IKEA Retail wybrała Saatchi & Saatchi Interactive Solutions

Zwycięzcą przetargu obejmującego przygotowywanie, obsługę oraz realizację kampanii komunikacyjnych marki została agencja Saatchi & Saatchi Interactive Solutions. Dwuletni kontrakt obejmie działania marketingowe w mediach offline i online oraz stworzenie platformy komunikacyjnej. Przetarg podzielony został na trzy etapy i trwał dwa i pół miesiąca. Wzięło w nim udział siedem agencji.

Do przetargu, po wstępnej weryfikacji odpowiedzi na zapytanie, IKEA zaprosiła agencje: DDB&Tribal, Grey Warsaw, Kalicinscy.com, LVOV, Saatchi & Saatchi Interactive Solutions, Scholz&Friends oraz VML. W finale znalazły się: LVOV, Saatchi & Saatchi Interactive Solutions, Scholz&Friends, VML. Każda z nich zaprezentowała jeden kierunek strategiczny dla marki oraz szczegółowe oferty. Na tej podstawie IKEA Retail podjęła decyzję o wyborze partnera w obszarze komunikacji marketingowej. Oferta Saatchi & Saatchi Interactive Solutions zyskała najwyższe oceny.
Wszystkie agencje biorące udział w przetargu wykazały ogromny entuzjazm i zaangażowanie w prezentację swoich pomysłów i oferty dla marki IKEA. W procesie przetargowym postawiliśmy na jasną i otwartą komunikację z agencjami – dokładny plan postępowania, informacje o kolejnych krokach, szczegółowe feedbacki dla agencji zarówno przechodzących do kolejnego etapu, jak i niezakwalifikowanych. W finale wybraliśmy agencję Saatchi & Saatchi Interactive Solutions. Jestem przekonany, że wspólnie z agencją zaprezentujemy nową komunikację, która pozwoli firmie IKEA, liderowi kategorii urządzania wnętrz, inspirować Polaków poprzez dzielenie się naszą pasją jaką jest domowe życie. Bo w IKEA mamy jeden nadrzędny cel – chcemy, by codzienne życie w domu stawało się jeszcze lepsze – komentuje Filip Fiedorow, Dyrektor Marketingu IKEA Retail w Polsce
Proces przetargowy został przeprowadzony w oparciu o standard, w którym znalazły się kolejne etapy pozwalające wybrać najlepszego partnera, a agencjom rozumieć proces, w którym brały udział. Istotnymi elementami przetargu były tzw. tissue session oraz szczegółowe informacje zwrotne, udzielane agencjom na każdym etapie.
Bardzo się cieszymy z wygranej, która czytelnie pokazuje wartość naszej zintegrowanej oferty komunikacyjnej. Zespół, który przygotował całościową rekomendację był szalenie zmotywowany, ponieważ brief, który otrzymaliśmy od IKEA był bardzo interesującym intelektualnie wyzwaniem. Udział w samym procesie przetargowym, również był wyjątkowym doświadczeniem. Całość procesu była niezwykle profesjonalna – zarówno pod względem formalnym jak i merytorycznym. Byliśmy również pod wrażeniem transparentności na każdym etapie jego trwania. Taka forma procesu przetargowego nastraja nas bardzo optymistycznie na najbliższe dwa lata partnerskiej współpracy – powiedział Piotr Morkowski,
CEO Saatchi & Saatchi Interactive Solutions
IKEA zapewniała wynagrodzenie przystępującym do postępowania przetargowego. Agencje, które zakwalifikowały się do etapu „tissue session” otrzymały wynagrodzenie w wysokości 5 tysięcy złotych, a finaliści – 15 tysięcy złotych.

IKEA

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Saatchi & Saatchi IS

Zintegrowana agencja reklamowa, łącząca kompetencje full service oraz digital i top new media shop, ze szczególnym wykorzystaniem kanału eCommerce (Global eCommerce Centre of Excellence w sieci Saatchi & Saatchi Worldwide). Jedna z największych agencji kreatywnych w Polsce, nagradzana w kraju i poza granicami. Zdobywca Bronze Lion w Cannes Lions 2016, TOP 3 najbardziej efektywnych Agencji w Polsce (według Effie 2016) Top 2 najbardziej innowacyjnych Agencji w Polsce (Innovation AD 2016) Sukces Roku 2016 (według Magazynu Press), Towar Eksportowy Roku 2016 (według Magazynu MMP).

IKEA ogłasza akcję naprawczą płyty gazowej ELDSLÅGA. Przyczyną akcji jest emisja CO z jednego z palników przekraczająca normy obowiązujące w UE

IKEA przeprowadza akcję naprawczą wszystkich płyt gazowych ELDSLÅGA kupionych przed 1 stycznia 2018 roku. Akcja jest następstwem dochodzenia belgijskich organów nadzoru rynku i ma charakter zapobiegawczy.  Objęty akcją model płyty był sprzedawany wyłącznie w Europie. Usterka zostanie usunięta nieodpłatnie przez serwisanta w domu klienta.
„Ty jesteś zmianą” – IKEA inspiruje do zmian na rynku pracy

IKEA  rozpoczyna kampanię employer brandingową „Ty jesteś zmianą” pokazującą  wartości i wyjątkową kulturę firmy oraz sposób w jaki buduję ona relację  z obecnymi i przyszłymi pracownikami. Jej celem jest zachęcenie  otwartych, proaktywnych ludzi do poznawania IKEA jako marki pracodawcy  oraz zwrócenie uwagi na konieczność zmiany modeli rekrutacyjnych na  bardziej przyjazne kandydatom.
Zmarł Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad, założyciel IKEA i Ikano, jeden z największych przedsiębiorców XX wieku, zmarł 27 stycznia po krótkiej chorobie, otoczony bliskimi w swoim domu w Småland, w Szwecji. Miał 91 lat.
IKEA w Polsce jeszcze bliżej swoich klientów

IKEA otwiera nowe Centrum Dystrybucji do Klienta w Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego, które zapewni realizację zamówień składanych przez internet i wysyłanych bezpośrednio do klientów. Szacuje się, że takich zamówień będzie aż 100 tys. w ciągu pierwszego roku od ot

What Design Can Do? IKEA Foundation i Autodesk Foundation w walce ze zmianami klimatu

Climate Action Challenge to konkurs dla kreatywnych studentów, projektantów i przedsiębiorców na innowacyjne rozwiązania zwalczające skutki zmian klimatu. Wyzwanie rozpocznie się 23 maja podczas konferencji Dutch Design Week w Amsterdamie. Konkurs jest realizowany w partnerstwie What Design Can Do (WDCD), IKEA Foundation i Autodesk Foundation.