Jakość i komfort bez pośpiechu. Kolekcja IKEA STOCKHOLM

Nowa seria STOCKHOLM została zaprojektowana, by celebrować i cieszyć się życiem we właściwym tempie. To staranne połączenie mebli oraz akcesoriów wykonanych z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, z charakterystyczną dla rękodzieła najwyższą dbałością o jakość. Inspirowana pięknem skandynawskiej przyrody kolekcja powstała z myślą o codziennym użytkowaniu. STOCKHOLM jest dostępna w sklepach IKEA już od kwietnia.

Świat wydaje się być w ciągłym ruchu – dzięki ogólnodostępnej i niezawodnej technologii żyjemy szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Nowa kolekcja STOCKHOLM to hołd złożony życiu bez pośpiechu –świadomemu zwolnieniu tempa, odpoczynkowi i ładowaniu wewnętrznych baterii. Nawiązując do idei „slow-living”, IKEA zachęca do delektowania się codziennością i celebrowania chwil spędzanych w przytulnej atmosferze domowych pieleszy.
Kolekcja STOCKHOLM to wyselekcjonowana seria 44 elementów –mebli, naczyń oraz tekstyliów. Produkty zostały stworzone z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, takich jak rattan, ręcznie dmuchane szkło oraz jesion. Seria, podobnie jak poprzednie, stawia na te same wartości – dobre samopoczucie, przemyślaną funkcjonalność, najwyższą jakość i trwałość materiałów oraz zrównoważony rozwój.  Wszystkie elementy kolekcji zaprojektowano z myślą o codziennym funkcjonowaniu tak, by mogły służyć przez lata.
Nowa seria STOCKHOLM została stworzona, by dawać radość na co dzień i pięknie komponować się z tym, co mamy już w domu. Dzięki połączeniu miłych w dotyku materiałów o różnych fakturach, kolekcja wprowadza do wnętrza poczucie ciepła i domową atmosferę. Na uwagę zasługuje codzienna sofa, która może się dopasować do różnych stylów. Sprawdzi się zarówno jako gniazdko dla całej rodziny, jak i przestrzeń tylko dla siebie. STOCKHOLM to produkty, które pomogą stworzyć przytulny oraz harmonijny dom w przystępnej cenie - podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, Dekorator wnętrz i projektant IKEA Retail w Polsce.
Wspólnym mianownikiem kolekcji jest indywidualne podejście i rękodzieło. Jej ważną część stanowi bogaty wybór karafek, misek oraz półmisków stworzonych z ręcznie dmuchanego szkła. Elementy rękodzielnicze można dostrzec również w meblach z rattanu – zrównoważonego i wytrzymałego surowca. Szafka, fotel oraz stoliki kawowe STOCKHOLM powstawały we współpracy z lokalnymi rzemieślnikami w fabryce w Indonezji. Dzięki temu możliwe było dopasowanie projektów do możliwości produkcyjnych i znalezienie rozwiązań, które pozwolą na wcielenie pomysłów w życie. Uzupełnieniem serii są barwne tkaniny, dywany i poduszki kolorystyką nawiązujące do skandynawskich pejzaży.
Kolekcja STOCKHOLM jest dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od kwietnia 2017 r. Szczegóły na temat serii oraz linki do filmów z wywiadami udzielonymi przez projektantów znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_STOCKHOLM_press kit.pdf

pdf | 5,24 MB

Jakość i komfort bez pośpiechu Kolekcja IKEA STOCKHOLM_informacja dla mediów.docx

docx | 36,4 KB

IKEA Kraków zaprezentowała ponad 30 kuchni urządzonych na wzór istniejących pomieszczeń

Urządzając kuchnię, szukamy inspiracji w internecie, prasie branżowej, katalogach. Nic jednak nie zastąpi możliwości obejrzenia autentycznych pomieszczeń i podpatrzenia rozwiązań w nich zastosowanych. Okazuje się, że wcale nie musimy odwiedzać w tym celu znajomych czy sąsiadów. IKEA Kraków przeniosła bowiem do sklepu ponad 30 kuchni z istniejących mieszkań.
Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.
Zimowa kolekcja IKEA. Powiew natury w domowym wnętrzu

Tegoroczna propozycja IKEA na święta to szeroka gama produktów, dzięki którym dekorowanie domu i dawanie prezentów stanie się przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Serię zainspirowaną surowym pięknem Islandii wyróżnia ponadczasowość, która sprawdzi się nie tylko od święta. Kolekcja trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie.
Przywitaj październik z IKEA. Nowości w stałym asortymencie

Październik w IKEA to szeroka gama nowych produktów emanujących skandynawskim stylem w najlepszym wydaniu. To pochwała minimalistycznego wzornictwa, ręcznie wykonanych materiałów i jasnego drewna. Całość została utrzymana w monochromatycznych tonacjach kolorystycznych. Wśród dostępnych od października nowości znalazły się m.in. meble tapicerowane, dywany, lampy i produkty do przechowywania w łazience.

40 sof IKEA dla lokalnych instytucji

Do małopolskich fundacji i jednostek pomocy społecznej trafiło 40 sof, podarowanych przez IKEA Kraków. Przekazane sofy to nie tylko wygodne i funkcjonalne meble. Mają one przypominać o spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji społecznej.