Oświadczenie ws. drewna z Puszczy Białowieskiej

Drewno jest najważniejszym surowcem dla IKEA. Dlatego pozyskujemy i wykorzystujemy je w jak najbardziej odpowiedzialny i zrównoważony sposób.

Zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju Grupy IKEA „People & Planet Postive” dążymy do tego, by do września 2019 100 proc. drewna, papieru i kartonu wykorzystywanego w naszych produktach i opakowaniach pochodziło z bardziej zrównoważonych źródeł (z certyfikatem FSC lub z recyklingu). Już teraz 76,4 proc. drewna wykorzystywanego w naszych produktach i opakowaniach na całym świecie pochodzi właśnie z takich źródeł. Pozostałe 23,6 proc. wykorzystywanego przez IKEA drewna jest co najmniej zgodne z wymaganiami standardu leśnego IWAY.

Drewno pochodzące z Puszczy Białowieskiej i sąsiednich nadleśnictw nie jest objęte certyfikacją FSC, dlatego nie może być używane w produkcji dla IKEA. Już w 2010 roku szczegółowe instrukcje w tej sprawie zostały przekazane dostawcom. W 2017 r. IKEA przekazała instrukcje ponownie.

Aktualizacja 14 sierpnia - nowe dane dotyczące udziału drewna z bardziej zrównoważonych źródeł, informacje o standardzie leśnym IWAY.

Oświadczenie. Program Better Chicken

IKEA Food Services AB wprowadza „Better Chicken Programme”, który dotyczy zrównoważonej hodowli brojlerów w łańcuchu dostaw żywności IKEA. Na program składają się wytyczne obejmujące dobrostan zwierząt, zdrowie publiczne oraz wpływ na środowisko naturalne na poziomie gos
IKEA w Polsce jeszcze bliżej swoich klientów

IKEA otwiera nowe Centrum Dystrybucji do Klienta w Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego, które zapewni realizację zamówień składanych przez internet i wysyłanych bezpośrednio do klientów. Szacuje się, że takich zamówień będzie aż 100 tys. w ciągu pierwszego roku od ot
Ruszyły live porady IKEA o urządzaniu domu

Pod koniec listopada IKEA rozpoczęła emisję cyklu porad na żywo „Niech żyje dom!”. W emitowanym na Facebooku livestreamie dekorator wnętrz IKEA wraz z zaproszonym gościem podpowiada Szymonowi Majewskiemu i widzom, jak zmienić swój dom prosto i z pomysłem. Pierwszy odcinek porad na żywo obejrzało ponad 130 tysięcy widzów.
Oświadczenie w sprawie podwyższonego poziomu dichlorobenzenu w produktach BASF

AKTUALIZACJA z dnia 25.11.2017: Wyniki badań, przeprowadzonych przez IKEA of Sweden, potwierdzają, że produkty IKEA, na które miała wpływ awaria w zakładach BASF, nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. W związku z zakończeniem wyjaśniania sprawy, wymi

Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.