W Zakliczynie wszystkie dzieci nasze są … aktywne!

Wspólne odrabianie lekcji, bal karnawałowy, a nawet zajęcia z decoupage –  to tylko część aktywności dla najmłodszych jakie organizują stypendyści  IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja w ramach projektu „Wszystkie  dzieci nasze są”.

Spędzanie czasu wolnego przez dzieci wcale nie musi ograniczać się do oglądania telewizji czy grania w gry komputerowe. Przekonują o tym uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie, którzy dzięki wsparciu firmy IKEA oraz Fundacji Świętego Mikołaja prowadzą w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć" projekt grantowy „Wszystkie dzieci nasze są”, aktywizujący najmłodszych w godzinach pozalekcyjnych. Celem akcji jest niesienie pomocy dzieciom o zróżnicowanych potrzebach edukacyjnych, które na co dzień chętnie korzystają z zapewnianych zajęć popołudniowych.
W ramach projektu do tej pory uczniowie zorganizowali bal karnawałowy, zajęcia historyczne, spotkanie z okazji Dnia Wiosny oraz zajęcia plastyczne o tematyce wielkanocnej i Dnia Matki. Podczas tych spotkań dzieci rozwijają swoje zainteresowania, odkrywają nowe talenty i zyskują umiejętności, które będą mogły wykorzystać w przyszłości. Produktywnie wykorzystany czas wolny pokazuje im, że mają wiele możliwości i to od nich zależy ich przyszłość.
Naszym głównym założeniem jest, aby dzieci, które przychodzą na nasze zajęcia, mogły miło i kreatywnie spędzić czas, a przy okazji także czegoś się nauczyć. Staraliśmy się urozmaicić zajęcia m.in. wprowadzając elementy plastyczne, które maluchy mogłyby wykorzystać w przyszłości. Największym naszym sukcesem jest radość, jaką najmłodszym sprawiają spotkania z nami, co tylko jeszcze bardziej motywuje nas do działania – opowiada Sylwia, liderka projektu.
Wolontariusze mają w planach przygotowanie konkursu o przeciwdziałaniu przemocy domowej i przeprowadzenie zajęć o zdrowym trybie życia. Oprócz realnej pomocy maluchom uczniowie podkreślają, że projekt ten przyniósł wiele korzyści także dla nich samych. Młodzież miała okazję działać wspólnie, nauczyć się zarządzania projektem i kierowania grupą ludzi. Dla wolontariuszy to także lekcja odpowiedzialności, ponieważ pod ich opieką znalazły się dzieci w różnym wieku, do których czasem trzeba podejść indywidualnie. Uczniowie poprzez pracę z innymi poznali swoje mocne i słabe strony, nauczyli się jak radzić sobie w stresujących sytuacjach. To ważne doświadczenie, które z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
Współcześnie wielu rodziców i wychowawców zbyt łatwo pozwala na to, by dzieci, nawet te najmłodsze, zamiast aktywnej zabawy i nauki na świeżym powietrzu, spędzały wolny czas przed telewizorem. Młode osoby, jak stypendyści programu IKEA FAMILY z Zakliczyna, mogą wpływać na lokalną rzeczywistość i to zmienić - dodaje Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju, IKEA Retail w Polsce.
Program „Na Rodzinę Można Liczyć” jest realizowany przez IKEA oraz Fundację Świętego Mikołaja od 2012 roku. Jego celem jest między innymi budowa aktywnego społeczeństwa obywatelskiego, w tym wsparcie uzdolnionej i wrażliwej społecznie młodzieży. W pięciu edycjach programu ze stypendiów skorzystało 729 uczniów z blisko 200 szkół.
Lista zwycięskich projektów oraz więcej informacji o programie na IKEA.pl/Stypendia.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter  imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel  firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie  lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i  funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój,  realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest  godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA  Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku  finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

O Fundacji Świętego Mikołaja Fundacja
Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej, od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku. Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

Mała pszczoła, duża sprawa

Stypendyści programu „Na Rodzinę Można Liczyć” z Rucianego Nidy stworzyli pasiekę edukacyjną.. Wsparcie IKEA Family i Fundacji Świętego Mikołaja pozwoliło młodzieży z Rucianego Nidy na realizację swojej pasji, jaką jest hodowla pszczół. Zaradni uczniowie połączyli s
Młodzi liderzy programu stypendialnego „Na Rodzinę Można liczyć” na rzecz lokalnych społeczności

W tegorocznej, IV już edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć”, organizowanego przez IKEA we współpracy z Fundacją Świętego Mikołaja, 150 uczniów otrzymało roczne stypendia o łącznej wartości 300 000 zł. Po raz pierwszy przyznano także dodatkowe granty na realizację lokalnych projektów społecznych. Od początku istnienia programu, na wspieranie rozwoju aktywnych, odpowiedzialnych społecznie młodych ludzi przeznaczono już ponad milion złotych.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.
Projekt nie z tej ziemi! Uczniowie w Turku zbudowali własnego robota

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku w ramach programu IKEA FAMILY i Fundacji Świętego Mikołaja budują własne roboty i przekonują, że to wcale nie jest trudne!

Projekt nie z tej ziemi! Uczniowie w Turku zbudowali własnego robota