Nadzwyczajnie zwyczajne. Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG

Nowa seria STUNSIG powstała z myślą o miłośnikach wzornictwa i mody. Stworzona dla tych, którzy chcą się wyróżniać, składa się z tekstyliów, naczyń i dodatków. Awangardowe wzory zaprojektowane przez grono artystów z całego świata, pobudzają wyobraźnię oraz nadają codziennym produktom niezwykły charakter. Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od czerwca.

STUNSIG została zaprojektowana dla tych, którzy uważają, że życie jest zbyt krótkie, by gubić się w tłumie. Grono utalentowanych artystów i zespołów projektowych związanych z branżą mody, stworzyło fantazyjne nadruki wykorzystane na przedmiotach codziennego użytku. Kolekcję tworzą m.in. komplety pościeli, poszewki, porcelanowe kubki, miski,
a także koszulki, torby i notatniki. Wykorzystując różnorodne techniki wyrazu: fotografię mody, cyfrowe couture, kreskówki, odręczne rysunki czy kolaże, artyści zaprojektowali kolekcję, obok której trudno przejść obojętnie.
Wzory na produktach z najnowszej kolekcji IKEA STUNSIG to tętniące życiem motywy, które opowiadają swoje własne historie. Artystyczne nadruki zastosowane na przedmiotach codziennego użytku, tworzą nieoczekiwane połączenia i sprawiają, że każdy z nich staje się wyjątkowy. Coś, co jest uważane za zwyczajne, przekształcone jest w coś nadzwyczajnego – podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA Retail w Polsce.
Niestandardowe, zabawne, a czasem poetyckie nadruki wzbudzają różne emocje. Jedne powstały, by bawić, inne zaś mają za zadanie zaskoczyć, pobudzić wyobraźnię, a także docenić piękno tkwiące w różnorodności.
Mamy nadzieję, że nasze motywy zainspirują ludzi i pobudzą wyobraźnię. Odzwierciedlają otaczający nas świat i wyrażają utopijne treści, mające na celu szerzenie dobra na świecie. (…) Chcemy, żeby ludzie pozytywnie i z ciekawością patrzyli w przyszłość, z odwagą podchodzili do tego, co nieznane i dostrzegali piękno w różnorodności – mówią projektantki Pinar & Viola, współautorki kolekcji.
Kolekcja STUNSIG będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od czerwca 2017 r. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_STUNSIG_press kit.pdf

pdf | 6,06 MB

Nadzwyczajnie zwyczajne Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG_informacja dla mediów.docx

docx | 37,1 KB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.

Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.