Mała pszczoła, duża sprawa

Stypendyści programu „Na Rodzinę Można Liczyć” z Rucianego Nidy stworzyli pasiekę edukacyjną.

Wsparcie IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja pozwoliło młodzieży z Rucianego Nidy na realizację swojej pasji, jaką jest hodowla pszczół. Zaradni uczniowie połączyli swoje zainteresowania z edukacją i z powodzeniem uczą dzieci i młodzież, jak ważne są owady w życiu człowieka.

Uczniowie Zespołu Szkół Leśnych w Rucianem-Nidzie postanowili przekazać swoją wiedzę na temat pszczół i pszczelarstwa innym. W ramach konkursu grantowego programu „Na Rodzinę Można Liczyć” zrealizowali projekt, którego celem jest propagowanie pszczelarstwa oraz ochrona pszczół i dzikich zapylaczy. Pierwszym punktem programu była budowa domków dla dzikich zapylaczy, które zostały rozwieszone na drzewach na terenie Zespołu Szkół Leśnych. Kolejnym działaniem był zakup sprzętu pasiecznego, który jest wykorzystywany do prowadzenia zajęć o tematyce pszczelarskiej, a także do pracy przy pszczołach. Młodzi ludzie organizują pokazy dla dzieci w świetlicy środowiskowej w Rucianem-Nidzie i w planach mają prelekcje w kolejnych takich miejscach. Aby szerzej propagować swój pomysł, uczniowie stworzyli stronę na Facebooku: „Pasieka Edukacyjna w Rucianem-Nidzie”, gdzie osoby zainteresowane mogą dotrzeć do wielu ciekawych informacji na temat pszczelego życia.
Dlaczego ten projekt jest taki ważny? W ciągu ostatnich kilku lat populacja pszczół znacznie się zmniejszyła, czego powodem jest chemizacja rolnictwa i rozwój chorób wśród owadów. Niezwykle istotne jest, aby młodzi ludzie dbali o ochronę środowiska i troszczyli się także o te najmniejsze zwierzęta – mówi Krzysztof, lider projektu.
Projekt „Pasieka Edukacyjna” to jeden z dziesięciu projektów przygotowanych przez stypendystów IKEA w ramach ogólnopolskiego programu „Na Rodzinę Można Liczyć”. Zwracają one uwagę mieszkańców na ważne aspekty społeczne i ekologiczne. Autorzy zwycięskich pomysłów otrzymali na ich realizację granty w wysokości do 5 000 zł, które umożliwią dalszy rozwój tej pasji. Uczniowie mają w planach zasadzenie roślin miododajnych, z których skorzystają pszczoły oraz zakup trzech pszczelich rodzin. Dzięki nim uczniowie będą mogli prowadzić zajęcia przy ulach dla osób, które będą chciały poznać bliżej te ważne dla człowieka owady. W ramach projektu chcą także rozdać mieszkańcom regionu nasiona roślin miododajnych z logo projektu i wskazówką, jak można pomóc pszczołom.
Program „Na Rodzinę Można Liczyć” organizowany przez IKEA oraz Fundację Świętego Mikołaja trwa od 2012 roku, a dzięki wszystkim pięciu edycjom udało się zebrać fundusze na aż 729 stypendiów dla uczniów z blisko 200 szkół. Co roku wsparcie otrzymują zdolni i zaangażowani społecznie uczniowie, których sytuacja finansowa nie pozwala na rozwijanie pasji i zainteresowań.
Lista zwycięskich projektów oraz więcej informacji o programie na IKEA.pl/Stypendia.
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingva Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).
O IKEA Retail Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.
O Fundacji Świętego Mikołaja Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej, od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka
i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.
Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl
28_Ruciane_Nida_IMG_5914.jpg
23_Ruciane_Nida_IMG_5944.jpg

W Zakliczynie wszystkie dzieci nasze są … aktywne!

Wspólne odrabianie lekcji, bal karnawałowy, a nawet zajęcia z decoupage –  to tylko część aktywności dla najmłodszych jakie organizują stypendyści  IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja w ramach projektu „Wszystkie  dzieci nasze są”.
IKEA Warszawa ogłasza kolejną edycję konkursu MINIGRANTY

Rusza kolejna - IV edycja konkursu grantowego organizowanego przez sklepy IKEA Janki i IKEA Targówek w Warszawie. Konkurs jest skierowany do organizacji pozarządowych, które podejmą działania w zakresie edukacji i rozwoju dzieci oraz ochrony środowiska naturalnego. Wybrani partnerzy otrzymają produkty IKEA o wartości do 10 000 zł.
(Po)moc lokalnych liderów

Ponad milion złotych przekazanych na stypendia dla 729 uczniów w 200 polskich szkołach, 15 lokalnych projektów społecznych oraz tysiące zaangażowanych klubowiczów IKEA FAMILY. To efekt pięciu edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” oraz współpracy firmy IKEA z Fundacją Świętego Mikołaja.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.

„Pomoc za jeden uśmiech”, czyli uczniowie z Wielunia dla seniorów

Relacja z projektu grantowego stypendystów IKEA „Na Rodzinę Można Liczyć”
. Uczniowie z Wielunia udowodnili, że tak niewiele trzeba, by sprawić komuś radość i ulżyć w codziennych obowiązkach. W ramach swojego projektu „Pomoc za jeden uśmiech” spotkali się z seniorami