Traficar rozpoczyna współpracę z IKEA Kraków

Od 25 kwietnia zakupy zrobione w IKEA Kraków można zawieźć do domu Traficarem. Specjalnie oznakowane stanowiska Traficar uruchomione zostały na parkingu IKEA Kraków w bezpośrednim sąsiedztwie wyjścia. Z tej okazji firmy przygotowały wspólną akcję teaserową promującą ideę carsharingu.

Na parkingu IKEA Kraków powstały 4 specjalnie oznakowane stanowiska Traficar. Jak zapewniają przedstawiciele sklepu, w razie potrzeby wypożyczony samochód będzie można zostawić też na dowolnym miejscu parkingowym przeznaczonym dla klientów.
Z okazji rozpoczęcia współpracy Traficar i IKEA Kraków przygotowały akcję teaserową dla mieszkańców miasta. W dniu inauguracji wspólnych działań na wypożyczających czekały zestawy produktów IKEA, schowane w bagażnikach samochodów. Chodziło o zachęcenie użytkowników do dzielenia się i wspólnego spędzania czasu podczas zbliżającej się majówki. Działanie wpisuje się w realizowany przez Traficara cykl #podajdalej, mający na celu edukację w zakresie ekonomii współdzielenia (ang. sharing economy) i doskonale współgra z organizowanymi przez IKEA akcjami zachęcającymi do życia po swojemu i dzielenia się swoim czasem z bliskimi.
Biznes w trosce o środowisko
W przyszłości Traficar i IKEA Kraków planują również szereg innych działań o charakterze społecznym, charytatywnym i cross sellingowym. Kooperację ułatwia fakt, że obu firmom przyświeca podobna misja i wartości. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje troska o środowisko, a w tym aspekcie carsharing stanowi idealne pole do współpracy. Statystyki z rynku niemieckiego wskazują, że jeden pojazd car sharingowy zastępuje nawet 19 samochodów prywatnych, co ma ogromne znaczenie w mieście takim jak Kraków, od lat zmagającym się z wyzwaniami zanieczyszczonego powietrza, nieustannych korków oraz braku wolnych miejsc parkingowych. Wszystkie samochody we flocie Traficara spełniają restrykcyjną normę EURO 6 - europejski standard w zakresie emisji spalin.
- Zawsze staramy się mieć pozytywny wpływ na ludzi i środowisko, dlatego idea współdzielenia samochodu jest nam bardzo bliska. Od lat zachęcamy klientów do korzystania ze zrównoważonych środków transportu. Sami też, pakując nasze produkty w płaskie i ergonomiczne paczki, dążymy do maksymalnego ograniczenia liczby ładunków oraz transportów, a tym samym zmniejszenia emisji spalin. Dzięki współpracy z Traficar chcemy zapewnić większy komfort robienia zakupów klientom przyjeżdżającym do nas komunikacją miejską i pokazać, że czasem warto zostawić samochód w garażu - mówi Grzegorz Bochenek, Kierownik Marketingu IKEA Kraków.
- Nasze kilkumiesięczne doświadczenie pokazuje, że coraz więcej osób przekonuje się, jak wygodne może być posiadanie samochodu tylko wtedy, kiedy jest on rzeczywiście potrzebny. Dzięki wygodzie, niskiemu kosztowi i dostępności naszej usługi w ciągu zaledwie kilku miesięcy zbudowaliśmy zaangażowaną społeczność. Wychodząc naprzeciw jej potrzebom zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszej obecności o kolejne miejsca w mieście. Ponieważ zakupy w IKEA stanowią idealny przykład okazji, w której potrzebny jest samochód, nie mogło zabraknąć tutaj Traficara. IKEA to dla nas również idealny partner z uwagi na wysoką świadomość w zakresie ekonomii współdzielenia  – dodaje Piotr Groński, prezes spółki Traficar.
IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Traficar IKEA Kraków.jpg

Traficar IKEA Kraków (2).jpg

Traficar IKEA Kraków (1).jpg

Energia słoneczna dla szkoły w twojej gminie!

Produkowanie własnej, czystej energii na potrzeby gminnej szkoły – z IKEA to możliwe! Firma ogłasza konkurs na najciekawszy program edukacji ekologicznej -  “Najlepsza szkoła pod słońcem”. Do wygrania instalacja fotowoltaiczna o wartości do 35 tys. złotych, wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją. W konkursie zostanie nagrodzonych aż 6 szkół w wybranych gminach!
Ruszyła zbiórka pluszaków dla małych pacjentów

IKEA Kraków już po raz piąty organizuje zbiórkę pluszaków dla dzieci przewożonych karetkami. Maskotki pomogą ratownikom nawiązać kontakt z maluchami i wykonać odpowiednie czynności medyczne. Akcja potrwa do 23 grudnia br.
IKEA w Lublinie przekazuje mieszkańcom miasta powitalny prezent!

Jak przystało na dobrego sąsiada, IKEA przygotowała dla lublinian powitalny prezent. Teraz oficjalnie przekazuje go mieszkańcom miasta. Lublin zyskał właśnie nowe wyjątkowe miejsce na swojej mapie. Takie, w którym mieszkańcy miasta mogą się spotkać i nawiązać kontakt. Poznajcie Wspólną, miejsce w którym rozwijać się będzie życie sąsiedzkie.
IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

IKEA rozpoczyna w Kaliszu i okolicach sprzedaż internetową swoich produktów i rozwiązań. Od 14 września mieszkańcy Kalisza, Ostrowa Wielkopolskiego i Pleszewa mogą zamówić meble IKEA do swojego domu w cenie transportu od 49 złotych lub do nowego Punktu Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka w Kaliszu w stałej cenie 29 złotych.

Oszczędzaj na rachunkach za prąd, zamień słońce w energię z IKEA

Inwestycja w fotowoltaikę prosta i dostępna niczym produkty wyposażenia domu? Z IKEA to możliwe! Nowy program IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to instalacje fotowoltaiczne dopasowane do potrzeb polskich rodzin i ich domów oraz pomoc

w procesie zakupu z pełną obsługą. Program dostępny we wszystkich sklepach IKEA już od końca kwietnia.