Projekt nie z tej ziemi! Uczniowie w Turku zbudowali własnego robota

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku w ramach programu IKEA FAMILY i Fundacji Świętego Mikołaja budują własne roboty i przekonują, że to wcale nie jest trudne!

Choć zbudowanie robota dla niektórych wydaje się abstrakcją rodem z filmów science fiction, to uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku nie dali się zniechęcić. W ramach szkolnego kółka zainteresowań i dzięki wsparciu firmy IKEA oraz Fundacji Świętego Mikołaja realizują projekt „Arduino – budujemy robota”, którego celem jest zainteresowanie młodzieży i dorosłych robotyką. Do tej pory stworzyli już pokaźną liczbę mniejszych i większych maszyn, które samodzielnie zaprogramowali.

Mamy świadomość, że technologia we współczesnym świecie jest bardzo ważna i to dzięki niej budowana jest przyszłość oraz dokonywane są fantastyczne odkrycia. Chcemy pokazać innym, że nauka może być ciekawa i zajmująca, a zbudowanie własnego robota nie jest takie nieosiągalne, jak się wydaje – tłumaczy Kamil, lider projektu.

Dzięki wsparciu z programu „Na rodzinę można liczyć” firmy IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja uczniowie mogli zakupić elementy i sprzęty niezbędne do budowy robotów, a także odbyć szkolenia z programowania. Odważnymi krokami pokonali drogę od pomysłu do realizacji ambitnego marzenia. Stworzone maszyny zostały zaprezentowane na Dniach Otwartych szkoły w Turku, a w planach są już wyjazdy do gimnazjów i pokazy na prelekcjach oraz na pikniku naukowym organizowanym w Zespole Szkół Technicznych. W ramach projektu odbyły się również wycieczki do Politechniki Warszawskiej oraz Łódzkiej w celu zdobycia nowych doświadczeń i umiejętności. Uczniowie założyli nawet własną stronę internetową www.robotech.zst.net.pl i profil na Facebooku www.facebook.com/robotechzst, ponieważ chcieliby, aby jak najwięcej osób mogło zgłębiać tajniki robotyki. Ideą, jaka przyświeca stypendystom, jest chęć zainteresowania innych uczniów technologią tak, by każdy mógł tworzyć własne projekty.

Widząc, jak zdolną i ciekawą świata mamy młodzież, nie musimy obawiać się o rozwój nauki w Polsce. Stypendyści programu „Na Rodzinę Można Liczyć” po raz kolejny udowadniają, że dzięki odrobinie wsparcia, młodzi ludzi potrafią stworzyć zachwycające projekty, które nie tylko zmieniają na lepsze naszą codzienną rzeczywistość, ale też są bardzo przyszłościowe – komentuje Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju, IKEA Retail w Polsce.

Program „Na Rodzinę Można Liczyć” jest realizowany przez IKEA oraz Fundację Świętego Mikołaja od 2012 roku. Jego celem jest między innymi budowa aktywnego społeczeństwa obywatelskiego, w tym wsparcie uzdolnionej i wrażliwej społecznie młodzieży. W pięciu edycjach programu ze stypendiów skorzystało 729 uczniów z blisko 200 szkół.

Lista zwycięskich projektów oraz więcej informacji o programie na IKEA.pl/Stypendia.

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

O Fundacji Świętego Mikołaja
Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej, od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.

Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

IKEA Family_Turek_01.jpg

IKEA Family_Turek_02.jpg

IKEA Family_Turek_03.jpg

(Po)moc lokalnych liderów

Ponad milion złotych przekazanych na stypendia dla 729 uczniów w 200 polskich szkołach, 15 lokalnych projektów społecznych oraz tysiące zaangażowanych klubowiczów IKEA FAMILY. To efekt pięciu edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” oraz współpracy firmy IKEA z Fundacją Świętego Mikołaja.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.
Młodzi zmieniają swoje otoczenie Stypendyści programu IKEA zrealizują kolejne lokalne projekty społeczne

Rusza 5. edycja programu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja „Na Rodzinę Można Liczyć”. Stypendia trafią do młodych liderów społecznych, którzy chcą zrealizować własne projekty niosące zmiany dla lokalnej społeczności. Autorzy najciekawszych pomysłów otrzymają, oprócz stypendiów, dodatkowe granty na ich realizację. O liczbie stypendiów zdecydują klubowicze IKEA FAMILY.
Znamy najlepsze projekty społeczne stypendystów IKEA

W ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” zostało wybranych 10 lokalnych projektów przygotowanych przez stypendystów IKEA. Zwracają one uwagę mieszkańców na ważne aspekty społeczne i ekologiczne. Autorzy zwycięskich pomysłów otrzymają na ich realizację granty w wysokości do 5 000 zł.

Nadzwyczajnie zwyczajne. Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG

Nowa seria STUNSIG powstała z myślą o miłośnikach wzornictwa i mody. Stworzona dla tych, którzy chcą się wyróżniać, składa się z tekstyliów, naczyń i dodatków. Awangardowe wzory zaprojektowane przez grono artystów z całego świata, pobudzają wyobraźnię oraz nadają codziennym produktom niezwykły charakter. Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od czerwca.