Sklep IKEA w Lublinie już otwarty

Dziesiąty sklep IKEA w Polsce i jedyny we wschodniej części kraju powitał dziś, 23 sierpnia, swoich pierwszych gości. Na otwarciu długo wyczekiwanego przez mieszkańców Lubelszczyzny sklepu szwedzkiej marki pojawiły się władze miasta, regionu i tysiące mieszkańców. IKEA przygotowała w tym dniu dla klientów specjalny program atrakcji.

Sklep IKEA w Lublinie jest drugim pod względem wielkości sklepem firmy w Polsce. Na powierzchni 33,5 tys. mkw. na kupujących czeka różnorodny asortyment funkcjonalnych i dobrze zaprojektowanych artykułów wyposażenia domu. W sklepie znajdziemy tysiące inspiracji i szerokie możliwości wyboru dla każdego kupującego, bowiem lubelska IKEA oferuje blisko 10 tysięcy różnego rodzaju produktów. Wszystkie łączy zasada tzw. demokratycznego wzornictwa, czyli odpowiedniego połączenia dobrej formy, funkcji, jakości, zrównoważonego rozwoju i przystępnej ceny dla każdego.

Ale IKEA to nie tylko meble, dekoracje, oświetlenie i sprzęt AGD. To także słynny sklepik szwedzki oraz restauracja serwująca smaczne potrawy, w tym norweskiego łososia z certyfikowanych hodowli, bułeczki cynamonowe i legendarne szwedzkie klopsiki. Rodziny z pewnością odwiedzą też Smålandię, czyli bezpłatny plac zabaw dla dzieci w sklepie IKEA, na którym najmłodsi mogą liczyć na wiele atrakcji.

Otwarcie sklepu, poprzedziło przepiłowanie drewnianego bala, co jest odpowiednikiem polskiej uroczystości przecięcia wstęgi. Na otwarciu sklepu obecni byli także przedstawiciele władz miasta, regionu oraz Grupy IKEA.

W IKEA uważamy, że dom jest najważniejszym miejscem na świecie. Każdy Polak i każda Polka zasługuje na to, żeby żyć dobrze, godnie, w pięknym funkcjonalnym otoczeniu, w sposób zrównoważony. Dlatego tak bardzo się cieszę, że otwieramy właśnie tutaj nasz kolejny sklep. Dziś na dobre rozpoczynamy w Lublinie swoją działalność. Nie tylko tą handlową, ale również dobrosąsiedzką – jako aktywny uczestnik życia miasta i społeczności. Bo działamy w sposób odpowiedzialny, w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju; minimalizując nasz wpływ na środowisko, dbając o lokalną społeczność i inspirując naszych pracowników i klientów do zrównoważonego i zdrowego życia w domu – powiedziała Anna Pawlak-Kuliga, prezes zarządu IKEA Retail w Polsce.

Rekrutacja pracowników do lubelskiego sklepu trwała blisko rok. Chęć przystąpienia do pracy w IKEA zadeklarowało aż 5,5 tys. osób. Dziś załogę tworzy 240 pracowników, z których większość pochodzi z Lublina i okolic.

W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy Lubelszczyzna pozytywnie zaskakiwała nas na każdym kroku. Spotykaliśmy się z wieloma mieszkańcami, którzy opowiadali nam jak to dobrze, że w końcu IKEA pojawi się w Lublinie. Podczas rekrutacji, która przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, poznaliśmy wielu wspaniałych, ambitnych i aktywnych ludzi. W trakcie budowy sklepu wielokrotnie doświadczaliśmy sąsiedzkiej życzliwości. Za to chciałabym podziękować i powiedzieć, że w końcu jesteśmy w domu – powiedziała Monika Kosińska, dyrektor sklepu IKEA w Lublinie.

Podczas głównego otwarcia sklepu, nazwanego „Parapetówką”, klienci mieli okazję skorzystać m.in. z warsztatów upcyklingu oraz malowania na naczyniach IKEA. Najmłodsi goście mogli samodzielnie wykonać dla siebie stroje i zamienić się w prawdziwych wikingów (ta atrakcja będzie dostępna również w najbliższy weekend, 26-27 sierpnia) i puścić wodze fantazji w pracowni zabawek z kartonów IKEA. Oprócz tego na dzieci czekały w sklepie typowo szwedzkie postacie – wikingowie, dzieci z Bullerbyn i Pipi Langstrumpf. Dla wszystkich klientów przygotowana została też specjalna gra „miejska” oraz mini-lekcje języka szwedzkiego. Lublinianie mogli sobie zrobić także pamiątkowe zdjęcie z wikingiem.

