Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.

Nową kolekcję AVSIKTLIG tworzy 14 unikalnych wzorów stworzonych przez 14 designerów – trzy młode projektantki IKEA we współpracy z kultową grupą projektową 10—gruppen, sięgającą swoimi korzeniami lat 70. XX wieku. Seria składa się z zupełnie nowych projektów oraz odświeżonych klasyków 10-gruppen, z których każdy posiada swoją własną historię. Wszystkie wzory, choć różne i reprezentujące indywidualny styl, współgrają ze sobą i tworzą całość. AVSIKTLIG to tekstylia – pościel, dywany, ręczniki, tkaniny z metra, a także fotele, naczynia oraz inne akcesoria, w trzech grupach kolorystycznych: szmaragd, ultramaryna oraz cytrynowy żółty z czarnymi i białymi elementami.
W nowej kolekcji IKEA znajdziemy energetyczne, wyraziste wzory, które ożywią domowe wnętrze i nadadzą mu indywidualny, niepowtarzalny charakter. Choć motywy wykorzystane w serii mają swoją genezę w latach 70., są tak samo młodzieńcze i odważne jak ponad 40 lat temu. AVSIKTLIG to seria, która spogląda w przyszłość, a jednocześnie celebruje historię  – podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA Retail w Polsce.
10-gruppen swoją działalność rozpoczęła w Sztokholmie w 1970 r., zwracając się przeciwko ówcześnie obowiązującym kanonom estetycznym. Jednym z pierwszych członków grupy był znany z charakterystycznych pasiastych wzorów, projektant Tom Hedqvist, współautor kolekcji AVSIKTLIG. W 2015 r. kolektyw podjął decyzję o zakończeniu działalności, a powiernikiem jego spuścizny projektowej została IKEA.
Naszą  ideą  było  popularyzowanie  dobrych projektów tak, by były dostępne dla jak największej  rzeszy  ludzi.  To  dlatego  właśnie użyliśmy  przemysłowych  technik  drukarskich zamiast  druku ręcznego.  Chcieliśmy dzielić  się  tym,  w  czym  jesteśmy  dobrzy, w  najlepszy możliwy  sposób. Oczywiście  nie  można  porównywać małej firmy jaką była 10-gruppen z IKEA, ale nasze filozofie –oferowanie ludziom dobrych, niedrogich  produktów –  są  podobne. Dla mnie idee i projekty, jakie stworzyła 10-gruppen, nie mogły znaleźć lepszego domu – podkreśla Tom Hedqvist.
10-gruppen, czerpiąc inspiracje z pop-artu i grafiki, radykalnej londyńskiej mody oraz muzyki lat 60. i 70., uosabiała wolność artystyczną, odwagę i ciekawość świata. W czasie ponad 40–letniej pracy twórczej swoimi śmiałymi, bezkompromisowymi, barwnymi kolekcjami adresowanymi do szerokiego grona odbiorców wywarła istotny wpływ na rozwój szwedzkiego wzornictwa.
Kolekcja AVSIKTLIG będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od maja 2017 r. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” –stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_AVSIKTLIG_press kit.pdf

pdf | 7,13 MB

Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen_informacja dla mediów.docx

docx | 41,4 KB

Każdy Dom jest inny, bo inni są jego domownicy. Nowa kampania IKEA mówi o tym, jak ważne są relacje w domu.

Kampania komunikująca nowe wydanie Katalogu IKEA 2019 jest pierwszą w odświeżonej odsłonie platformy „Niech żyje dom”. Tegoroczna edycja katalogu jest wyjątkowa, gdyż pokazuje aranżacje całych domów, podzielonych ze względu na styl życia ich domowników, nie skupiając się już na modułowych i pojedynczych rozwiązaniach.
Limitowana kolekcja FÖREMÅL: ładna, brzydka, urocza.               Stwórz wnętrze wywołujące emocje.

Limitowana seria FÖREMÅL powstała jako rezultat współpracy IKEA z jednym z najbardziej uznanych szwedzkich artystów tworzących w szkle i ceramice, Perem B. Sundbergiem. Podkreślająca unikatowość przedmiotów kolekcja zachęca do eksperymentowania oraz tworzenia wnętrz nie tylko funkcjonalnych, ale i wywołujących prawdziwe emocje. Składa się ona z codziennych produktów o nietuzinkowym wyglądzie, takich jak pudełka do przechowywania, dywany, poszewki na poduszkę, świeczniki czy intrygujące wazony. Wyróżnia ją niezwykłe bogactwo wzorów, które stworzył artysta. To spora gratka dla miłośników eksperymentów we wnętrzach! Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA we wrześniu br.
SAMMANHANG: piękna oprawa dla twoich kolekcji

To prawdziwa gratka dla kolekcjonerów! Seria SAMMANHANG pokazuje nowe oblicze rozwiązań IKEA do przechowywania. To zbiór produktów od najmniejszych pudełek aż po meble, które w idealny sposób wyeksponują kolekcjonowane przez nas przedmioty. Punktem wyjścia do ich stworzenia była chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak wydobyć piękno ulubionych rzeczy, nie odciągając od nich uwagi? Kolekcja SAMMANHANG powstała we współpracy z siedmiorgiem wyjątkowych projektantów ma swoją premierę w sierpniu tego roku.
Gwiazdy na premierze nowego Katalogu IKEA 2019 świętują bogactwo domowego życia

23 sierpnia w Praskiej Drukarni w Warszawie odbyła się premiera nowego Katalogu IKEA 2019. Na ten moment czekało tysiące fanów dobrego wzornictwa. Tegoroczna odsłona przyniosła wiele niespodzianek, zmieniła się bowiem sama koncepcja katalogu! W tym roku IKEA koncentruje się na życiu w domu ze wszystkim, co się z tym wiąże: radościami, codziennymi wyzwaniami, jak i niekiedy napięciami. W wyjątkowym wydarzeniu udział wzięli m.in. Katarzyna Nosowska, Katarzyna Zielińska oraz Jędrzej Skiba.