What Design Can Do? IKEA Foundation i Autodesk Foundation w walce ze zmianami klimatu

Climate Action Challenge to konkurs dla kreatywnych studentów, projektantów i przedsiębiorców na innowacyjne rozwiązania zwalczające skutki zmian klimatu. Wyzwanie rozpocznie się 23 maja podczas konferencji Dutch Design Week w Amsterdamie. Konkurs jest realizowany w partnerstwie What Design Can Do (WDCD), IKEA Foundation i Autodesk Foundation.

Szkodliwe skutki zmian klimatu, które nas dotykają dzisiaj, to nie tylko rekordowe upały, przesuwanie się stref klimatycznych, topnienie lodowców, podnoszenie się poziomu oceanów, rozmarzanie wiecznej zmarzliny, pustynnienie, susze; to także burze i nawałnice, silniejsze huragany, pożary i powodzie. Społeczności muszą więc z jednej strony podejmować działania na rzecz zahamowania wzrostu temperatury w możliwie największym stopniu, a z drugiej dostosowywać się do zmieniającego się klimatu. Inicjatywa prowadzona wspólnie przez What Design Can Do (WDCD), IKEA Foundation i Autodesk Foundation – Climate Action Challenge ma w tym pomóc.
Uważamy, że zmiany klimatu stanowią istotne zagrożenie dla przyszłości dzieci żyjących w ubogich społecznościach oraz że innowacyjne wzornictwo może pomóc ich rodzinom dostosować się do nowych warunków. Obserwujemy spore zainteresowanie ze strony środowisk kreatywnych. Projektanci chętnie dokładają swoją cegiełkę do walki ze zmieniającym się klimatem. Historie społeczności dręczonych suszami, tajfunami czy rosnącym poziomem mórz, każą im zadać sobie pytanie, po czyjej stronie stoją. Ta inicjatywa pomoże projektantom oraz twórcom stanąć po stronie wielu ludzi i właśnie dlatego postanowiliśmy wesprzeć inicjatywę Climate Action Challenge – tłumaczy Per Heggenes, prezes IKEA Foundation.
Pomysł na Climate Action Challenge zrodził się w Amsterdamie, w siedzibie platformy kreatywnej What Design Can Do. Konkurs prowadzony jest wieloetapowo, a nagrody czekają zarówno na studentów, zawodowców, jak i start-upy. Zwycięskie projekty, wybrane przez międzynarodowe jury, otrzymają wsparcie finansowe, a ich pomysłodawcy zostaną zaproszeni do udziału w programie inkubacji, który pozwoli im zrealizować swoje projekty.
Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań stojących dziś przed projektantami, a stawienie mu czoła stanowi podstawę długoterminowego sukcesu – opowiada Lynelle Cameron, prezes Autodesk Foundation i wiceprezes ds. zrównoważonego rozwoju w Autodesk. W Autodesk staramy się wspierać przedsiębiorstwa, start-upy i organizacje non-profit opracowujące rozwiązania pozwalające walczyć ze zmieniającym się klimatem. Zapewniamy im finansowanie i udostępniamy oprogramowanie oraz niezbędne usługi. Jesteśmy dumni, że możemy wesprzeć wyzwanie Climate Action Challenge, pomagając tym samym większej liczbie innowacji klimatycznych trafić na rynek i odnieść sukces.
Wyzwanie będzie trwało nieco ponad rok: od stycznia 2017 do marca 2018. Konkurs podzielony jest na 7 etapów i zakończony prezentacja zwycięskich projektów podczas Dutch Design Week w październiku.
Współpraca pomiędzy IKEA Foundation i Autodesk Foundation jest jedyna w swoim rodzaju – wyjaśnia założyciel WDCD Richard van der Laken. Nie tylko zwracamy się do środowisk kreatywnych o pomoc w opracowywaniu nowych rozwiązań. Łącząc z nimi siły, możemy naprawdę dużo zmienić.
Przedsięwzięcie zostało oparte na sukcesie zeszłorocznego wyzwanie Refugee Challenge, w ramach którego zgłoszono 630 projektów z 70 krajów. Obecnie każdy z pięciu zwycięskich projektów znajduje się na etapie prototypów i dalszego rozwoju.
Więcej informacji na stronie: http://www.whatdesigncando.com.

