Doświadczenie IKEA w centrum Lublina

IKEA we współpracy z Agencją Warszawa stworzyła nowe unikalne miejsce w zabytkowej kamienicy w samym centrum Lublina. IKEA Po Sąsiedzku swoją działalność rozpoczęła cztery miesiące temu w związku z powstaniem nowego sklepu IKEA w Lublinie. Od tego czasu mieszkańcy miasta i okolic mogą w szwedzkiej, domowej przestrzeni poznać i doświadczyć IKEA, jeszcze przed otwarciem sklepu.

IKEA Po Sąsiedzku to unikalna inicjatywa, która powstała w odpowiedzi na potrzebę zbudowania świadomości marki IKEA w związku z nowo powstającym w Lublinie sklepem IKEA.

W czasach, gdy mimo rosnących kosztów, wciąż spada efektywność tradycyjnych komunikatów reklamowych, zdecydowaliśmy się na jedyne w swoim rodzaju postawienie na realne doświadczenie marki IKEA oraz pokazanie wartości i emocji, które za nią stoją. Od początku wiedzieliśmy, że bycie głośniejszym nie jest rozwiązaniem dla nas, dlatego szukaliśmy nowych form zainteresowania odbiorców – mówi Gustaw Jakubowski, regionalny menadżer marketingu IKEA Retail w Polsce.

Wychodząc poza tradycyjne podejście do komunikacji, IKEA w centrum Lublina przygotowała dla mieszkańców miasta przestrzeń pokazującą w praktyce prawdziwie szwedzki sposób na szczęście. IKEA Po Sąsiedzku to unikalne miejsce, w którym stworzono warunki, by doświadczyć tego, co Szwedzi nazywają „mysa”, czyli celebrowania małych przyjemności. Połączono w jednym miejscu strefę spotkań i odpoczynku, miejsce zabaw dla dzieci i kawiarnię, w której można poczuć się jak w domu, a to wszystko w otoczeniu pozwalającym na pełne doświadczenie marki IKEA.

Działalność IKEA Po Sąsiedzku wspiera komunikacja w mediach społecznościowych, czyli naturalnym środowisku osób w wieku do 35. roku życia, do których szczególnie chciała dotrzeć IKEA. Aktywnie działa profil IKEA Po Sąsiedzku na Facebooku, Instagramie. Komunikacja w mediach społecznościowych jest spersonalizowana pod kątem różnych grup docelowych, a bot na Messengerze pomaga w rejestracji na specjalnie przygotowane dla mieszkańców Lublina wydarzenia, na które składają się pokazy skandynawskich filmów, turnieje gier planszowych czy interesujące warsztaty.

Spersonalizowana komunikacja w internecie pozwoliła na dotarcie z komunikacją IKEA Po Sąsiedzku do ponad 700 tysięcy osób na Lubelszczyźnie, czyli 71% grupy docelowej. Wygenerowane w zaledwie dwa miesiące od otwarcia 22 tysiące polubień, komentarzy i udostępnień w mediach społecznościowych, 18 tysięcy gości i prawie tysiąc nowych członków IKEA Family sprawiło, że praca ponad 100 osób zaangażowanych w projekt IKEA Po Sąsiedzku zakończyła się powodzeniem – mówi Dagmara Wolańska, specjalista do spraw marketingu IKEA Retail w Polsce.

Projekt, do uruchomienia którego przygotowania trwały dziewięć miesięcy, okazał się sukcesem. IKEA Po Sąsiedzku w krótkim okresie po otwarciu stała się ważnym miejscem spotkań na mapie Lublina.

Nasza współpraca zaczęła się tradycyjnie, jak standardowa relacja agencji z klientem. Jednak po dziewięciu miesiącach pracy nad nowatorskim, wymagającym i niezwykłym projektem, który pochłonął nas na wiele miesięcy jesteśmy zgranym teamem. Teamem dumnym z sukcesu niecodziennej formy komunikacji sklepu IKEA, jaką przygotowaliśmy dla mieszkańców Lublina – mówi Katarzyna Grzeszczak, senior account manager, Agencja Warszawa.

O IKEA Retail
Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

IKEA Po Sąsiedzku w Lublinie

IKEA zaprasza do nowego miejsca spotkań w samym sercu Lublina, przy ul. Krakowskie Przedmieście 55. Od 5 kwietnia mieszkańcy mogą odwiedzać IKEA Po Sąsiedzku, czyli unikalną przestrzeń pełną szwedzkości, która zachęca do wspólnego spędzania czasu i poznawania marki.
Kupuj #poswojemu w IKEA. IKEA otwiera Punkt Odbioru Zamówień w Kaliszu

Od połowy września 2017 roku mieszkańcy Kalisza i okolic będą mogli zamówić meble IKEA przez internet, telefon lub w każdym sklepie IKEA w Polsce oraz odebrać je w Punkcie Odbioru Zamówień w Parku Handlowym Kalinka. To już drugi taki punkt. Pierwszy został otwarty w grudniu 2016 roku w Opolu.
Kolejny etap prac związanych z budową sklepu IKEA i Centrum Handlowego w Lublinie

III kwartał 2017 roku to planowana data otwarcia sklepu IKEA w Lublinie. 26 lipca rozpoczęły się prace makroniwelacyjne i drogowe koordynowane przez firmę wykonawczą. W pierwszej kolejności zostanie przebudowana droga przy Al. Spółdzielczości Pracy.
Sklep IKEA w Lublinie już otwarty

Dziesiąty sklep IKEA w Polsce i jedyny we wschodniej części kraju powitał dziś, 23 sierpnia, swoich pierwszych gości. Na otwarciu długo wyczekiwanego przez mieszkańców Lubelszczyzny sklepu szwedzkiej marki pojawiły się władze miasta, regionu i tysiące mieszkańców. IKEA przygotowała w tym dniu dla klientów specjalny program atrakcji.

Otwarcie sklepu IKEA w Lublinie już 23 sierpnia!

Otwarcie sklepu IKEA Lublin nastąpi już w środę, 23 sierpnia. Wyczekiwany przez mieszkańców Lublina i okolic dziesiąty sklep IKEA w Polsce i pierwszy we wschodniej części kraju powita gości już o godzinie 10:00. IKEA na dzień otwarcia przygotowała dla klientów specjalny program atrakcji.