Rusza budowa sklepu IKEA w Bydgoszczy!

2 września – wmurowanie kamienia węgielnego

Dzisiaj odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod budowę sklepu IKEA w Bydgoszczy. Trzypiętrowy sklep o powierzchni ok. 30 000 m2, wraz z magazynem i parkingiem na ponad 1 100 miejsc, zostanie wybudowany na działce położonej przy skrzyżowaniu ulic Fordońskiej i Łowickiej w Fordonie. Otwarcie planowane jest na drugą połowę 2015 roku. Generalnym wykonawcą jest firma Budimex.

„Dzisiejszy dzień jest dla nas bardzo ważny – oficjalnie rozpoczynamy budowę sklepu IKEA w Bydgoszczy. Chcemy, żeby już za rok mieszkańcy regionu mogli robić w nim zakupy i cieszyć się dobrej jakości, funkcjonalnymi meblami oraz inspirującymi rozwiązaniami, które pomogą uczynić codzienne życie w domu lepszym dla wielu ludzi” – powiedziała Evelyn Higler, prezes IKEA Retail w Polsce. „Polska to dla nas bardzo ważny rynek, zarówno jeśli chodzi o produkcję mebli, jak i sprzedaż. Mamy bardzo ambitne plany rozwoju, a budowa sklepu IKEA w Bydgoszczy to ważny krok w ich realizacji” – dodała Evelyn Higler.

„Przypominamy, że dzisiaj w godzinach 13:00-17:00 na placu budowy organizujemy Dzień Informacyjny dla wszystkich zainteresowanych tym, jak się u nas pracuje. Serdecznie zachęcamy do przyjścia i porozmawiania z naszymi pracownikami, aby przekonać się, że IKEA to świetne miejsce do pracy. Od razu będzie można złożyć aplikację” – powiedział Michał Pióro, dyrektor personalny w IKEA Retail Sp. z o.o.

Sklep IKEA w Bydgoszczy będzie dziewiątym sklepem firmy w Polsce i pierwszym na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Oprócz artykułów wyposażenia wnętrz klienci znajdą w nim restaurację oraz Sklepik Szwedzki oferujące smaczne potrawy i produkty spożywcze, głównie szwedzkie, niedostępne w żadnym innym sklepie, jak np. legendarne klopsiki IKEA. Zmotoryzowani będą mieli do dyspozycji ponad 1 100 miejsc postojowych, w tym 604 miejsca zadaszone na parterze budynku oraz 505 miejsc na parkingu zewnętrznym.

Dzięki doskonałej lokalizacji przy skrzyżowaniu ulic Fordońskiej i Łowickiej, przy drodze krajowej nr 80 łączącej Bydgoszcz z Toruniem, nowy sklep IKEA będzie świetnie skomunikowany nie tylko z tymi dwoma miastami – dogodny dojazd do niego będą mieli także mieszkańcy innych miast i miejscowości w regionie, np. Włocławka czy Inowrocławia. Komunikacja ze sklepem będzie dodatkowo ułatwiona po uruchomieniu linii tramwajowej do Fordonu.

Sklep_IKEA_w_Bydgoszczy__2_.jpg

Uroczystos_c__wmurowania_kamienia_we_gielnego.JPG

Zabawa w chowanego w IKEA Gdańsk – rejestracja od dziś!