Życie to zmiany, zrób na nie miejsce. Nowy Katalog IKEA 2018 inspiruje do zmian w domu.
Życie to zmiany, zrób na nie miejsce.  Nowy Katalog IKEA 2018 inspiruje do zmian w domu.

Zmiany – małe, duże, oczekiwane, zaskakujące, diametralne, okresowe. To słowo-klucz do zrozumienia współczesnej rzeczywistości, w której każda znajomość, spotkanie czy umiejętność kształtuje zupełnie inne podejście do świata. Nowy Katalog IKEA 2018 wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom i pokazuje, że wnętrza mogą zmieniać się razem z ich mieszkańcami. Co więcej, wcale nie potrzeba do tego dużych budżetów i jeszcze większych planów, bo można zacząć od drobiazgów.

Rodzina (73%), spokój (44%), bezpieczeństwo (40%) i ciepło (35%) to najczęstsze skojarzenia, które Polacy mają ze słowem dom[1]*. To właśnie jego mieszkańcy sprawiają, że przestrzeń mieszkalna zyskuje miano domu. Praca, podróże, zainteresowania
i znajomości nie pozostają bez wpływu na to, jak wygląda wnętrze. IKEA przekonuje, że niezależnie od zasobności portfela czy powierzchni mieszkalnej, rok 2018 to dobry moment, by zrobić w swoim życiu więcej miejsca na rzeczy, które kochasz i zbliżyć się tym samym do domu swoich marzeń.

Pokój dzienny = zmiany
W tegorocznej odsłonie Katalogu IKEA 2018 w centrum uwagi znalazł się pokój dzienny, który jak soczewka skupia w sobie dynamikę życia w domu. To przestrzeń, która żyje, inspiruje i tętni życiem. W mgnieniu oka potrafi zmienić się w domowe SPA, jadalnię lub klubowy parkiet. W pokoju dziennym jest miejsce na wszystko to, na co tylko masz ochotę: zabawę, drzemkę, pracę, rozmowę, jedzenie. Jednym z synonimów słowa salon mogłyby być zmiany, bo w ciągu 24h żadne inne pomieszczenie w domu nie przechodzi tak wielu metamorfoz.
Z najnowszego badania przeprowadzonego przez IKEA wynika, że 57% badanych Polaków jest zadowolonych z wyglądu swojego pokoju dziennego, jednak duża część odczuwa potrzebę zmian i… podejmuje ten wysiłek! Ponad połowa ankietowanych zmieniła coś
w swoim salonie w ciągu ostatniego roku. Niezależnie od tego, czy był to zakup rośliny, odświeżenie koloru ścian, czy też wymiana wszystkich mebli – z pewnością przyniosło to radość i satysfakcję[2].

Oczekiwania wobec pokoju dziennego stale rosną, zaś przestrzeń, na której żyjemy, zmniejsza się i różne aktywności są zmuszone konkurować ze sobą o miejsce. Nowy Katalog IKEA 2018 pokazuje, że wcale nie trzeba z nich rezygnować. Czasami wystarczy przearanżować przestrzeń, zdecydować się na bardziej elastyczne i wielofunkcyjne rozwiązania, otworzyć umysł na niestandardowe połączenia. Nie należy w tym wszystkim zapominać o tym, aby salon odzwierciedlał osobowość i upodobania mieszkańców: ulubione zestawienia kolorów, wzory i printy, zdjęcia oraz pamiątki z podróży – to wszystko musi znaleźć swoje miejsce. Nowy katalog to dziesiątki inspiracji, jak to zrobić, często naprawdę niewielkim kosztem – podkreśla Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA Retail w Polsce.
Życie to zmiany. Zrób na nie miejsce
IKEA od lat dostarcza rozwiązań, dzięki którym urządzanie wnętrz jest proste i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Wszystko to z myślą o tych, którzy cenią piękne wnętrza
i chcą je bez trudu dopasowywać do swoich potrzeb oraz oczekiwań. IKEA chce inspirować do zmian, bo to ważny element życia. Często drobna rzecz, detal potrafią diametralnie zmienić domowe wnętrze, dlatego nowy katalog to jeszcze więcej nowych produktów
i inspiracji w jeszcze lepszych cenach. Katalog IKEA 2018 inspiruje do zmian i celebracji życia. Niech żyje dom!
Jesienią 2017 r. do sklepów trafi kolekcja YPPERLIG stworzona we współpracy z duńską firmą projektową HAY. To 35 produktów o silnej skandynawskiej tożsamości, które charakteryzuje wszechstronność, trwałość i estetyka. Wyniki badania pokazały, że spośród wszystkich elementów wyposażenia pokoju dziennego najbardziej ulubionym są sofy/kanapy (35%)[3], dlatego równie elektryzująca jest współpraca IKEA i Toma Dixona. Wynikiem kooperacji z brytyjskim projektantem jest seria wypoczynkowa DELAKTIG,
a wśród niej sofa z aluminiową ramą, którą można modyfikować i zaadaptować w zależności od potrzeb.

