Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.

IKEA w kategorii Product Design została nagrodzona dwukrotnie. Jury konkursu doceniło fotel z kolekcji PS 2017 oraz przeznaczoną do użytku zewnętrznego sofę HAVSTEN. Fotel PS 2017 autorstwa Sarah Fager to projekt stworzony w oparciu o technikę tkania 3D, którą wykorzystuje się m.in. w produkcji butów sportowych. Lekki, ażurowy mebel wprowadza atmosferę przestrzeni i przewiewnej otwartości. Sprzedawany jest w płaskiej paczce, co ułatwia transport. Sofa HAVSTEN z lekką, widoczną metalową konstrukcją, która nadaje całości charakteru, to mebel stworzony z myślą o różnych potrzebach
i warunkach zewnętrznych. Zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona, posiada możliwość wyboru wysokości, szerokości i różnych opcji kolorystycznych, dzięki czemu sprawdzi się w wielu sytuacjach.
Red Dot Award to konkurs z ponad 60-letnią tradycją. Organizowany przez słynne Design Zentrum Nordrhein Westfalen w Essen, jest jednym z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów wnętrzarskich. Co roku bierze w nim udział kilka tysięcy projektów z całego świata, które oceniane są przez 40-osobowe jury w 3 kategoriach: design produktu, komunikacja oraz koncept designu.
Wyróżnienie w konkursie Red Dot Award to dla nas wielka satysfakcja i motywacja do dalszej pracy. Nagrodzone produkty stanowią propozycję dla osób, które cenią sobie wolność i elastyczność. Proste, nieco surowe w swoim wyglądzie, a przez to uniwersalne meble, łączą w sobie zrównoważone podejście, funkcjonalność oraz jakość w przystępnej cenie, czyli wszystko to, co stanowi istotę demokratycznego designu IKEA – mówi Małgorzata Jezierska Specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Tegoroczna nagroda to kolejne wyróżnienie dla IKEA w konkursie Red Dot Award. W ostatnich latach jury doceniło m.in. lampę wiszącą z kolekcji PS 2014. Kolekcje PS  to designerski dopisek do stałego asortymentu IKEA. Łączą w sobie wysoką jakość z tym co sprawia, że IKEA jest wyjątkową marką – nowatorskie skandynawskie wzornictwo w przystępnych cenach dla każdego. Kolekcja IKEA PS 2017 dostępna jest w sklepach od lutego bieżącego roku. Sofa HAVSTEN, pojawi się w sprzedaży w lutym 2018 roku.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_4.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_3.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_5.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_2.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_1.jpg

Sofa HAVSTEN_materiał prasowy IKEA_6.jpg

Produkty IKEA nagrodzone w konkursie Red Dot Award_informacja dla mediów.docx

docx | 35,5 KB

Kolekcja DELAKTIG. Zainspirowana Twoim stylem życia.

DELAKTIG to seria będąca efektem współpracy IKEA     z brytyjskim projektantem Tomem Dixonem. Propozycja otwartej „platformy do życia” ma zachęcać do tego, by każdy dopasował ją do swoich unikalnych potrzeb. Kolekcja obejmuje meble wypoczynkowe        i elementy, które można dowolnie zestawiać              w zależności od stylu życia, jaki prowadzimy. Celem serii, której nazwa po szwedzku oznacza „biorący udział”, było zapewnienie zwykłym użytkownikom możliwości zaangażowania się w proces projektowy.   W duchu zabawy konwencjami w zakresie wzornictwa   i przemysłu mebli wypoczynkowych, IKEA oraz Tom Dixon zachęcają do rozbudowywania kolekcji albo całkowitej jej transformacji.
10 kolejnych miast z niższą ceną transportu mebli IKEA

W środę, 29 listopada, IKEA wprowadza nowe, niższe ceny transportu produktów dla mieszkańców Gorzowa Wielkopolskiego, Legnicy, Lubina, Płocka, Siedlec, Skierniewic, Słupska, Tarnowa, Włocławka i Zamościa.
Prosty przepis na kuchnię z IKEA

Nowa kuchnia to przedsięwzięcie, które wymaga czasu, pomysłów i odpowiedniego budżetu. Jest to często zakup na lata, dlatego decyzji o aranżacji tej przestrzeni zwykle nie podejmuje się spontanicznie. IKEA od lat wspiera swoich klientów w tworzeniu kuchni ich marzeń, oferując narzędzia czyniące ten proces prostym i przyjemnym. Teraz dodatkowo 10% ceny kuchni IKEA zwraca na kartę rabatową lub oferuje raty 24x0%.
Zabawka zaprojektowana przez 9-letniego Huberta z Polski w nowej kolekcji IKEA SAGOSKATT 2017

IKEA prezentuje nową, limitowaną serię zabawek SAGOSKATT 2017. Tworzy ją 10 pluszaków, zaprojektowanych przez dzieci z całego świata. W tym roku, po raz pierwszy w historii, w kolekcji pojawiła się polska maskotka – sympatyczny pająk autorstwa         9-letniego Huberta z Białegostoku. Seria pluszaków jest częścią międzynarodowej kampanii społecznej „Zabawa to poważna sprawa”, dzięki której IKEA Foundation może wspierać organizacje pomagające dzieciom na całym świecie.

Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.