Jakość i komfort bez pośpiechu. Kolekcja IKEA STOCKHOLM

Nowa seria STOCKHOLM została zaprojektowana, by celebrować i cieszyć się życiem we właściwym tempie. To staranne połączenie mebli oraz akcesoriów wykonanych z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, z charakterystyczną dla rękodzieła najwyższą dbałością o jakość. Inspirowana pięknem skandynawskiej przyrody kolekcja powstała z myślą o codziennym użytkowaniu. STOCKHOLM jest dostępna w sklepach IKEA już od kwietnia.

Świat wydaje się być w ciągłym ruchu – dzięki ogólnodostępnej i niezawodnej technologii żyjemy szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Nowa kolekcja STOCKHOLM to hołd złożony życiu bez pośpiechu –świadomemu zwolnieniu tempa, odpoczynkowi i ładowaniu wewnętrznych baterii. Nawiązując do idei „slow-living”, IKEA zachęca do delektowania się codziennością i celebrowania chwil spędzanych w przytulnej atmosferze domowych pieleszy.
Kolekcja STOCKHOLM to wyselekcjonowana seria 44 elementów –mebli, naczyń oraz tekstyliów. Produkty zostały stworzone z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, takich jak rattan, ręcznie dmuchane szkło oraz jesion. Seria, podobnie jak poprzednie, stawia na te same wartości – dobre samopoczucie, przemyślaną funkcjonalność, najwyższą jakość i trwałość materiałów oraz zrównoważony rozwój.  Wszystkie elementy kolekcji zaprojektowano z myślą o codziennym funkcjonowaniu tak, by mogły służyć przez lata.
Nowa seria STOCKHOLM została stworzona, by dawać radość na co dzień i pięknie komponować się z tym, co mamy już w domu. Dzięki połączeniu miłych w dotyku materiałów o różnych fakturach, kolekcja wprowadza do wnętrza poczucie ciepła i domową atmosferę. Na uwagę zasługuje codzienna sofa, która może się dopasować do różnych stylów. Sprawdzi się zarówno jako gniazdko dla całej rodziny, jak i przestrzeń tylko dla siebie. STOCKHOLM to produkty, które pomogą stworzyć przytulny oraz harmonijny dom w przystępnej cenie - podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, Dekorator wnętrz i projektant IKEA Retail w Polsce.
Wspólnym mianownikiem kolekcji jest indywidualne podejście i rękodzieło. Jej ważną część stanowi bogaty wybór karafek, misek oraz półmisków stworzonych z ręcznie dmuchanego szkła. Elementy rękodzielnicze można dostrzec również w meblach z rattanu – zrównoważonego i wytrzymałego surowca. Szafka, fotel oraz stoliki kawowe STOCKHOLM powstawały we współpracy z lokalnymi rzemieślnikami w fabryce w Indonezji. Dzięki temu możliwe było dopasowanie projektów do możliwości produkcyjnych i znalezienie rozwiązań, które pozwolą na wcielenie pomysłów w życie. Uzupełnieniem serii są barwne tkaniny, dywany i poduszki kolorystyką nawiązujące do skandynawskich pejzaży.
Kolekcja STOCKHOLM jest dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od kwietnia 2017 r. Szczegóły na temat serii oraz linki do filmów z wywiadami udzielonymi przez projektantów znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_STOCKHOLM_press kit.pdf

pdf | 5,24 MB

Jakość i komfort bez pośpiechu Kolekcja IKEA STOCKHOLM_informacja dla mediów.docx

docx | 36,4 KB

Kolekcja DELAKTIG. Zainspirowana Twoim stylem życia.

DELAKTIG to seria będąca efektem współpracy IKEA     z brytyjskim projektantem Tomem Dixonem. Propozycja otwartej „platformy do życia” ma zachęcać do tego, by każdy dopasował ją do swoich unikalnych potrzeb. Kolekcja obejmuje meble wypoczynkowe        i elementy, które można dowolnie zestawiać              w zależności od stylu życia, jaki prowadzimy. Celem serii, której nazwa po szwedzku oznacza „biorący udział”, było zapewnienie zwykłym użytkownikom możliwości zaangażowania się w proces projektowy.   W duchu zabawy konwencjami w zakresie wzornictwa   i przemysłu mebli wypoczynkowych, IKEA oraz Tom Dixon zachęcają do rozbudowywania kolekcji albo całkowitej jej transformacji.
10 kolejnych miast z niższą ceną transportu mebli IKEA

W środę, 29 listopada, IKEA wprowadza nowe, niższe ceny transportu produktów dla mieszkańców Gorzowa Wielkopolskiego, Legnicy, Lubina, Płocka, Siedlec, Skierniewic, Słupska, Tarnowa, Włocławka i Zamościa.
Prosty przepis na kuchnię z IKEA

Nowa kuchnia to przedsięwzięcie, które wymaga czasu, pomysłów i odpowiedniego budżetu. Jest to często zakup na lata, dlatego decyzji o aranżacji tej przestrzeni zwykle nie podejmuje się spontanicznie. IKEA od lat wspiera swoich klientów w tworzeniu kuchni ich marzeń, oferując narzędzia czyniące ten proces prostym i przyjemnym. Teraz dodatkowo 10% ceny kuchni IKEA zwraca na kartę rabatową lub oferuje raty 24x0%.
Zabawka zaprojektowana przez 9-letniego Huberta z Polski w nowej kolekcji IKEA SAGOSKATT 2017

IKEA prezentuje nową, limitowaną serię zabawek SAGOSKATT 2017. Tworzy ją 10 pluszaków, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. W tym roku, po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa         9-letniego Huberta z Białegostoku. Seria pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation może wspierać organizacje pomagające dzieciom na całym świecie.

40 sof IKEA dla lokalnych instytucji

Do małopolskich fundacji i jednostek pomocy społecznej trafiło 40 sof, podarowanych przez IKEA Kraków. Przekazane sofy to nie tylko wygodne i funkcjonalne meble. Mają one przypominać o spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji społecznej.