Festiwal Let’s Make Room for Life. Poznaj pokój dzienny przyszłości - IKEA zaprasza do Mediolanu

Jak zwykle podczas targów Salone del Mobile, wiosna w Mediolanie rozkwitnie designem! Od 4 do 9 kwietnia IKEA organizuje wystawę we Włoszech dla wszystkich miłośników dobrego wzornictwa, by dzielić się wiedzą, inspirować i bawić na Festiwalu Let’s Make Room for Life. Hasłem przewodnim wydarzenia będzie przyszłość pokoju dziennego.

Rola pokoju dziennego, pomieszczenia, w którym spędzamy większość naszego czasu, zmienia się dynamicznie. Wraz z rozwojem technologii i wielkich aglomeracji miejskich, potrzebujemy wielofunkcyjnych przestrzeni mieszkalnych z pokojem dziennym, elastycznie dopasowującym się do wielu potrzeb i zainteresowań. Podczas Festiwalu Let’s Make Room for Life w Mediolanie IKEA zaprezentuje zupełnie nowe spojrzenie na najważniejsze pomieszczenie w naszym domu.
Festiwal Let’s Make Room for Life to energetyczny miks designu, muzyki, innowacji i dobrego jedzenia w samym sercu młodej, tętniącej życiem dzielnicy Lambrate. W trakcie 56. edycji Salone del Mobile, największych i najbardziej prestiżowych międzynarodowych targów wnętrzarskich, IKEA pokaże najnowsze trendy i nowatorskie rozwiązania oraz opowie o współpracy m.in. z duńskimi projektantami HAY, projektantem Tomem Dixonem, Design Indaba, grafikiem Kevinem Lyonsem oraz duetem artystek Pinar&Viola.
Wydarzenie odbędzie się w Officina Ventura 14 – miejscu, które na tydzień stanie się największym pokojem dziennym w Mediolanie. W hali wystawienniczej o powierzchni 3,5 tys. m kw. pojawią się strefy tematyczne, w których przez sześć dni IKEA będzie prezentować poszczególne aspekty swojej misji i wizji. W przestrzeni wystawowej odwiedzający będą mogli poznać setki produktów z 6 nowych kolekcji: YPPERLIG, DELAKTIG, STOCKHOLM, BJÖRKSNÄS, ART EVENT 2017 i STUNSIG oraz nowe meble m.in. ze znanych już serii VIMLE, HAVSTEN
i VALLENTUNA.
W Teatrze Manzoni, miejscu wystawy Toma Dixona w Mediolanie, IKEA zaprezentuje ekskluzywny pokaz krótkometrażowego filmu “The Journey of an Idea”, który dotyczy projektu DELAKTIG – połączenia surowej elegancji Toma Dixona z demokratycznym wzornictwem IKEA. Podczas wydarzenia zaprezentowane zostanie możliwe do modyfikacji łóżko DELAKTIG będące jednocześnie sofą oraz szkice i miniprototypy wariacji na temat DELAKTIG, stworzonych podczas warsztatów ze studentami z uniwersytetów w Nowym Jorku, Londynie i Tokio.
Festiwal Let’s Make Room for Life (4-9 kwietnia 2017)
Adres: Officina Ventura 14, Via Privata Giovanni Ventura 14, Lambrate
Godziny otwarcia: 10:00-20:00, wstęp wolny

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Festiwal Let's Make Room for Life_informacja dla mediów.doc

doc | 96,5 KB

HAY.jpg

Festiwal Let's Make Room for Life.jpg

DELAKTIG.jpg

Tom Dixon.jpg

Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.
Mów do mnie… meblem IKEA Pierwsza komunikacja w Polsce w technice ASMR

IKEA namawia Polaków do odpoczynku pierwszą w Polsce akcją wywołującą ASMR – przyjemne ciarki i uczucie zrelaksowania. Ten nietypowy sposób na odpoczynek ma już miliony entuzjastów na całym świecie. Głównymi bohaterami innowacyjnych działań są meble, ale w ujęciu, jakiego w Polsce jeszcze nie było. Całość została zrealizowana poprzez szepty i dźwięki wydobyte z materiałów, z których stworzone są produkty IKEA. Działania wykorzystujące zjawisko ASMR są uzupełnieniem wiosennej kampanii marki zachęcającej do odpoczywania.
Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.
Traficar przy sklepach IKEA w całej Polsce

Od 16 maja pod sklepami IKEA w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Gdańsku i Poznaniu pojawią się samochody dostawcze z największej w Polsce sieci carsharingowej Traficar. Klienci zmieszczą w nich nawet popularną szafę PAX.

Inteligentne oświetlenie IKEA. Urządź dom za pomocą światła

Od kwietnia IKEA wprowadza nową serię produktów umożliwiających zdalne sterowanie oraz personalizację oświetlenia domowego. Dzięki inteligentnemu oświetleniu istnieje możliwość dopasowania światła we wnętrzu w zależności od indywidualnych potrzeb i wykonywanych czynności. Innowacyjna seria składająca się ze sterowanych pilotem żarówek LED, paneli świetlnych oraz drzwi z podświetleniem sprawi, że Twój dom będzie przyjemniejszy

i bardziej funkcjonalny.