Wspólna Przestrzeń zwycięzcą „Projektu w Sąsiedztwie” IKEA

23 kwietnia br. zakończyło się internetowe głosowanie mieszkańców Lublina na projekt społeczny, który zostanie zrealizowany w tym roku przy wsparciu IKEA Lublin w ramach „Projektu w Sąsiedztwie”. Mieszkańcy Lublina zdecydowali, że to Wspólna Przestrzeń będzie dla nich najlepszym, powitalnym prezentem od powstającego sklepu IKEA Lublin.

Autorem pomysłu na stworzenie Wspólnej Przestrzeni jest Kooperatywa Lubelska, która na co dzień zajmuje się pozyskiwaniem ekologicznej żywności od lokalnych producentów, promocją zdrowego odżywiania oraz współpracy społecznej. Pomysł ten został zgłoszony w ramach jednego z etapów „Projektu w sąsiedztwie”, którym był otwarty proces zbierania pomysłów od mieszkańców Lublina na inicjatywę społeczną, której realizację mogłaby wesprzeć IKEA.

Wspólna Przestrzeń to pomysł na stworzenie miejsca otwartego dla wszystkich mieszkańców Lublina. Będzie się ona mieściła przy ul. Probostwo. Chcemy, by odbywały się w niej m.in. warsztaty na temat zdrowego, ekologicznego odżywiania oraz tzw. Spotkania Sąsiedzkie - aby lepiej się poznać przy wspólnym gotowaniu czy pieczeniu. Planujemy też spotkania z cyklu Lubelskie Smaki Świata, mające na celu integrację oraz wymianę doświadczeń lublinian pochodzących z różnych krajów. Chcemy, dzięki kuchni z różnych części świata, odkrywać i dzielić się kulturą różnych miejsc - mówi Sylwia Janasz z Kooperatywy Lubelskiej. Wynik głosowania był dla nas bardzo radosnym momentem. Dziękujemy wszystkim mieszkankom i mieszkańcom Lublina za wsparcie i za głosy oddane na nasz pomysł. To nasz wspólny sukces, bo Wspólna Przestrzeń to miejsce dla nas wszystkich - dodaje współautorka projektu.

IKEA Lublin przeznaczy na dofinansowanie realizacji zwycięskiego projektu 100 tys. złotych. Będzie również służyć swoim doradztwem i pomocą w realizacji projektu.

Trzymaliśmy kciuki za wszystkie pomysły. W każdym z nich widzieliśmy potencjał i każdy z nich byłby wart zrealizowania. Jednak finalny głos należał do mieszkańców – to oni wybrali zwycięski projekt najlepiej trafiający w ich potrzeby. Teraz czeka nas dużo intensywnej pracy razem z Kooperatywą Lubelską, ale za to bardzo przyjemnej - mówi Agata Czachórska, specjalista ds. komunikacji korporacyjnej IKEA Retail w Polsce. Dziękujemy również wszystkim uczestnikom Rady Sąsiedzkiej, którzy aktywnie pomagali nam w poznawaniu Lublina oraz potrzeb mieszkańców; dziękujemy zespołom projektowym, które bardzo się zaangażowały oraz wszystkim lublinianom, którzy wzięli udział w głosowaniu – dodaje Agata Czachórska.

W ciągu najbliższych miesięcy IKEA Lublin wraz z Kooperatywą Lubelską będą pracować nad realizacją pomysłu, przygotowując lokal przy ul. Probostwo, aby stworzyć w nim Wspólną Przestrzeń. Zajmą się także przygotowaniem planu warsztatów i spotkań, które mają się tam odbywać.

W trakcie zakończonego głosowania, lublinianie mogli głosować na trzy finałowe projekty społeczne, wypracowane w trakcie procesu „Projekt w Sąsiedztwie”. Oprócz Przestrzeni Wspólnej, mieszkańcy Lublina mogli wybrać projekt Cykel Lublin – Rower dla Lublina lub Samodzielnię – Przestrzeń Kreatywną do majsterkowania. Zwycięski projekt – Wspólna Przestrzeń - otrzymał 1149 głosów.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w Polsce w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarza tyle energii z odnawialnych źródeł, ile zużywa na terenie Polski.

FullSizeRender.jpg

IKEA Po Sąsiedzku w Lublinie

IKEA zaprasza do nowego miejsca spotkań w samym sercu Lublina, przy ul. Krakowskie Przedmieście 55. Od 5 kwietnia mieszkańcy mogą odwiedzać IKEA Po Sąsiedzku, czyli unikalną przestrzeń pełną szwedzkości, która zachęca do wspólnego spędzania czasu i poznawania marki.
Wystartowało głosowanie na projekt społeczny dla Lublina

29 marca, w ramach akcji IKEA „Projekt w sąsiedztwie”, rozpoczęło się internetowe głosowanie, które ma wyłonić zwycięski projekt społeczny dla Lublina. Otwarte głosowanie na jedną spośród trzech koncepcji potrwa do 23 kwietnia br. Najlepszy pomysł zostanie zrealizowany jeszcze w tym roku dzięki wsparciu IKEA Lublin.
IKEA zaprasza na spotkanie z autorami projektów społecznych dla Lublina

Już za tydzień, 29 marca, mieszkańcy Lublina będą mogli posłuchać na żywo autorów trzech pomysłów na „Projekt w sąsiedztwie”, a następnie oddać swój głos na jeden z nich. Prezentacje odbędą się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym o godzinie 16.30. Wstęp na spotkanie jest wolny.
IKEA w Lublinie przekazuje mieszkańcom miasta powitalny prezent!

Jak przystało na dobrego sąsiada, IKEA przygotowała dla lublinian powitalny prezent. Teraz oficjalnie przekazuje go mieszkańcom miasta. Lublin zyskał właśnie nowe wyjątkowe miejsce na swojej mapie. Takie, w którym mieszkańcy miasta mogą się spotkać i nawiązać kontakt. Poznajcie Wspólną, miejsce w którym rozwijać się będzie życie sąsiedzkie.

Zakupy #poswojemu w IKEA w nowej, niższej cenie

Od 10 maja kupując meble IKEA w sklepach stacjonarnych, przez telefon, czy internet klienci zapłacą mniej za transport produktów. Niższa cena dotyczy dostaw do domów w miastach i najbliższych okolicach, gdzie znajdują się sklepy IKEA. Do 31 sierpnia z tej oferty skorzystają także mieszkańcy kolejnych dziesięciu miast w Polsce.