Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.

Nową kolekcję AVSIKTLIG tworzy 14 unikalnych wzorów stworzonych przez 14 designerów – trzy młode projektantki IKEA we współpracy z kultową grupą projektową 10—gruppen, sięgającą swoimi korzeniami lat 70. XX wieku. Seria składa się z zupełnie nowych projektów oraz odświeżonych klasyków 10-gruppen, z których każdy posiada swoją własną historię. Wszystkie wzory, choć różne i reprezentujące indywidualny styl, współgrają ze sobą i tworzą całość. AVSIKTLIG to tekstylia – pościel, dywany, ręczniki, tkaniny z metra, a także fotele, naczynia oraz inne akcesoria, w trzech grupach kolorystycznych: szmaragd, ultramaryna oraz cytrynowy żółty z czarnymi i białymi elementami.
W nowej kolekcji IKEA znajdziemy energetyczne, wyraziste wzory, które ożywią domowe wnętrze i nadadzą mu indywidualny, niepowtarzalny charakter. Choć motywy wykorzystane w serii mają swoją genezę w latach 70., są tak samo młodzieńcze i odważne jak ponad 40 lat temu. AVSIKTLIG to seria, która spogląda w przyszłość, a jednocześnie celebruje historię  – podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA Retail w Polsce.
10-gruppen swoją działalność rozpoczęła w Sztokholmie w 1970 r., zwracając się przeciwko ówcześnie obowiązującym kanonom estetycznym. Jednym z pierwszych członków grupy był znany z charakterystycznych pasiastych wzorów, projektant Tom Hedqvist, współautor kolekcji AVSIKTLIG. W 2015 r. kolektyw podjął decyzję o zakończeniu działalności, a powiernikiem jego spuścizny projektowej została IKEA.
Naszą  ideą  było  popularyzowanie  dobrych projektów tak, by były dostępne dla jak największej  rzeszy  ludzi.  To  dlatego  właśnie użyliśmy  przemysłowych  technik  drukarskich zamiast  druku ręcznego.  Chcieliśmy dzielić  się  tym,  w  czym  jesteśmy  dobrzy, w  najlepszy możliwy  sposób. Oczywiście  nie  można  porównywać małej firmy jaką była 10-gruppen z IKEA, ale nasze filozofie –oferowanie ludziom dobrych, niedrogich  produktów –  są  podobne. Dla mnie idee i projekty, jakie stworzyła 10-gruppen, nie mogły znaleźć lepszego domu – podkreśla Tom Hedqvist.
10-gruppen, czerpiąc inspiracje z pop-artu i grafiki, radykalnej londyńskiej mody oraz muzyki lat 60. i 70., uosabiała wolność artystyczną, odwagę i ciekawość świata. W czasie ponad 40–letniej pracy twórczej swoimi śmiałymi, bezkompromisowymi, barwnymi kolekcjami adresowanymi do szerokiego grona odbiorców wywarła istotny wpływ na rozwój szwedzkiego wzornictwa.
Kolekcja AVSIKTLIG będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od maja 2017 r. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” –stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_AVSIKTLIG_press kit.pdf

pdf | 7,13 MB

Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen_informacja dla mediów.docx

docx | 41,4 KB

IKEA Kraków zaprezentowała ponad 30 kuchni urządzonych na wzór istniejących pomieszczeń

Urządzając kuchnię, szukamy inspiracji w internecie, prasie branżowej, katalogach. Nic jednak nie zastąpi możliwości obejrzenia autentycznych pomieszczeń i podpatrzenia rozwiązań w nich zastosowanych. Okazuje się, że wcale nie musimy odwiedzać w tym celu znajomych czy sąsiadów. IKEA Kraków przeniosła bowiem do sklepu ponad 30 kuchni z istniejących mieszkań.
Kolekcja YPPERLIG. Pochwała prostoty według IKEA i HAY

YPPERLIG to seria będąca efektem współpracy IKEA z duńską firmą projektową HAY. Kolekcja obejmuje szeroki wybór produktów, od sof i stolików kawowych, po drobne akcesoria, takie jak nowa wersja kultowej, niebieskiej torby IKEA. Odzwierciedlająca skandynawskie wartości oraz tożsamość została połączona z najnowszymi technikami produkcji. Celem nowoczesnej i ponadczasowej serii było stworzenie wspólnej przestrzeni do bycia razem.
Zimowa kolekcja IKEA. Powiew natury w domowym wnętrzu

Tegoroczna propozycja IKEA na święta to szeroka gama produktów, dzięki którym dekorowanie domu i dawanie prezentów stanie się przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Serię zainspirowaną surowym pięknem Islandii wyróżnia ponadczasowość, która sprawdzi się nie tylko od święta. Kolekcja trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie.
Przywitaj październik z IKEA. Nowości w stałym asortymencie

Październik w IKEA to szeroka gama nowych produktów emanujących skandynawskim stylem w najlepszym wydaniu. To pochwała minimalistycznego wzornictwa, ręcznie wykonanych materiałów i jasnego drewna. Całość została utrzymana w monochromatycznych tonacjach kolorystycznych. Wśród dostępnych od października nowości znalazły się m.in. meble tapicerowane, dywany, lampy i produkty do przechowywania w łazience.

Traficar rozpoczyna współpracę z IKEA Kraków

Od 25 kwietnia zakupy zrobione w IKEA Kraków można zawieźć do domu Traficarem. Specjalnie oznakowane stanowiska Traficar uruchomione zostały na parkingu IKEA Kraków w bezpośrednim sąsiedztwie wyjścia. Z tej okazji firmy przygotowały wspólną akcję teaserową promującą ideę