Do końca września, z okazji otwarcia, w restauracji IKEA będzie można skosztować zestawu 8 słynnych szwedzkich klopsików za jedynie 5 złotych. Oferta ta obejmuje wszystkie 3 rodzaje klopsików, łącznie z wegańskimi.

IKEA w Lublinie mieści się przy al. Spółdzielczości Pracy 86. Do sklepu prowadzi wygodny dojazd od strony centrum miasta, lubelskiej obwodnicy i dróg krajowych S12, S17 i S19. Zmotoryzowani mogą liczyć na duży parking na 1300 aut (docelowo 2000), na który prowadzi nowo wybudowany wiadukt nad al. Spółdzielczości Pracy. Do sklepu wygodnie też dojedziemy rowerem przez układ ścieżek rowerowych. Mieszkańcy miasta mogą też dojechać tu korzystając z autobusowych linii nr 4, 23, 42 i 904.

Sklep od dziś będzie działać 7 dni w tygodniu: od poniedziałku do soboty pomiędzy godz. 10:00 a 21:00, a w niedzielę od 10:00 do 20:00. Restauracja IKEA będzie czynna w godzinach 9.00-20.30 od poniedziałku do soboty, a w niedzielę od 9.00 do 19.30. Zakupów mebli i wybranych akcesoriów w IKEA Lublin można również dokonać przez internet, wchodząc na stronę IKEA.pl.

O IKEA Retail
Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Otwarcie_IKEALublin_02.jpg

IKEALublin_16.jpg

IKEALublin_05.jpg

IKEALublin_10.jpg

Otwarcie sklepu IKEA w Lublinie już 23 sierpnia!

Otwarcie sklepu IKEA Lublin nastąpi już w środę, 23 sierpnia. Wyczekiwany przez mieszkańców Lublina i okolic dziesiąty sklep IKEA w Polsce i pierwszy we wschodniej części kraju powita gości już o godzinie 10:00. IKEA na dzień otwarcia przygotowała dla klientów specjalny program atrakcji.
Trzeci sklep IKEA w Warszawie. Otwarcie IKEA Wola już w 2018 r.

Sklep IKEA powstanie w zmodernizowanym budynku centrum handlowego Fort Wola przy ulicy Połczyńskiej 4 na warszawskiej Woli. Po remoncie powierzchnia obiektu powiększy się z obecnych 30 do 42 tys. m2, z czego prawie 24 tys. m2 zajmie sklep IKEA. Nowe centrum handlowe otrzyma nazwę Galeria na Woli.
Doświadczenie IKEA w centrum Lublina

IKEA we współpracy z Agencją Warszawa stworzyła nowe unikalne miejsce w zabytkowej kamienicy w samym centrum Lublina. IKEA Po Sąsiedzku swoją działalność rozpoczęła cztery miesiące temu w związku z powstaniem nowego sklepu IKEA w Lublinie. Od tego czasu mieszkańcy miasta i okolic mogą w szwedzkiej, domowej przestrzeni poznać i doświadczyć IKEA, jeszcze przed otwarciem sklepu.
Minigranty IKEA Kraków rozstrzygnięte. IKEA Kraków rozpoczęła współpracę z czterema lokalnymi instytucjami

Zielony Domek, Klub Jędruś z Nowej Huty, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie-Prokocimiu oraz Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im św. Ludwika to instytucje, z którymi IKEA Kraków rozpoczęła współpracę w ramach programu Minigranty.

Życie to zmiany, zrób na nie miejsce. Nowy Katalog IKEA 2018 inspiruje do zmian w domu.

Zmiany – małe, duże, oczekiwane, zaskakujące, diametralne, okresowe. To słowo-klucz do zrozumienia współczesnej rzeczywistości, w której każda znajomość, spotkanie czy umiejętność kształtuje zupełnie inne podejście do świata. Nowy Katalog IKEA 2018 wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom i pokazuje, że wnętrza mogą zmieniać się razem z ich mieszkańcami. Co więcej, wcale nie potrzeba do tego dużych budżetów i jeszcze większych planów, bo można zacząć od drobiazgów.