Oświadczenie ws. drewna z Puszczy Białowieskiej

Drewno jest najważniejszym surowcem dla IKEA. Dlatego pozyskujemy i wykorzystujemy je w jak najbardziej odpowiedzialny i zrównoważony sposób.

Zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju Grupy IKEA “People & Planet Postive” dążymy do tego, by do sierpnia 2020 100% drewna, papieru i kartonu wykorzystywanego w naszych produktach i opakowaniach pochodziło z bardziej zrównoważonych źródeł (z certyfikatem FSC lub z recyklingu). Już teraz 61% drewna wykorzystywanego w naszych produktach i opakowaniach pochodzi właśnie z takich źródeł (z czego 57% posiada certyfikat FSC, zaś 4% pochodzi z recyklingu).

Drewno pochodzące z Puszczy Białowieskiej i sąsiednich nadleśnictw nie jest objęte certyfikacją FSC, dlatego nie może być używane w produkcji dla IKEA. Już w 2010 roku szczegółowe instrukcje w tej sprawie zostały przekazane dostawcom.

Masz kartę IKEA FAMILY? Jesteś członkiem najlepszego klubu lojalnościowego w Polsce!

Program IKEA Family, już drugi rok z rzędu, został wybrany najlepszym programem lojalnościowym w Polsce w Konkursie Marketingu Bezpośredniego „Golden Arrow”. Wydarzenie jest organizowane przez Polskie Stowarzyszenie Marketingu oraz VFP Communications od 2006 roku, a biorą w nim udział największe kampanie reklamowe w Polsce.
Zakupy #poswojemu w IKEA w nowej, niższej cenie

Od 10 maja kupując meble IKEA w sklepach stacjonarnych, przez telefon, czy internet klienci zapłacą mniej za transport produktów. Niższa cena dotyczy dostaw do domów w miastach i najbliższych okolicach, gdzie znajdują się sklepy IKEA. Do 31 sierpnia z tej oferty skorzystają także mieszkańcy kolejnych dziesięciu miast w Polsce.
Oświadczenie dotyczące sytuacji kierowców przedstawionych w materiale BBC

Współczujemy  kierowcom przedstawionym w materiale BBC, z którymi rozmawiano. Pomimo  tego, że nie są oni zatrudnieni przez IKEA, jest dla nas bardzo  ważnym, by każdy kierowca, który przewozi nasze produkty miał  zapewnione dobre i sprawiedliwe warunki pracy i chcemy z
Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.

Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.