IKEA wprowadza innowacyjny system mebli kuchennych,który pozwala na jeszcze lepsze dopasowanie kuchni do indywidualnych potrzeb Polaków

• 10 lutego rusza przebudowa wszystkich działów kuchennych w sklepach IKEA w Polsce
  • Sprzedaż nowego systemu mebli kuchennych rozpocznie się już 1 kwietnia
  • Wkrótce więcej szczegółów i informacji o zaletach nowych kuchni IKEA

IKEA dąży do tego, aby wszystkim żyło się lepiej na co dzień, dlatego zawsze poznaje potrzeby ludzi i stara się wychodzić naprzeciw ich oczekiwaniom. Z tego względu firma zdecydowała się na całkowitą zmianę asortymentu kuchennego. Zadbała przy tym o to, żeby jak najlepiej dopasować nowe kuchnie do zmieniających się wymagań współczesnego klienta, wykorzystując całą swoją wiedzę i pasję do urządzania domu.

„W dzisiejszych czasach kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Emocjonalnie kojarzy się z jedzeniem i ciepłem oraz daje poczucie bezpieczeństwa, a jednocześnie mamy do niej racjonalne podejście i chcemy, aby była funkcjonalna. Dzięki nowemu systemowi mebli kuchennych i jego innowacyjnym, elastycznym rozwiązaniom każdy będzie mógł mieć kuchnię, która najlepiej odpowiada jego potrzebom i marzeniom – kuchnię na swoją miarę” – powiedziała Evelyn Higler, dyrektor generalny IKEA w Polsce.

W ramach przebudowy działów kuchennych we wszystkich sklepach IKEA w Polsce powstanie 109 ekspozycji całkowicie nowych wnętrz. Będzie tam można znaleźć różnorodne propozycje wystroju kuchni: w stylu tradycyjnym, nowoczesnym oraz typowo skandynawskim. Nowe wnętrza zajmą łączną powierzchnię 1 104 m2. Dodatkowo w innych działach powstanie ponad 30 innych aranżacji wnętrz obejmujących m.in. kuchnię, np. pokój dzienny z otwartą kuchnią, mieszkanie z aneksem kuchennym itp. Wnętrza kuchenne zaplanowano w taki sposób, aby jak najlepiej odzwierciedlały potrzeby lokalnego rynku, biorąc pod uwagę rozkład kuchni, powierzchnię mieszkań, a także współczesne trendy i upodobania mieszkańców. Większość kuchni będzie dostępna w jasnej kolorystyce, która jest coraz częściej wybierana przez polskich konsumentów i nawiązuje do stylu skandynawskiego.

Na potrzeby projektu zatrudnionych zostanie ponad 160 osób z firm zewnętrznych. Podczas procesu przebudowy, która potrwa około 7 tygodni, działy kuchenne w sklepach IKEA w Polsce będą całkowicie zamknięte dla odwiedzających. W okresie od 10 lutego do 31 marca klienci będą mogli jeszcze kupić dotychczasowy system mebli kuchennych FAKTUM w specjalnych studiach zaaranżowanych na terenie każdego sklepu IKEA. Drobne akcesoria kuchenne będą dostępne w działach z dodatkami i naczyniami oraz przed kasami.

Oprócz nowych kuchni, które wejdą do asortymentu IKEA z dniem 1 kwietnia 2014 roku, po przebudowie klienci znajdą w działach kuchennych następujące nowości i udogodnienia:

• Nowa koncepcja studia przeglądu stylów, gdzie będzie można obejrzeć wszystkie fronty nowych kuchni, aby każdy mógł wybrać odpowiedni dla siebie styl. Klienci będą też mogli zapoznać się tu z różnorodnymi ekspresjami stylistycznymi IKEA w zakresie całkowitego wykończenia kuchni, łącznie z doborem blatów czy uchwytów;
  • Nowe studio planowania kuchni – znajdzie się tu m.in. więcej niż dotychczas stanowisk do projektowania kuchni (klienci będą mieli dostęp do komputerów z programem do planowania kuchni), a także wygłuszająca podłoga ergonomiczna, akustyczne panele sufitowe i szklane ścianki, aby zapewnić maksymalny komfort i spokój podczas planowania kuchni;
  • Nowe pakiety usług serwisowych (pomoc w planowaniu, kompletowanie zakupów, transport, montaż, instalacje) do wyboru w różnych opcjach cenowych. Wszystkie informacje i wstępną wycenę będzie można uzyskać bezpośrednio w działach kuchennych u sprzedawców IKEA. Usługi montażowe objęte są roczną gwarancją.

Wkrótce jeszcze więcej informacji o tym, jakie potrzeby mają Polacy w zakresie urządzania kuchni i jak nowy system mebli kuchennych IKEA na nie odpowiada.

Pożegnanie kuchni FAKTUM

Wraz z wprowadzeniem do asortymentu IKEA nowych kuchni, ze sprzedaży zostanie całkowicie wycofana seria FAKTUM. Jednak osoby, które ją kupiły, będą mogły korzystać z serwisu posprzedażowego jeszcze przez najbliższe dwa lata, począwszy od daty rozpoczęcia sprzedaży nowych kuchni. W ramach tej usługi będzie można m.in. dokupić dodatkowe elementy. Obowiązująca bezpłatna 25-letnia gwarancja na kuchnie FAKTUM będzie dalej uznawana. Szczegółowe informacje na ten temat klienci znajdą w broszurze gwarancyjnej FAKTUM, dostępnej w każdym sklepie IKEA oraz na stronie internetowej firmy.

Kuchnia_IKEA__3_.jpg

Kuchnia_IKEA__1_.jpg