Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.

Nową kolekcję AVSIKTLIG tworzy 14 unikalnych wzorów stworzonych przez 14 designerów – trzy młode projektantki IKEA we współpracy z kultową grupą projektową 10—gruppen, sięgającą swoimi korzeniami lat 70. XX wieku. Seria składa się z zupełnie nowych projektów oraz odświeżonych klasyków 10-gruppen, z których każdy posiada swoją własną historię. Wszystkie wzory, choć różne i reprezentujące indywidualny styl, współgrają ze sobą i tworzą całość. AVSIKTLIG to tekstylia – pościel, dywany, ręczniki, tkaniny z metra, a także fotele, naczynia oraz inne akcesoria, w trzech grupach kolorystycznych: szmaragd, ultramaryna oraz cytrynowy żółty z czarnymi i białymi elementami.
W nowej kolekcji IKEA znajdziemy energetyczne, wyraziste wzory, które ożywią domowe wnętrze i nadadzą mu indywidualny, niepowtarzalny charakter. Choć motywy wykorzystane w serii mają swoją genezę w latach 70., są tak samo młodzieńcze i odważne jak ponad 40 lat temu. AVSIKTLIG to seria, która spogląda w przyszłość, a jednocześnie celebruje historię  – podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA Retail w Polsce.
10-gruppen swoją działalność rozpoczęła w Sztokholmie w 1970 r., zwracając się przeciwko ówcześnie obowiązującym kanonom estetycznym. Jednym z pierwszych członków grupy był znany z charakterystycznych pasiastych wzorów, projektant Tom Hedqvist, współautor kolekcji AVSIKTLIG. W 2015 r. kolektyw podjął decyzję o zakończeniu działalności, a powiernikiem jego spuścizny projektowej została IKEA.
Naszą  ideą  było  popularyzowanie  dobrych projektów tak, by były dostępne dla jak największej  rzeszy  ludzi.  To  dlatego  właśnie użyliśmy  przemysłowych  technik  drukarskich zamiast  druku ręcznego.  Chcieliśmy dzielić  się  tym,  w  czym  jesteśmy  dobrzy, w  najlepszy możliwy  sposób. Oczywiście  nie  można  porównywać małej firmy jaką była 10-gruppen z IKEA, ale nasze filozofie –oferowanie ludziom dobrych, niedrogich  produktów –  są  podobne. Dla mnie idee i projekty, jakie stworzyła 10-gruppen, nie mogły znaleźć lepszego domu – podkreśla Tom Hedqvist.
10-gruppen, czerpiąc inspiracje z pop-artu i grafiki, radykalnej londyńskiej mody oraz muzyki lat 60. i 70., uosabiała wolność artystyczną, odwagę i ciekawość świata. W czasie ponad 40–letniej pracy twórczej swoimi śmiałymi, bezkompromisowymi, barwnymi kolekcjami adresowanymi do szerokiego grona odbiorców wywarła istotny wpływ na rozwój szwedzkiego wzornictwa.
Kolekcja AVSIKTLIG będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od maja 2017 r. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” –stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_AVSIKTLIG_press kit.pdf

pdf | 7,13 MB

Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen_informacja dla mediów.docx

docx | 41,4 KB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.

Traficar rozpoczyna współpracę z IKEA Kraków

Od 25 kwietnia zakupy zrobione w IKEA Kraków można zawieźć do domu Traficarem. Specjalnie oznakowane stanowiska Traficar uruchomione zostały na parkingu IKEA Kraków w bezpośrednim sąsiedztwie wyjścia. Z tej okazji firmy przygotowały wspólną akcję teaserową promującą ideę