IKEA rozwija talenty pracowników

W IKEA najważniejsi są ludzie. Firma nie tylko dba o dobre warunki zatrudnienia, takie jak godna płaca, ale stawia też na indywidualny rozwój pracowników. Od 27 marca do 2 kwietnia we wszystkich sklepach i biurach IKEA na całym świecie trwa Tydzień Talentów - wydarzenie, które pozwala pracownikom na odkrywanie i wzmacnianie swoich zdolności oraz poznanie możliwości rozwoju w IKEA.

W zeszłym roku Tydzień Talentów odbył się w IKEA po raz pierwszy, a jego głównym celem było szerzenie filozofii rozwoju poprzez indywidualne talenty i predyspozycje. Każdy pracownik miał okazję w nieformalny i inspirujący sposób odkryć możliwe ścieżki karier, a także sposoby poszerzania kompetencji na obecnym stanowisku. Budując na zeszłorocznym sukcesie, w tym roku IKEA skupi się na pokazaniu pracownikom jak korzystać z możliwości rozwoju i co może pomóc w podjęciu decyzji o kolejnym kroku.
Tydzień Talentów to wyjątkowe forum dialogu o rozwijaniu się w i z IKEA. W Polsce przygotowaliśmy spotkania z managerami, warsztaty zespołowe oraz prezentacje różnych działów i spółek IKEA. Odbędą się również sesje coachingowe, a nasi pracownicy w Polsce i na świecie podzielą się wieloma inspirującymi historiami o swoich ścieżkach karier - powiedział Michał Pióro, Dyrektor HR, IKEA Retail w Polsce. Uczestnicy dowiedzą się jak rozwijać swoje kompetencje na zajmowanych stanowiskach, a także poznają możliwości zmiany działu, funkcji lub awansu. Podczas Tygodnia Talentów chcemy pokazać, że rozwój to nasza wspólna odpowiedzialność – pracownika, jego managera oraz IKEA – dodał Michał Pióro.
Ten tydzień będzie również doskonałą okazją dla liderów do lepszego poznania możliwości i dostrzeżenia potencjału swoich zespołów. A dla pracowników do pogłębienia integracji w ich działach i pomiędzy nimi. Takie inicjatywy jak Tydzień Talentów sprawiają, że IKEA staje się coraz wspanialszym miejscem pracy, które rozwija biznes poprzez rozwój pracowników.
Rozwój firmy rozpoczyna się od ludzi. W IKEA wierzymy w możliwości naszych pracowników. Sprawdzamy jakie mają indywidualne talenty i dokładamy wszelkich starań, żeby w kreatywny sposób je rozwijać. Zależy nam, aby zatrudnieni w IKEA wciąż się uczyli i stawiali czoło nowym wyzwaniom - powiedziała Michelle Nelson, Talent Manager w Grupie IKEA.
Aktualne oferty oraz informacje na temat pracy w IKEA można znaleźć pod adresem: http://www.ikea.com/ms/pl_PL/the_ikea_story/jobs_at_ikea/index.html

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.
Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.
20 nowych uczestników zajęć sportowych w ramach konkursu grantowego IKEA "Zabawa to poważna sprawa"

"Sport to zdrowie" - właśnie się o tym przekonują nowi uczestnicy projektu "Mamo! Idę na boisko" realizowanego przez Fundację Akademię Sportu PRO-AM.
W ramach nowej strategii zrównoważonego rozwoju IKEA wycofa plastikowe produkty jednorazowego użytku ze swoich sklepów i restauracji

Publikując „People & Planet Positive”, IKEA ogłosiła nowe zobowiązania na rzecz społeczeństw i środowiska. Poprzez swoje działania IKEA pragnie ułatwiać ludziom prowadzenie zdrowego i ekologicznego stylu życia, przeciwdziałać zmianom klimatu oraz przyczyniać się do zmiany myślenia o odpadach zmierzając w stronę gospodarki o obiegu zamkniętym. Dokument zawiera konkretne zadania, które IKEA zobowiązała się zrealizować do 2030 roku.

Wystartowało głosowanie na projekt społeczny dla Lublina

29 marca, w ramach akcji IKEA „Projekt w sąsiedztwie”, rozpoczęło się internetowe głosowanie, które ma wyłonić zwycięski projekt społeczny dla Lublina. Otwarte głosowanie na jedną spośród trzech koncepcji potrwa do 23 kwietnia br. Najlepszy pomysł zostanie zrealizowany jeszcze w tym roku dzięki wsparciu IKEA Lublin.