Oświadczenie dotyczące sytuacji kierowców przedstawionych w materiale BBC

Współczujemy  kierowcom przedstawionym w materiale BBC, z którymi rozmawiano. Pomimo  tego, że nie są oni zatrudnieni przez IKEA, jest dla nas bardzo  ważnym, by każdy kierowca, który przewozi nasze produkty miał  zapewnione dobre i sprawiedliwe warunki pracy i chcemy z naszej strony  działać, aby zabezpieczyć prawa kierowców. W naszym kodeksie  postępowania dla dostawców IWAY, kładziemy jasne i rygorystyczne  wymagania dla firm świadczących usługi transportowe dla IKEA. Wymagania  te dotyczą płacy, warunków pracy oraz przestrzegania obowiązujących w  tych zakresach przepisów prawa. Monitorujemy oraz  prowadzimy regularne  audyty i działamy w celu skorygowania wszelkich  niezgodności.
Pomimo  naszych starań, obserwujemy, że w branży transportowej istnieją  wyzwania, nad którymi wspólnie musimy pracować. Rozwijamy standard IWAY  dla  transportu, w celu zmniejszenia ryzyka dumpingu społecznego, a także  wzywamy do wspólnych działań na różnych szczeblach politycznych, jak  również z kluczowymi podmiotami z branży.

Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.
Mów do mnie… meblem IKEA Pierwsza komunikacja w Polsce w technice ASMR

IKEA namawia Polaków do odpoczynku pierwszą w Polsce akcją wywołującą ASMR – przyjemne ciarki i uczucie zrelaksowania. Ten nietypowy sposób na odpoczynek ma już miliony entuzjastów na całym świecie. Głównymi bohaterami innowacyjnych działań są meble, ale w ujęciu, jakiego w Polsce jeszcze nie było. Całość została zrealizowana poprzez szepty i dźwięki wydobyte z materiałów, z których stworzone są produkty IKEA. Działania wykorzystujące zjawisko ASMR są uzupełnieniem wiosennej kampanii marki zachęcającej do odpoczywania.
Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.
Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.

IKEA zaprasza na spotkanie z autorami projektów społecznych dla Lublina

Już za tydzień, 29 marca, mieszkańcy Lublina będą mogli posłuchać na żywo autorów trzech pomysłów na „Projekt w sąsiedztwie”, a następnie oddać swój głos na jeden z nich. Prezentacje odbędą się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym o godzinie 16.30. Wstęp na spotkanie jest wolny.