IKEA Retail wybrała Saatchi & Saatchi Interactive Solutions

Zwycięzcą przetargu obejmującego przygotowywanie, obsługę oraz realizację kampanii komunikacyjnych marki została agencja Saatchi & Saatchi Interactive Solutions. Dwuletni kontrakt obejmie działania marketingowe w mediach offline i online oraz stworzenie platformy komunikacyjnej. Przetarg podzielony został na trzy etapy i trwał dwa i pół miesiąca. Wzięło w nim udział siedem agencji.

Do przetargu, po wstępnej weryfikacji odpowiedzi na zapytanie, IKEA zaprosiła agencje: DDB&Tribal, Grey Warsaw, Kalicinscy.com, LVOV, Saatchi & Saatchi Interactive Solutions, Scholz&Friends oraz VML. W finale znalazły się: LVOV, Saatchi & Saatchi Interactive Solutions, Scholz&Friends, VML. Każda z nich zaprezentowała jeden kierunek strategiczny dla marki oraz szczegółowe oferty. Na tej podstawie IKEA Retail podjęła decyzję o wyborze partnera w obszarze komunikacji marketingowej. Oferta Saatchi & Saatchi Interactive Solutions zyskała najwyższe oceny.
Wszystkie agencje biorące udział w przetargu wykazały ogromny entuzjazm i zaangażowanie w prezentację swoich pomysłów i oferty dla marki IKEA. W procesie przetargowym postawiliśmy na jasną i otwartą komunikację z agencjami – dokładny plan postępowania, informacje o kolejnych krokach, szczegółowe feedbacki dla agencji zarówno przechodzących do kolejnego etapu, jak i niezakwalifikowanych. W finale wybraliśmy agencję Saatchi & Saatchi Interactive Solutions. Jestem przekonany, że wspólnie z agencją zaprezentujemy nową komunikację, która pozwoli firmie IKEA, liderowi kategorii urządzania wnętrz, inspirować Polaków poprzez dzielenie się naszą pasją jaką jest domowe życie. Bo w IKEA mamy jeden nadrzędny cel – chcemy, by codzienne życie w domu stawało się jeszcze lepsze – komentuje Filip Fiedorow, Dyrektor Marketingu IKEA Retail w Polsce
Proces przetargowy został przeprowadzony w oparciu o standard, w którym znalazły się kolejne etapy pozwalające wybrać najlepszego partnera, a agencjom rozumieć proces, w którym brały udział. Istotnymi elementami przetargu były tzw. tissue session oraz szczegółowe informacje zwrotne, udzielane agencjom na każdym etapie.
Bardzo się cieszymy z wygranej, która czytelnie pokazuje wartość naszej zintegrowanej oferty komunikacyjnej. Zespół, który przygotował całościową rekomendację był szalenie zmotywowany, ponieważ brief, który otrzymaliśmy od IKEA był bardzo interesującym intelektualnie wyzwaniem. Udział w samym procesie przetargowym, również był wyjątkowym doświadczeniem. Całość procesu była niezwykle profesjonalna – zarówno pod względem formalnym jak i merytorycznym. Byliśmy również pod wrażeniem transparentności na każdym etapie jego trwania. Taka forma procesu przetargowego nastraja nas bardzo optymistycznie na najbliższe dwa lata partnerskiej współpracy – powiedział Piotr Morkowski,
CEO Saatchi & Saatchi Interactive Solutions
IKEA zapewniała wynagrodzenie przystępującym do postępowania przetargowego. Agencje, które zakwalifikowały się do etapu „tissue session” otrzymały wynagrodzenie w wysokości 5 tysięcy złotych, a finaliści – 15 tysięcy złotych.

IKEA

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Saatchi & Saatchi IS

Zintegrowana agencja reklamowa, łącząca kompetencje full service oraz digital i top new media shop, ze szczególnym wykorzystaniem kanału eCommerce (Global eCommerce Centre of Excellence w sieci Saatchi & Saatchi Worldwide). Jedna z największych agencji kreatywnych w Polsce, nagradzana w kraju i poza granicami. Zdobywca Bronze Lion w Cannes Lions 2016, TOP 3 najbardziej efektywnych Agencji w Polsce (według Effie 2016) Top 2 najbardziej innowacyjnych Agencji w Polsce (Innovation AD 2016) Sukces Roku 2016 (według Magazynu Press), Towar Eksportowy Roku 2016 (według Magazynu MMP).

IKEA wybrała agencję PR do komunikacji korporacyjnej

IKEA zakończyła przetarg na kompleksową obsługę komunikacji korporacyjnej, obejmującą wewnętrzne i zewnętrzne działania oraz Public Affairs. Zwyciężyła agencja 2B UP Consulting, będąca częścią Garden of Words Group. Współpracę w nowym obszarze firmy rozpoczną we wrześniu 2018 roku.
Wege hot dog już w IKEA

Nowa, wegetariańska wersja klasycznego hot doga dostępna jest już w ofercie Bistro IKEA. To nie tylko smaczna i szybka przekąska, ale także bardziej zrównoważony wybór. IKEA Food, opierając się na wizji IKEA mającej na celu tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi, chce zainspirować ich do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia, oferując pyszne jedzenie, które ma pozytywny wpływ na ludzi i planetę.
IKEA w Lublinie i SKENDE Shopping zapraszają do Po Sąsiedzku

Po Sąsiedzku – to sześć unikalnych przestrzeni, które od początku lipca można odwiedzać na terenie sklepu IKEA w Lublinie i centrum handlowego SKENDE Shopping przy al. Spółdzielczości Pracy 86-88.
Anna Pawlak-Kuliga od września będzie odpowiadać za rozwój największego rynku IKEA na świecie

Po pięciu latach pracy w Polsce, w tym dwóch na stanowisku prezesa IKEA Retail, Anna Pawlak-Kuliga obejmie stanowisko prezesa IKEA w Chinach. Tymczasowo obowiązki prezesa firmy w Polsce przejmie Iwona Szczęka, członek zarządu.