Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.

IKEA w kategorii Product Design została nagrodzona dwukrotnie. Jury konkursu doceniło fotel z kolekcji PS 2017 oraz przeznaczoną do użytku zewnętrznego sofę HAVSTEN. Fotel PS 2017 autorstwa Sarah Fager to projekt stworzony w oparciu o technikę tkania 3D, którą wykorzystuje się m.in. w produkcji butów sportowych. Lekki, ażurowy mebel wprowadza atmosferę przestrzeni i przewiewnej otwartości. Sprzedawany jest w płaskiej paczce, co ułatwia transport. Sofa HAVSTEN z lekką, widoczną metalową konstrukcją, która nadaje całości charakteru, to mebel stworzony z myślą o różnych potrzebach
i warunkach zewnętrznych. Zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona, posiada możliwość wyboru wysokości, szerokości i różnych opcji kolorystycznych, dzięki czemu sprawdzi się w wielu sytuacjach.
Red Dot Award to konkurs z ponad 60-letnią tradycją. Organizowany przez słynne Design Zentrum Nordrhein Westfalen w Essen, jest jednym z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów wnętrzarskich. Co roku bierze w nim udział kilka tysięcy projektów z całego świata, które oceniane są przez 40-osobowe jury w 3 kategoriach: design produktu, komunikacja oraz koncept designu.
Wyróżnienie w konkursie Red Dot Award to dla nas wielka satysfakcja i motywacja do dalszej pracy. Nagrodzone produkty stanowią propozycję dla osób, które cenią sobie wolność i elastyczność. Proste, nieco surowe w swoim wyglądzie, a przez to uniwersalne meble, łączą w sobie zrównoważone podejście, funkcjonalność oraz jakość w przystępnej cenie, czyli wszystko to, co stanowi istotę demokratycznego designu IKEA – mówi Małgorzata Jezierska Specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Tegoroczna nagroda to kolejne wyróżnienie dla IKEA w konkursie Red Dot Award. W ostatnich latach jury doceniło m.in. lampę wiszącą z kolekcji PS 2014. Kolekcje PS  to designerski dopisek do stałego asortymentu IKEA. Łączą w sobie wysoką jakość z tym co sprawia, że IKEA jest wyjątkową marką – nowatorskie skandynawskie wzornictwo w przystępnych cenach dla każdego. Kolekcja IKEA PS 2017 dostępna jest w sklepach od lutego bieżącego roku. Sofa HAVSTEN, pojawi się w sprzedaży w lutym 2018 roku.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_4.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_3.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_5.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_2.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_1.jpg

Sofa HAVSTEN_materiał prasowy IKEA_6.jpg

Produkty IKEA nagrodzone w konkursie Red Dot Award_informacja dla mediów.docx

docx | 35,5 KB

Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu.

Kampania komunikująca nowe wydanie Katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.
Limitowana kolekcja FÖREMÅL: ładna, brzydka, urocza.               Stwórz wnętrze wywołujące emocje.

Limitowana seria FÖREMÅL powstała jako rezultat współpracy IKEA z jednym z najbardziej uznanych szwedzkich artystów tworzących w szkle i ceramice, Perem B. Sundbergiem. Podkreślająca unikatowość przedmiotów kolekcja zachęca do eksperymentowania oraz tworzenia wnętrz nie tylko funkcjonalnych, ale i wywołujących prawdziwe emocje. Składa się ona z codziennych produktów o nietuzinkowym wyglądzie, takich jak pudełka do przechowywania, dywany, poszewki na poduszkę, świeczniki czy intrygujące wazony. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo wzorów, które stworzył artysta. To spora gratka dla miłośników eksperymentów we wnętrzach! Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA we wrześniu br.
SAMMANHANG: piękna oprawa dla twoich kolekcji

To prawdziwa gratka dla kolekcjonerów! Seria SAMMANHANG pokazuje nowe oblicze rozwiązań IKEA do przechowywania. To zbiór produktów od najmniejszych pudełek aż po meble, które w idealny sposób wyeksponują kolekcjonowane przez nas przedmioty. Punktem wyjścia do ich stworzenia była chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak wydobyć piękno ulubionych rzeczy, nie odciągając od nich uwagi? Kolekcja SAMMANHANG powstała we współpracy z siedmiorgiem wyjątkowych projektantów ma swoją premierę w sierpniu tego roku.
Gwiazdy na premierze nowego Katalogu IKEA 2019 świętują bogactwo domowego życia

23 sierpnia w Praskiej Drukarni w Warszawie odbyła się premiera nowego Katalogu IKEA 2019. Na ten moment czekało tysiące fanów dobrego wzornictwa. Tegoroczna odsłona przyniosła wiele niespodzianek, zmieniła się bowiem sama koncepcja katalogu! W tym roku IKEA koncentruje się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, jak i niekiedy napięciami. W wyjątkowym wydarzeniu udział wzięli m.in. Katarzyna Nosowska, Katarzyna Zielińska oraz Jędrzej Skiba.