Traficar rozpoczyna współpracę z IKEA Kraków

Od 25 kwietnia zakupy zrobione w IKEA Kraków można zawieźć do domu Traficarem. Specjalnie oznakowane stanowiska Traficar uruchomione zostały na parkingu IKEA Kraków w bezpośrednim sąsiedztwie wyjścia. Z tej okazji firmy przygotowały wspólną akcję teaserową promującą ideę carsharingu.

Na parkingu IKEA Kraków powstały 4 specjalnie oznakowane stanowiska Traficar. Jak zapewniają przedstawiciele sklepu, w razie potrzeby wypożyczony samochód będzie można zostawić też na dowolnym miejscu parkingowym przeznaczonym dla klientów.
Z okazji rozpoczęcia współpracy Traficar i IKEA Kraków przygotowały akcję teaserową dla mieszkańców miasta. W dniu inauguracji wspólnych działań na wypożyczających czekały zestawy produktów IKEA, schowane w bagażnikach samochodów. Chodziło o zachęcenie użytkowników do dzielenia się i wspólnego spędzania czasu podczas zbliżającej się majówki. Działanie wpisuje się w realizowany przez Traficara cykl #podajdalej, mający na celu edukację w zakresie ekonomii współdzielenia (ang. sharing economy) i doskonale współgra z organizowanymi przez IKEA akcjami zachęcającymi do życia po swojemu i dzielenia się swoim czasem z bliskimi.
Biznes w trosce o środowisko
W przyszłości Traficar i IKEA Kraków planują również szereg innych działań o charakterze społecznym, charytatywnym i cross sellingowym. Kooperację ułatwia fakt, że obu firmom przyświeca podobna misja i wartości. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje troska o środowisko, a w tym aspekcie carsharing stanowi idealne pole do współpracy. Statystyki z rynku niemieckiego wskazują, że jeden pojazd car sharingowy zastępuje nawet 19 samochodów prywatnych, co ma ogromne znaczenie w mieście takim jak Kraków, od lat zmagającym się z wyzwaniami zanieczyszczonego powietrza, nieustannych korków oraz braku wolnych miejsc parkingowych. Wszystkie samochody we flocie Traficara spełniają restrykcyjną normę EURO 6 - europejski standard w zakresie emisji spalin.
- Zawsze staramy się mieć pozytywny wpływ na ludzi i środowisko, dlatego idea współdzielenia samochodu jest nam bardzo bliska. Od lat zachęcamy klientów do korzystania ze zrównoważonych środków transportu. Sami też, pakując nasze produkty w płaskie i ergonomiczne paczki, dążymy do maksymalnego ograniczenia liczby ładunków oraz transportów, a tym samym zmniejszenia emisji spalin. Dzięki współpracy z Traficar chcemy zapewnić większy komfort robienia zakupów klientom przyjeżdżającym do nas komunikacją miejską i pokazać, że czasem warto zostawić samochód w garażu - mówi Grzegorz Bochenek, Kierownik Marketingu IKEA Kraków.
- Nasze kilkumiesięczne doświadczenie pokazuje, że coraz więcej osób przekonuje się, jak wygodne może być posiadanie samochodu tylko wtedy, kiedy jest on rzeczywiście potrzebny. Dzięki wygodzie, niskiemu kosztowi i dostępności naszej usługi w ciągu zaledwie kilku miesięcy zbudowaliśmy zaangażowaną społeczność. Wychodząc naprzeciw jej potrzebom zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszej obecności o kolejne miejsca w mieście. Ponieważ zakupy w IKEA stanowią idealny przykład okazji, w której potrzebny jest samochód, nie mogło zabraknąć tutaj Traficara. IKEA to dla nas również idealny partner z uwagi na wysoką świadomość w zakresie ekonomii współdzielenia  – dodaje Piotr Groński, prezes spółki Traficar.
IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Traficar IKEA Kraków.jpg

Traficar IKEA Kraków (2).jpg

Traficar IKEA Kraków (1).jpg

Oszczędzaj na rachunkach za prąd, zamień słońce w energię z IKEA

Inwestycja w fotowoltaikę prosta i dostępna niczym produkty wyposażenia domu? Z IKEA to możliwe! Nowy program IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to instalacje fotowoltaiczne dopasowane do potrzeb polskich rodzin i ich domów oraz pomoc

w procesie zakupu z pełną obsługą. Program dostępny we wszystkich sklepach IKEA już od końca kwietnia.