Oczytana młodzież z Elbląga

Ten kto uważa, że współczesna młodzież nie przepada za książkami, z pewnością jeszcze nie poznał uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Elblągu. Dzięki wsparciu firmy IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja uczniowie zrealizowali własny projekt „Książki Moje-Twoje-Wasze” promujący czytelnictwo.

„Dzieci, które czytają, będą dorosłymi, którzy myślą” – takie motto zamieścili w swoim saloniku czytelniczym uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Elblągu, którzy w ramach konkursu grantowego programu „Na Rodzinę Można Liczyć” zrealizowali projekt „Książki Moje-Twoje-Wasze". Jego celem było stworzenie przyjaznego miejsca w szkole, gdzie młodzież może spokojnie poczytać i porozmawiać o lekturach, które szczególnie ich pochłonęły. Liderka projektu wpadła na pomysł jego realizacji po rozmowach ze swoimi rówieśnikami i nauczycielami, którzy zauważyli, że uczniom brakuje takiego miejsca.
W ramach projektu powstał salonik czytelniczy ozdobiony graffiti wykonanym przez zaprzyjaźnionego artystę. Dzięki finansowaniu zakupiono meble, a jedna z uczennic zaprojektowała pieczątkę, którą oznaczane są wszystkie książki, trafiające na szkolny regał. Jest to jednak tylko niewielka część projektu, który opiera się także na akcjach promujących czytelnictwo.
- Naszym głównym celem było stworzenie kącika spotkań czytelniczych, rozpowszechnienie miłości do książek oraz idei bookcrossingu w naszej szkole. Wspólnie zaplanowałyśmy szereg akcji np. czytanie bajek przedszkolakom z okolicznych przedszkoli, czytanie książek na głos i czytanie bajek pod hasłem „Poczytaj bratu, poczytaj siostrze”. Aktualnie trwa akcja „Książkowy koncert życzeń” – czyli plebiscyt na ulubioną książkę – opowiada Patrycja, liderka projektu.
Do tej pory oczytani uczniowie przeprowadzili dwie akcje czytania bajek przedszkolakom, a podczas pierwszej z nich dodatkowo pokazali dzieciom jak wygląda biblioteka szkolna. Podczas drugiej akcji „Młodzież czyta dzieciom" maluchy świetnie bawiły się przy inscenizacje bajki Juliana Tuwima pt. „Rzepka" . Oprócz szczytnej idei promowania czytelnictwa największym sukcesem projektu „Książki Moje-Twoje-Nasze” jest to, że zaangażowała się w niego cała szkoła, bo wszyscy zgodnie uważają, że czytanie to najlepsza rozrywka łącząca przyjemne z pożytecznym.
- Bardzo nas cieszy, że projekty realizowane w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” odnoszą tak duży sukces. Jesteśmy dumni, że mogliśmy wesprzeć inicjatywę, w którą zaangażowała się cała szkoła, bo właśnie to w tych akcjach jest najpiękniejsze – łączą ludzi i zmieniają lokalne środowisko na lepsze – podsumowuje Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju, IKEA Retail w Polsce.
Program „Na Rodzinę Można Liczyć” jest realizowany przez IKEA oraz Fundację Świętego Mikołaja od 2012 roku. Jego celem jest między innymi budowa aktywnego społeczeństwa obywatelskiego, w tym wsparcie uzdolnionej i wrażliwej społecznie młodzieży. W pięciu edycjach programu ze stypendiów skorzystało 729 uczniów z blisko 200 szkół.
Lista zwycięskich projektów oraz więcej informacji o programie na IKEA.pl/Stypendia.
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingva Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).
O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.
O Fundacji Świętego Mikołaja Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej, od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.
Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

Elblag_IMG_8456.jpg

Elblag_IMG_8407.jpg

Elblag_IMG_8331.jpg

Elblag_IMG_8278.jpg

Program grantowy IKEA „Zabawa to poważna sprawa” – w tym roku w temacie zmian klimatu

4 listopada 2018 roku rozpocznie się druga edycja konkursu grantowego IKEA dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów, które na co dzień wspierają dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 16 listopada br. W tej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, w szczególności wokół tematyki zmian klimatu.
Nowy rok szkolny z fotowoltaiką od IKEA

Sześć polskich szkół rozpoczęło rok szkolny z nową energią wytwarzaną ze słońca. Placówki wygrały instalacje fotowoltaiczne w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. We wrześniu odbyło się uroczyste przekazanie nagród w zwycięskich szkołach.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.