Nadzwyczajnie zwyczajne. Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG

Nowa seria STUNSIG powstała z myślą o miłośnikach wzornictwa i mody. Stworzona dla tych, którzy chcą się wyróżniać, składa się z tekstyliów, naczyń i dodatków. Awangardowe wzory zaprojektowane przez grono artystów z całego świata, pobudzają wyobraźnię oraz nadają codziennym produktom niezwykły charakter. Kolekcja będzie dostępna w sklepach IKEA od czerwca.

STUNSIG została zaprojektowana dla tych, którzy uważają, że życie jest zbyt krótkie, by gubić się w tłumie. Grono utalentowanych artystów i zespołów projektowych związanych z branżą mody, stworzyło fantazyjne nadruki wykorzystane na przedmiotach codziennego użytku. Kolekcję tworzą m.in. komplety pościeli, poszewki, porcelanowe kubki, miski,
a także koszulki, torby i notatniki. Wykorzystując różnorodne techniki wyrazu: fotografię mody, cyfrowe couture, kreskówki, odręczne rysunki czy kolaże, artyści zaprojektowali kolekcję, obok której trudno przejść obojętnie.
Wzory na produktach z najnowszej kolekcji IKEA STUNSIG to tętniące życiem motywy, które opowiadają swoje własne historie. Artystyczne nadruki zastosowane na przedmiotach codziennego użytku, tworzą nieoczekiwane połączenia i sprawiają, że każdy z nich staje się wyjątkowy. Coś, co jest uważane za zwyczajne, przekształcone jest w coś nadzwyczajnego – podkreśla Katarzyna Jaros-Puzio, dekorator wnętrz i projektant IKEA Retail w Polsce.
Niestandardowe, zabawne, a czasem poetyckie nadruki wzbudzają różne emocje. Jedne powstały, by bawić, inne zaś mają za zadanie zaskoczyć, pobudzić wyobraźnię, a także docenić piękno tkwiące w różnorodności.
Mamy nadzieję, że nasze motywy zainspirują ludzi i pobudzą wyobraźnię. Odzwierciedlają otaczający nas świat i wyrażają utopijne treści, mające na celu szerzenie dobra na świecie. (…) Chcemy, żeby ludzie pozytywnie i z ciekawością patrzyli w przyszłość, z odwagą podchodzili do tego, co nieznane i dostrzegali piękno w różnorodności – mówią projektantki Pinar & Viola, współautorki kolekcji.
Kolekcja STUNSIG będzie dostępna we wszystkich sklepach IKEA w Polsce od czerwca 2017 r. Szczegóły na temat serii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych IKEA.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie, dbamy o zrównoważony rozwój. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. produkcji pochodzi z Polski.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło ponad 25 milionów osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza czterema parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

IKEA_STUNSIG_press kit.pdf

pdf | 6,06 MB

Nadzwyczajnie zwyczajne Limitowana kolekcja IKEA STUNSIG_informacja dla mediów.docx

docx | 37,1 KB

Nowa kolekcja IKEA AVSIKTLIG. Wyjątkowa kolaboracja IKEA i 10-gruppen

Seria AVSIKTLIG to efekt współpracy IKEA z artystami legendarnej szwedzkiej grupy projektowej 10-gruppen. Łącząc w sobie przeszłość z teraźniejszością, kolekcja składa się z wyrazistych wzorów wykorzystanych m.in. na pościeli, tacach, talerzach, dywanach i tkaninach z metra. Produkty będą dostępne we wszystkich sklepach IKEA od maja.
Produkty IKEA z prestiżową nagrodą Red Dot Award

Meble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.
Jakość i komfort bez pośpiechu. Kolekcja IKEA STOCKHOLM

Nowa seria STOCKHOLM została zaprojektowana, by celebrować i cieszyć się życiem we właściwym tempie. To staranne połączenie mebli oraz akcesoriów wykonanych z naturalnych i przyjemnych w dotyku materiałów, z charakterystyczną dla rękodzieła najwyższą dbałością o jakość. Inspirowana pięknem skandynawskiej przyrody kolekcja powstała z myślą o codziennym użytkowaniu. STOCKHOLM jest dostępna w sklepach IKEA już od kwietnia.
Inteligentne oświetlenie IKEA. Urządź dom za pomocą światła

Od kwietnia IKEA wprowadza nową serię produktów umożliwiających zdalne sterowanie oraz personalizację oświetlenia domowego. Dzięki inteligentnemu oświetleniu istnieje możliwość dopasowania światła we wnętrzu w zależności od indywidualnych potrzeb i wykonywanych czynności. Innowacyjna seria składająca się ze sterowanych pilotem żarówek LED, paneli świetlnych oraz drzwi z podświetleniem sprawi, że Twój dom będzie przyjemniejszy i bardziej funkcjonalny.

Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.