Uzupełnieniem katalogu są liczne multimedia: felietony dotyczące urządzania wnętrz, innowacji projektowych i zaangażowania społecznego. Za ich sprawą udasz się w podróż dookoła świata, dzięki której lepiej poznasz inspiracje i wartości IKEA.
Odmieniona Kuchnia Spotkań
Metamorfozę przeszła także warszawska Kuchnia Spotkań – popularna przestrzeń, zachęcająca Polaków do wspólnego gotowania i spędzania czasu. Zmienił się nie tylko wystrój całej przestrzeni, ale także rozkład pomieszczeń. Otwarcie Kuchni Spotkań w nowej odsłonie zaplanowano na wrzesień 2017 r.
Fakty i liczby na temat Katalogu IKEA 2018

Wersja drukowana
•Liczba stron w wersji podstawowej: 324 + 4 strony okładki
•Liczba drukowanych kopii:  ~ 203 000 000
•Liczba organizacji krajowych IKEA/krajów: 49/52
Nowy kraj: w Serbii w 2018 roku ukaże się pierwsza pełna wersja katalogu.
•Liczba katalogów dystrybuowanych w Polsce: w okresie 21.08 – 10.09 br. do skrzynek pocztowych trafi 6,342,000 sztuk katalogu. Po zakończeniu dystrybucji katalog będzie dostępny w sklepach w całej Polsce w ilości około 600 tys. egzemplarzy. W związku z rozwojem sprzedaży przez internet, katalog będzie dystrybuowany po raz pierwszy w 5 nowych miastach: Opolu, Kaliszu, Szczecinie, Białymstoku, Rzeszowie.
•Liczba języków: 35

Produkty cyfrowe w pakiecie katalogowym
•Liczba wersji językowych katalogu cyfrowego: 69
•3 różne layouty zoptymalizowane pod kątem 3 rodzajów mediów (komputer stacjonarny/laptop, smartfon/tablet i Apple TV).
[1] Na podstawie badania Salon/duży pokój w oczach Polaków, IQS Sp. z o.o. dla IKEA, lipiec 2017 r.
[2] Ibidem.
[3] Ibidem.

O IKEA Retail
Celem IKEA Retail jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. IKEA Retail jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA Retail w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów, które w roku finansowym 2016 odwiedziło prawie 28 milionów osób.

Kuchnia Spotkań IKEA (16).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (13).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (15).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (2).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (8).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (3).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (7).jpg

grafika | 4 MB

Kuchnia Spotkań IKEA (12).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (6).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (10).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (4).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (1).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (14).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (5).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (11).jpg

Kuchnia Spotkań IKEA (9).jpg

Okładka Katalogu IKEA 2018_lowres.jpg

Katalog IKEA 2018_press kit.pdf

pdf | 5,34 MB

Życie to zmiany, zrób na nie miejsce Nowy katalog IKEA inspiruje do zmian w domu_informacja dla mediów.docx

docx | 44,2 KB

Limitowana kolekcja SPÄNST. Dom odzwierciedlający Twój sposób życia

Zaprojektowana we współpracy z artystami - Chrisem Stampem i Mają Ganszyniec - seria SPÄNST pokazuje, jak urządzić współczesne miejskie gniazda dla tych, którzy w zaciszu czterech kątów chcą eksponować swoje pasje. Zainspirowana ulicznym stylem kolekcja obejmuje produkty pełne mocnego wyrazu, takie jak szafa na ubrania wykonana z materiałowej siatki, przezroczyste pojemniki na buty, pierwsza w historii IKEA deskorolka czy obręcz i piłka do koszykówki! Premiera SPÄNST już w maju.
Premiera teledysku „Podróżnik” Krzysztofa Zalewskiego. Artystyczna komunikacja letniej kolekcji IKEA

Teledysk do utworu Krzysztofa Zalewskiego, zatytułowanego „Podróżnik”, to wyjątkowa forma komunikacji tegorocznej kolekcji IKEA SOMMAR. Dzięki niestandardowej współpracy z artystą przedmioty codziennego użytku zostały przedstawione jako elementy niezwykłej instalacji przestrzennej, muzycznej i choreograficznej. Za powstanie teledysku odpowiada Kolektyw Klips: Ewa Kaczmarek, Maciej Domagalski i Ania Olszewska.
Odpoczywanie to nie jest „nicnierobienie” - udowadnia IKEA w swojej nowej kampanii

Ruszyła wiosenna odsłona kampanii IKEA, w której marka nie tylko zachęca do odpoczywania, ale też - głosem Fisza i muzyką Smolika - podkreśla to, jak ważną rolę odpoczywanie odgrywa w życiu.
Limitowana kolekcja HJÄRTELIG. Zatrzymaj się na chwilę

Seria HJÄRTELIG została zaprojektowana przez Andreasa Fredrikssona i Maję Ganszyniec, by zamienić dom w oazę spokoju oraz cieszyć się życiem we właściwym tempie, nie zważając na pędzący świat. To staranne połączenie mebli, akcesoriów do wyposażenia domu oraz do praktyki jogi. Wykonane z naturalnych, przyjemnych w dotyku materiałów produkty dają wrażenie lekkości, a także subtelności. Funkcjonalne    i trwałe, doskonale sprawdzą się w codziennym, domowym życiu.

Nowości produktowe IKEA zaskakują przepychem

Sierpniowe nowości to dziesiątki produktów, które pozwolą zadbać o przyjemną atmosferę w domu. W tym sezonie na pierwszym planie znalazły się głębokie kolory, złote akcenty i odrobina tropikalnych detali. Można je z łatwością wprowadzić do wnętrza, aby całkowicie je odmienić i nadać mu wyjątkowy charakter. Tegoroczne premiery to dowód na to, że możliwe jest stworzenie funkcjonalnych i pięknych produktów z poszanowaniem środowiska. Dostępne w sklepach IKEA na terenie kraju od początku sierpnia.