IKEA Retail wybrała Saatchi & Saatchi Interactive Solutions

Zwycięzcą przetargu obejmującego przygotowywanie, obsługę oraz realizację kampanii komunikacyjnych marki została agencja Saatchi & Saatchi Interactive Solutions. Dwuletni kontrakt obejmie działania marketingowe w mediach offline i online oraz stworzenie platformy komunikacyjnej. Przetarg podzielony został na trzy etapy i trwał dwa i pół miesiąca. Wzięło w nim udział siedem agencji.

Do przetargu, po wstępnej weryfikacji odpowiedzi na zapytanie, IKEA zaprosiła agencje: DDB&Tribal, Grey Warsaw, Kalicinscy.com, LVOV, Saatchi & Saatchi Interactive Solutions, Scholz&Friends oraz VML. W finale znalazły się: LVOV, Saatchi & Saatchi Interactive Solutions, Scholz&Friends, VML. Każda z nich zaprezentowała jeden kierunek strategiczny dla marki oraz szczegółowe oferty. Na tej podstawie IKEA Retail podjęła decyzję o wyborze partnera w obszarze komunikacji marketingowej. Oferta Saatchi & Saatchi Interactive Solutions zyskała najwyższe oceny.
Wszystkie agencje biorące udział w przetargu wykazały ogromny entuzjazm i zaangażowanie w prezentację swoich pomysłów i oferty dla marki IKEA. W procesie przetargowym postawiliśmy na jasną i otwartą komunikację z agencjami – dokładny plan postępowania, informacje o kolejnych krokach, szczegółowe feedbacki dla agencji zarówno przechodzących do kolejnego etapu, jak i niezakwalifikowanych. W finale wybraliśmy agencję Saatchi & Saatchi Interactive Solutions. Jestem przekonany, że wspólnie z agencją zaprezentujemy nową komunikację, która pozwoli firmie IKEA, liderowi kategorii urządzania wnętrz, inspirować Polaków poprzez dzielenie się naszą pasją jaką jest domowe życie. Bo w IKEA mamy jeden nadrzędny cel – chcemy, by codzienne życie w domu stawało się jeszcze lepsze – komentuje Filip Fiedorow, Dyrektor Marketingu IKEA Retail w Polsce
Proces przetargowy został przeprowadzony w oparciu o standard, w którym znalazły się kolejne etapy pozwalające wybrać najlepszego partnera, a agencjom rozumieć proces, w którym brały udział. Istotnymi elementami przetargu były tzw. tissue session oraz szczegółowe informacje zwrotne, udzielane agencjom na każdym etapie.
Bardzo się cieszymy z wygranej, która czytelnie pokazuje wartość naszej zintegrowanej oferty komunikacyjnej. Zespół, który przygotował całościową rekomendację był szalenie zmotywowany, ponieważ brief, który otrzymaliśmy od IKEA był bardzo interesującym intelektualnie wyzwaniem. Udział w samym procesie przetargowym, również był wyjątkowym doświadczeniem. Całość procesu była niezwykle profesjonalna – zarówno pod względem formalnym jak i merytorycznym. Byliśmy również pod wrażeniem transparentności na każdym etapie jego trwania. Taka forma procesu przetargowego nastraja nas bardzo optymistycznie na najbliższe dwa lata partnerskiej współpracy – powiedział Piotr Morkowski,
CEO Saatchi & Saatchi Interactive Solutions
IKEA zapewniała wynagrodzenie przystępującym do postępowania przetargowego. Agencje, które zakwalifikowały się do etapu „tissue session” otrzymały wynagrodzenie w wysokości 5 tysięcy złotych, a finaliści – 15 tysięcy złotych.

IKEA

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Saatchi & Saatchi IS

Zintegrowana agencja reklamowa, łącząca kompetencje full service oraz digital i top new media shop, ze szczególnym wykorzystaniem kanału eCommerce (Global eCommerce Centre of Excellence w sieci Saatchi & Saatchi Worldwide). Jedna z największych agencji kreatywnych w Polsce, nagradzana w kraju i poza granicami. Zdobywca Bronze Lion w Cannes Lions 2016, TOP 3 najbardziej efektywnych Agencji w Polsce (według Effie 2016) Top 2 najbardziej innowacyjnych Agencji w Polsce (Innovation AD 2016) Sukces Roku 2016 (według Magazynu Press), Towar Eksportowy Roku 2016 (według Magazynu MMP).

Kupuj #poswojemu w IKEA. IKEA otwiera Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

Od 14 września 2017 roku mieszkańcy Kalisza i okolic będą mogli zamówić meble IKEA przez internet, telefon lub w sklepie oraz odebrać je w Punkcie Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka. To już drugi taki punkt firmy w Polsce. Pierwszy został otwarty w grudniu 2016 roku w Opolu.
7 agencji zaproszonych do kolejnego etapu przetargu

Do przetargu na przygotowywanie, obsługę oraz realizację kampanii komunikacyjnych, IKEA Retail zaprosiła dziewięć agencji. Po odpowiedzi na wstępne zapytanie o informację (Request for Information) w drugim etapie postępowania przetargowego znalazły się firmy, które obecn
Startuje przetarg na obsługę reklamową IKEA Retail

W przetargu wyłoniona zostanie agencja, która będzie odpowiedzialna za przygotowywanie, obsługę oraz realizację kampanii komunikacyjnych marki. Działania obejmą zarówno media offline jak i online oraz stworzenie platformy komunikacyjnej. Do przetargu zaproszono dziewięć firm – powiedział Filip Fiedorow, Dyrektor Marketingu IKEA Retail.
„Meble przez internet” w kolejnych miastach

Od 1 lutego mieszkańcy okolic sklepów IKEA mogą zamówić meble przez internet z dostawą do domu. Firma zbliża się do uruchomienia kompleksowej sprzedaży wielokanałowej w Polsce, która obejmie pełen asortyment. Oznacza to, że klienci w całej Polsce będą mogli robić zakupy #poswojemu, jak i kiedy im pasuje.

What Design Can Do? IKEA Foundation i Autodesk Foundation w walce ze zmianami klimatu

Climate Action Challenge to konkurs dla kreatywnych studentów, projektantów i przedsiębiorców na innowacyjne rozwiązania zwalczające skutki zmian klimatu. Wyzwanie rozpocznie się 23 maja podczas konferencji Dutch Design Week w Amsterdamie. Konkurs jest realizowany w partnerstwie What Design Can Do (WDCD), IKEA Foundation i Autodesk Foundation.