Oszczędzaj na rachunkach za prąd, zamień słońce w energię z IKEA

Inwestycja w fotowoltaikę prosta i dostępna niczym produkty wyposażenia domu? Z IKEA to możliwe! Nowy program IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to instalacje fotowoltaiczne dopasowane do potrzeb polskich rodzin i ich domów oraz pomoc w procesie zakupu z pełną obsługą. Program dostępny we wszystkich sklepach IKEA już od końca kwietnia.

Polacy stają się świadomymi konsumentami. Coraz większą wagę przykładają do tego, jak żyją i jakich wyborów dokonują, starając się zmniejszać swój wpływ na środowisko. IKEA oferuje wiele sprytnych rozwiązań, które pomagają żyć na co dzień w sposób bardziej przyjazny dla środowiska. Wprowadzony właśnie na polski rynek program IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to przystępne cenowo rozwiązanie, dzięki któremu każdy właściciel domu może posiadać własne źródło czystej i taniej energii na dachu. Oszczędnie i z korzyścią dla środowiska naturalnego.
Od lat staramy się przybliżać naszym klientom ideę zrównoważonego życia i oszczędzania zasobów naturalnych. Dbamy o to, aby proekologiczne rozwiązania z oferty IKEA były proste w obsłudze i za sprawą niskiej ceny – dostępne dla wielu osób. Podobne wyzwanie postawiliśmy sobie w kwestii fotowoltaiki. Oferta IKEA. Energia Słoneczna dla Domu to nieskomplikowana procedura zakupu, wsparcie na każdym etapie procesu i duża konkurencyjność cenowa – komentuje Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.
Program realizowany jest w ścisłej współpracy z firmą GEO Solar, partnerem IKEA w zakresie produkcji energii z odnawialnych źródeł. W jej kompetencjach leży przygotowanie indywidualnej oferty dla klienta, sprzedaż i montaż rozwiązania, wsparcie w podłączeniu do sieci energetycznej oraz monitoring i serwis gwarancyjny instalacji.
Co to jest?
Instalacja fotowoltaiczna to system, który zamienia energię słoneczną na elektryczną. Składa się z pięciu elementów: paneli, falownika, konstrukcji montażowej, zabezpieczeń i okablowania. Proces produkcji energii przez profesjonalnie zamontowaną instalację jest bezpieczny, ekologiczny i wydajny – pozwala w pełni pokryć zapotrzebowanie domu na energię elektryczną, niezależnie od pory dnia, czy roku. Dodatkowo przebiega bez szkodliwych emisji i odpadów, przy wykorzystaniu ciepła i światła ze słońca –niewyczerpującego się źródła zielonej energii.
Czy to się opłaca?
W Polsce mamy rocznie średnio 1600 godzin słonecznych, z których bez przeszkód można czerpać energię. Ponadto rosnąca popularność fotowoltaiki na świecie sprawiła, że ceny tej technologii znacząco spadły, dzięki czemu jest to rozwiązanie, na które może sobie pozwolić znacznie więcej osób niż np. 5 lat temu. Dodatkowo dzięki specjalnemu grantowi na zrównoważone życie w domu od IKEA i GEO Solar, wszyscy klienci IKEA Family mogą obniżyć koszt inwestycji dokonanej do końca 2017 roku o 15%.
Jak zacząć?
Szacunkowe koszty i korzyści można obliczyć, nie wychodząc z domu, za pomocą kalkulatora oszczędności dostępnego pod adresem: IKEA.pl/energia lub kontaktu telefonicznego z Domolinią. Niezbędne informacje można uzyskać także w Strefach Energii dla Domu, które pojawiły się w sklepach IKEA w całej Polsce.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland, firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Oszczędzaj na rachunkach za prąd zamień słońce w energię z IKEA_informacja dla mediów.docx

docx | 57,6 KB

IKEAESD - Przykładowe kalkulacje.docx

docx | 57,2 KB

[Henglein and Steets] [Cultura] [Getty Images].jpg

[Altrendo Images] [Stockbyte] [Getty Images] 1.jpg

[Altrendo Images] [Stockbyte] [Getty Images] 2.jpg

Materiały prasowe IKEA - Solstråle Standard.png

Materiały prasowe IKEA - Solstråle Plus.png

Materiały prasowe IKEA 1.jpg

IKEAESD - Infografika 2 - Dlaczego warto.jpg

IKEAESD - Infografika 1 - Zrównoważony dom z IKEA.jpg

IKEAESD - Infografika 3 - Fotowoltaika.jpg

Program grantowy IKEA „Zabawa to poważna sprawa” – w tym roku w temacie zmian klimatu

4 listopada 2018 roku rozpocznie się druga edycja konkursu grantowego IKEA dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów, które na co dzień wspierają dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 16 listopada br. W tej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, w szczególności wokół tematyki zmian klimatu.
Nowy rok szkolny z fotowoltaiką od IKEA

Sześć polskich szkół rozpoczęło rok szkolny z nową energią wytwarzaną ze słońca. Placówki wygrały instalacje fotowoltaiczne w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. We wrześniu odbyło się uroczyste przekazanie nagród w zwycięskich szkołach.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.