Oświadczenie dotyczące sytuacji kierowców przedstawionych w materiale BBC

Współczujemy  kierowcom przedstawionym w materiale BBC, z którymi rozmawiano. Pomimo  tego, że nie są oni zatrudnieni przez IKEA, jest dla nas bardzo  ważnym, by każdy kierowca, który przewozi nasze produkty miał  zapewnione dobre i sprawiedliwe warunki pracy i chcemy z naszej strony  działać, aby zabezpieczyć prawa kierowców. W naszym kodeksie  postępowania dla dostawców IWAY, kładziemy jasne i rygorystyczne  wymagania dla firm świadczących usługi transportowe dla IKEA. Wymagania  te dotyczą płacy, warunków pracy oraz przestrzegania obowiązujących w  tych zakresach przepisów prawa. Monitorujemy oraz  prowadzimy regularne  audyty i działamy w celu skorygowania wszelkich  niezgodności.
Pomimo  naszych starań, obserwujemy, że w branży transportowej istnieją  wyzwania, nad którymi wspólnie musimy pracować. Rozwijamy standard IWAY  dla  transportu, w celu zmniejszenia ryzyka dumpingu społecznego, a także  wzywamy do wspólnych działań na różnych szczeblach politycznych, jak  również z kluczowymi podmiotami z branży.

Oświadczenie. Program Better Chicken

IKEA Food Services AB wprowadza „Better Chicken Programme”, który dotyczy zrównoważonej hodowli brojlerów w łańcuchu dostaw żywności IKEA. Na program składają się wytyczne obejmujące dobrostan zwierząt, zdrowie publiczne oraz wpływ na środowisko naturalne na poziomie gos
IKEA w Polsce jeszcze bliżej swoich klientów

IKEA otwiera nowe Centrum Dystrybucji do Klienta w Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego, które zapewni realizację zamówień składanych przez internet i wysyłanych bezpośrednio do klientów. Szacuje się, że takich zamówień będzie aż 100 tys. w ciągu pierwszego roku od ot
Ruszyły live porady IKEA o urządzaniu domu

Pod koniec listopada IKEA rozpoczęła emisję cyklu porad na żywo „Niech żyje dom!”. W emitowanym na Facebooku livestreamie dekorator wnętrz IKEA wraz z zaproszonym gościem podpowiada Szymonowi Majewskiemu i widzom, jak zmienić swój dom prosto i z pomysłem. Pierwszy odcinek porad na żywo obejrzało ponad 130 tysięcy widzów.
Oświadczenie w sprawie podwyższonego poziomu dichlorobenzenu w produktach BASF

AKTUALIZACJA z dnia 25.11.2017: Wyniki badań, przeprowadzonych przez IKEA of Sweden, potwierdzają, że produkty IKEA, na które miała wpływ awaria w zakładach BASF, nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. W związku z zakończeniem wyjaśniania sprawy, wymi

IKEA zaprasza na spotkanie z autorami projektów społecznych dla Lublina

Już za tydzień, 29 marca, mieszkańcy Lublina będą mogli posłuchać na żywo autorów trzech pomysłów na „Projekt w sąsiedztwie”, a następnie oddać swój głos na jeden z nich. Prezentacje odbędą się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym o godzinie 16.30. Wstęp na spotkanie jest wolny.