„Pomoc za jeden uśmiech”, czyli uczniowie z Wielunia dla seniorów

Relacja z projektu grantowego stypendystów IKEA „Na Rodzinę Można Liczyć”

Uczniowie z Wielunia udowodnili, że tak niewiele trzeba, by sprawić komuś radość i ulżyć w codziennych obowiązkach. W ramach swojego projektu „Pomoc za jeden uśmiech” spotkali się z seniorami ze swojej okolicy i pomogli im w przedświątecznych porządkach.

Dla osób starszych i samotnych święta to trudny czas. Problem ten poruszył młodzież z II LO w Wieluniu, która postanowiła wesprzeć seniorów ze swojej okolicy. Dzięki udziałowi w programie stypendialnym „Na Rodzinę Można Liczyć” firmy IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja, uczniowie zrealizowali autorski projekt „Pomoc za jeden uśmiech”, którego celem była pomoc seniorom przed Wielkanocą.
Celem naszego projektu była pomoc osobom starszym – samotnym, niepełnosprawnym, potrzebującym doraźnej pomocy. Często nie są one w stanie wykonać samodzielnie codziennych czynności, dla młodych ludzi tak oczywistych, jak np.: posprzątanie mieszkania, przeniesienie mebli, umycia okien, przyniesienia opału, zrobienia zakupów przed Świętami Wielkanocnymi, dlatego my postanowiliśmy im pomóc – tłumaczy Michał, lider projektu.
Młodzież podeszła do pomysłu bardzo profesjonalnie. Zanim uczniowie pojawili się w domach seniorów, wzięli udział w warsztatach wyjazdowych, przygotowujących ich do planowanej pomocy (np. ochrona danych osobowych, odpowiedni sposób zachowania i reagowania w kontakcie z osobą starszą, zachowanie dyskrecji, umiejętność reagowania w trudnych i nieprzewidzianych sytuacjach). Udział w szkoleniach był możliwy dzięki środkom, jakie uczniowie zdobyli w konkursie grantowym IKEA na realizację lokalnego projektu społecznego. Zwieńczeniem działań było przedświąteczne spotkanie wolontariuszy i seniorów, podczas którego uczniowie otrzymali najpiękniejszą nagrodę za swoją pracę – wdzięczność i radość osób starszych.
Projekt „Pomoc za jeden uśmiech” to jeden z dziesięciu projektów przygotowanych przez stypendystów IKEA w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć”. Zwracają one uwagę mieszkańców na ważne aspekty społeczne i ekologiczne. Autorzy zwycięskich pomysłów otrzymali na ich realizację granty w wysokości do 5 000 zł
Program „Na Rodzinę Można Liczyć” organizowany przez IKEA oraz Fundację Świętego Mikołaja trwa od 2012 roku, a dzięki wszystkim pięciu edycjom udało się zebrać fundusze na aż 729 stypendiów dla uczniów z blisko 200 szkół. Co roku wsparcie otrzymują zdolni i zaangażowani społecznie uczniowie, których sytuacja finansowa nie pozwala na rozwijanie pasji i zainteresowań.
Lista zwycięskich projektów oraz więcej informacji o programie na IKEA.pl/Stypendia.
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingva Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).
O IKEA Retail Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.
O Fundacji Świętego Mikołaja Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej,
od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia
św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka
i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.
Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

IKEA Retail wybrała Saatchi & Saatchi Interactive Solutions

Zwycięzcą przetargu obejmującego przygotowywanie, obsługę oraz realizację kampanii komunikacyjnych marki została agencja Saatchi & Saatchi Interactive Solutions. Dwuletni kontrakt obejmie działania marketingowe w mediach offline i online oraz stworzenie platformy komunikacyjnej. Przetarg podzielony został na trzy etapy i trwał dwa i pół miesiąca. Wzięło w nim udział siedem agencji.