Dochód netto Grupy IKEA wyniósł 3,3 mld euro

Grupa kontynuuje wzrost i umożliwia coraz większej liczbie klientów prowadzenie zrównoważonego życia w domu

"Dochód netto Grupy IKEA za rok finansowy 2014 (trwający od 1 września 2013 roku do 31 sierpnia 2014 roku) wyniósł 3,3 mld euro. Warunki rynkowe wciąż się poprawiały i Grupa osiągnęła bardzo dobre wyniki w Chinach oraz w Ameryce Północnej. Także w Europie zauważono trend zwyżkowy. Sklepy należące do Grupy IKEA odwiedzono 716 mln razy i odnotowano ponad 1,5 mld wizyt na stronie IKEA.com. „Rok finansowy 2014 był dobrym rokiem dla IKEA. Z radością obserwuję zwiększony wzrost we wszystkich kanałach sprzedaży; w istniejących sklepach, dzięki otwarciu nowych sklepów oraz w sprzedaży internetowej. Zrealizowaliśmy kilka ważnych kamieni milowych w kierunku osiągnięcia niezależności energetycznej, a także odnotowaliśmy 58% wzrost sprzedaży produktów, które umożliwiają ludziom prowadzenie bardziej zrównoważonego życia w domu. Zrównoważony rozwój to integralna część naszej strategii biznesowej” – mówi Peter Agnefjäll, prezes i dyrektor generalny Grupy IKEA.

Całkowita sprzedaż wzrosła o 5,9% (z uwzględnieniem różnic walutowych) w porównaniu do poprzedniego roku finansowego i wyniosła 28,7 mld euro. Łącznie z dochodem pochodzącym z najmu centrów handlowych, całkowity przychód wyniósł 29,3 mld euro (+2,8%). Grupa IKEA zwiększyła udział rynkowy niemal we wszystkich krajach, a także rozpoczęła działalność w Chorwacji. Największymi rynkami pod względem sprzedaży były Niemcy, USA, Francja, Rosja i Wielka Brytania. Polska natomiast już od czterech lat pozostaje w pierwszej trójce krajów, gdzie IKEA odnotowuje najszybsze tempo wzrostu sprzedaży.

„Ostatni rok był dla IKEA w Polsce bardzo udany. Po raz kolejny udało nam się wypracować znaczący, 14% wzrost sprzedaży, a Polska pozostaje jednym z najbardziej obiecujących rynków dla IKEA” – powiedziała Evelyn Higler, prezes IKEA Retail w Polsce. Biorąc pod uwagę tempo wzrostu jesteśmy trzeci na świecie i pierwsi pośród krajów Unii Europejskiej. Bardzo się cieszę, że Polacy coraz bardziej interesują się tematyką wyposażenia wnętrz i chętnie wybierają nasze funkcjonalne, dobrej jakości rozwiązania, a coraz więcej kuchni i sypialni w polskich domach pochodzi z naszych sklepów. W ubiegłym roku finansowym dołączyło do nas aż 700 nowych pracowników zwiększając ilość osób zatrudnionych w spółce IKEA Retail do 2900 osób. W tym samym czasie nasze sklepy odnotowały aż 23 mln wizyt. W ciągu najbliższych 20 lat chcemy zwiększyć roczne obroty do 16 miliardów złotych, a więc prawie ośmiokrotnie. Planujemy otwierać nowe sklepy – już w drugiej połowie 2015 roku pierwszych klientów powita sklep IKEA w Bydgoszczy” – dodała Evelyn Higler.

„Mamy ambitny plan rozwoju, a jednocześnie bardzo zależy nam na pozytywnym oddziaływaniu na ludzi i naszą planetę. Dzięki naszej skali mamy wyjątkową możliwość, żeby coś zmienić i przyczynić się do pozytywnych zmian w społeczeństwie, na przykład tworząc energooszczędne oświetlenie, w przystępnej cenie i atrakcyjne dla milionów ludzi” - kontynuuje Peter Agnefjäll.

W ramach swojej własnej działalności, Grupa IKEA wyprodukowała energię odnawialną równą 42% całej zużywanej energii, a do roku 2015 zamierza zainwestować 1,5 mld euro w projekty z dziedziny energetyki odnawialnej, głównie w farmy wiatrowe i panele fotowoltaiczne (PV). W FY14 przekazano 200 mln euro na nowy program lojalnościowy dla pracowników Tack!, a kwota przeznaczona na program premiowy One IKEA Bonus została zwiększona o 98 mln euro, jako wyraz wdzięczności pracowników. „Kluczowym czynnikiem wpływającym na nasze dobre wyniki jest długoterminowa wizja, a także to, że nie staramy się maksymalizować zysków krótkoterminowych. Bezustannie staramy się, by tworzyć lepsze produkty w niższych cenach dla naszych klientów, a także dokonywać istotnych inwestycji w naszą przyszłość”, mówi Peter Agnefjäll.

O Grupie IKEA
Wizją IKEA jest tworzenie lepszych warunków codziennego życia dla wielu ludzi. Naszą ideą biznesową jest oferowanie szerokiego asortymentu funkcjonalnych i dobrze zaprojektowanych artykułów wyposażenia domu, w cenach tak niskich, by jak najwięcej ludzi mogło sobie na nie pozwolić. Grupa IKEA zatrudnia 147 tys. pracowników i posiada 318 sklepów na 28 rynkach, a w sumie prowadzi działalność w 43 krajach. Sprzedaż internetowa dostępna jest na 13 rynkach. Ponad 40 sklepów prowadzonych jest na zasadach franczyzy poza Grupą IKEA. Więcej informacji na www.IKEA.com. Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

IKEA jest innowatorem oraz doradcą w zakresie wyposażenia wnętrz, którego celem jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA w Polsce posiada obecnie osiem sklepów, które w roku finansowym 2014 odwiedziły ponad 23 milionów osób. Ponadto, poprzez Inter IKEA Centre Group Poland, firma zbudowała i zarządza siedmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie.

Odkryj swój balkon na nowo z IKEA

Dzięki meblom balkonowym i wiosenno-letnim akcesoriom IKEA, balkon zmieni się w miejsce magiczne i praktyczne