40 sof IKEA dla lokalnych instytucji

Do małopolskich fundacji i jednostek pomocy społecznej trafiło 40 sof, podarowanych przez IKEA Kraków. Przekazane sofy to nie tylko wygodne i funkcjonalne meble. Mają one przypominać o spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji społecznej.

40 sof wraz z podnóżkami trafiło do lokalnych instytucji i fundacji, m.in. dziennych i całodobowych placówek Stowarzyszenia SIEMACHA, Domów Pomocy Społecznej i Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych, Fundacji „Głos Serca” czy ośrodków terapeutyczno-rehabilitacyjnych Fundacji Anny Dymnej „Mimo Wszystko” i Fundacji im. Brata Alberta.

Przyjazne i wysokiej jakości przestrzenie SIEMACHY są formą okazywania szacunku naszym podopiecznym. Marzenia i aspiracje, zmysł estetyczny i wyczucie „smaku” młodych ludzi rodzą się dzięki obcowaniu z tym, co uporządkowane, atrakcyjne i piękne, a bez wątpienia sofy, które otrzymaliśmy od IKEA zasługują na takie miano – mówi Anna Litwora, Wiceprzewodnicząca Zarządu Stowarzyszenia SIEMACHA.

Nowe, praktyczne meble znalazły miejsce w pokojach dziennych, salonach oraz salach zabaw. Teraz będzie o wiele łatwiej wspólnie usiąść i spędzić czas na rozmowach, graniu czy spotkaniach z bliskimi. Każda z podarowanych sof ma 2,7 metra szerokości, może wiec zmieścić się na nich jednocześnie blisko 150 osób.

Wszystkie instytucje, do których trafiły nasze sofy, udowadniają, że w dzisiejszym zabieganym świecie warto znaleźć czas, aby spędzić go z drugą osobą. Mamy nadzieję, że nasze sofy przyczynią się do zawiązania wielu nowych przyjaźni oraz pomogą w jeszcze lepszej integracji lokalnej społeczności - dodaje Anna Rusinek, Koordynator ds. Zrównoważonego Rozwoju w sklepie IKEA Kraków.

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Sofy IKEA dla lokalnych instytucji (4).jpg

Sofy IKEA dla lokalnych instytucji (1).jpg

Sofy IKEA dla lokalnych instytucji (2).jpg

Sofy IKEA dla lokalnych instytucji (3).jpg

Sofy IKEA dla lokalnych instytucji (5).jpg

Sofy IKEA dla lokalnych instytucji (6).jpg

IKEA Kraków i Traficar startują z pierwszym w Polsce carsharingiem samochodów dostawczych

Od 4 września klienci IKEA Kraków mogą wypożyczać samochody dostawcze w systemie carsharingowym Traficar. Pierwsze tego typu rozwiązanie w Polsce umożliwia wynajęcie auta dostawczego na minuty bezpośrednio sprzed sklepu. Pilotażowo udostępnionych zostało 6 samochodów, ale firmy już sygnalizują, że w miarę zapotrzebowania liczba aut będzie rosnąć. Traficar zapowiada też rozszerzenie usługi na inne lokalizacje.
Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.
Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.

Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.