Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.

Choć o ekologii mówi się coraz więcej, to problem zbyt dużej ilości odpadów i zanieczyszczonej przyrody wciąż istnieje. Stypendystki programu „Na Rodzinę Można Liczyć” z Gimnazjum nr 3 w Zgierzu zauważyły, że sporym wyzwaniem jest nadmiar foliowych toreb, które są nieodłącznym elementem zakupów niemal w każdym sklepie. Wtedy narodził się pomysł projektu „Foliowa rewolucja”, w ramach którego uczennice przeprowadziły szereg warsztatów na temat ekologii i szkodliwości foliowych opakowań dla środowiska. Co najważniejsze, stypendystki nie tylko przekazywały ważną wiedzę o proekologicznej postawie, ale także dały uczestnikom narzędzia do zmiany swoich nawyków.

Każdy z uczestników naszych szkoleń otrzymywał od nas płócienną torbę, którą mógł ozdobić farbami lub pastelami do tkanin według własnego pomysłu i zabrać ze sobą do domu. Dzięki temu wiele osób zrezygnowało z używania torebek foliowych, a to przecież przyczynia się do ekologicznego życia na naszej planecie i zmiany myślenia. Dodatkowo, by jeszcze bardziej zaangażować uczniów naszej szkoły, został przeprowadzony konkurs plastyczny na projekt wlepki mówiącej o szkodliwości używania torebek foliowych – opowiada liderka projektu, Renata.

W uroczystym finale całej akcji w Parku Kulturowym Miasto Tkaczy w Zgierzu wziął udział nawet wiceprezydent miasta – Bohdan Bączak. Choć oficjalnie projekt się zakończył, to uczennice zapewniają, że działają dalej, ponieważ pomysłów na przekazywanie wiedzy na temat szacunku do przyrody im nie brakuje.

Zanieczyszczenie środowiska to jeden z najpoważniejszych problemów naszych czasów, a zmniejszanie ilości odpadów należy do skutecznych sposobów walki z nim. Foliowe torby zbyt często trafiają na wysypiska i w zbyt dużych ilościach. IKEA wycofała ze swoich sklepów bezpłatne jednorazowe „foliówki” już w 2007 roku. Teraz, co ogromnie nas cieszy, uczennice ze Zgierza postanowiły nie tylko podzielić się wiedzą na temat szkodliwości foliowych jednorazówek, ale także umożliwiły zastąpienie ich bardziej ekologicznymi wersjami - dodaje Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju, IKEA Retail w Polsce.

Program „Na Rodzinę Można Liczyć” jest realizowany przez IKEA oraz Fundację Świętego Mikołaja od 2012 roku. Jego celem jest między innymi budowa aktywnego społeczeństwa obywatelskiego, w tym wsparcie uzdolnionej i wrażliwej społecznie młodzieży. W pięciu edycjach programu ze stypendiów skorzystało 729 uczniów z blisko 200 szkół.

Lista zwycięskich projektów oraz więcej informacji o programie na IKEA.pl/Stypendia.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingva Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

O Fundacji Świętego Mikołaja
Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej,
od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.

Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

Foliowa Rewolucja_Zgierz 1.jpg

Foliowa Rewolucja_Zgierz 2.jpg

(Po)moc lokalnych liderów

Ponad milion złotych przekazanych na stypendia dla 729 uczniów w 200 polskich szkołach, 15 lokalnych projektów społecznych oraz tysiące zaangażowanych klubowiczów IKEA FAMILY. To efekt pięciu edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć” oraz współpracy firmy IKEA z Fundacją Świętego Mikołaja.
Projekt nie z tej ziemi! Uczniowie w Turku zbudowali własnego robota

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku w ramach programu IKEA FAMILY i Fundacji Świętego Mikołaja budują własne roboty i przekonują, że to wcale nie jest trudne!
Rusza konkurs grantowy IKEA na najlepsze lokalne projekty społeczne

IKEA po raz kolejny daje szansę uczniom zaangażowanym w działania na rzecz lokalnej społeczności. W konkursie grantowym, w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć”, firma wesprze realizację najciekawszych projektów społecznych. Stypendyści IKEA mogą zgłaszać swoje pomysły do 20 listopada. Autorzy najlepszych otrzymają dofinansowanie na ich przeprowadzenie.
Młodzi zmieniają swoje otoczenie Stypendyści programu IKEA zrealizują kolejne lokalne projekty społeczne

Rusza 5. edycja programu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja „Na Rodzinę Można Liczyć”. Stypendia trafią do młodych liderów społecznych, którzy chcą zrealizować własne projekty niosące zmiany dla lokalnej społeczności. Autorzy najciekawszych pomysłów otrzymają, oprócz stypendiów, dodatkowe granty na ich realizację. O liczbie stypendiów zdecydują klubowicze IKEA FAMILY.

Kupuj #poswojemu w IKEA. IKEA otwiera Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

Od połowy września 2017 roku mieszkańcy Kalisza i okolic będą mogli zamówić meble IKEA przez internet, telefon lub w każdym sklepie IKEA w Polsce oraz odebrać je w Punkcie Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka. To już drugi taki punkt. Pierwszy został otwarty w grudniu 2016 roku w Opolu.