Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.

IKEA w kategorii Product Design została nagrodzona dwukrotnie. Jury konkursu doceniło fotel z kolekcji PS 2017 oraz przeznaczoną do użytku zewnętrznego sofę HAVSTEN. Fotel PS 2017 autorstwa Sarah Fager to projekt stworzony w oparciu o technikę tkania 3D, którą wykorzystuje się m.in. w produkcji butów sportowych. Lekki, ażurowy mebel wprowadza atmosferę przestrzeni i przewiewnej otwartości. Sprzedawany jest w płaskiej paczce, co ułatwia transport. Sofa HAVSTEN z lekką, widoczną metalową konstrukcją, która nadaje całości charakteru, to mebel stworzony z myślą o różnych potrzebach
i warunkach zewnętrznych. Zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona, posiada możliwość wyboru wysokości, szerokości i różnych opcji kolorystycznych, dzięki czemu sprawdzi się w wielu sytuacjach.
Red Dot Award to konkurs z ponad 60-letnią tradycją. Organizowany przez słynne Design Zentrum Nordrhein Westfalen w Essen, jest jednym z najbardziej prestiżowych międzynarodowych konkursów wnętrzarskich. Co roku bierze w nim udział kilka tysięcy projektów z całego świata, które oceniane są przez 40-osobowe jury w 3 kategoriach: design produktu, komunikacja oraz koncept designu.
Wyróżnienie w konkursie Red Dot Award to dla nas wielka satysfakcja i motywacja do dalszej pracy. Nagrodzone produkty stanowią propozycję dla osób, które cenią sobie wolność i elastyczność. Proste, nieco surowe w swoim wyglądzie, a przez to uniwersalne meble, łączą w sobie zrównoważone podejście, funkcjonalność oraz jakość w przystępnej cenie, czyli wszystko to, co stanowi istotę demokratycznego designu IKEA – mówi Małgorzata Jezierska Specjalista ds. PR IKEA Retail w Polsce.
Tegoroczna nagroda to kolejne wyróżnienie dla IKEA w konkursie Red Dot Award. W ostatnich latach jury doceniło m.in. lampę wiszącą z kolekcji PS 2014. Kolekcje PS  to designerski dopisek do stałego asortymentu IKEA. Łączą w sobie wysoką jakość z tym co sprawia, że IKEA jest wyjątkową marką – nowatorskie skandynawskie wzornictwo w przystępnych cenach dla każdego. Kolekcja IKEA PS 2017 dostępna jest w sklepach od lutego bieżącego roku. Sofa HAVSTEN, pojawi się w sprzedaży w lutym 2018 roku.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_4.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_3.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_5.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_2.jpg

Fotel IKEA PS 2017_materiał prasowy IKEA_1.jpg

Sofa HAVSTEN_materiał prasowy IKEA_6.jpg

Produkty IKEA nagrodzone w konkursie Red Dot Award_informacja dla mediów.docx

docx | 35,5 KB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.

Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.