IKEA rozwija talenty pracowników

W IKEA najważniejsi są ludzie. Firma nie tylko dba o dobre warunki zatrudnienia, takie jak godna płaca, ale stawia też na indywidualny rozwój pracowników. Od 27 marca do 2 kwietnia we wszystkich sklepach i biurach IKEA na całym świecie trwa Tydzień Talentów - wydarzenie, które pozwala pracownikom na odkrywanie i wzmacnianie swoich zdolności oraz poznanie możliwości rozwoju w IKEA.

W zeszłym roku Tydzień Talentów odbył się w IKEA po raz pierwszy, a jego głównym celem było szerzenie filozofii rozwoju poprzez indywidualne talenty i predyspozycje. Każdy pracownik miał okazję w nieformalny i inspirujący sposób odkryć możliwe ścieżki karier, a także sposoby poszerzania kompetencji na obecnym stanowisku. Budując na zeszłorocznym sukcesie, w tym roku IKEA skupi się na pokazaniu pracownikom jak korzystać z możliwości rozwoju i co może pomóc w podjęciu decyzji o kolejnym kroku.
Tydzień Talentów to wyjątkowe forum dialogu o rozwijaniu się w i z IKEA. W Polsce przygotowaliśmy spotkania z managerami, warsztaty zespołowe oraz prezentacje różnych działów i spółek IKEA. Odbędą się również sesje coachingowe, a nasi pracownicy w Polsce i na świecie podzielą się wieloma inspirującymi historiami o swoich ścieżkach karier - powiedział Michał Pióro, Dyrektor HR, IKEA Retail w Polsce. Uczestnicy dowiedzą się jak rozwijać swoje kompetencje na zajmowanych stanowiskach, a także poznają możliwości zmiany działu, funkcji lub awansu. Podczas Tygodnia Talentów chcemy pokazać, że rozwój to nasza wspólna odpowiedzialność – pracownika, jego managera oraz IKEA – dodał Michał Pióro.
Ten tydzień będzie również doskonałą okazją dla liderów do lepszego poznania możliwości i dostrzeżenia potencjału swoich zespołów. A dla pracowników do pogłębienia integracji w ich działach i pomiędzy nimi. Takie inicjatywy jak Tydzień Talentów sprawiają, że IKEA staje się coraz wspanialszym miejscem pracy, które rozwija biznes poprzez rozwój pracowników.
Rozwój firmy rozpoczyna się od ludzi. W IKEA wierzymy w możliwości naszych pracowników. Sprawdzamy jakie mają indywidualne talenty i dokładamy wszelkich starań, żeby w kreatywny sposób je rozwijać. Zależy nam, aby zatrudnieni w IKEA wciąż się uczyli i stawiali czoło nowym wyzwaniom - powiedziała Michelle Nelson, Talent Manager w Grupie IKEA.
Aktualne oferty oraz informacje na temat pracy w IKEA można znaleźć pod adresem: http://www.ikea.com/ms/pl_PL/the_ikea_story/jobs_at_ikea/index.html

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Kurs na ludzi i na planetę. IKEA opublikowała nowy Raport Zrównoważonego Rozwoju

Raport Zrównoważonego Rozwoju Grupy IKEA (INGKA HOLDING B.V. i podmiotów zależnych) przedstawia aktualne dane na temat zrównoważonych działań podjętych w roku finansowym 2017 (wrzesień 2016 - sierpień 2017). Wszelkie działania oraz projekty społeczne firmy wynikają ze st
IKEA zwraca uwagę na zagrożenia, jakie powoduje zanieczyszczone powietrze w naszych domach

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o smogu w miastach. Jednak nadal nie zdajemy sobie sprawy z zagrożenia, jakie stanowi zanieczyszczone powietrze wewnątrz naszych domów – tak wynika z globalnego badania przeprowadzonego przez IKEA, obejmującego również Polskę. Tymczasem okazuje się, że jest ono bardziej niebezpieczne dla zdrowia, a w niektórych regionach poziom szkodliwych substancji wewnątrz pomieszczeń jest nawet pięciokrotnie wyższy niż na zewnątrz.
Popularny hot-dog IKEA w wersji dla wegetarian

Nowy wegetariański hot dog IKEA poza tym, że jest po prostu pyszny, stanowi jednocześnie bardziej zrównoważoną opcję dla odwiedzających IKEA. Na razie danie jest testowane w sklepie IKEA w Malmö, ale poprzeczka postawiona jest wysoko: stworzyć produkt, który będzie nie mniej lubiany niż popularny hot dog IKEA.
Pięć organizacji wspierających dzieci i młodzież otrzyma granty od IKEA

IKEA rozstrzygnęła konkurs grantowy “Zabawa to poważna sprawa” kierowany do polskich placówek, które na co dzień pomagają dzieciom i młodzieży, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Każda z wybranych organizacji otrzyma granty w wysokości od 20 do 50 tys. złotych na realizację zgłoszonego programu.

Wystartowało głosowanie na projekt społeczny dla Lublina

29 marca, w ramach akcji IKEA „Projekt w sąsiedztwie”, rozpoczęło się internetowe głosowanie, które ma wyłonić zwycięski projekt społeczny dla Lublina. Otwarte głosowanie na jedną spośród trzech koncepcji potrwa do 23 kwietnia br. Najlepszy pomysł zostanie zrealizowany jeszcze w tym roku dzięki wsparciu IKEA Lublin.