IKEA Retail Polska z 14% wzrostem sprzedaży

Polska najdynamiczniej rozwijającym się rynkiem w Unii Europejskiej

IKEA Retail Polska ogłosiła wyniki za rok finansowy 2014 (trwający od 1 września 2013 roku do 31 sierpnia 2014 roku). Sprzedaż wzrosła o 14% w stosunku do ubiegłego roku i wyniosła 2,38 miliarda złotych. W sklepach IKEA w Polsce odnotowano 23 miliony wizyt, przy czym połowa odwiedzin kończyła się zakupami. Od czterech lat Polska jest najdynamiczniej rozwijającym się rynkiem dla IKEA w Unii Europejskiej oraz trzecim pod względem dynamiki wzrostu sprzedaży na świecie.

„Ostatni rok był dla IKEA w Polsce bardzo udany. Po raz kolejny udało nam się wypracować znaczący wzrost sprzedaży, a Polska pozostaje jednym z najbardziej obiecujących rynków dla IKEA na świecie” – powiedziała Evelyn Higler, prezes IKEA Retail w Polsce. „Widzimy, że Polacy coraz bardziej interesują się tematyką wyposażenia wnętrz i chętnie wybierają nasze funkcjonalne, dobrej jakości rozwiązania. Mamy bardzo ambitne plany rozwoju w Polsce. W ciągu najbliższych 20 lat chcemy zwiększyć roczne obroty do 16 miliardów złotych, a więc prawie ośmiokrotnie. Planujemy otwierać nowe sklepy – już w drugiej połowie 2015 roku pierwszych klientów powita sklep IKEA w Bydgoszczy” – dodała Evelyn Higler.

Globalna sprzedaż IKEA Retail wyniosła 28,7 miliarda euro, co stanowi prawie 6% wzrost w porównaniu do roku finansowego 2013, a sklepy IKEA na całym świecie odwiedziło ponad 700 milionów osób.

„Od lat integralną część globalnej strategii rozwoju Grupy IKEA stanowi zrównoważony rozwój. Dążymy do tego, aby nasze produkty, które ułatwiają życie w sposób zrównoważony, były zawsze atrakcyjne i przystępne cenowo. Uważam, że zrobiliśmy duży postęp w tym zakresie” – powiedział Peter Agnefjäll, prezes Grupy IKEA. „Obniżając ceny produktów pozwalających oszczędzać energię, takich jak np. oświetlenie LED, pomogliśmy wielu ludziom zmniejszyć rachunki za prąd i prowadzić bardziej zrównoważone życie w domu” – dodał Peter Agnefjäll.

Peter_Agnefja_ll_Prezes_Grupy_IKEA.jpg

Evelyn_Higler_Prezes_IKEA_Retail_Polska.jpg

IKEA wprowadza innowacyjny system mebli kuchennych,który pozwala na jeszcze lepsze dopasowanie kuchni do indywidualnych potrzeb Polaków