Oszczędzaj na rachunkach za prąd, zamień słońce w energię z IKEA

Inwestycja w fotowoltaikę prosta i dostępna niczym produkty wyposażenia domu? Z IKEA to możliwe! Nowy program IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to instalacje fotowoltaiczne dopasowane do potrzeb polskich rodzin i ich domów oraz pomoc w procesie zakupu z pełną obsługą. Program dostępny we wszystkich sklepach IKEA już od końca kwietnia.

Polacy stają się świadomymi konsumentami. Coraz większą wagę przykładają do tego, jak żyją i jakich wyborów dokonują, starając się zmniejszać swój wpływ na środowisko. IKEA oferuje wiele sprytnych rozwiązań, które pomagają żyć na co dzień w sposób bardziej przyjazny dla środowiska. Wprowadzony właśnie na polski rynek program IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to przystępne cenowo rozwiązanie, dzięki któremu każdy właściciel domu może posiadać własne źródło czystej i taniej energii na dachu. Oszczędnie i z korzyścią dla środowiska naturalnego.
Od lat staramy się przybliżać naszym klientom ideę zrównoważonego życia i oszczędzania zasobów naturalnych. Dbamy o to, aby proekologiczne rozwiązania z oferty IKEA były proste w obsłudze i za sprawą niskiej ceny – dostępne dla wielu osób. Podobne wyzwanie postawiliśmy sobie w kwestii fotowoltaiki. Oferta IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to nieskomplikowana procedura zakupu, wsparcie na każdym etapie procesu i duża konkurencyjność cenowa – komentuje Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.
Program realizowany jest w ścisłej współpracy z firmą GEO Solar, partnerem IKEA w zakresie produkcji energii z odnawialnych źródeł. W jej kompetencjach leży przygotowanie indywidualnej oferty dla klienta, sprzedaż i montaż rozwiązania, wsparcie w podłączeniu do sieci energetycznej oraz monitoring i serwis gwarancyjny instalacji.
Co to jest?
Instalacja fotowoltaiczna to system, który zamienia energię słoneczną na elektryczną. Składa się z pięciu elementów: paneli, falownika, konstrukcji montażowej, zabezpieczeń i okablowania. Proces produkcji energii przez profesjonalnie zamontowaną instalację jest bezpieczny, ekologiczny i wydajny – pozwala w pełni pokryć zapotrzebowanie domu na energię elektryczną, niezależnie od pory dnia, czy roku. Dodatkowo przebiega bez szkodliwych emisji i odpadów, przy wykorzystaniu ciepła i światła ze słońca –niewyczerpującego się źródła zielonej energii.
Czy to się opłaca?
W Polsce mamy rocznie średnio 1600 godzin słonecznych, z których bez przeszkód można czerpać energię. Ponadto rosnąca popularność fotowoltaiki na świecie sprawiła, że ceny tej technologii znacząco spadły, dzięki czemu jest to rozwiązanie, na które może sobie pozwolić znacznie więcej osób niż np. 5 lat temu. Dodatkowo dzięki specjalnemu grantowi na zrównoważone życie w domu od IKEA i GEO Solar, wszyscy klienci IKEA Family mogą obniżyć koszt inwestycji dokonanej do końca 2017 roku o 15%.
Jak zacząć?
Szacunkowe koszty i korzyści można obliczyć, nie wychodząc z domu, za pomocą kalkulatora oszczędności dostępnego pod adresem: IKEA.pl/energia lub kontaktu telefonicznego z Domolinią. Niezbędne informacje można uzyskać także w Strefach Energii dla Domu, które pojawiły się w sklepach IKEA w całej Polsce.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Oszczędzaj na rachunkach za prąd zamień słońce w energię z IKEA_informacja dla mediów.docx

docx | 57,6 KB

IKEAESD - Przykładowe kalkulacje.docx

docx | 57,2 KB

[Henglein and Steets] [Cultura] [Getty Images].jpg

[Altrendo Images] [Stockbyte] [Getty Images] 1.jpg

[Altrendo Images] [Stockbyte] [Getty Images] 2.jpg

Materiały prasowe IKEA - Solstråle Standard.png

Materiały prasowe IKEA - Solstråle Plus.png

Materiały prasowe IKEA 1.jpg

IKEAESD - Infografika 2 - Dlaczego warto.jpg

IKEAESD - Infografika 1 - Zrównoważony dom z IKEA.jpg

IKEAESD - Infografika 3 - Fotowoltaika.jpg

Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.
Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.
Projekt nie z tej ziemi! Uczniowie w Turku zbudowali własnego robota

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku w ramach programu IKEA FAMILY i Fundacji Świętego Mikołaja budują własne roboty i przekonują, że to wcale nie jest trudne!
What Design Can Do? IKEA Foundation i Autodesk Foundation w walce ze zmianami klimatu

Climate Action Challenge to konkurs dla kreatywnych studentów, projektantów i przedsiębiorców na innowacyjne rozwiązania zwalczające skutki zmian klimatu. Wyzwanie rozpocznie się 23 maja podczas konferencji Dutch Design Week w Amsterdamie. Konkurs jest realizowany w partnerstwie What Design Can Do (WDCD), IKEA Foundation i Autodesk Foundation.

Wspólna Przestrzeń zwycięzcą „Projektu w Sąsiedztwie” IKEA

23 kwietnia br. zakończyło się internetowe głosowanie mieszkańców Lublina na projekt społeczny, który zostanie zrealizowany w tym roku przy wsparciu IKEA Lublin w ramach „Projektu w Sąsiedztwie”. Mieszkańcy Lublina zdecydowali, że to Wspólna Przestrzeń będzie dla nich najlepszym, powitalnym prezentem od powstającego sklepu IKEA Lublin.