IKEA rozwija talenty pracowników

W IKEA najważniejsi są ludzie. Firma nie tylko dba o dobre warunki zatrudnienia, takie jak godna płaca, ale stawia też na indywidualny rozwój pracowników. Od 27 marca do 2 kwietnia we wszystkich sklepach i biurach IKEA na całym świecie trwa Tydzień Talentów - wydarzenie, które pozwala pracownikom na odkrywanie i wzmacnianie swoich zdolności oraz poznanie możliwości rozwoju w IKEA.

W zeszłym roku Tydzień Talentów odbył się w IKEA po raz pierwszy, a jego głównym celem było szerzenie filozofii rozwoju poprzez indywidualne talenty i predyspozycje. Każdy pracownik miał okazję w nieformalny i inspirujący sposób odkryć możliwe ścieżki karier, a także sposoby poszerzania kompetencji na obecnym stanowisku. Budując na zeszłorocznym sukcesie, w tym roku IKEA skupi się na pokazaniu pracownikom jak korzystać z możliwości rozwoju i co może pomóc w podjęciu decyzji o kolejnym kroku.
Tydzień Talentów to wyjątkowe forum dialogu o rozwijaniu się w i z IKEA. W Polsce przygotowaliśmy spotkania z managerami, warsztaty zespołowe oraz prezentacje różnych działów i spółek IKEA. Odbędą się również sesje coachingowe, a nasi pracownicy w Polsce i na świecie podzielą się wieloma inspirującymi historiami o swoich ścieżkach karier - powiedział Michał Pióro, Dyrektor HR, IKEA Retail w Polsce. Uczestnicy dowiedzą się jak rozwijać swoje kompetencje na zajmowanych stanowiskach, a także poznają możliwości zmiany działu, funkcji lub awansu. Podczas Tygodnia Talentów chcemy pokazać, że rozwój to nasza wspólna odpowiedzialność – pracownika, jego managera oraz IKEA – dodał Michał Pióro.
Ten tydzień będzie również doskonałą okazją dla liderów do lepszego poznania możliwości i dostrzeżenia potencjału swoich zespołów. A dla pracowników do pogłębienia integracji w ich działach i pomiędzy nimi. Takie inicjatywy jak Tydzień Talentów sprawiają, że IKEA staje się coraz wspanialszym miejscem pracy, które rozwija biznes poprzez rozwój pracowników.
Rozwój firmy rozpoczyna się od ludzi. W IKEA wierzymy w możliwości naszych pracowników. Sprawdzamy jakie mają indywidualne talenty i dokładamy wszelkich starań, żeby w kreatywny sposób je rozwijać. Zależy nam, aby zatrudnieni w IKEA wciąż się uczyli i stawiali czoło nowym wyzwaniom - powiedziała Michelle Nelson, Talent Manager w Grupie IKEA.
Aktualne oferty oraz informacje na temat pracy w IKEA można znaleźć pod adresem: http://www.ikea.com/ms/pl_PL/the_ikea_story/jobs_at_ikea/index.html

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Nowy rok szkolny we Wróblewie, Tomicach i Rudnie z fotowoltaiką od IKEA

Szkoła Podstawowa we Wróblewie, Szkoła Podstawowa im. Obrońców Tobruku w Tomicach oraz Szkoła Podstawowa im. Józefa Niećko w Rudnie rozpoczynają rok szkolny z nową energią, której źródłem jest słońce. Placówki wygrały instalację fotowoltaiczną w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. Nagrodę przekazano laureatom i wkrótce będzie produkować zieloną energię na potrzeby placówki.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.