Traficar rozpoczyna współpracę z IKEA Kraków

Od 25 kwietnia zakupy zrobione w IKEA Kraków można zawieźć do domu Traficarem. Specjalnie oznakowane stanowiska Traficar uruchomione zostały na parkingu IKEA Kraków w bezpośrednim sąsiedztwie wyjścia. Z tej okazji firmy przygotowały wspólną akcję teaserową promującą ideę carsharingu.

Na parkingu IKEA Kraków powstały 4 specjalnie oznakowane stanowiska Traficar. Jak zapewniają przedstawiciele sklepu, w razie potrzeby wypożyczony samochód będzie można zostawić też na dowolnym miejscu parkingowym przeznaczonym dla klientów.
Z okazji rozpoczęcia współpracy Traficar i IKEA Kraków przygotowały akcję teaserową dla mieszkańców miasta. W dniu inauguracji wspólnych działań na wypożyczających czekały zestawy produktów IKEA, schowane w bagażnikach samochodów. Chodziło o zachęcenie użytkowników do dzielenia się i wspólnego spędzania czasu podczas zbliżającej się majówki. Działanie wpisuje się w realizowany przez Traficara cykl #podajdalej, mający na celu edukację w zakresie ekonomii współdzielenia (ang. sharing economy) i doskonale współgra z organizowanymi przez IKEA akcjami zachęcającymi do życia po swojemu i dzielenia się swoim czasem z bliskimi.
Biznes w trosce o środowisko
W przyszłości Traficar i IKEA Kraków planują również szereg innych działań o charakterze społecznym, charytatywnym i cross sellingowym. Kooperację ułatwia fakt, że obu firmom przyświeca podobna misja i wartości. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje troska o środowisko, a w tym aspekcie carsharing stanowi idealne pole do współpracy. Statystyki z rynku niemieckiego wskazują, że jeden pojazd car sharingowy zastępuje nawet 19 samochodów prywatnych, co ma ogromne znaczenie w mieście takim jak Kraków, od lat zmagającym się z wyzwaniami zanieczyszczonego powietrza, nieustannych korków oraz braku wolnych miejsc parkingowych. Wszystkie samochody we flocie Traficara spełniają restrykcyjną normę EURO 6 - europejski standard w zakresie emisji spalin.
- Zawsze staramy się mieć pozytywny wpływ na ludzi i środowisko, dlatego idea współdzielenia samochodu jest nam bardzo bliska. Od lat zachęcamy klientów do korzystania ze zrównoważonych środków transportu. Sami też, pakując nasze produkty w płaskie i ergonomiczne paczki, dążymy do maksymalnego ograniczenia liczby ładunków oraz transportów, a tym samym zmniejszenia emisji spalin. Dzięki współpracy z Traficar chcemy zapewnić większy komfort robienia zakupów klientom przyjeżdżającym do nas komunikacją miejską i pokazać, że czasem warto zostawić samochód w garażu - mówi Grzegorz Bochenek, Kierownik Marketingu IKEA Kraków.
- Nasze kilkumiesięczne doświadczenie pokazuje, że coraz więcej osób przekonuje się, jak wygodne może być posiadanie samochodu tylko wtedy, kiedy jest on rzeczywiście potrzebny. Dzięki wygodzie, niskiemu kosztowi i dostępności naszej usługi w ciągu zaledwie kilku miesięcy zbudowaliśmy zaangażowaną społeczność. Wychodząc naprzeciw jej potrzebom zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszej obecności o kolejne miejsca w mieście. Ponieważ zakupy w IKEA stanowią idealny przykład okazji, w której potrzebny jest samochód, nie mogło zabraknąć tutaj Traficara. IKEA to dla nas również idealny partner z uwagi na wysoką świadomość w zakresie ekonomii współdzielenia  – dodaje Piotr Groński, prezes spółki Traficar.
IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Traficar IKEA Kraków.jpg

Traficar IKEA Kraków (2).jpg

Traficar IKEA Kraków (1).jpg

Nowym sklepem IKEA w Blue City pokieruje Magdalena Rozengart-Grzelczak

IKEA przygotowuje się do otwarcia swojej trzeciej lokalizacji w Warszawie i wybiera pracowników do nowego zespołu. Wiadomo już, kto będzie nim zarządzać. Funkcję dyrektora sklepu objęła Magdalena Rozengart-Grzelczak.
IKEA pomogła umeblować 11 mieszkań dla młodzieży z domów dziecka. Podsumowanie projektu „Oswoić dorosłość”

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania zainicjowała projekt mający na celu wsparcie pełnoletnich wychowanków domów dziecka w ich starcie w dorosłe życie. Do współpracy zaprosiła instytucje publiczne i firmy. 11 czerwca 2018 r. w Strzałkowie w Wielkopolsce odbyło się uroczyste podsumowanie inicjatywy, której partnerem jest m.in. IKEA.
Kolejne lokalne instytucje dostaną wsparcie od IKEA Kraków. Ruszyła druga edycja programu Minigranty

IKEA Kraków ogłosiła drugą edycję programu grantowego skierowanego do lokalnych instytucji. Minigranty otrzymają wybrane organizacje realizujące projekty społeczne w zakresie edukacji i rozwoju dzieci lub wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 lipca.
Pierwsza IKEA w Polsce w centrum miasta – już wkrótce w Warszawie

W drugiej połowie 2018 roku IKEA otworzy nowy sklep w centrum handlowym Blue City. Trzecia lokalizacja w Warszawie będzie różnić się od standardowego sklepu IKEA. Nowy, mniejszy format w centrum miasta wyposażony zostanie w innowacyjne rozwiązania prezentacji asortymentu, które ułatwią dokonywanie zakupów. Odpowiadając w ten sposób na aktualne trendy i potrzeby konsumentów, IKEA chce zapewnić warszawiakom większą dostępność swojej oferty.

Oszczędzaj na rachunkach za prąd, zamień słońce w energię z IKEA

Inwestycja w fotowoltaikę prosta i dostępna niczym produkty wyposażenia domu? Z IKEA to możliwe! Nowy program IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to instalacje fotowoltaiczne dopasowane do potrzeb polskich rodzin i ich domów oraz pomoc

w procesie zakupu z pełną obsługą. Program dostępny we wszystkich sklepach IKEA już od końca kwietnia.