Platforma What Design Can Do
What Design Can Do (WDCD) to platforma służąca rozwojowi designu jako narzędzia umożliwiającego wprowadzanie zmian społecznych. Od momentu powstania w 2011 roku WDCD podjęła szereg działań promujących rolę projektantów w walce z najbardziej palącymi kwestiami społecznymi i środowiskowymi na świecie. Odbywa się to poprzez przedstawianie sprawdzonych praktyk, podnoszenie dyskusji i ułatwianie współpracy międzybranżowej. Więcej informacji znajdziesz na http://www.whatdesigncando.com lub www.facebook.com/whatdesigncando

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 28 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema centrami handlowymi.

O IKEA Foundation
Celem IKEA Foundation jest zwiększanie szans dzieci i młodzieży poprzez finansowanie wszechstronnych, długofalowych programów, które umożliwiają wprowadzanie znaczących, trwałych zmian i dają dzieciom możliwość decydowania o własnej przyszłości. Współpracujemy z silnymi partnerami strategicznymi, stosując innowacyjne rozwiązania, by osiągać znaczące rezultaty w czterech podstawowych obszarach życia dzieci: miejsce, które jest domem; zdrowy start w dorosłe życie; edukacja na wysokim poziomie; godziwe dochody rodziny. Z finansowanych obecnie programów korzysta około 100 milionów dzieci. Więcej na www.ikeafoundation.org, www.facebook.com/IKEAFoundation oraz blog.ikeafoundation.org.

Fundacja Autodesk
Foundation Autodesk Foundation to prywatna organizacja non-profit należąca do przedsiębiorstwa Autodesk, Inc., które wspiera projektowanie i tworzenie innowacyjnych rozwiązań mających zaradzić najbardziej palącym problemom społecznym i środowiskowym świata. Wsparcie udzielane przez Autodesk Foundation może obejmować finansowanie, udostępnienie oprogramowania, szkolenie techniczne i fachowe doradztwo. Beneficjentami mogą zostać architekci, inżynierowie, projektanci produktu oraz osoby zajmujące się produkcją, efektami wizualnymi, grami i powiązanymi branżami. Więcej informacji znajdziesz na www.autodesk.org

IKEA Foundation działa na rzecz klimatu

Postępujące zmiany klimatyczne niosą za sobą wiele zagrożeń dla ludzi, środowiska oraz całej planety. W związku z tym IKEA Foundation oraz organizacje We Mean Business i Here Now podjęły współpracę na rzecz działań mających na celu zahamowanie tego procesu. Poprzez promowanie i zachęcanie do walki nie tylko ze skutkami zmian klimatu, ale przede wszystkim z ich przyczynami, pragną zapewnić lepszą przyszłość dla obecnych i przyszłych pokoleń.
Inicjatywa „What Design Can Do Refugee Challenge” – ponad 600 zgłoszeń z 69 państw

Międzynarodowy projekt „What Design Can Do Refugee Challenge” to wspólna inicjatywa IKEA Foundation, UNHCR (Biuro Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych do spraw Uchodźców) oraz twórców platformy „What Design Can Do”. Jego celem jest zwrócenie uwagi na problemy uchodźców oraz wykorzystanie potencjału twórców i projektantów do ich rozwiązania. Nabór prac konkursowych zamknięto 20 maja.
Lampa RIGGAD z asortymentu IKEA zdobyła prestiżową nagrodę iF DESIGN AWARD 2016

Lampa RIGGAD wyposażona w bezprzewodowe ładowanie została nagrodzona w prestiżowym konkursie iF DESIGN AWARD. To jedna z najbardziej cenionych nagród w dziedzinie projektowania na świecie. Lampę wyróżniono w kategorii oświetlenie.
Mała pszczoła, duża sprawa

Stypendyści programu „Na Rodzinę Można Liczyć” z Rucianego Nidy stworzyli pasiekę edukacyjną.. Wsparcie IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja pozwoliło młodzieży z Rucianego Nidy na realizację swojej pasji, jaką jest hodowla pszczół. Zaradni uczniowie połączyli s

W Zakliczynie wszystkie dzieci nasze są … aktywne!

Wspólne odrabianie lekcji, bal karnawałowy, a nawet zajęcia z decoupage –  to tylko część aktywności dla najmłodszych jakie organizują stypendyści  IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja w ramach projektu „Wszystkie  dzieci nasze są”.