Oświadczenie ws. drewna z Puszczy Białowieskiej

Drewno jest najważniejszym surowcem dla IKEA. Dlatego pozyskujemy i wykorzystujemy je w jak najbardziej odpowiedzialny i zrównoważony sposób.

Zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju Grupy IKEA „People & Planet Postive” dążymy do tego, by do września 2019 100 proc. drewna, papieru i kartonu wykorzystywanego w naszych produktach i opakowaniach pochodziło z bardziej zrównoważonych źródeł (z certyfikatem FSC lub z recyklingu). Już teraz 76,4 proc. drewna wykorzystywanego w naszych produktach i opakowaniach na całym świecie pochodzi właśnie z takich źródeł. Pozostałe 23,6 proc. wykorzystywanego przez IKEA drewna jest co najmniej zgodne z wymaganiami standardu leśnego IWAY.

Drewno pochodzące z Puszczy Białowieskiej i sąsiednich nadleśnictw nie jest objęte certyfikacją FSC, dlatego nie może być używane w produkcji dla IKEA. Już w 2010 roku szczegółowe instrukcje w tej sprawie zostały przekazane dostawcom. W 2017 r. IKEA przekazała instrukcje ponownie.

Aktualizacja 14 sierpnia - nowe dane dotyczące udziału drewna z bardziej zrównoważonych źródeł, informacje o standardzie leśnym IWAY.

IKEA Poznań tworzy miejsce na życie. Odmieniona przestrzeń Zielonogórskiego Stowarzyszenia Damy Radę

W ramach akcji mającej na celu wsparcie lokalnych fundacji i stowarzyszeń IKEA Poznań postanowiła pomóc jednej z placówek wymagających remontu. Siedziba Stowarzyszenia Damy Radę w Zielonej Górze przeszła całkowitą metamorfozę. Miejsce zostało wyposażone meblami oraz akcesoriami IKEA. Wszystko po to, by zadbać o przestrzeń do wspólnego spędzania czasu.
Oświadczenie w sprawie podwyższonego poziom dichlorobenzenu w produktach BASF

Potwierdzamy, że IKEA otrzymała informację od BASF, jednego z poddostawców dla kilku dostawców IKEA, że odkryli oni awarię produkcji, której efektem jest podwyższony poziom dichlorobenzenu w procesie produkcyjnym. W związku z tym IKEA rozpoczęła dochodzenie w tej sprawie
IKEA rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na agencję mediową

IKEA rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na agencję mediową  IKEA Retail w Polsce rozstrzygnęła lokalny etap przetargu na planowanie i zakup mediów, który rozpoczął się w sierpniu br. Po kilkuetapowym przeglądzie ofert IKEA zdecydowała powierzyć obsługę mediową MEC, swo
Miejsce stworzone dla ludzi, które zmienia przyszłość rekrutacji Twoje Studio Pracy IKEA już otwarte!

IKEA w Polsce stworzyła wyjątkową przestrzeń dla osób chcących poznawać firmę jako markę pracodawcy. To pierwsze takie miejsce IKEA na świecie. Twoje Studio Pracy stanowi innowacyjny przełom w postrzeganiu i podejściu do rekrutacji oraz odpowiedź na współczesne trendy. Za jego sprawą proces ten jest bardziej partnerski, dopasowany do indywidualnych preferencji kandydatów i pozwala na lepsze poznanie potencjalnego miejsca pracy, jeszcze przed zatrudnieniem.

Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.