Nowe kuchnie dydaktyczne w Centrum Autyzmu

Uczniowie krakowskiego Centrum Autyzmu będą mile zaskoczeni, gdy po wakacyjnej przerwie wrócą do swojej szkoły. Placówka otrzymała od IKEA Kraków dwie nowe, w pełni wyposażone kuchnie dydaktyczne. Będą się w nich odbywać zajęcia kulinarne przygotowujące dzieci i młodzież z autyzmem do samodzielnego funkcjonowania w dorosłym życiu.

W powstanie pracowni kulinarnych bardzo mocno zaangażowali się pracownicy szkoły oraz krakowskiego sklepu z wyposażeniem wnętrz. W ramach wolontariatu nauczyciele i pracownicy obsługi przygotowali pomieszczenia, usunęli stare, zniszczone meble i odświeżyli ściany. Z kolei pracownicy IKEA Kraków zaprojektowali przestrzeń tak, aby uczniowie mogli z niej korzystać w jak najbardziej wygodny sposób. Zmontowali też meble, zainstalowali sprzęty AGD i wyposażyli kuchnie w niezbędne akcesoria oraz elementy dekoracyjne, nadające pomieszczeniom ciepły, domowy charakter.

Jesteśmy bardzo wdzięczni IKEA Kraków za wspaniały prezent, jaki zrobiła naszym podopiecznym. W nowych kolorowych i przede wszystkim funkcjonalnych kuchniach dużo przyjemniej będzie uczyć się gotowania. Uczniowie nauczą się również  posługiwania nowoczesnymi sprzętami kuchennymi, takimi jak wielofunkcyjne piekarniki czy płyty indukcyjne, do których dostaliśmy też specjalne garnki. Zajęcia w kuchniach dydaktycznych to doskonała lekcja samodzielności i pracy zespołowej. Umiejętności te z pewnością zaprocentują w dorosłym życiu  – powiedziała Aneta Garncarz, dyrektor SOSW Centrum Autyzmu i Całościowych Zaburzeń Rozwojowych.

Kuchnie dydaktyczne będą wykorzystywane w trakcie zajęć kulinarnych przez uczniów szkoły podstawowej specjalnej, gimnazjum specjalnego i szkoły przysposabiającej do pracy, wchodzących w skład Centrum Autyzmu. Będą z nich korzystać również uczniowie w normie intelektualnej w ramach zajęć rewalidacji indywidualnej. W sumie w zajęciach tylko w tym roku weźmie udział blisko 100 dzieci.

W przypadku Centrum Autyzmu powiedzenie „kuchnia jest sercem domu” nabiera głębszego znaczenia. Naprawdę widać, że zarówno nauczyciele, jak i uczniowie w każde zajęcia kulinarne wkładają całe swoje serca. Cieszymy się, że mogliśmy stworzyć dla nich wygodną i funkcjonalną przestrzeń, a nasze meble i sprzęty AGD posłużą im przez długie lata - Grzegorz Bochenek, Kierownik Marketingu IKEA Kraków.

Według statystyk, w Europie żyje około 5 milionów osób z autyzmem, co oznacza, że zaburzenie to rozpoznawane jest u 1 na 150 dzieci. Do krakowskiego Centrum Autyzmu uczęszcza obecnie 187 uczniów. Lekcje prowadzone są w 4-osobowych grupach, co daje łącznie 49 klas.

Specjalny Ośrodek Szkolno–Wychowawczy pn. Centrum Autyzmu i Całościowych Zaburzeń Rozwojowych jest placówką obejmującą całościowym oddziaływaniem terapeutyczno–edukacyjnym uczniów z autyzmem oraz pokrewnymi niepełnosprawnościami. Powstał w 2013 r. w wyniku połączenia trzech renomowanych szkół i placówek z długoletnią tradycją w edukacji uczniów niepełnosprawnych. Celem połączenia było zapewnienie komfortowego miejsca nauki i terapii dla osób z autyzmem o różnym poziomie funkcjonowania i poziomie intelektualnym na wszystkich szczeblach edukacji.

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. IKEA Kraków oferuje ponad 9 tys. produktów zlokalizowanych w 64 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację na 500 miejsc siedzących z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.

Kuchnia dydaktyczna 2.jpg

Kuchnia dydaktyczna 1 (2).jpg

Kuchnia dydaktyczna 1 (1).jpg

Kuchnia dydaktyczna 1.jpg

Kuchnia dydaktyczna 1 (3).jpg

Kuchnia dydaktyczna 2 (1).jpg

Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.
Blisko 40 tys. zł dla Schroniska dla Bezdomnych Kobiet Nowe wyposażenie kuchni i świetlic

14 czerwca odbyło się uroczyste przekazanie w pełni wyremontowanych kuchni i świetlic w Schronisku dla Bezdomnych Kobiet przy ul. Sołtysowskiej w Krakowie. Dzięki zaangażowaniu IKEA Kraków w pomieszczeniach placówki pojawiły się nowe, funkcjonalne meble oraz kolorowe wyposażenie o wartości blisko 40 tys. zł.
40 sof IKEA dla lokalnych instytucji

Do małopolskich fundacji i jednostek pomocy społecznej trafiło 40 sof, podarowanych przez IKEA Kraków. Przekazane sofy to nie tylko wygodne i funkcjonalne meble. Mają one przypominać o spędzaniu czasu razem, wspólnej rozrywce i integracji społecznej.
Foliowa rewolucja w Zgierzu

Czy można zmieniać świat na lepsze, zaczynając od swojej okolicy? „Oczywiście!” – odpowiadają bez wahania uczennice ze Zgierza, które dzięki wsparciu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja zrealizowały proekologiczny projekt na temat szkodliwości foliowych toreb dla środowiska.