

IKEA Kraków zaprezentowała ponad 30 kuchni urządzonych na wzór istniejących pomieszczeń

Urządzając kuchnię, szukamy inspiracji w internecie, prasie branżowej, katalogach. Nic jednak nie zastąpi możliwości obejrzenia autentycznych pomieszczeń i podpatrzenia rozwiązań w nich zastosowanych. Okazuje się, że wcale nie musimy odwiedzać w tym celu znajomych czy sąsiadów. IKEA Kraków przeniosła bowiem do sklepu ponad 30 kuchni z istniejących mieszkań.
Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.
Zimowa kolekcja IKEA. Powiew natury w domowym wnętrzu

Tegoroczna propozycja IKEA na święta to szeroka gama produktów, dzięki którym dekorowanie domu i dawanie prezentów stanie się przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Serię zainspirowaną surowym pięknem Islandii wyróżnia ponadczasowość, która sprawdzi się nie tylko od święta. Kolekcja trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie.
Przywitaj październik z IKEA. Nowości w stałym asortymencie

Październik w IKEA to szeroka gama nowych produktów emanujących skandynawskim stylem w najlepszym wydaniu. To pochwała minimalistycznego wzornictwa, ręcznie wykonanych materiałów i jasnego drewna. Całość została utrzymana w monochromatycznych tonacjach kolorystycznych. Wśród dostępnych od października nowości znalazły się m.in. meble tapicerowane, dywany, lampy i produkty do przechowywania w łazience.

Oświadczenie dotyczące sytuacji kierowców przedstawionych w materiale BBC

Współczujemy  kierowcom przedstawionym w materiale BBC, z którymi rozmawiano. Pomimo  tego, że nie są oni zatrudnieni przez IKEA, jest dla nas bardzo  ważnym, by każdy kierowca, który przewozi nasze produkty miał  zapewnione dobre i sprawiedliwe warunki pracy i chcemy z