Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.

Minigranty IKEA Kraków to projekt, którego celem jest wsparcie działań z priorytetowych dla IKEA obszarów, jakimi są: edukacja i rozwój dzieci oraz ochrona środowiska naturalnego. Zgłosiło się do niego ponad pięćdziesiąt organizacji z Krakowa i okolic, spośród których organizatorzy wybrali cztery instytucje, z którymi nawiązali współpracę. Wśród nich są dwa krakowskie szpitale dziecięce, Zielony Domek - miejsce w centrum miasta, w którym młodzi rodzice i najmłodsze dzieci dostają bezpłatne wsparcie psychologiczne oraz nowohucki osiedlowy Klub Jędruś, prowadzący warsztaty dla ojców.

Do programu Minigranty zgłoszono ponad 50 projektów, a to zapewne tylko mały fragment inicjatyw, prowadzonych na rzecz lokalnych społeczności z Krakowa i okolic – powiedziała Anna Rusinek, Koordynator ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Kraków. Dobrze, że tak wiele instytucji aktywnie działa na tym polu i realizuje naprawdę wartościowe projekty. Cieszymy, że choć z częścią z nich będziemy mogli współpracować – dodała Anna Rusinek.

Cztery instytucje ze wsparciem od IKEA Kraków

Oddział Kardiologii Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu otrzymał nowe, kolorowe komplety pościeli. Na Oddział Psychiatryczny Dziennego Pobytu w Szpitalu Dziecięcym im. św. Ludwika w Krakowie trafiły maty gimnastyczne, które zastąpiły wysłużone materace. Nowe, kolorowe elementy wyposażenia zyskała prowadzona przez Fundację Promyk placówka Zielony Domek, która przygotowuje maluchy do nawiązywania kontaktów z osobami spoza rodziny, a rodzicom udziela bezpłatnego wsparcia psychologicznego. IKEA Kraków wsparła też Klub Ojców, działający w ramach Klubu Jędruś, Ośrodka Kultury Kraków – Nowa Huta, w realizacji cyklu warsztatów.

Jesteśmy ogromnie wdzięczni IKEA Kraków za pomoc w urządzeniu nowo wyremontowanego Oddziału Kardiologicznego. Rocznie leczymy tu średnio 1 200 maluchów, a spora część z nich spędza w szpitalu długie miesiące. Kolorowe i przytulne pościele od IKEA pomogą stworzyć bardziej domową atmosferę i ocieplą wnętrza – powiedział dr n. med. Piotr Weryński z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu. Słowa uznania należą się też rodzicom naszych pacjentów, bo to dzięki ich inicjatywie uzyskaliśmy wsparcie – dodał Piotr Weryński.

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

IKEA Kraków_Zielony Domek.jpg

IKEA Kraków_Zielony Domek_2.jpg

IKEA_Kraków_Oddzial Kardiologiczny Prokocim (2).jpg

IKEA Kraków_Oddzial Kardiologiczny Prokocim (3).jpg

IKEA Kraków_Oddzial Kardiologiczny Prokocim.jpg

Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.
Rusza konkurs grantowy IKEA na najlepsze lokalne projekty społeczne

IKEA po raz kolejny daje szansę uczniom zaangażowanym w działania na rzecz lokalnej społeczności. W konkursie grantowym, w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć”, firma wesprze realizację najciekawszych projektów społecznych. Stypendyści IKEA mogą zgłaszać swoje pomysły do 20 listopada. Autorzy najlepszych otrzymają dofinansowanie na ich przeprowadzenie.
Młodzi zmieniają swoje otoczenie Stypendyści programu IKEA zrealizują kolejne lokalne projekty społeczne

Rusza 5. edycja programu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja „Na Rodzinę Można Liczyć”. Stypendia trafią do młodych liderów społecznych, którzy chcą zrealizować własne projekty niosące zmiany dla lokalnej społeczności. Autorzy najciekawszych pomysłów otrzymają, oprócz stypendiów, dodatkowe granty na ich realizację. O liczbie stypendiów zdecydują klubowicze IKEA FAMILY.
IKEA Warszawa ogłasza kolejną edycję konkursu MINIGRANTY

Rusza kolejna - IV edycja konkursu grantowego organizowanego przez sklepy IKEA Janki i IKEA Targówek w Warszawie. Konkurs jest skierowany do organizacji pozarządowych, które podejmą działania w zakresie edukacji i rozwoju dzieci oraz ochrony środowiska naturalnego. Wybrani partnerzy otrzymają produkty IKEA o wartości do 10 000 zł.

Oświadczenie ws. drewna z Puszczy Białowieskiej

Drewno jest najważniejszym surowcem dla IKEA. Dlatego pozyskujemy i wykorzystujemy je w jak najbardziej odpowiedzialny i zrównoważony sposób. Zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju Grupy IKEA “People & Planet Postive” dążymy do tego, by do sierpnia 2020 100% dre